ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ολύμπια Λάρισας-Ολυμπιακός: 89-92

Ολύμπια Λάρισας-Ολυμπιακός: 89-92
Τζάκσον-Γιαννουλάκος

Σε ένα από τα δραματικότερα ματς της σεζόν ο ΟΣΦΠ έφυγε με το διπλό από τη Λάρισα 92-89

Τι ματς ήταν αυτό; Τρομακτικό. Με εκπληκτική εξέλιξη του σκορ, μονομαχίες, μεγάλους πρωταγωνιστές, κρίσιμα εύστοχα και άστοχα σουτ, έναν Γιάννη Μπουρούση από τα (περυσινά) παλιά, έναν Λαμάρ Γκριρ ασταμάτητο, σκάκι από τους δύο προπονητές...
Τα είχε όλα η μάχη της Λάρισας, έστω κι αν ο Ολυμπιακός δεν είχε όλους τους παίκτες του. Μόνο εννιά, είχε για την ακρίβεια, αλλά αυτοί στάθηκαν αρκετοί για να πάρει ένα σωτήριο διπλό, πετυχαίνοντας μάλιστα 92 πόντους, παρότι αυτοί μπήκαν σε 45 και όχι σε 40 λεπτά. Αλλά, πώς να μην πήγαινε αυτό το ματς στην παράταση; Η Ολυμπία δεν έλεγε να παραδοθεί. Με τίποτα, όμως!

Ακόμη και μετά το σοκ της ισοφάρισης στην κανονική διάρκεια του αγώνα (όπου η Ολύμπια αυτοκτόνησε, αφού δεν έκανε φάουλ στο κέντρο, για να στείλει τον Ολυμπιακό στις βολές και να πάρει την μπάλα στα χέρια της) με το τρίποντο του Μπουρούση, βρήκε και πάλι την ψυχολογία να κάνει το παιχνίδι ντέρμπι, την ώρα που ο Ολυμπιακός έδειχνε να το καθαρίζει στο... 41. Με πρωταγωνιστές εκτός του Μπουρούση, τον Βασιλόπουλο, τον Τεόντοστις και τον Παπαμάκαριο, που έδωσε ό,τι είχε στην άμυνα.

Αλλά μην ξεχνάμε τον Τζάκσον (κι ας τον ξέχασε ο Γκέρσον στα τελευταία 15 λεπτά) που με 21 πόντους στα πρώτα τρία δεκάλεπτα, ήταν αυτός που κρατούσε όρθιους τους ερυθρόλευκους και έκανε τις απουσίες του Λιν Γκριρ και του Αρβιντας Ματσιγιάουσκας να μην φαίνονται και τόσο μεγάλες. Όπως και να 'χει, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη, παρέμεινε στο κυνήγι του Παναθηναϊκού και πλέον εύχεται το απουσιολόγιό του να αδειάσει σύντομα.

Ο αγώνας

Από το... ζέσταμα της ομάδας του Ολυμπιακού μπορούσε να καταλάβει κανείς, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ερυθρόλευκοι που παρατάχθηκαν στη Λάρισα απέναντι στην Ολύμπια με εννιά παίκτες. Ο Πίνι Γκέρσον έπρεπε να καλύψει στην αρχική πεντάδα τα κενά του Λιν Γκριρ και του Αρβιντας Ματσιγιάουσκας και επέλεξε δύο πλέι μέικερ, τους Ρόντρικ ΜπλάκνεΪ και Μίλος Τεόντοσιτς, ενώ έβαλε και τον Κώστα Βασιλειάδη στη θέση "3".

Παρά την "πρωτοποριακή" αυτή η πεντάδα, ο Ολυμπιακός στο πρώτο δίλεπτο μπήκε πολύ δυνατά στο παρκέ, με τον Μπλάκνεί σκοράρει, αλλά και να πασάρει για φόλοου κάρφωμα στον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος έκανε το σκορ 0-5. Φαινόταν, ότι οι ερυθρόλευκοι ήθελαν να τρέξουν και στις πρώτες φάσεις το έκαναν. Η Ολύμπια κατάφερε να απαντήσει με τον Λαμάρ Γκριρ, ο οποίος με πέντε συνεχόμενους πόντους έδωσε το έναυσμα στους συμπαίκτες του, που δεν επηρέαστηκαν ούτε και από το 5-11 με το οποίο προηγήθηκε ο Ολυμπιακός χάρη στη δυναμική παρουσία του Μαρκ Τζάκσον μέσα στη ρακέτα των γηπεδούχων.

Κι όταν ο Γιώργος Τσιάρας κατάλαβε, ότι η έμπνευση του Γκέρσον να βάλει πάνω του για μερικά λεπτά τον Τζάκσον, ήταν λανθασμένη, πήρε σουτ από την περιφέρεια, "χτύπησε" τον Αμερικανό εκεί που πονάει, δηλαδή στην ταχύτητα και με τον Έλληνα φόργουορντ να φτάνει γρήγορα τους δέκα πόντους, η Ολύμπια πήρε κεφάλι στο σκορ και στο τέλος του δεκαλέπτου ήταν μπροστά με επτά πόντους (22-15).

Το σερί του Ολυμπιακού και η απάντηση της Ολύμπιας


Ήταν φανερό, ότι ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει και πως οι απουσίες, του μείωναν τις λύσεις στην επίθεση, η οποία είχε πρόβλημα απέναντι στην αντιμετώπιση των πικ εντ ρολ από πλευράς Ολύμπιας. Οι πορτοκαλί ήταν πολύ επιθετικοί στην άμυνά τους, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας. Ωστόσο, ο Γκέρσον έβαλε μέσα στο παιχνίδι τους Παναγιώτη Καυκή και Μανώλη Παπαμακάριο και δικαιώθηκε από τον αρχηγό του Ολυμπιακού, που σημείωσε επτά μαζεμένους πόντους και ξύπνησε την ομάδα του.

Οι ερυθρόλευκοι έτρεξαν ένα σερί 0-11 (από 24-17 το σκορ έγινε 24-28), βελτίωσαν την άμυνά τους και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μη βρίσκει άλλες επιθετικές λύσεις, πλην των Γκριρ και Τσιάρα, η αντεπίθεση του Ολυμπιακού δεν βρήκε εμπόδια. Όμως, στα τελευταία λεπτά, ένα τρίποντο του Γκριρ, πέντε πόντοι του Τσιάρα και άλλοι δύο από τον Αριγκμπάμπου, ήταν αρκετοί για να βάλουν την Ολύμπια μπροστά στο σκορ και να ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο με 35-32 για τους γηπεδούχους.

Τσιάρας, ο ασταμάτητος


Όταν ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο δεν είχαν αλλάξει πολλά. Για την ακρίβεια, δεν είχε αλλάξει η τρομερή κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Τσιάρας, που με επτά μαζεμένους πόντους έδωσε αέρα έξι πόντων στην Ολύμπια (44-38) και υπογράμμισε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του Ολυμπιακού, που δεν μπορούσε να βρει λύση στην άμυνά του. Κι όταν οι ερυθρόλευκοι πλησίασαν και πάλι στους τρεις πόντους, ο Λαμάρ Γκριρ ευστόχησε σε τρίποντο και έκανε το σκορ 48-42.

Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός που βελτίωσε κάπως την άμυνα του, μείωσε στους δύο πόντους, ύστερα από κλέψιμο του Βασιλόπουλου και καλάθι του ίδιου στον αιφνιδιασμό. Όμως, η Ολύμπια βρήκε και πάλι λύση με τον Γκριρ, ο οποίος στην εκπνοή της επίθεσης πέτυχε το 4ο τρίποντό του! Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός ήταν άστοχος από την περιφέρεια και σε όλο το δεκάλεπτο (σκορ 53-48), αυτός που έδινε σταθερά πόντους ήταν ο Τζάκσον, που έπαιζε... μόνος του.

Πάντως, ο Γκέρσον άφησε τον Τζάκσον εκτός αγώνα στη συνέχεια και πίστεψε στον Μπορούση, πίστη που αποδείχθηκε λυτρωτική! Γιατί, η Ολύμπια δεν έλεγε να παρατήσει το ματς και γιατί να το έκανε από τη στιγμή που και στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν μπροστά στο σκορ. Βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να ξυπνάει κι αυτός και το ματς είχε γίνει μεγάλο ντέρμπι. Μάλιστα, στα μισά της περιόδου έπεσαν βροχή τα τρίποντα με τον Μπέλσερ να βάζει ένα "κρεμασμένος" από τη γωνία και να δίνει στην Ολύμπια προβάδισμα τεσσάρων πόντων (60-56).

Το θρίλερ της σεζόν!


Όμως, ο Ολυμπιακός απάντησε αμέσως με τον Τεόντοσιτς, ενώ ακολούθησε ακόμη ένα τρίποντο από τον Μπατή και το σκορ έγινε 63-59. Ήταν ένα πολύ κρίσιμο σημείο και μια σημαντική επίθεση αυτή που ακολούθησε για τον Ολυμπιακό και όταν ο Πρίντεζης αστόχησε σε σουτ από τα τρία μέτρα, ο Μπορούσης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και με καλάθι και φάουλ έδωσε μεγάλη ανάσα στην ομάδα του.

Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι και το τρίποντο του Μπατή, λιγότερο από ένα λεπτό πριν τη λήξη, έκανε το σκορ 69-65. Στη συνέχεια με 18'' να απομένουν ο Μπουρούσης ευστόχησε σε δίποντο και μείωσε στους δύο πόντους, ενώ ακολούθησαν δύο βολές από τον σεληνιασμένο Λαμάρ Γκριρ (71-67). Όμως, ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και ένα εκπληκτικό τρίποντο του Βασιλόπουλου έκανε το σκορ 71-70. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ στον Γκριρ, ο οποίος ήταν εύστοχος και στις δύο βολές, με το ρολόι να δείχνει 5.7' δευτερόλεπτα. Εκεί, έγινε και το λάθος από την Ολύμπια...

Αν έχεις Γιάννη, διάβαινε


Διότι, οι πορτοκαλί επέλεξαν να μην κάνουν φάουλ και να στείλουν τον Ολυμπιακό στις βολές και αφού έγινε η επαναφορά, η μπάλα έφτασε στο κέντρο και τον Τεόντοσιτς, ο οποίος βρήκε τον Μπουρούση στο τρίποντο. Ο Γκέρσον, στο τάιμ άουτ που είχε προηγηθεί, είχε δώσει εντολή στον Έλληνα σέντερ του Ολυμπιακού να στηθεί το τρίποντο και αυτή η ιδέα, ήταν που έσωσε τον Ολυμπιακό από την ήττα. Γιατί, ο Μπορούσης πήρε την μπάλα, γύρισε και στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας του αγώνα έβαλε το τρίποντο και έστειλε το ματς στην παράταση.

Φυσικά, το σοκ για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του ήταν τεράστιο και ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύτηκε με το που ξεκίνησε το έξτρα πεντάλεπτο. Με ένα τρίποντο του Βασιλόπουλου, δύο βολές του Παπαμακάριου και άλλο ένα τρίποντο από τον Τεόντοσιτς, οι ερυθρόλευκοι πήραν διαφορά επτά πόντων (75-82). Η Ολύμπια έβαλε δύο πόντους με τον Αριγκμπάμπου, αλλά χρειαζόταν κι άλλους. Τους βρήκε και πάλι από τον Γκριρ, ο οποίος με τρίποντο έκανε το σκορ 80-83 και έδωσε νέο ενδιαφέρον σε έναν αγώνα, που έμοιαζε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Η ρουλέτα των βολών και η αγωνία στο ζενίθ!


Ο Τεόντοσιτς έβαλε ακόμη ένα καλάθι (καθοριστικός ο Σέρβος στα τελευταία λεπτά του αγώνα), για να ακολουθήσουν δύο βολές από τον Κουμπούρα, που έγινε αποδέκτης των περισσότερων φάουλ του Ολυμπιακού, τα οποία γίνονταν για να σταματάει ο χρόνος, αφού είχαμε φτάσει στο τελευταίο λεπτό. Ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι διαφορά πέντε πόντων με τον Μπλάκνεϊ, αλλά ο Γκριρ έβαλε κι άλλο τρίποντο, 24'' πριν το τέλος! Στη συνέχεια η Ολύμπια έκανε φάουλ στον Βασιλειάδη, ο οποίος ήταν ψύχραιμος και έβαλε και τις δύο βολές, κάνοντας το σκορ 85-89, μόλις 17'' πριν το τέλος.

Ο Κουμπούρας πήγε και πάλι στη γραμμή, ήταν εύστοχος και 11'' πριν τη λήξη το σκορ έγινε 87-89, για να γίνει 87-90 με μία βολή του Μπλάκνεϊ 10'' πριν τη λήξη. Οι βολές όμως δεν τέλειωσαν εκεί. Άλλες δύο από τον Κουμπούρα (7.5'') κι ακόμη δύο από τον Βασιλόπουλο έκαναν το σκορ 89-92. Την τελευταία επίθεση του άγωνα έκανε η Ολύμπια με τον Ολυμπιακό να μην κάνει φάουλ και να προτιμάει να παίξει άμυνα. Βέβαια, το φάουλ... το έκανε και μάλιστα πάνω στο τελευταίο τρίποντο που εκτέλεσε ο Τσιάρας. Ο Βασιλόπουλος έσπρωξε τον Έλληνα παίκτη των γηπεδούχων, αλλά οι διαιτητές δεν έδωσαν τρεις βολές και το ματς τελείωσε με τον... αποδεκατισμένο Ολυμπιακό νικητή με 89-92.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 35-32, 53-48, 73-73, 89-92

Ολύμπια Λάρισας (Γιώργος Μπαρτζώκας): Μπέλσερ 7 (2), Κουμπούρας 10, Λάκσα, Τσιάρας 23 (4), Γιαννουλάκος 2, Μπατής 13 (3), Αριγκμπάμπου 6, Τριχόπουλος, Γκριρ 28 (6).

Ολυμπιακός (Πίνι Γκέρσον): Μπλάκνεϊ 10, Παπαμακάριος 9 (1), Πρίντεζης 6, Καυκής, Τεόντοσιτς 8 (2), Μπουρούσης 14 (2), Τζάκσον 21, Βασιλόπουλος 18 (2), Βασιλειάδης 6.

Γκέρσον: "Ήταν να γραφτό να μπει"

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Πίνι Γκέρσον τόνισε: " Θα αρχίσω από το τέλος και το τρίποντο του Μπουρούση. Ρωτήστε τον Γιάννη γιατί κανείς δεν του έκανε φάουλ. Σήμερα ήταν τα γενέθλιά του και ήταν γραφτό να το βάλει αυτό το σουτ. Από τη στιγμή που μπήκε, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε. Είχαμε τρεις επιλογές και ο Μπουρούσης ήταν τελευταία, αλλά ήξερα ότι θα μείνει μόνος του, γιατί οι αντίπαλοι ψηλοί συνήθως μένουν μέσα στη ρακέτα. Όμως, αξίζουν συγχαρητήρια και στον Τεόντοσιτς, γιατί έκανε καταπληκτική πάσα".

Στη συνέχεια, ο Γκέρσον μίλησε και για την τελευταία φάση του αγώνα, όπου η Ολύμπια διαμαρτύρεται για φάουλ πάνω στον Τσιάρα: " Πιστεύω ότι ο Βασιλόπουλος είχε κάνει νωρίτερα φάουλ και στο σουτ δεν αξίζει να δώσεις πλεονέκτημα τριών βολών, σε ένα τέτοιο σουτ. Έκανε φάουλ από την αρχή και οι διαιτητές δεν το έδωσαν. Άλλωστε, δεν ξέρουμε αν ο Τσιάρας θα έβαζε και τις τρεις βολές. Ο Μπλάκνεϊ και ο Τζάκσον που είναι εύστοχοι από τη γραμμή, σήμερα έχασαν πολλές".

Αναφορικά με το ματς, ο Πίνχας σημείωσε: " Η Ολύμπια ήταν πάρα πολύ καλή και εκμεταλλεύθηκε τις απουσίες μας. Όμως, έκανε 15 λάθη, χωρίς ιδιαίτερη πίεση από εμάς, γιατί από τα 19 που έκαναν συνολικά, εμείς είχαμε μόνο τέσσερα κλεψίματα. Ελπίζω από τη Δευτέρα να έχουμε περισσότερους παίκτες και εύχομαι στην Ολύμπια μέσα από την καρδιά μου, να κερδίσει ένα παιχνίδι με σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο, γιατί το αξίζει και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει".

Μπαρτζώκας: "Μάλλον χρωστάμε κάτι στον Θεό"

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε: " Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη νίκη που πήρε. Παρά τις απουσίες που είχε, κέρδισε. Πάντως, για δεύτερο συνεχόμενο ματς, οι αντίπαλοί μας στη συνέντευξη Τύπου αναφέρονται στον Θεό, οπότε ή εγώ χρωστάω κάτι σε Αυτόν ή όλοι στην ομάδα και δεν μας δίνει κάτι που αξίζουμε. Αυτό το παιχνίδι δεν χανόταν κι όμως το χάσαμε. Πέρα όμως από τον Θεό, φταίμε κι εμείς, γιατί στο τάιμ άουτ που πήραμε, είπαμε να κάνουμε φάουλ και δεν το κάναμε. Συγχαρητήρια στα παιδιά μου, είμαστε σε καλό δρόμο και όταν επιστρέψουν οι τραυματίες θα πάμε καλύτερα".

Μπουρούσης: "Έτυχε να σουτάρω εγώ"

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, Γιάννης Μπουρούσης, είπε: "Ήταν ένα συγκλονιστικό ματς και η αλήθεια είναι ότι δεν παίξαμε καλά, ειδικά στην άμυνα. Όσοι είμαστε στην ομάδα πρέπει να παίζουμε ενωμένοι μέχρι το τελευταίο λεπτό. Όσο για το σουτ, έτυχε να το σουτάρω εγώ. Είπα στο τάιμ άουτ ότι έχουμε πολύ χρόνο και ο κόουτς έδωσε εντολή να πάω στη γωνία και να περιμένω. Το καλάθι έχει σημασία, μόνο και μόνο επειδή πήγαμε στην παράταση".

Τέλος, ο Μανώλης Παπαμάκαριος, που απέδειξε ότι έχει θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού, είπε: "Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τον Ολυμπιακό. Ούτε οι τραυματισμοί είναι δικαιολογία. Η ομάδα έχει πολύ μεγάλους στόχους και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι, για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες του κόσμου και της διοίκησης. Η Ολύμπια κατέβασε το ρυθμό του ματς. Κρατάμε μόνο τους δύο βαθμούς και συνεχίζουμε".


































































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ