ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βλάντιμιρ Γκομέλσκι στο SPORT 24: "Ο πατέρας μου είχε παραδεχθεί πως έκανε λάθος που δεν έβαλε τον Βολκόφ στο δεύτερο ημίχρονο"

Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι δίνει οδηγίες στους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης
Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι δίνει οδηγίες στους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης PHOTO CREDITS: AFP / VISUALHELLAS.GR

Ο γιος του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Βλάντιμιρ, απαντάει μέσω του SPORT 24 στα επιχειρήματα του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και του Χέινο Έντεν για "περίεργο κοουτσάρισμα" στον τελικό του EuroBasket 1987 με την Ελλάδα.

Η σκόνη που σήκωσαν οι δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις στο SPORT 24, η τοποθέτηση του Χέινο Έντεν στην Εσθονία και οι ατάκες του Βλάντας Γκαράστας στη Λιθουανία, είναι τέτοια που απασχολεί έντονα άπαντες, κι όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους στον τελικό του EuroBasket 1987 ανάμεσα σε Ελλάδα και Σοβιετική Ένωση.

Ήδη, ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φάνης Χριστοδούλου και ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου απάντησαν στις αιτιάσεις των αντιπάλων τους, μιλώντας στο SPORT 24 και τον Βασίλη Σκουντή.

Μία μέρα μετά τον νέο καταιγισμό δηλώσεων και τοποθετήσεων από τους πρωταγωνιστές του τελικού του ΣΕΦ, ο λόγος δόθηκε στον Βλάντιμιρ Γκομέλσκι. Ο γιος του πρώην προπονητή της Σοβιετικής Ένωσης (σ.σ.: ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι απεβίωσε στις 16 Αυγούστου 2005, σε ηλικία 77 ετών) σχολίασε στο SPORT 24 τα λόγια του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και του Χέινο Έντεν.

"Όλοι οι προπονητές κάνουν λάθη, κι ο πατέρας μου έκανε ενδεχομένως. Τίποτα όμως δεν έγινε επίτηδες. Μετά τον τελικό της Αθήνας, σε meeting που είχαμε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, είχε παραδεχθεί πως ήταν λάθος του, που δεν έβαλε τον Σάσα Βολκόφ στο δεύτερο μέρος" ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Βλάντιμιρ Γκομέλσκι, ο οποίος -όπως κι ο πατέρας του- υπήρξε προπονητής στο παρελθόν, πριν αναλάβει θέση τηλεσχολιαστή για τη ρωσική τηλεόραση.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βλάντιμιρ Γκομέλσκι στο SPORT 24:

"Πόσες φορές έχεις δει το παιχνίδι; Φαντάζομαι πολλές, όπως κι εγώ. Θα θυμάσαι λοιπόν ότι το παιχνίδι κρίθηκε στην παράταση, με βολές" δήλωσε αρχικά και προσέθεσε:

"Όπως κάθε προπονητής, έτσι κι ο πατέρας μου, μπορεί να έκανε κάποια λάθη στη διάρκεια του αγώνα. Το να λες όμως ότι αυτά τα λάθη έγιναν επίτηδες, είναι κάτι πολύ άσχημο, που δεν ακούγεται καλά και δεν τιμά κανέναν. Επίσης, αυτό που μπορώ να σου πω ότι θυμάμαι πολύ έντονα από τον τελικό του EuroBasket 1987 είναι η διαιτησία.

Τι θέλω να πω; Ο Νίκος Γκάλης ήταν αδιαμφισβήτητα ένας εκ των κορυφαίων της Ευρώπης τότε, στη διάρκεια του τελικού όμως, κατά την άποψή μου, θα μπορούσαν να είχαν δοθεί σε βάρος του καμιά δεκαριά φάουλ. Τα πέντε εξ αυτών να ήταν επιθετικά, για παράδειγμα. Πάντα κατά την άποψή μου. Η διαιτησία όμως θεωρήθηκε φυσιολογική τότε. Πώς να στο πω; Ας πούμε απλά ότι η διαιτησία ίσως δεν ήταν τόσο υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης".

Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πολίτης να προσέφερε κάτι στον πατέρα μου

Τι είχε να απαντήσει στα επιχειρήματα περί προσπάθειας για δωροδοκία κάποιων παικτών της Σοβιετικής Ένωσης; "Αν με ρωτάς για διαφθορά, ότι κάποιοι φίλαθλοι της Ελλάδας πρότειναν στους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης κάποια χρήματα, αυτό δεν το ξέρω. Δεν το έχω ξανακούσει. Αυτό όμως μπορεί να έχει γίνει" υποστήριξε, πριν πάει στην ουσία του πράγματος: "Αν με ρωτάς όμως, για το ενδεχόμενο ο Κώστας Πολίτης να προσέφερε χρήματα ή κάτι άλλο στον πατέρα μου, θα σου απαντήσω απόλυτα ότι αυτό δεν μπορεί να έχει γίνει".

- Δεν σας ενοχλεί ότι μετά από τόσα χρόνια, κάποιοι πρώην παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης άφησαν υπονοούμενα για τον πατέρα σας, ο οποίος δεν είναι εν ζωή;

"Τα παιδιά τα ξέρω πολλά χρόνια, τους θεωρώ φίλους μου, όχι πολύ κοντινούς βέβαια. Γι αυτό είμαι έκπληκτος με ό,τι είπαν. Υπάρχει μια διαφορά όμως, ο Χέινο Έντεν είπε ότι σε αυτόν και τον Σεργκέι Ταρακάνοφ προσφέρθηκαν λεφτά σε ένα κατάστημα. Εδώ λοιπόν προκύπτει μια εύλογη απορία. Όταν έγινε αυτό, το είπαν αυτό στον πατέρα μου, ή όχι; Αν όχι, τότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Αν ναι, θα ήθελα να τους κάνω κάποιες περισσότερες ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Σεργκέι Ταρακάνοφ γύρισε χθες στη Μόσχα, οπότε θα τον ρωτήσω στην επόμενη συνάντησή μας".

- Νιώθετε ότι σπιλώθηκε η δουλειά και η προσπάθεια του πατέρα σας, αυτές τις ημέρες;

"Ακόμη αγαπώ και σέβομαι τον πατέρα μου. Δεν ήταν απλά ένας σπουδαίος προπονητής, αλλά κι ένας υπέροχος άνθρωπος. Κάθε φορά, όταν ξεκινούσε έναν αγώνα, υπήρχε ένας στόχος για εκείνον: η νίκη. Σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν διαφορετικές περιστάσεις, οπότε προσαρμόζεσαι ως προπονητής. Σε εκείνον τον αγώνα με την Ελλάδα, πίστευε ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν πιο ισχυρή και δυνατή. Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έδινε επίτηδες τη νίκη στον αντίπαλο. Ναι, όπως όλοι οι προπονητές, μπορεί να κάνει κάποια λάθη στη διάρκεια του αγώνα. Κι ένα από αυτά, τα οποία μου εξήγησε στη συνέχεια είναι ότι δεν έβαλε τον Σάσα Βολκόφ στο δεύτερο μέρος".

Είχε καταλάβει ότι έκανε λάθος με τον Βολκόφ

- Πότε μιλήσατε για το συγκεκριμένο θέμα; Θυμάστε;

"Όταν γύρισε η αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης στη Μόσχα, ξεκίνησε σιγά σιγά η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988. Εγώ τότε ήμουν προπονητής και μέλος του επιτελείου, που έκανε τον σχεδιασμό και την προεργασία για τη Σεούλ. Υπήρχαν συζητήσεις για τον Νίκο Γκάλη και το μαρκάρισμά του, πώς θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί την επόμενη φορά, όπως επίσης για το γεγονός πως ο Σάσα Βολκόφ δεν έπαιξε στο δεύτερο μέρος. Το είχε παραδεχθεί στο meeting με τους υπόλοιπους προπονητές πως αυτό ήταν ένα λάθος του. Όπως αντίστοιχα, για τον τη διαχείριση του Βίκτορ Πανκράσκιν. Σου είπα και νωρίτερα πως όλοι οι προπονητές κάνουν λάθη σε έναν αγώνα, τα οποία αναλύουν σε δεύτερο χρόνο και προσπαθούν να μην επαναλάβουν. Αυτό έκανε κι ο πατέρας μου, επ' ουδενί όμως δεν υπήρχε περίπτωση να "δώσει" τον αγώνα στην Ελλάδα, έναν τελικό".

- Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για όσα υποστήριξε ο κ. Βλάντας Γκαράστας, περί ενημέρωσης από τους Κομμουνιστές της Ελλάδας για το γεγονός πως κάποιοι παίκτες θα "πουλούσαν τον τελικό".

"Δεν το γνωρίζω αυτό το περιστατικό, οπότε δεν μπορώ να το σχολιάσω".

Photo Credits: AFP / VISUALHELLAS.GR

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ