ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Ο πρώτος Έλληνας της Παρτίζαν

Ο πρώτος Έλληνας της Παρτίζαν

Ο Γιάννης Κουζέλογλου έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης της Παρτίζαν, μετά το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε σήμερα (3/9) και μιλά στο sport24.gr για την τεράστια πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του (video).

Το πρωί της Τετάρτης (3/9), πριν αποχωρήσει από το γήπεδο με το τέλος της πρωινής προπόνησης, οι διοικούντες την Παρτίζαν του ζήτησαν να παρατείνει λίγο την παραμονή του στη Hala Pionir, γιατί είχαν κάτι να του δώσουν. Ήταν ένα έγγραφο που έπρεπε να υπογράψει. Τι ανέφερε; Πως για το διάστημα των τριών (+1) επόμενων χρόνων, ο Γιάννης Κουζέλογλου θα ήταν παίκτης της θρυλικής ομάδας!

Ο ΜΑΣ Μαντουλίδης είχε δώσει τη συγκατάθεση του και ο 19χρονος που έπαιζε ως άσος, πριν πάρει απότομα ύψος, πριν ασχοληθεί με τις θέσεις των φόργουορντ, -ενώ πλέον υψώνεται στα 2.07- είχε πια ολοκληρώσει τη μετάβαση του στα νέα δεδομένα. Και δεν χρειάζεται να θυμίσουμε την έφεση που έχει η Παρτίζαν σε εξέλιξη νέων παικτών, έτσι; Ειδικά στη θέση "5" (όπου μπορεί... να τον φτάσει ο Βουγιόσεβιτς), υπάρχουν πρόχειρα τα ονόματα Βλάντε Ντίβατς, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Ζέλικο Ρέμπρατσα και Νίκολα Πέκοβιτς.

Επικοινωνήσαμε με τον γεννημένο στις 1/4 του 1995 παίκτη, αφότου είχε ολοκληρώσει όσα είχε να κάνει αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα. Για παράδειγμα, τη φωτογράφιση με τη νέα του φανέλα που θα φέρει το Νο7.

Ο πρώτος Έλληνας της Παρτίζαν

Πολύ νωρίτερα, μέσα στην τελευταία αγωνιστική σεζόν, εκπρόσωποι της Παρτίζαν είχαν ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη δυο φορές, για να τον δουν, ενώ ακολούθησαν και τα φιλικά της Εθνικής U20, με την οποία εμφανίστηκε στο Eurobasket της Κρήτης.

"Υπήρχε ενδιαφέρον όλη τη χρονιά" λέει ο Κουζέλογλου, για να προσθέσει "σ τις αρχές του Αυγούστου δέχθηκα την πρόσκληση να ταξιδέψω για το Βελιγράδι και να πάρω μέρος στις προπονήσεις, γιατί ήθελε να με δει ο κόουτς", ευρύτερα γνωστός ως Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, ο οποίος δεν φημίζεται ως εκείνος που "χαρίζεται" σε παίκτες. Φημίζεται όμως, ως αυτός που δουλεύει με νέους και τους εξελίσσει.

Τελευταία παραδείγματα αθλητών που προσπέρασαν τα χρήματα, για να δουλέψουν μαζί του, ήταν οι Λεό Βέστερμαν και Ζοφρί Λοβέρν, οι οποίοι εξαργύρωσαν τις χρονιές τους με μεταγραφές στην Μπαρτσελόνα και την Χίμκι, αντίστοιχα (ο Γάλλος πόιντ γκαρντ θα παίξει δανεικός στη χώρα του).

" Υπάρχει κάποια καλύτερη ομάδα να δουλέψεις, όταν είσαι στην ηλικία μου, στην Ευρώπη; Πώς θα μπορούσα να αισθανθώ οτιδήποτε άλλο από τιμή;", ήταν τα πρώτα του λόγια.

Πώς είναι να δουλεύεις με τον Ντούλε

" Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να πω. Είναι όλα μαγικά. Δύσκολα, απαιτητικά, αλλά απίστευτα. Είμαι εδώ και προπονούμαι υπό τις οδηγίες ενός μοναδικού κόουτς, φορώντας τη φανέλα ενός τεράστιου συλλόγου. Είναι απίστευτο το συναίσθημα". Είχε τρακ; " Όχι. Καθόλου. Με βοήθησαν πάρα πολύ όλοι να αισθανθώ καλά από την αρχή. Να μην νιώσω ξένος. Όλοι είναι κοντά μου, να με βοηθούν να καταλάβω, να ανταποκριθώ". Φρόντισαν να του γνωρίσουν και την πόλη; " Πού χρόνος για τέτοια; Έχουμε διπλές προπονήσεις κάθε ημέρα, οπότε το μόνο που κάνουμε πριν και μετά, είναι να ξεκουραζόμαστε, για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πρόκληση. Το πρόγραμμα είναι γεμάτο, αλλά αν μη τι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι".

Η πρόκληση της μητέρας του

Η ιστορία του Κουζέλογλου, ο οποίος τώρα υψώνεται στα 2.05 ξεκίνησε... από το ποδόσφαιρο " ώσπου η μητέρα μου είχε μια πρόκληση για εμένα: μου είπε πως δεν μπορούσα να παίξω μπάσκετ". Και ξέρετε τι σημαίνει για ένα παιδί έκτης δημοτικού αυτό, έτσι; Ότι ο κόσμος να χαλάσει, θα παίξει μπάσκετ! Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Μακεδονικός και στην πρώτη γυμνασίου πήγε στον Μαντουλίδη, με υποτροφία. Ως γνωστόν, ο Μαντουλίδης ξέρει να αναγνωρίζει τα ταλέντα και δεν γινόταν να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.

Η τεράστια ανάπτυξη

Στα 15 του αντιμετώπισε το πρώτο πρόβλημα. " Από 1.80 που ήμουν, σε ένα χρόνο ξεπέρασε τα 2 μέτρα. Πήρα απότομα πολύ ύψος και αυτό είχε συνέπειες στα γόνατα μου". Αν απογοητεύτηκε; Αν σκέφτηκε πως κάπου εκεί θα έπρεπε να αλλάξει ξανά άθλημα; " Φυσικά και όχι. Αυτό που έκανα ήταν να δουλέψω το σώμα μου, ώστε να μην έχω παρόμοια προβλήματα στο μέλλον". Το καλοκαίρι του 2013 ήταν έτοιμος να ξαναπιάσει δουλειά, με διάφορες ομάδες να βρίσκονται στο κατόπι του (για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ και ο ΚΑΟΔ). " Αποφάσισα ωστόσο, να μείνω εκεί που ήμουν, γιατί έκρινα πως χρειαζόμουν μια γεμάτη χρονιά".

Και τώρα " νιώθω έτοιμος για την πρόκληση, βέβαιος πως τα καλύτερα έρχονται". Με αυτήν την νοοτροπία (και τον "Ντούλε" να είναι εκεί, κοντά) πώς γίνεται να μην τα καταφέρει;

Η ανακοίνωση της ομάδας και ένα video... με τα best of

Ο πρώτος Έλληνας της Παρτίζαν
TAGS ΠΑΡΤΙΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ