EUROLEAGUE

Ο κουμπάρος... τον κουμπάρο

Μονομαχία των κουμπάρων Ντούντα-Ζοτς στο Παναθηναϊκός-Ντιναμό με έπαθλο το ...φάιναλ-φορ

Τι κι αν το "τριφύλλι" έχασε στη Βαρκελώνη και μάλιστα με 21 πόντους διαφορά; Η πρώτη θέση ήταν εξασφαλισμένη.
"Ξεκινήσαμε το παιχνίδι πολύ καλά, αλλά κάποια στιγμή αρχίσαμε να κάνουμε πολλά λάθη στην επίθεση. Παρόλα αυτά είμαστε πρώτι στον όμιλοι κι αυτό μας δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ. Πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί έχουμε πολλές ελπίδες να πάμε στο φάιναλ-φορ.

Θα πρέπει να παίξουμε, όμως, όπως στη φάση των "16", ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας"

τόνισε ο Μίλος Βούγιανιτς, που μαζί με τους συμπαίκτες του προετοιμάζεται για τον τελικό κυπέλλου απέναντι στον ΑΓΟΡ.

Γιορτάζουν στη Μόσχα

Μετά από ένα ματς... θρίλερ η "ομάδα της αστυνομίας" έκαμψε -στην παράταση- την αντίσταση της Μπενετόν κι έστειλε τον Νίκο Ζήση παραπονούμενο στο Τρεβίζο. Όπως και να 'χει ήταν μια μάχη με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Ζήσης με τρίποντο έκανε το 63-63 στο τελευταίο λεπτό. Στην επόμενη επίθεση σκόραρε για τρεις ο Έντι Γκιλ (πρώην παίκτης του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας), για να ακολουθήσουν οι 2/2 βολές του Σπένσερ Νέλσον, η καλή ιταλική άμυνα (5'' ο Γκιλ) και το κλέψιμο του Λάζαρου Παπαδόπουλου, που με 2/2 βολές "σφράγισε" το τελικό αποτέλεσμα



"Σήμερα είναι η μέρα της Ντιναμό" τόνισε μετά το παιχνίδι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που έχει παίξει σε 6 φάιναλ-φορ (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ) κι έχει κατακτήσει μετά το 1992 τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους (πρωτάθλημα Ευρώπης το 1997, κύπελλο Σαπόρτα το 2000 και το ULEB Cup πέρσι).

"Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω που πατάω και που βρίσκομαι! Είμαι ενθουσιασμένος" ψέλλισε ο Μπόγιαν Πόποβιτς, η αστοχία του οποίου σε δύο κρίσιμες φάσεις δεν αποδείχτηκε μοιραία για τους Μοσχοβίτες.

Το ρεκόρ του Φώτση

Κόντρα στη Μπενετόν οι δύο ψηλοί της Εθνικής ομάδας στάθηκαν στο... ύψος τους και με το παραπάνω! Ο "Λάζος" ήταν πρώτος σκόρερ με 24 πόντους, ενώ ο Φώτσης (που έστειλε και το ματς στην παράταση με 1/2 βολές) τέλειωσε το ματς με 22 πόντους και 24 ριμπάουντ (!!), σπάζοντας το αντίστοιχο ρεκόρ στην Ευρωλίγκα. Το προηγούμενο ανήκε στον Μιρσάντ Τουρκσάν που είχε αρπάξει 23 "σκουπίδια".

"Ειναι μια σπουδαία νίκη για τη Ντιναμό. Είναι η πρώτη μας σεζόν στην Ευρωλίγκα και έχουμε φτάσει στις 8 καλύτερες ομάδες. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό το αποτέλεσμα. Δεν με ενδιαφέρει το ρεκόρ μου. Με νοιάζει ότι η ομάδα μου κέρδισε και πέτυχε το στόχο της. Μετά από αυτό το ματς θα παίξουμε με λιγότερη πίεση" τόνισε ο Φώτσης.

Κουμπαριές...

Ο "Ντούντα" αποτελεί τον μέντορα και κουμπάρο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι δυο τους αν κι έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμετώποι (ιδιαίτερα στις μάχες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ) διατηρούν άριστη σχέση. Στις μεταξύ τους κόντρες η παράδοση είναι μοιρασμένη και σίγουρα η δική τους μονομαχία αποτελεί το "αλατοπίπερο" της προημιτελικής σειράς.

Κουμπάροι, όμως, είναι κι οι Φώτσης-Παπαδόπουλος (που έχουν αγωνιστεί αμφότεροι στον Παναθηναϊκό), που αποτελούν τη δύναμη πυρός της Ντιναμό... Στέφανα έχουν αλλάξει διεθνή χέρια και στον Παναθηναϊκό, όμως, με τους Χατζηβρέττα-Ντικούδη. Οικογενειακή υπόθεση, δηλαδή...

Όσο για τον τελευταίο Έλληνα της παρέας; Αυτός είναι ο Βαγγέλης Αγγέλου, ο άμεσος συνεργάτης του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που ύστερα από μια επιτυχημένη καριέρα στους πάγκους της Χαλκίδας, του Άρη και του Αμαρουσίου "κατοικοεδρεύει" στη Μόσχα τα δύο τελευταία χρόνια.

Ποια είναι η Ντινάμο

Η ομάδα της... ρωσικής αστυνομίας κέρδισε το εισιτήριο για τη φετινή Ευρωλίγκα με την περσινή κατάκτηση του ULEB Cup, όπου κέρδισαν στον τελικό του Σαρλερουά τον Άρη.

Φέτος τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του 1ου ομίλου (του Ολυμπιακού) και προκρίθηκαν στο Top-16, όπου κατέκτησαν τη δεύτερη θέση με ρεκόρ 4-2 κι έχοντας χάσει εκτός έδρας από τη Μάλαγα και τη Μπενετόν.

Τι εικόνα έχουν δείξει; Δεν διαθέτουν την πιο "καυτή" έδρα, αλλά αντίθετα στην κανονική περίοδο έδειξαν ένα εντυπωσιακό εκτός έδρας πρόσωπο. Μάλιστα δεν φαίνεται να έχουν ένα σταθερό μοτίβο στο παιχνίδι τους, καθώς έχουν να επιδείξουν νίκες είτε το σκορ πηγαίνει ψηλά, είτε μένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο θεωρείται μια πολύ καλή ομάδα στο πέντε-εναντίον-πέντε κάτι που οφείλεται κυρίως στην πληθωρική παρουσία του Λάζαρου Παπαδόπουλου, του ικανότερου ψηλού στην Ευρώπη από το λόου-ποστ. Τι τον κάνει ανίκητο; Η ικανότητα του να σκοράρει και με τα δύο χέρια παίζοντας με πλάτη στο καλάθι, αλλά κι εξαιρετική του πάσα.

Η Ντιναμό στηρίζει πολλά στη συνεργασία του "Λάζου" με τον Φώτση, ο οποίος κυρίως σουτάρει από την περιφέρεια ή χρησιμοποιεί τα αθλητικά του προσόντα για να τελειώσει φάσεις μετά από επιθετικό ριμπάουντ, ή από ασίστ κάποιου συμπαίκτη του.

Στην περιφέρεια αισθητή εντύπωση κάνει ακόμη η απουσία του τραυματία Τράβις Χάνσεν, του Αμερικανού πρώην παίκτη της Τάου, που αποτελούσε τη δεύτερη σταθερότερη επιθετική επιλογή πίσω από τον Παπαδόπουλο στην αρχή της χρονιάς.

Τη θέση του πήρε ένα "κολεγιόπαιδο", ο Τακουάν Ντιν, που συνθέτει δίδυμο με τον Έντι Γκιλ. Ο τελευταίος προέρχεται από δύο καλές σεζόν με τους Ιντιάνα Πέισερς. Ουσιαστικά το "μυαλό" της ομάδας είναι ο Σέρβος διεθνής Μπόγιαν Πόποβιτς (καλός σουτέρ και μετρημένος οργανωτής), ενώ σημαντική βοήθεια δίνει με την εμπειρία του ο Ντιμίτρι Ντομάνι, που φημίζεται και για τις αμυντικές του επιδόσεις.

Οι Μόνια, Βασίλιεφ παίζουν βοηθητικούς ρόλους ερχόμενοι από τον πάγκο, ενώ οι "μικροί Μπίκοφ-Τρούσκιν θεωρούνται τα επόμενα μεγάλα ταλέντα του ρωσικού μπάσκετ.

Συνολικά μπορεί εύκολα κάποιος να διαγνώσει ότι η Ντιναμό δεν έχει το βάθος του Παναθηναϊκού. Στηρίζεται σε λιγότερους παίκτες. Αυτό δεν την κάνει μόνο πιο προβλέψη, αλλά την αναγκάζει να "εξαρτάται" από τα κέφια των πρωταγωνιστών της κι ιδιαίτερα των δύο "δικών" μας.

Οι αριθμοί

Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Παπαδόπουλος με 15.5 πόντους (53% στα δίποντα), ενώ τον ακολουθεί ο Αντώνης Φώτσης (14.4), όσους σημείωνε κι ο τραυματίας Τράβις Χάνσεν (δεν επαιξε στο Top-16).

Στα ριμπάουντ οι Φώτσης-Παπαδόπουλος "κατεβαίνουν" συνολικά 14.6 (από 7.3 ο καθένας), ενώ ο "Λάζος" είναι κι ο καλύτερος πασέρ της ομάδας με 1.9 ασίστ!

Συνολικά η Ντιναμό σκοράρει 76.4 πόντους, ενώ δέχεται 73.1. Έχει δηλαδή χειρότερη επίθεση απο τον Παναθηναϊκό (81.4) και την ιδια άμυνα (73.2).






















































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ