ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η Μονακό ξεγλίστρησε μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού που είπε "όχι" στις υπερβάσεις

EUROLEAGUE 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Μονακό υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στην πρώτη του φετινή ήττα και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για ένα ματς που οι "ερυθρόλευκοι" είδαν να τους ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια, ενώ θεωρητικά είχαν το πάνω χέρι. Η υπέρβαση που δεν ήρθε και η φωνή της εξέδρας.

Καμιά ήττα δεν είναι καλή, ειδικά αν τη δέχεσαι εντός έδρας και μάλιστα από μια ομάδα που λίγο πολύ έχει τους ίδιους στόχους. Όπως και να' χει, λοιπόν, το στραπάτσο από τη Μονακό, σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, τσαλάκωσε τον Ολυμπιακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακυρώνεται μονομιάς το εντυπωσιακό ξεκίνημά του.

Άλλωστε στην Ευρωλίγκα των 34 αγωνιστικών, υπάρχει χρόνος για ρεφάρισμα, αρκεί οι "ερυθρόλευκοι" να πάνε στο επόμενο (εντός έδρας και αυτό) ματς, περισσότερο διαβασμένοι, περισσότερο αποφασισμένοι και υποψιασμένοι.

Γιατί είναι αλήθεια ότι σε αυτό το ματς, απέναντι στη μαχητική, δυναμική (και ποιοτικότερη σε σχέση με πέρσι) Μονακό, οι παίκτες του Ολυμπιακού την πάτησαν σαν πρωτάρηδες. Ενώ είχαν πάει το ματς εκεί που ήθελαν, δέχθηκαν ένα καθοριστικό 10-0, που άλλαξε τη ροή του αγώνα.

Πράγματι οι Πειραιώτες έχοντας ένα σχετικά καλό δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Σακίλ Μακ Κίσικ να δίνει έξτρα ενέργεια, είχαν εγκλωβίσει την Μονακό στο ρυθμό που ήθελαν δεν της επέτρεπαν να ανεβάσει την ένταση, ή να βρει μεγάλα σουτ ζεσταίνοντας τους έτσι κι αλλιώς τρεις χαρισματικούς σκόρερ στην περιφέρεια της (Τζέιμς, Οκόμπο, Λόιντ).

Ο Τζέιμς είχε μεν ξεκινήσει εντυπωσιακά (με 9 σερί πόντους), ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να τον συγκρατήσει, έμοιαζε να ελέγχει το ματς και έμπαινε στην επανάληψη, με ένα μικρό 4-0 που πήγαινε τη διαφορά στους οκτώ πόντους (41-33). Ο Ομπράντοβιτς πήρε τάιμ-άουτ και έριξε στο παρκέ και τους τρεις γκαρντ, που θεωρητικά μοιάζουν μεταξύ τους.

Οι Μονεγάσκοι έκαναν εφτά σερί επιθέσεις σκοράροντας σε όλες, επιστρέφοντας στο ματς και περνώντας μάλιστα μπροστά με ένα καλάθι. Στη θεωρία δεν είχε χαθεί τίποτε, όμως αυτό το διάστημα του ματς, αποδείχθηκε μοιραίο. Κανονικά ο Ολυμπιακός έπρεπε το +8 να το πάει σε διψήφια διαφορά, να εκμεταλλευτεί την φλογισμένη εξέδρα του και να στριμώξει τη Μονακό στα σχοινιά.

Ο ενθουσιασμός του κόσμου ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα, αλλά πάνω στην φούρια τους, οι "ερυθρόλευκοι" αντί να γυρίσουν, όπως έπρεπε την μπάλα, έκαναν λάθη, έχασαν μια δυο προσωπικές φάσεις και είδαν την σκληροτράχηλη αντίπαλο τους να επιστρέφει δριμύτερη.

Σε αυτή την τρίτη περίοδο, που το ματς γύρισε τούμπα, η Μονακό είχε 7/10 δ και 3/6 τρίποντα, έδωσε 9 ασίστ και πέτυχε συνολικά 23 πόντους, αφήνοντας τον Ολυμπιακό σε δεύτερο ρόλο, με λιγότερες κατοχές (3/8 σουτ, 2/5τρ) και αρκετά λάθη (5).

Το χειρότερο. Οι τρεις περιφερειακοί της Μονακό, είχαν βρει ρυθμό, έβαζαν μεγάλα σουτ (κυκλοφορώντας ωστόσο πολύ καλά την μπάλα, είναι αλήθεια) και κυρίως ο Οκόμπο που στο δεύτερο ημίχρονο πέτυχε τους 14 από τους συνολικά 23 πόντους του. Ο Τζέιμς ξέρει ότι έχοντας τόσο καλούς συμπαίκτες δεν χρειάζεται να τα κάνει όλα μόνος του στην επίθεση, λίγες φορές παρασύρθηκε από τις σκληρές άμυνες (κυρίως του Λαρεντζάκη) και τελείωσε με 20π (και 5 ασίστ).

Το χέρι των φιλοξενουμένων άρχισε να δουλεύει σωστά, καθώς εκτός από τους τρεις κοντούς, μπήκαν σουτ ακόμη και τραβηγμένα (όπως αυτό του Ντιαλό, που πήρε την μπάλα μετά από σπόντες και ευστόχησε με τον χρόνο να εκπνέει λίγα κλάσματα ενώ η μπάλα είχε φύγει από τα χέρια του) ή ελεύθερα σαν του Μοερμάν, σε μια κρίσιμη στιγμή κι ενώ ο Ολυμπιακός προσπαθούσε ξανά να πλησιάσει στο σκορ.

Δεν έγιναν οι υπερβάσεις

Σε αντίθεση με τα τέσσερα πρώτα ματς από το παιχνίδι του Ολυμπιακού έλειψαν οι βολές κι είναι αλήθεια ότι οι ρέφερι ανέχτηκαν πολύ το σκληρό παιχνίδι, αφήνοντας κάποια εξόφθαλμα φάουλ, όπως εκείνο του Μπλοσονγκέιμ, ενώ ο Φαλ επιχειρούσε σουτ για το +10, με το σκορ στο 41-33.

Ο Ολυμπιακός στηρίζεται πολύ στο παιχνίδι των επαφών, γιατί είναι η ομάδα που κερδίζει τα περισσότερα φάουλ στην Ευρωλίγκα, αυτή τη φορά, όμως, κι ενώ το ματς ήταν τέτοιο, οι διαιτητές ήταν φειδωλοί και αρκετά μονόπαντοι, αν δούμε ότι η τελική διαφορά στις ελεύθερες βολές ήταν αρκετά μεγάλη (22 η Μονακό, 6 ο Ολυμπιακός).

Να δεχθούμε ότι οι Πειραιώτες έκαναν κάποια φάουλ, κυνηγώντας το σκορ. Και πάλι, όμως, τα σφυρίγματα που πήρε ο Ολυμπιακός στο δυναμικό παιχνίδι των Μονεγάσκων ήταν ελάχιστα.

Φυσικά, ο αγώνας δεν κρίθηκε στη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός παρότι σε ένα ακόμη ματς είχε θετικό πρόσημο ασίστ-λαθών (20-12) και σούταρε με 61% στα δίποντα, κατάλαβε αυτό που επισήμανε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά τον αγώνα: "Δεν γίναμε η καλύτερη ομάδα στην Ευρωλίγκα επειδή κάναμε τέσσερις νίκες στη σειρά. Ξέρουμε ποιοι είμαστε .Για να νικάμε, πρέπει να παίζουμε πολύ καλά, κάτι που σήμερα δεν έγινε...".

Έτσι είναι. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, κανείς όμως (πλην ίσως του Μακ Κίσικ) δεν έκανε την υπέρβαση. Ο Γουόκαπ έκανε όλα τα λάθη μαζεμένα στο κρίσιμο διάστημα, που η Μονακό έτρεξε 10-0, βγήκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά, ο Βεζένκοβ μαρκαρίστηκε στενά και μετά από τις διαστημικές εμφανίσεις του, έδειξε και κουρασμένος, ο Σλούκας ήταν ο καλύτερος δημιουργός, αλλά είχε 0/3 τρ και 3 λάθη, ο Φαλ δεν έγινε ζητούμενο του ματς, ο Κάναν ασφυκτιά όταν δεν βάζει το πρώτο σουτ (έβαλε 5π στην τρίτη περίοδο), ο Λαρεντζάκης αυτή τη φορά έβαλε ένα από τα μεγάλα τρίποντα που πήρε.

Ο Μπολομπόι προσπάθησε πολύ μέσα στις δυο ρακέτες, όμως ο Ολυμπιακός έχασε τη μάχη των ριμπάουντ (34-28) με τα 10 επιθετικά που πήραν οι Μονεγάσκοι να του δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα. Συν τοις άλλοις το 9/27 τρίποντα που έγραψε η στατιστική δεν είναι μεν απογοητευτικό, δεν υποδεικνύει, ωστόσο, και... τρομερή ευστοχία.

Έκανε καλά μερικά πράγματα ο Ολυμπιακός. Δεν ξεπέρασε, όμως, σε καμιά περίπτωση τον εαυτό του, ούτε στην άμυνα, ούτε στην επίθεση. Η Μονακό σημείωσε 48 πόντους σε 19 λεπτά, ενώ οι γηπεδούχοι στο κρίσιμο τρίτο δεκάλεπτο, έβαλαν μόλις 14...

Ο κόσμος δεν έφυγε...

Σε αντίθεση με τους λίγους βιαστικούς που έφυγαν από το γήπεδο το γνωστό ...πεντάλεπτο πριν από το τζάμπολ, οι οργανωμένοι οπαδοί του έμειναν για περισσότερη από μισή ώρα μετά το ματς στις εξέδρες του ΣΕΦ, φωνάζοντας συνθήματα και δείχνοντας ότι παρά την (πρώτη) ήττα, στηρίζουν απόλυτα την ομάδα και τους παίκτες του Μπαρτζώκα.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να στραβοπάτησε άσχημα απέναντι στη Μονακό, είναι όμως σε θέση να επιστρέψει, διαβάζοντας τα λάθη που έκανε σε αυτό το ματς και παίζοντας πολύ καλύτερα στο αμέσως επόμενο, που γίνεται πάλι στο ΣΕΦ, με αντίπαλο αυτή τη φορά την Βαλένθια.

Κανείς δεν είναι τέλειος στην EuroLeague, ο Ολυμπιακός το κατάλαβε αυτο παίρνοντας την... κρυάδα από την ομάδα που πέρσι δεινοπάθησε για να την αποκλείσει και να περάσει στο φάιναλ-φορ. Οι ήττες, εκτός των άλλων, διδάσκουν. Αν οι "ερυθρόλευκοι" είναι καλοί μαθητές, θα το δούμε την ερχόμενη Παρασκευή κόντρα στους Βαλενσιάνους.

Δείτε την χθεσινοβραδινή Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΟΝΑΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ