ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βασίλης Μπρατσιάκος στο SPORT24: "Η επιστροφή στην Ελλάδα εξαρτάται από τις συνθήκες που θα βρω"

Ο Βασίλης Μπρατσιάκος με το πρωτάθλημα που κέρδισε με την Αλ Σαντ
Ο Βασίλης Μπρατσιάκος με το πρωτάθλημα που κέρδισε με την Αλ Σαντ

Ο Βασίλης Μπρατσιάκος ολοκλήρωσε μία ονειρική σεζόν στο πρωτάθλημα του Κατάρ και οδήγησε την Αλ Σαντ στο νταμπλ έχοντας παίκτη τον Ζήση Σαρικόπουλο. Ο "αρχιτέκτονας" της ομάδας μίλησε στο SPORT24 και αναφέρθηκε στην ενδιαφέρουσα επιλογή του Κατάρ, την ελληνική αποικία και το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα.

Η Αλ Σαντ πανηγύρισε το νταμπλ στο πρωτάθλημα του Κατάρ κατακτώντας τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο. Σε αυτό συνέβαλλαν δύο Έλληνες. Ο Βασίλης Μπρατσιάκος είναι ο δημιουργός αυτού του συνόλου και με μεγάλο όπλο τον Ζήση Σαρικόπουλο έφτιαξαν την δική τους ελληνική "αποικία" στη Μέση Ανατολή, γράφοντας με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στο μπάσκετ της χώρας.

Συνέντευξη στη Βάλια Πηλιανίδη

Ο 51χρονος "αρχιτέκτονας" της ομάδας με το μικρότερο ρόστερ στη λίγκα, μίλησε στο SPORT24 και αναφέρθηκε στην άκρως επιτυχημένη χρονιά στο Κατάρ, τη φιλοσοφία που προσπάθησε να φέρει σε μία χώρα που δεν έχει παράδοση στο άθλημα αλλά και το ενδεχόμενο επιστροφής του στα ελληνικά γήπεδα μετά από την τελευταία του θητεία στην Α1 με την Κύμη το 2017.

Η απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και να μετακομίσει στο Κατάρ ήταν μία απόφαση με προοπτικές που, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ήταν συνειδητή. Παίρνοντας τα ηνία από τον Μάνο Μανουσέλη, στόχος του Βασίλη Μπρατσιάκου ήταν να εξελίξει τα ντόπια παιδιά.

"Τα τελευταία χρόνια το Κατάρ αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιλογή. Έχουν δουλέψει προπονητές όπως ο Φραγκιάς, ο Κουφός, ο Μανουσέλης, ο Τακιανός, ο Δαμαράς, ο Δαμαλής και ο Γιαπλές. Αφού εξέτασα τα δεδομένα ήταν συνειδητή απόφαση να αποδεχθώ την πρόταση της Αλ Σαντ και να πάρω την ομάδα από το 2019.

Η Αλ Σαντ με τον Μάνο Μανουσέλη είχε ξεκινήσει ένα πολύ επιτυχημένο πρότζεκτ με νέα παιδιά, ντόπια οπότε ο σκοπός μου ήταν να εξελίξω αυτά τα παιδιά και να παίξουν το μπάσκετ που θέλω: υψηλές ταχύτητες, καλό διάβασμα στις αντίπαλες άμυνες και πίεση 40 λεπτά".

Έφερε τη δική του αύρα και τη δική του μπασκετική φιλοσοφία πηγαίνοντας στην ομάδα, ωστόσο τις βάσεις είχε βάλει ήδη ο Μάνος Μανουσέλης, με τον Βασίλη Μπρατσιάκο απλά να τελειοποιεί το έργο που ήδη υπήρχε, φέρνοντας παίκτες με εμπειρία και παραστάσεις.

ομάδα λόγω του Μάνου Μανουσέλη είχε ήδη αρχές που δεν διέθεταν οι άλλες ομάδες. Αυτό το οποίο χρειαζόταν ήταν πρώτα να μπει η δική μου αγωνιστική φιλοσοφία όπως κι έγινε κατά την πρώτη σεζόν( που ήταν μισή λόγω πανδημίας). Δίπλα σε αυτά τα παιδιά έπρεπε να προστεθούν δύο παίκτες υψηλού επιπέδου όπως έγινε πέρυσι με τον Κώστα Βασιλειάδη και τον Φώτη Λαμπρόπουλο.

Από εκείνη την στιγμή το πλάνο άρχισε να υλοποιείται διότι τα νέα παιδιά κατάλαβαν ακριβώς τί ζητάω και πώς μεταφράζεται στο παρκέ. Κάναμε με εκπληκτική σεζόν πέρυσι παίζοντας σε τελικούς και φάιναλ φορ με 2 ξένους και πέντε παιδιά κάτω των 23 οπότε ήμασταν έτοιμοι για το βήμα παραπάνω φέτος".

Ο Σαρικόπουλος ταίριαξε στο βήμα παραπάνω που θέλαμε να κάνουμε

Όσο για τον ρόλο που έπαιξε η άφιξη του Ζήση Σαρικόπουλου στην ομάδα, ο Μπρατσιάκος χαρακτήρισε την μεταγραφή αυτή ως το "βήμα παραπάνω που χρειαζόταν".

"Ο Ζήσης (σ.σ Σαρικόπουλος) ήταν αυτός που ταίριαζε στο βήμα παραπάνω που θέλαμε. Ένας πλέι μέικερ ρακέτας, ο καλύτερος παίκτης με την πλάτη στο καλάθι στη Ντόχα και αμυντικά ήταν η ασφάλεια που θέλαμε. Με την εμπειρία του τράβηξε τους μικρούς και κυρίως κατάλαβε γρήγορα το αγωνιστικό μας πλάνο.

Τον ζορίσαμε λίγο βέβαια γιατί ήμασταν μία ομάδα με ουσιαστικά έξι παίκτες (το μικρότερο ρόστερ στη λίγκα) αλλά όλα τα παιδιά έδεσαν μεταξύ τους παρά τα 40 λεπτά στο παρκέ κάθε βράδυ. Η διοίκηση στήριξε το πλάνο και τον σχεδιασμό και στο τέλος ήρθε το αποτέλεσμα μετά από 10 χρόνια το πρωτάθλημα και το νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία μας".

Ο Βασίλης Μπρατσιάκος (δεξία) με τον παίκτη του στην Αλ Σαντ, Ζήση Σαρικόπουλο (αριστερά) και τα τρόπαια
Ο Βασίλης Μπρατσιάκος (δεξία) με τον παίκτη του στην Αλ Σαντ, Ζήση Σαρικόπουλο (αριστερά) και τα τρόπαια

Το ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ στο Κατάρ

Έχοντας μεγάλη εμπειρία από τα ελληνικά παρκέ, ο Βασίλης Μπρατσιάκος θα μπορούσε με άνεση να επισημάνει τυχόν διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στο πρωτάθλημα της χώρας μας και αυτό του Κατάρ.

"Σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις και θα ήταν άδικο και για τις δύο λίγκες. Το Κατάρ προσπαθεί να σταθεροποιήσει το επίπεδό του έχοντας ως γνώμονα το σχέδιο της ομοσπονδίας που θέλει να στηρίξει τα εγχώρια ταλέντα. Από τον Δεκέμβριο, η νέα ομοσπονδία, προσπαθεί να βρει μία καλύτερη ισορροπία ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά τα νέα παιδιά αλλά και η λίγκα να είναι πιο ανταγωνιστική.

Υπάρχει ένα στοιχείο που είναι κοινό πάντως: Η λίγκα του Κατάρ είναι η μοναδική στον Κόλπο, νομίζω και στην Μέση Ανατολή, που παίζει με μεγάλα κορμιά κι ένα μπάσκετ πιο κοντά στο ευρωπαϊκό. Δεν θα δείτε αυτό το πάνω κάτω χωρίς αρχή και τέλος, αλλά ομάδες με ύψη, που παίζουν πιο αργά".

Η Αλ Σαντ ολοκλήρωσε μία ονειρική χρονιά στο Κατάρ με "αρχιτέκτονα" τον Βασίλη Μπρατσιάκο
Η Αλ Σαντ ολοκλήρωσε μία ονειρική χρονιά στο Κατάρ με "αρχιτέκτονα" τον Βασίλη Μπρατσιάκο


Πολλοί Έλληνες έχουν περάσει από το πρωτάθλημα στο Κατάρ και όπως ανέφερε ο κόουτς Μπρατσιάκος πρόκειται για μία δικαίωση. Οι προπονητές βάζουν σε εφαρμογή τις γνώσεις τους και η λίγκα βγαίνει κερδισμένη από κάθε πλευρά.

"Είμαστε πολύ υπερήφανοι που μέσα σε οκτώ χρόνια, από τότε που το Κατάρ υιοθέτησε την είσοδο Ελλήνων προπονητών (και γυμναστών, όπως ο Βασίλης Μητσόπουλος), η επιλογή αυτή δικαιώθηκε σε κάθε επίπεδο. Η Άχλι φέτος έκανε μία εκπληκτική σεζόν με τον Μανουσέλη στον πάγκο και πιστεύω πως και στην Εθνική του Κατάρ, ο Μάνος θα κάνει εκπληκτική δουλειά όπως είχε κάνει παλαιότερα ο Βασίλης Φραγκιάς.

Και στο Κατάρ κλαμπ με τον Γιώργο Δήμο που είναι ο επικεφαλής βοηθός και υπεύθυνος ανάπτυξης υπάρχει μία συνέχεια. Ένα κλαμπ που επέστρεψε στις επιτυχίες με τον Πάνο Γιανναρά ως επικεφαλής προπονητής και είχε βέβαια και τον Φώτη Τακιανό για ένα χρόνο. Αυτό που κάνουμε όλοι όσοι εργαζόμαστε εδώ, είναι να αξιοποιούμε την γνώση που αποκομίσαμε από την Ελλάδα και να την μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους. Μαθαίνουμε κι εμείς όμως γιατί το μπάσκετ, ο αθλητισμός, είναι μία αέναη διαδικασίας μάθησης κι επιμόρφωσης".

Οι εγκαταστάσεις είναι επιπέδου μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων ή ΝΒΑ

Όσο για το ενδεχόμενο παραμονής για την τέταρτη συνεχόμενη σεζόν του;

επιστροφή εξαρτάται από τις συνθήκες που θα βρω. Είμαι ήδη 3 χρόνια στο Κατάρ, αισθάνομαι πολύ άνετα, πιστεύω πως το χρειαζόμουν μετά την Κύμη οπότε από εκεί και πέρα μετράει το πλάνο, το πρότζεκτ. Κάτι που να δίνει την ευκαιρία για δουλειά σε βάθος.

Αν οι άνθρωποι της Αλ Σαντ μου έδωσαν όλη την στήριξη να χτίσουμε μία πρωταθλήτρια ομάδα , επιζητώ κάτι τέτοιο, αν χρειαστεί να μετακομίσω. Κάναμε σπουδαία πράγματα με την Κύμη, ελπίζω ως Χαλκιδαίοι να... ταράξαμε λίγο τα νερά στο ελληνικό μπάσκετ αλλά η ζωή προχωρά για όλους μας".

Ο Βασίλης Μπρατσιάκος στον πάγκο της Κύμης στην Α1
Ο Βασίλης Μπρατσιάκος στον πάγκο της Κύμης στην Α1 PHOTO CREDITS: INTIME


Το Κατάρ φαίνεται πως έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει κάτι καλό. Οι εγκαταστάσεις ακολουθούν τα πρότυπα ομάδων του ΝΒΑ και των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων, ενώ παρά τη ζέστη οι άνθρωποι είναι κοντά μεταξύ τους.

"Οι εγκαταστάσεις είναι επιπέδου μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων ή ΝΒΑ και χαίρεσαι να προπονείσαι ή να παίζεις σε τέτοια γήπεδα. Σίγουρα λείπει ο κόσμος, όταν έχεις μεγαλώσει μπασκετικά στην Ελλάδα αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο, και η καθημερινή κάλυψη.

Το μπάσκετ στο Κατάρ είναι μία "ζεστή" και κλειστή κοινότητα, όλοι γνωριζόμαστε, κινούμαστε στους ίδιους χώρους, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα θα βγούμε πριν ή μετά τα ματς. Υπάρχει μία πιο ρομαντική αίσθηση για το σπορ, θυμίζει λίγο πως ξεκινάγαμε το μπάσκετ στα 80ς στην Ελλάδα, στις πόλεις μας.

Είναι πολύ θετικό πως η σεζόν παίζεται στους έξι μήνες του χειμώνα που οι θερμοκρασίες θυμίζουν Ελλάδα την άνοιξη. Οι άλλοι 6 θέλουν προσπάθεια είναι η αλήθεια όμως συνηθίζεται ιδιαίτερα τα βράδια. Αν και είμαι από την Χαλκίδα, οπότε θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στο στοιχείο μου, αυτό που δεν συνηθίζεται εύκολα είναι η υγρασία".

Όσο για τα πλάνα του μπάσκετ εκεί και σε αυτή την περίπτωση τον λόγο έχει ένας Έλληνας, ο Τάσος Μαγουλάς που στοχεύει στην εξέλιξη και την ανέλιξη του αθλήματος εκεί, έχοντας όραμα.

"Καταρχήν να πω πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε στην Ομοσπονδία μπάσκετ του Κατάρ, τον Τάσο Μαγουλά. Έναν συμπατριώτη μας, άνθρωπο της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού που είναι συνέχεια δίπλα μας και μας βοηθά σε οτιδήποτε χρειαζόμαστε.

Από όσα μαθαίνω λοιπόν από την ομοσπονδία, η FIBA τα επόμενα χρόνια θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη του μπάσκετ συνολικά στην Ασία. Αυτό που λείπει, σίγουρα η πανδημία κόστισε, είναι οι αγώνες εκτός χώρας. Κάτι όπως η Ευρωλίγκα ή το Τσάμπιονς Λιγκ για την Ασία.

Το Κατάρ αυτόνομα κάνει τεράστιες προσπάθειες να φέρει καλούς προπονητές ξένους υψηλού επιπέδου. Αν δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ομάδες του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου ή του Ιράν, δεν θα φτάσουμε ποτέ στο επίπεδο που πρέπει.

Μία μπασκετική... εξωστρέφεια χρειάζεται κατά την ταπεινή μου γνώμη, κάτι που πάντα υπάρχει στα πλάνα της ομοσπονδίας. Έτσι θα ανέβει ακόμα περισσότερο και η λίγκα μας, που είναι η καλύτερη στην Μέση Ανατολή αυτή την στιγμή".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ