BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η τρισδιάστατη Μονακό, ο Σλούκας των 27 πόντων και το δύσκολο βράδυ του Βεζένκοβ

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων του Instat Scout προσεγγίζουμε την πρώτη ήττα του Ολυμπιακού στην EuroLeague, από τη Μονακό στο ΣΕΦ, και τις αιτίες αυτής. Οι περιφερειακοί του Ομπράντοβιτς, η αξία του Σλούκα και παιχνίδι - μάθημα για τον Βεζένκοβ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε προειδοποιήσει για το τι είναι πιθανό να συμβεί στο παιχνίδι του ΣΕΦ απέναντι στην -ούτως ή άλλως ποιοτική και ενισχυμένη- Μονακό. Είχε εκ των προτέρων φροντίσει να καταλαγιάσει τον ενθουσιασμό που είχαν προκαλέσει τα τρία διπλά επί ισπανικού εδάφους (Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βιτόρια) και το συνολικό 4-0 στην αφετηρία της EuroLeague. Είχε εξηγήσει ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει φτάσει (και λογικά) στο επίπεδο που ορίζει το μέγεθός του. Οριακά άγγιζε το 60%.

Η ήττα με 76-81 από την υψηλού κυβισμού μηχανή του Σάσα Ομπράντοβιτς τον φρέναρε. Βρήκε σε τοίχο. Τον έφερε ένα βήμα πίσω για να εστιάσει περισσότερο στις αδυναμίες και να προχωρήσει μπροστά, διότι το πρόγραμμα είναι ασφυκτικό. Μοιάζει μεν ευνοϊκό (Βαλένθια και Παρτίζαν εντός, Μπάγερν εκτός πριν από την επόμενη "διαβολοβδομάδα") αλλά ταυτόχρονα απαιτεί σωστή διαχείριση για να μην αφήσει επιπλέον σημάδια.

Ο Ολυμπιακός τις κατοχές, η Μονακό το σκορ

Ο αγώνας της Πέμπτης (27/10) δεν κύλησε ιδανικά. Τα καλά διαστήματα μέσα στο ματς δεν επαρκούσαν για το ιδανικό φίνις και το νικηφόρο αποτέλεσμα. Οι ορμητικοί Μονεγάσκοι δεν το επέτρεψαν να συμβεί, έχοντας αυτό που ήθελαν στο τελευταίο δίλεπτο. Ντελικάτοι ως πρίγκιπες, χωρίς όμως να στερούνται γενναιότητας και θάρρους. Είτε γιατί οι "κοντοί" δεν φοβούνταν να παίξουν κάθετα και να βρουν δύσκολα καλάθια είτε γιατί οι "ψηλοί" έβαζαν τα κορμιά τους στη μάχη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες. Θα το διαπιστώσει κάποιος, βλέποντας (από τα στοιχεία του Instat Scout) πως ενώ έπαιξαν επτά λιγότερες κατοχές (73 έναντι 80 του Ολυμπιακού), ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί βρίσκοντας πάνω από 1.1π. ανά κατοχή, ενόσω οι ερυθρόλευκοι έμεναν στους 0.98π, ή αλλιώς στη χειρότερη εφετινή απόδοσή τους στη διοργάνωση, αφού δεν είχαν πέσει ποτέ κάτω από το όριο του ενός.

Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ

Το κακό ξεκίνημα στο περιφερειακό σουτ (1/8) δεν βοήθησε στην αναζήτηση ρυθμού έτσι ώστε να μπει και ο κόσμος στην εξίσωση. Ούτε το τρικ που έφερνε πότε τον Κάναν και πότε τον Γουόκαπ στον Μάικ Τζέιμς βγήκε στον βαθμό που θα ήθελε ο Μπαρτζώκας έτσι ώστε να περιοριστεί δράση του.

Ο Αμερικανός σούπερ σταρ ξεκίνησε με κακή πάσα στη base line, αλλά γρήγορα έδωσε 9 πόντους και δημιούργησε συνθήκες για να αισθανούν βολικά και οι συμπαίκτες του. Παρόντος μάλιστα του Natural 5 η Μονακό βρήκε τους 64 από τους 81 πόντους της. Ο ίδιος δε ήταν υπεύθυνος για 32π., στη μόλις δεύτερη φορά εφέτος που με αυτόν στο παρκέ η ομάδα του σκόραρε περισσότερους πόντους απ' όσους δέχθηκε.

Το γεγονός πως ο Τζέιμς δεν υπέπεσε σε πολλά λάθη (τρία), ούτε πήγε σε πολλές τραβηγμένες προσπάθειες χάλασε την άμυνα του Ολυμπιακού και άφησε πεδίο δράσης τόσο στον Έλι Οκόμπο όσο και στον Τζόρνταν Λόιντ.

Ο Γάλλος γκαρντ ήταν ο ιδανικός συμπαραστάτης του Τζέιμς από την περιφέρεια, καθώς στην ερυθρόλευκη επιλογή να μην του δοθεί σε καμία περίπτωση ο αριστερός διάδρομος (4/4 στο πρώτο μισό), σκόραρε με συνέπεια απ' έξω (9 πόντους από τρίποντο με 3/5 στο δεύτερο μισό).

Ο Οκόμπο έφτιαξε συνολικά 31 πόντους, καθώς άλλοι 9 ήρθαν από τελικές πάσες του. Ήταν μεν στο -1 στην κλίμακα +/-, αλλά αυτό προέκυψε στο φινάλε, όταν πια ο αγώνας είχε κριθεί και απλώς ο Ολυμπιακός μάζεψε την εις βάρος του διαφορά.

Οι προσπάθειες που πήρε ο Έλι Οκόμπο στο παιχνίδι του ΣΕΦ
Οι προσπάθειες που πήρε ο Έλι Οκόμπο στο παιχνίδι του ΣΕΦ INSTAT SCOUT


Στο κομμάτι της δημιουργίας σημαντική ζημιά στην ερυθρόλευκη άμυνα έκανε επίσης ο (τρομερά οικονομικός) Τζόρνταν Λόιντ που, αφού πρώτα πήρε κι έβαλε τα συνήθη σουτ μέσης απόστασης, ανέλαβε κυρίως ρόλο κουμανταδόρου (12 πόντοι από ασίστ από τους 22 συνολικά για τους οποίους ήταν υπεύθυνος στο παιχνίδι), συμπληρώνοντας απόλυτα μια τριάδα που διαθέτει τις μπασκετικές αρετές είτε να τελειώσει φάσεις είτε ν' ανοίξει το γήπεδο είτε να φτιάξει για τους άλλους. Μια elite τριάδα που σπανίως συναντάς.

Το σχήμα με Σλούκα και καμικάζι

Υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή με τους τρεις σε τόσο καλό επιθετικά βράδυ, η ακόμη ευάλωτη άμυνα του Ολυμπιακού, όφειλε να βρει περισσότερο σκορ. Κάτι που δεν έγινε. Ο Κώστας Σλούκας επιστρατεύτηκε νωρίς, έδωσε πάρα πολλά σε ακόμη ένα ματς, υπογράφοντας 27 πόντους (10 προσωπικοί και 17 από δικές του ασίστ) και έγινε ο τέταρτος πασέρ στην EuroLeague, αλλά σε κάμποσες περιπτώσεις έψαχνε στηρίγματα που δεν είχε.

Σαφώς και η απόδοση του Σακίλ ΜακΚίσικ κινήθηκε πάνω από τα εφετινά στάνταρντς. Ο Αμερικανός συνέχισε να δείχνει βελτίωση και να επηρεάζει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, σουτάροντας καλά απ' έξω. Φυσικά ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ανακάτεψε τα πράγματα. Όντως ο Τζόελ Μπολομπόι ήταν πιο ενεργός από τον Φαλ στις δύο πλευρές του παρκέ. Μ' αυτούς μαζί άλλωστε (και τον Πίτερς στο "4") οι πρωταθλητές είχαν το πιο παραγωγικό σχήμα τους (από τα μόλις οκτώ του Μπαρτζώκα) στη διάρκεια του αγώνα (+7 σε 11'35'') με συνολικό σκορ 29-22.

Ο Βεζένκοβ δεν βρήκε τίποτα

Δεν ήταν το απαιτούμενο παρόλα αυτά και οι λόγοι ξεκάθαροι.

Από τη μία ο Σάσα Βεζένκοβ ταλαιπωρήθηκε πολύ από τον σπουδαίο αμυντικό Τζον Μπράουν που δεν τον άφηνε καλά - καλά να υποδεχθεί την μπάλα. Σ' όλο το ματς βρήκε μόλις δύο ελεύθερα σουτ από το δεξιό φτερό (κι ευστόχησε στο ένα). Όλες οι άλλες προσπάθειές του ήταν μαρκαρισμένες, ενόσω κέρδιζε μόνο ένα φάουλ.

Τα σουτ που πήρε ο Σάσα Βεζένκοβ κόντρα στην Μονακό
Τα σουτ που πήρε ο Σάσα Βεζένκοβ κόντρα στην Μονακό INSTAT SCOUT


Το -12 του Ολυμπιακού ενόσω ήταν στο παρκέ αποτυπώνει μια όχι συνηθισμένη συνθήκη, καθώς μέχρι σήμερα με τον Βούλγαρο φόργουορντ το +/- είχε κυμανθεί μεταξύ του 8 και του 24. Όταν μάλιστα μπήκε αντί του Πίτερς στο σχήμα με Σλούκα - Λαρεντζάκη - ΜακΚίσικ - Μπολομπόι, η πληγή που άνοιξε ήταν μεγάλη (-9).

Από την άλλη, ο Κώστας Παπανικολάου δεν έχει επανέλθει πλήρως για να επεμβαίνει δραστικά στη ροή ενός αγώνα, ο Γουόκαπ κλήθηκε (ή αφέθηκε) να κάνει περισσότερα απ' όσα προβλέπεται μέσα από το σύνολο να κάνει (11 σουτ), ενώ ο Κάναν στερήθηκε συνέπειας. Όλοι τους ανεξαιρέτως εμφάνισαν αρνητικό συντελεστή για τον πρωταθλητή Ελλάδας με -9, -5 και -10 κατά σειρά.

Με 2/2 είναι καβάλα στο άλογο

Συμπερασματικά, ήταν ένα παιχνίδι που δεν ήρθε ποτέ στα μέτρα του Ολυμπιακού. Τον δυσκόλεψαν τα κοντά σχήματα του Ομπράντοβιτς, τού έκαναν ζημιά κάποια μεγάλα σουτ των Μονεγάσκων, όπως εκείνο του Ντιαλό, δεν απέκτησε ποτέ πραγματική αυτοπεποίθηση, είτε είχε το προβάδισμα είτε όχι, και έπεσε στο 4-1. Άρα δικαίως η ομάδα του Μόντε Κάρλο πανηγύρισε το διπλό στο ΣΕΦ.

Αν το ρεκόρ των ερυθρόλευκων όμως γίνει 6-1 στις 10 Νοεμβρίου, η εντός έδρας ήττα από τη Μονακό θα είναι απλώς μια ελαφριά μουτζούρα και τίποτα περισσότερο. Ας ακούσουμε ξανά τον Γιώργο Μπαρτζώκα...

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ