ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ζούρος, οι βρισιές του Μπαγκάτσκις και ο... Λάρκιν των φτωχών στη Γεωργία

Ο Ηλίας Ζούρος
Ο Ηλίας Ζούρος INTIME

Ο Ηλίας Ζούρος -με τη Γεωργία- πήρε μεγάλη νίκη κόντρα στην Ισπανία, έχασε όμως ευκαιρία με την Ουκρανία. Τι λέει στο SPORT24 για τις συνέπειες του αποκλεισμού της Ρωσίας το επεισόδιο με τον Άιβαρς Μπαγκάτσκις, τον... Λάρκιν των φτωχών και το Ευρωμπάσκετ του Σεπτέμβρη, στο οποίο η ομάδα του είναι μια από τις τέσσερις οικοδέσποινες των ομίλων της πρώτης φάσης.

Η ευκαιρία που έχασε κόντρα στην Ουκρανία ήταν μεγάλη, η νίκη ωστόσο επί της Ισπανίας πανηγυρίστηκε δεόντως στο νεόκτιστο γήπεδο (ελέω Ευρωμπάσκετ) της Τυφλίδας κι ο Ηλίας Ζούρος ξέρει ότι αν η FIBA δεν απέκλειε την Ρωσία λόγω του πολέμου, τα πράγματα για την Εθνική Γεωργίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν πολύ καλύτερα.

Όχι ότι δεν θα διεκδικήσει και τώρα την πρόκριση παίζοντας στην δεύτερη φάση, ωστόσο, αν μετρούσαν τα αποτελέσματα των Ρώσων, ο όμιλος θα διαμορφωνόταν τελείως διαφορετικά.

Ο 57χρονος Έλληνας κόουτς μετράει 6.5 χρόνια στον πάγκο της Γεωργίας, παρέα με τον Γιώργο Λιμνιάτη, οι εκπλήξεις και τα απρόοπτα δεν λείπουν ποτέ, μαζί βέβαια με τις μεγάλες νίκες που έχει κάνει η Εθνική Γεωργίας σε όλη αυτή τη διαδρομή. Αυτή εναντίον της Ισπανίας ήταν μία ακόμη. Την χάρηκε ιδιαίτερα ο Ζούρος, η ομάδα και όλος ο κόσμος που είχε συρρεύσει στην ολοκαίνουργια αρένα της Τυφλίδας, η οποία κατασκευάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του Ευρωμπάσκετ του Σεπτέμβρη (η Γεωργία είναι οικοδέσποινα ομίλου).

Με αυτό το 82-76 επί των Ισπανών, η Γεωργία έφτασε στις 4 νίκες στα προκριματικά. Δεν εξισορρόπησε ακριβώς την ήττα από την Ουκρανία, ο απολογισμός της ωστόσο, εν όψει της επόμενης φάσης έγινε 2-2 (αφαιρούνται οι νίκες επί της τελευταίας ομάδας του ομίλου, τη Β.Μακεδονία). Θα ήταν 1-2 αν έχανε και από την Ισπανία, αλλά θα πήγαινε στο 3-2, αν ... νικούσε τους Ουκρανούς στη Ρίγα.

"Δυστυχώς στα 6.5 χρόνια που είμαι στη Γεωργία κάναμε το χειρότερο μας παιχνίδι" σχολίασε στο SPORT24 ο Ζούρος, για να εξηγήσει πόσο άσχημα έπαιξε η ομάδα του, που έχασε 79-66. Πριν από το τζάμπολ, στη διάρκεια της προθέρμανσης ο Γκόγκα Μπιτάτζε, σέντερ των Ιντιάνα Πέισερς δηλαδή, ένιωσε ενοχλήσεις στο γόνατο και είπε στον Ζούρο "δεν παίζω".

Χωρίς τον καλύτερο του παίκτη (παρότι έκανε μόλις δυο προπονήσεις, λόγω των περιορισμών του ΝΒΑ) η Γεωργία έμοιαζε πολύ αδύναμη, ή πολύ σοκαρισμένη για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, οι Ουκρανοί το εκμεταλλεύτηκαν και έφτασαν στη νίκη. Λίγο πριν τελειώσει το ματς κι ενώ όλα είχαν κριθεί (απέμεναν 9 δευτερόλεπτα με τη διαφορά στο +13, κάτι που σήμαινε ότι είχε υπερκαλυφθεί και η διαφορά των πέντε πόντων με την οποία είχε νικήσει η Γεωργία) ο Άιβαρς Μπαγκάτσκις, ο Λετονός κόουτς της Ουκρανίας, ζήτησε τάιμ-άουτ!

Ο Ζούρος ρώτησε ένα απλό "Why", ο Μπαγκάτσκις απάντησε με οχετό ύβρεων, οι παίκτες της Γεωργίας αντέδρασαν και λίγο έλειψε να απειληθεί επεισόδιο.

"Ήταν εξωφρενική η συμπεριφορά του, δεν το περίμενα αλλά και δεν του απάντησα. Μετά το ματς ήρθε ο Σάσα Βολκόφ και μου ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της ουκρανικής ομοσπονδίας, αν και η Γεωργία με επίσημη επιστολή της προς την FIBA ζήτησε την τιμωρία του" αποκάλυψε ο Ζούρος.

Η μεταμόρφωση με τους Ισπανούς

Χωρίς τον Μπιτάτζε που μετά την επιστροφή στην Τυφλίδα υποβλήθηκε σε διεξοδικές εξετάσεις οι οποίες έδειξαν μια μικρή φλεγμονή, η Γεωργία υποδέχθηκε στο δεύτερο ματς των παραθύρων του Ιουνίου την Ισπανία. Η φούρια ρόχα κατέβηκε με τη σύνθεση (με Κολόμ, Αροστέγκι, Μπριζουέλα,Πραντίγια κλπ) που κατεβάζει και στα παράθυρα του χειμώνα, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η ποιότητα και αυτής της ομάδας είναι αμελητέα.

"Ήμασταν πολύ καλύτεροι με τους Ισπανούς. Παίξαμε όπως ήθελα, ξέρετε ότι έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες, άρα πρέπει κάθε φορά να εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες μας" λέει ο Ζούρος, που είδε αυτή τη φορά την τριάδα Σερμαντίνι (18 πόντοι), ΜακΦάντεν (16 πόντοι) και Σενγέλια (12 πόντοι) να γίνεται ... τετράδα, καθώς προστέθηκε και ο Ράντι Αντρονικασβίλι, που σημείωσε 17 πόντους με 7/11 σουτ.

Ποιος είναι ο αυτός; Ένας νεαρός 21 ετών που παίζει στο κολέγιο Κρέιτον και εναντίον της Ισπανίας έδειξε τα προσόντα του: "Ναι, αλλά δεν ξέρω αν θα τον έχω στα παράθυρα του Νοεμβρίου, γιατί πρέπει να δώσει το παρών στα μαθήματά του στο κολέγιο! Όχι στο μπάσκετ, αλλά στην τάξη, αλλιώς κινδυνεύει από τις απουσίες" λέει ο Ζούρος, που ... έχει και τον πονοκέφαλο της Ρωσίας.

Για ποιο λόγο; Η Ρωσία αποκλείστηκε-ελέω πολέμου- από τη συνέχεια των προκριματικών του Παγκοσμιόυ Κυπέλλου. Μέχρι τότε, όμως, είχε νικήσει και τις τρεις ομάδες του ομίλου της (Ιταλία, Ισλανδία και Ολλανδία). Όταν η διεθνής ομοσπονδία την απέκλεισε αυτές οι νίκες πήγαν στον βρόντο και δεν "μέτρησαν" σε βάρος των τριών ομάδων, που πέρασαν όλες στην δεύτερη φάση, ως εξής: Ιταλία 3-1, Ισλανδία 3-1, Ολλανδία 0-4. Κατά σύμπτωση αυτο το γκρουπ διασταυρώνεται

"Αν η Ρωσία έπαιζε μέχρι το τέλος, προφανώς θα συμμετείχε αυτή αντί της Ολλανδίας στη δεύτερη φάση, ενώ ο απολογισμός Ιταλών και Ισλανδών θα' ταν μια νίκη λιγότερη. Εμείς μπαίνουμε με 2-2 κι οι δυο πρώτοι έχουν 3-1.

Θα μου πεις δεν είναι καλύτερα που έχεις την Ολλανδία και όχι τη Ρωσία. Και ναι και όχι. Πιστεύω ότι τη Ρωσία θα μπορούσαμε να τη νικήσουμε. Όχι ότι δεν ισχύει το ίδιο με την Ολλανδία, παρόλο που όλα τους τα ματς τα έχουν χάσει στον πόντο" τονίζει ο Ζούρος και θυμάται τα δικά του προβλήματα:

"Το κακό είναι ότι στα παράθυρα του Νοέμβρη και του χειμώνα δεν θα παίξει σίγουρα ο Μπιτάτζε, είναι αμφίβολος ο νεαρός από το κολέγιο και δεν ξέρω τι θα συμβεί με τον Σενγκέλια ο οποίος εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να πάει στο ΝΒΑ, ενώ αν κάτσει στην Βίρτους θα παίζει στην Ευρωλίγκα, άρα θα είναι εξίσου δύσκολο να ενισχύσει την Εθνική.

Θα το πολεμήσουμε πάντως, με όσους έχουμε. Αυτό κάνουμε από την αρχή της θητείας μου και είναι δεδομένο ότι η πρόοδος που έχει κάνει όλη η ομάδα είναι τεράστια. Είμαστε όμως μια ομάδα με συγκεκριμένες δυνατότητες. Ξένο, για παράδειγμα, έχουμε τον Μακ Φάντεν, που μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά δεν παύει να είναι ένας ... Λάρκιν των φτωχών. Των ... πλουσίων, είναι ο κανονικός και παίζει με την Τουρκία".

Στόχος το Ευρωμπάσκετ!

Όμως για τη Γεωργία το μεγάλο ραντεβού δεν είναι τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά το Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου: "Είμαστε γηπεδούχοι, θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να διακριθούμε, δηλαδή να περάσουμε στην τελική φάση του Βερολίνου. Θα' ναι μια σπουδαία στιγμή αν τα καταφέρουμε, αν και ο όμιλος μας δεν είναι τόσο εύκολος" σχολιάζει ο Έλληνας κόουτς της Γεωργίας.

Σε αυτό έχει δίκιο, καθώς στο γκρουπ της Τυφλίδας παίζουν ακόμη Ισπανία, Τουρκία, Βέλγιο, η Βουλγαρία του Βεζένκοβ και το Μαυροβούνιο, που πήρε τη θέση της Λευκορωσίας. Η Γεωργία στοχεύει μια θέση στην τετράδα του ομίλου, ώστε να περάσει κατευθείαν στα νοκ-άουτ των "16"

Ο όμιλος της Γεωργίας διασταυρώνεται με το γκρουπ που θα διεξαχθεί στην Κολωνία και συμμετέχουν Λιθουανία, Γερμανία, Γαλλία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Βοσνία.

Όλη η χώρα δίνει μεγάλη σημασία στο Ευρωμπάσκετ, το γήπεδο είναι έτοιμοι (μένουν κάποιες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή του, εν όψει Σεπτεμβρίου) και ήδη τα εισιτήρια των αγώνων της Γεωργίας είναι ανάρπαστα. Η ατμόσφαιρα προβλέπεται πολύ θερμή και μια εικόνα πήραμε στον αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εναντίον της Ισπανίας

"Έχουμε φιλοδοξίες, αρκεί να μην έχουμε απώλειες και να παίξουν όλοι. Για μας έστω και μια απώλεια είναι πολύ σημαντική, μετράει διπλά σε σχέση με τις άλλες ομάδες γιατί το ρόστερ μας δεν είναι τόσο βαθύ" δηλώνει ο Ηλίας Ζούρος, που ξαναπιάνει δουλειά συντομα, αφού η Γεωργία ξεκινάει προετοιμασία, εν όψει του Ευρωμπάσκετ και τον ... καυτό Αύγουστο, όπου ξεκινάει και ο δεύτερος γύρος των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ενδιάμεσα θα τους δούμε στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ και στο φετινό τουρνουά Ακρόπολις.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ FIBA ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ