ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μεσίνα αναλαμβάνει την Εθνική;

Ο Μεσίνα αναλαμβάνει την Εθνική;
Μεσινα

Ο Μεσίνα συζητά το ενδεχόμενο να αναλάβει την Εθνική Ελλάδας και να γίνει ο διάδοχος του Γιαννάκη

Ο 49χρονος Ιταλός που πρόσφατα (όπως και ο Ερνάντεθ) δήλωσε ότι “συζητάει με ευρωπαϊκή ομοσπονδία” είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Την Δευτέρα το βράδυ, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΑ Σπορ, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι “έκλεισε ο κύκλος του Γιαννάκη, αλλά όχι και αυτής της Εθνικής” και πως η ομοσπονδία βρίσκεται σε αναζήτηση νέου τεχνικού. Δεν είπε ονόματα, δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο ο νέος ομοσπονδιακός να είναι αλλοδαπός και υπογράμμισε ότι η ΕΟΚ δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί είτε σε μόνιμη βάση, είτε με την μορφή παρτ-τάιμ.

Η αντικατάσταση του Γιαννάκη δεν είναι εύκολη υπόθεση, με την έννοια ότι ο απερχόμενος προπονητής (ο οποίος πάντως δεν έχει ειδοποιηθεί επισήμως, αλλά αυτό δεν είναι ...του παρόντος) ήταν πρωταγωνιστής στις επιτυχίες των τελευταίων τριών ετών.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, βρέθηκε και πάλι στην κορυφή, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Βελιγράδι (Ευρωμπάσκετ 2005), το αργυρό στο Τόκιο (Μουντομπάσκετ 2006) ήταν στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης το 2007 στην Ισπανία και πήρε το εισιτήριο για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η παρουσία του Γιαννάκη, είτε αρέσει, είτε όχι σε ορισμένους, έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την πορεία. Είναι, λοιπόν, λογικό ο επόμενος προπονητής να έχει “ειδικό βάρος” αλλά και “κύρος” που να κρατήσει την Εθνική σε υψηλό επίπεδο και να την οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο Μεσίνα, λοιπόν, αναμφισβήτητα μέσα στους δυο-τρεις καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη (ενδεχομένως και ο κορυφαίος) αποτελεί μια ιδανική επιλογή.

Κι αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να αναλάβει τις τύχες της Εθνικής, γυρνώντας σελίδα στην καριέρα του. Στην ΤΣΣΚΑ το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στο τέλος της χρονιάς (είχε ανανεώσει πέρσι για ένα χρόνο) μοιάζει, σχεδόν, απίθανο να μείνει στη Μόσχα, πρώτον για οικογενειακούς λόγους και δεύτερον γιατί η οικονομική κρίση έχει, ήδη, αρχίσει να πλήττει το ρωσικό μπάσκετ.

Πρόσφατα ο Μεσίνα είχε γράψει στο προσωπικό του blog ένα άρθρο για τα προβλήματα του ιταλικού μπάσκετ, με αφορμή την αποτυχία της Εθνικής Ιταλίας να προκριθεί στα τελικά του Ευρωμπάσκετ (θα διεκδικήσει την είσοδό της μέσω της έξτρα ευκαιρίας στον προκριματικό όμιλο πριν από το τζάμπολ στην Πολωνία) δείχνοντας ότι έχει σαν στόχο να επιστρέψει στην Ιταλία.

Εκεί, όμως, δύσκολα θα βρει ομάδα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, η ΕΟΚ δεν έχει πρόβλημα να δουλεύει “παρτ-τάιμ” στην Εθνική Ελλάδος. Πρόβλημα θα προκύψει, αν ο Μεσίνα συνεργαστεί με ισπανικό κλαμπ, όπου λόγω των κανονισμών της ACB, δεν έχει δικαίωμα να είναι, ταυτόχρονα, προπονητής σε Εθνική Ομάδα.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η “ικανοποίηση” των οικονομικών απαιτήσεων αλλά και η στελέχωση του επιτελείου του, καθώς ο Μεσίνα συνηθίζει να δουλεύει με συγκεκριμένους συνεργάτες.

Έχοντας, πάντως, συνεργαστεί με Έλληνες παίκτες, όπως ο Παπαλουκάς και ο Ζήσης, αλλά και γνωρίζοντας ολόκληρο τον κορμό της Εθνικής απέξω κι ανακατωτά (λόγω των διαρκών αναμετρήσεων της ΤΣΣΚΑ με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό) δεν τίθεται θέμα προσαρμογής, πολύ περισσότερο ...επάρκειας στο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής.

Ο Μεσίνα γεννήθηκε το 1959, ξεκίνησε σαν ασίσταντ κόουτς της Βίρτους Μπολόνια, στης οποίας τον πάγκο κάθισε συνολικά 11 χρόνια (1989-93, 1997-2002) συνέχισε στην Μπενετόν Τρεβίζο ενώ από το καλοκαίρι του 2005 βρίσκεται στην Μόσχα και στην ΤΣΣΚΑ (διαδέχθηκε τον Ντούσαν Ιβκοβιτς). Έχει κατακτήσει τέσσερις φορές την Ευρωλίγκα (1998 και 2001 με την Βίρτους, 2006 και 2008 με την ΤΣΣΚΑ), το Κύπελλο Σαπόρτα (με την Βίρτους το 1990) 3 πρωταθλήματα και 7 Κυπελλα Ιταλίας, 3 πρωταθλήματα και 2 Κυπελλα Ρωσίας.

Από το 1993 ως το 1997 κάθισε και στον πάγκο της Εθνικής Ιταλίας την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1997. Αν θα γίνει από Έτορε...Έκτορας θα το ξέρουμε στο άμεσο μέλλον.




















ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ