ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Σεργκέι Ταρακάνοφ στο SPORT24: "Άλλα ήταν τα προβλήματα μας στο EuroBasket 1987, είχε χαλάσει το κλίμα"

Ο Σκουντής δίπλα στον Ταρακάνοφ
Ο Σκουντής δίπλα στον Ταρακάνοφ PHOTO CREDITS: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ

Ο παλαίμαχος φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αρχηγός της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης, Σεργκέι Ταρακάνοφ, σχολιάζει στον απεσταλμένο του SPORT24 στην Κολωνία, Βασίλη Σκουντή, τις δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και δίνει τη δική του εκδοχή στην υπόθεση του τελικού του '87.

Μίλησαν πολλοί και διάφοροι έως τώρα για την υπόθεση του τελικού του Ευρωμπάσκετ του '87…

Ήρξατο (όχι χειρών, αλλά) λόγων αδίκων ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, απάντησε υπέρ ημών ο Αλεξάντερ Βολκώφ, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά ο Χέινο Εντεν, είπε τα δικά του ο υιός Γκομέλσκι και πάει λέγοντας…

Αποστολή στην Κολωνία - Βασίλης Σκουντής

Μέχρι τούδε δεν είχε μιλήσει αυτός που έπρεπε να μιλήσει! Ο μόνος που μιλούσε και τότε, παριστάνοντας τον… κυβερνητικό εκπρόσωπο, γι' αυτό κιόλας οι παλιοί δημοσιογράφοι τον αποκαλούσαμε στα αστεία "πράκτορα της KGB"!!!

Φίλος μου από τα παλιά ο Σεργκέι Ταρακάνοφ βρίσκεται στην Κολωνία ως σχολιαστής του τηλεοπτικού σταθμού Match TV και άλλο που δεν ήθελα για να τον ξεμοναχιάσω πριν από λίγη ώρα και να μου τα μαρτυρήσει όλα.

Τα μαρτύρησε χωρίς ξύλο!!!

"Ποιος ασχολείται τώρα με κάτι που έγινε ή δεν έγινε πριν από 34 χρόνια; Αυτή είναι μια παλιά και ξεχασμένη ιστορία, που την ξανάφερε στην επικαιρότητα ο Μαρτσουλιόνις. Δεν ξέρω πώς του ήρθε να τα πει όλα αυτά" σχολιάζει ο 63χρονος παλαίμαχος φόργουορντ της Σπάρτακ Λένινγκραντ και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1979-1990), που αργότερα ξενιτεύτηκε και έπαιξε στη γερμανική Λούντβιχσμπουργκ και στη βελγική Λιέγη…

ΧΑΘΗΚΕ Η ΣΙΔΗΡΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Παρεμπιπτόντως αυτό ακριβώς ήταν τότε το πρόβλημα που έγινε κιόλας το σαράκι στα ενδότερα της ρωσικής ομάδας. "Τότε όλοι οι παίκτες και ο Γκομέλσκι θέλαμε να φύγουμε από τη χώρα και να παίξουμε στο εξωτερικό για να πάρουμε περισσότερα χρήματα. Από εκεί λοιπόν που η ομάδα διακρινόταν για τη σιδηρά πειθαρχία της, ξαφνικά άρχισαν τα προβλήματα μεταξύ μας και χάσαμε την αυτοσυγκέντρωση μας…".

- Τότε πιστεύαμε ότι εσύ ήσουν ο βολεμένος και ο προνομιούχος της ομάδας. Άνθρωπος της κατάστασης που λέμε…

"Λάθος κάνεις! Εγώ ήμουν ο πιο αδικημένος από τον Γκομέλσκι. Άξιζα να παίζω πολύ ΄περισσότερο απ' όσο με χρησιμοποιούσε σε εκείνη τη διοργάνωση και ήμουν πολύ θυμωμένος. Είχαμε κι άλλα προβλήματα όμως και μάλιστα το σοβαρότερο δεν το ξέραμε. Ο Βλαντιμίρ Τκατσένκο υπέφερε από υπέρταση που έφτανε στα 200mm και κανείς δεν το ήξερε, ούτε καν ο γιατρός της ομάδας…".

ΕΙΧΑΜΕ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΛΤΕΡΣ

- Πόσο επηρεάσθηκε τότε η ατμόσφαιρα της ομάδας από τις εθνικές διαφορές. Ρώσοι, Λιθουανοί, Ουκρανοί, Λετονοί, Εσθονοί…

"Κοίτα, το μεγάλο πρόβλημα μας ήταν ο Βάλντις Βάλτερς, που ζούσε σε έναν δικό του κόσμο! Πίστευε ότι έπρεπε να είναι το αφεντικό της ομάδας, ο διοικητής του στρατού! Με αυτόν όντως είχαμε πολλά θέματα μέσα στην ομάδα, λόγω του εγωισμού και του περίεργου χαρακτήρα του".

- Τι εντύπωση εντέλει σου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μαρτσουλιόνις;

"Τι να σου πω; Τώρα μπορεί να δώσει κάποιος σημασία σε μια συζήτηση που έγινε στο δρόμο ή μέσα σε ένα μαγαζί; Πολλές τέτοιες κουβέντες μπορούν να γίνουν, αλλά δεν είναι σοβαρές. Θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό μέσα στην ένταση και στο πάθος από τα οποία ξεχείλιζε τότε ολόκληρη η Ελλάδα. Δεν ξέρω για άλλους, αλλά σε εμένα δεν έκανε κανείς καμιά πρόταση";

Ο ΚΟΟΥΤΣ, Ο ΠΛΕΙ ΜΕΙΚΕΡ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ

- Μπορεί να έγινε δηλαδή σε άλλον;

(ΣΣ: γελάει) "Τέτοιες προτάσεις μπορούν να γίνουν μόνο στον προπονητή και στον πλέι μέικερ. Ο ένας διοικεί την ομάδα και ο άλλος έχει την μπάλα στα χέρια του και την κάνει ό,τι θέλει. Το κοουτσάρισμα του Γκομέλσκι δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας κάτι συγκεκριμένο".

- Τι θυμάσαι περισσότερο από εκείνες τις μέρες στην Αθήνα;

"Τα πάντα. Φοβερή ατμόσφαιρα, τέτοιο πάθος και τόση ένταση δεν έχω ξαναζήσει ποτέ στη ζωή μου. Ένας ολόκληρος λαός ζούσε για το μπάσκετ. Ζήσαμε όλοι σε μια κατάσταση τρέλας, μιλάμε για σκέτη παράνοια! Ήταν κι ο Γκάλης ασταμάτητος, οπότε έγινε ό,τι έγινε".

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΙΤΟΥΔΗ

- Πάμε τώρα στα φρέσκα πράγματα. Ανήκεις μήπως και εσύ σε αυτούς που δεν γουστάρουν τον Δημήτρη Ιτούδη;

"Όχι, αντιθέτως τον σέβομαι πολύ διότι έχει εμφυσήσει το μαχητικό πνεύμα και τη νοοτροπία του νικητή στους παίκτες και σε όλη την ομάδα. Είναι πολύ ενεργητικός και φανατισμένος στο κοουτσάρισμα του, ωθεί τους πάντες και έχει καλές ιδέες. Χάρηκα που η ΤΣΣΚΑ ανανέωσε το συμβόλαιο του για άλλα δυο χρόνια και μάλιστα πριν από το Final 4. Δεν μου αρέσουν όμως οι επιθετικές αντιδράσεις του στις συνεντεύξεις Τύπου, όταν δέχεται μια ερώτηση που δεν του αρέσει. Συχνά νευριάζει και απαντά απότομα, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι ο καθένας κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα νομίζει…".

Ο Ταρακάνοφ ήθελε να κουβαλήσει την οικογένεια του στην Κολωνία, αλλά "θα έμεναν διαρκώς στο ξενοδοχείο, οπότε δεν είχε νόημα" μου είπε στον επίλογο, προτού με ρωτήσει "ποιο μέρος της Ελλάδας αξίζει για να έρθουμε για διακοπές το καλοκαίρι;".

"Ποιο άλλο ρε συ Σεργκέι; Η Κρήτη βεβαίως" του απάντησα και του έδωσα διευθύνσεις και ονόματα!

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ