EUROLEAGUE

O Joan “Chichi” Creus στο SPORT 24

"Φαβορί ο Ολυμπιακός", λέει στο Sport24.gr o διευθυντής της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Κρέους (vids, pics)

Ο Τζουάν «Τσίτσι» Κρέους είναι η ζωντανή ιστορία του ισπανικού μπάσκετ. Κάτοχος πολλών ρεκόρ της ACB ως παίκτης, ο σημερινός διευθυντής της ομάδας μπάσκετ της Μπαρτσελόνα, υπηρετεί το άθλημα εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες. Γεννήθηκε το 1956 στο Ριπογέτ της Καταλωνίας και ξεκίνησε την καριέρα του από την ομώνυμη ομάδα, παίρνοντας μεταγραφή σε ηλικία 18 χρονών για την Hospitalet, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική. Το 1977 αποκτήθηκε από την Granollers και μετά από μια εκπληκτική τριετία, έκανε το μεγάλο βήμα καταλήγοντας στην Μπαρτσελόνα έπειτα από τις επίμονες προσπάθειες του «δάσκαλου» Ράνκο Ζεράβιτσα.
Με τους «μπλαουγκράνα» ο Κρέους κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (1980-81) και δυο Κύπελλα Ισπανίας (1980-81 & 1981-82), στη συνέχεια όμως επέστρεψε στην Granollers, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1993, χρονιά που η ομάδα του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ACB λόγω χρεών. Ο Κρέους ήταν τότε σχεδόν 37 ετών και όλοι περίμεναν ότι θα εγκατέλειπε την ενεργό δράση. Ο ίδιος όμως είχε διαφορετική γνώμη. Υπέγραψε στην TDK Manresa και αγωνίστηκε σε υψηλότατο επίπεδο για 8(!) ακόμα χρόνια, σπάζοντας έτσι κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ.

Ο χαρισματικός – με ύψος μόλις 1.76μ. – πλέι μέικερ έκανε την ταπεινή Μανρέσα μια από τις μεγάλες δυνάμεις της ACB, κερδίζοντας ένα Κύπελλο (1995-96) και ένα πρωτάθλημα (1997-98), τους πρώτους τίτλους της ομάδας στην ιστορία της σε επίπεδο Α’ Εθνικής. Στην Εθνική Ισπανίας αγωνίστηκε από το 1983 μέχρι και το 1988, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Ναντ (1983). Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2001 σε ηλικία 45 ετών και στη συνέχεια έγινε βοηθός προπονητή στην Εθνική Ισπανίας (2004-2007), ενώ σήμερα είναι διευθυντής της ομάδας μπάσκετ της Μπαρτσελόνα.

Ο Τσίτσι Κρέους κατέχει μερικά από τα σημαντικότερα ρεκόρ στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ. Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (20.217), ενώ όσο απίστευτο και αν ακούγεται έχει αγωνιστεί σε 780 συνεχόμενα παιχνίδια! Συνολικά στην καριέρα του έχει πετύχει περίπου 10.000 πόντους (7.935 στην ACB), έχει κάνει 1.099 κλεψίματα, έχει σκοράρει 702 τρίποντα, έχει δώσει 1503 ασίστ, ενώ είναι ο μοναδικός πλέι μέικερ στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ που φιγουράρει ανάμεσα στους 50 πρώτους ριμπάουντερ (1742 ριμπάουντ, περίπου 3 σε κάθε παιχνίδι). Η TDK Manresa για να τιμήσει τη μεγάλη προσφορά του στον σύλλογο, έχει αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο «7».

Το SPORT 24 συνάντησε τον Τζουάν Κρέους στα γραφεία της Μπαρτσελόνα, ακριβώς πίσω από το «Παλαού Μπλαουγκράνα», μίλησε μαζί του για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα, τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του για τα τέσσερα ζευγάρια στο δρόμο προς το Παρίσι και σας μεταφέρει όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

SPORT 24: Κύριε Κρέους, η προημιτελική φάση βρίσκεται προ των πυλών. Τέσσερα ζευγάρια θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Final 4. Ας ξεκινήσουμε από την ισπανική μονομαχία. Σας προβληματίζει η Ρεάλ;

Joan Creus:

Καταρχήν και μόνο το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε ζευγάρι, αλλά για ένα «clasico», ανεβάζει αυτόματα τον δείκτη της δυσκολίας. Φέτος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τα έχουμε καταφέρει περίφημα έχοντας 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, στις δυο μάλιστα από αυτές με μεγάλη διαφορά. Αυτό όμως δεν λέει και πολλά πράγματα. Στη σειρά των προημιτελικών μπορεί να ξεκινάμε με το πλεονέκτημα της έδρας, όμως φτάνει ένα κακό παιχνίδι για να τα ανατρέψει όλα. Σεβόμαστε απόλυτα τη Ρεάλ, μια ομάδα με πολλούς καλούς παίκτες και έναν άξιο προπονητή, όπως ο Μεσίνα.

Διαθέτει μεγάλες προσωπικότητες και αν υστερεί κάπου, αυτό είναι το δέσιμο, αφού φέτος έγιναν πολλές νέες προσθήκες. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και θεωρώ ότι αν διατηρήσουμε το καθαρό μυαλό και την συνεχή συγκέντρωση που διακρίνει τη λειτουργία της Μπαρτσελόνα μέσα στο γήπεδο, τότε θα έχουμε τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στο Παρίσι. Όμως επαναλαμβάνω, ότι δεν παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο. Όλα αυτά που λέμε θα πρέπει να αποδειχτούν στην πράξη. Παραδέχομαι ότι βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση και η ομάδα εργάζεται σαν σύνολο, πράγμα που είναι και το μεγάλο μας όπλο.




SPORT 24: Ας περάσουμε στα υπόλοιπα τρία ζευγάρια. Πιστεύετε ότι το πλεονέκτημα έδρας καθορίζει τα φαβορί για το Final 4;

Joan Creus:

Βλέπω σαν πιο ξεκάθαρο φαβορί τον Ολυμπιακό. Σε αυτό το ζευγάρι νομίζω ότι υπάρχουν τα λιγότερα ερωτηματικά ως προς το ποιος θα πάρει την πρόκριση. Στα άλλα δυο ζευγάρια πιστεύω ότι υπάρχει περισσότερη ισορροπία. Αυτό που χαρακτηρίζει τη σειρά Μακάμπι – Παρτίζαν είναι οι πολύ δυνατές έδρες και των δυο, άρα αυτόματα οι Ισραηλινοί έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα. Στους αγώνες της ΤΣΣΚΑ με την Κάχα Λαμποράλ καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο «παράγοντας» Σπλίτερ. Αν παίξει και είναι σε καλή κατάσταση, τότε η Κάχα μπορεί να διεκδικήσει πολλά πράγματα, αλλιώς δύσκολα θα προβληματίσει τους Ρώσους.



SPORT 24: Ας πάμε λίγο πιο πέρα. Υποθέτοντας ότι οι 4 ομάδες που έχουν πλεονέκτημα έδρας θα το εκμεταλλευτούν, τότε στο Παρίσι οι δυο ημιτελικοί θα φέρουν αντιμέτωπο τον Ολυμπιακό με την Μακάμπι και την Μπαρτσελόνα με την ΤΣΣΚΑ. Από τα ονόματα και μόνο, το Final 4 προοιωνίζεται συναρπαστικό, δε συμφωνείτε;

Joan Creus:

Πράγματι έτσι είναι. Όμως, έτσι κι αλλιώς, αν κάποια από τις Ρεάλ, Παρτίζαν και Κάχα Λαμποράλ καταφέρει να σπάσει την έδρα και πάρει αυτή το εισιτήριο για το Παρίσι, το Final 4 δε θα χάσει καθόλου σε αίγλη. Μην ξεχνάμε ότι όποια ομάδα από τις 3 που ανέφερα, φτάσει στην τετράδα, θα το έχει καταφέρει κάνοντας τουλάχιστον μια νίκη στην έδρα της αντιπάλου της και αυτό από μόνο του θα δείχνει την αξία της. Προσωπικά πάντως δεν μου αρέσει να κάνω υποθέσεις. Η δική μας φιλοσοφία λέει ότι πηγαίνουμε βήμα-βήμα και αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι αποκλειστικά στη Ρεάλ, η οποία δεν θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος.

SPORT 24: Ας επιστρέψουμε τότε σε αυτά που ήδη έχουν γίνει. Η Μπαρτσελόνα νίκησε στη φάση των «16» δυο φορές τον Παναθηναϊκό, κάτι ανάλογο κατάφερε και η Ρεάλ. Πώς είδατε φέτος την ομάδα του Ομπράντοβιτς;

Joan Creus:

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ομάδα, πρωτοκλασάτους παίκτες και έναν προπονητή που δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Πρόκειται για μια ομάδα που η θέση της βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης. Τι συνέβη ή τι έφταιξε; Δεν μπορώ να το γνωρίζω ακριβώς. Πάντως και πέρυσι τους κερδίσαμε δυο φορές και τελικά κατέκτησαν τον ευρωπαϊκό τίτλο. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός στη διάρκεια της κανονικής περιόδου και στη φάση των «16» δυσκολευόταν να βρει ρυθμό, όμως σχεδόν πάντοτε έφτανε σε καταπληκτική κατάσταση στο τέλος της χρονιάς, όπου κρίνονται οι τίτλοι.

Φέτος δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε στη φάση του «Top 16», προκαλώντας μεγάλη έκπληξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικά η ήττα στην Αθήνα από την Παρτίζαν ήταν κάτι το απίστευτο. Ίσως αυτό που έφταιξε να ήταν ένας συνδυασμός. Από τη μια οι τραυματισμοί πολλών παικτών πιθανόν να στέρησαν από την ομάδα τη δυνατότητα να βρει ρυθμό σε ένα πολύ απαιτητικό «Top 16» και από την άλλη το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύνολο που συνήθισε να κερδίζει τόσα πολλά, να τους άφησε χωρίς το απαιτούμενο κίνητρο ώστε να ξεπεράσουν με επιτυχία αυτές τις πρώτες φάσεις της διοργάνωσης. Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη σωστή τους βάση, η άποψή μου είναι ότι αν ο Παναθηναϊκός είχε προκριθεί στην προημιτελική φάση, τότε θα ήταν και πάλι το μεγαλύτερο φαβορί για να κερδίσει την Ευρωλίγκα.



SPORT 24: Ας περάσουμε στην Μπαρτσελόνα. Πέρυσι πολλοί υποστήριξαν ότι η αναχώρηση των Άντερσεν και Ιλιασόβα θα επηρέαζε αρνητικά τη λειτουργία των «μπλαουγκράνα». Όμως τελικά δε συνέβη κάτι τέτοιο, αντίθετα το μπάσκετ που παίζει φέτος η ομάδα είναι πολύ καλύτερο.

Joan Creus:

Καταρχήν να πω ότι η δουλειά που κάνει ο Τσάβι Πασκουάλ είναι πολύ σημαντική. Συμπλήρωσε ήδη δυο ολόκληρες περιόδους στην ομάδα (δυόμιση συνολικά χρόνια ως προπονητής) και έχει καταφέρει να χτίσει με γερά θεμέλια το μπάσκετ όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται. Πέρυσι δημιούργησε ουσιαστικά την ομάδα και φέτος την έκανε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Όσο για τα κενά του Άντερσεν και του Ιλιασόβα, νομίζω ότι τα καλύψαμε πολύ καλά με την προσθήκη του Τέρενς Μόρις και του Λόρμπεκ, ενώ στη συνέχεια προσθέσαμε και τον Ρίκι Ρούβιο. Δυναμώσαμε και τη θέση «3» με τον Πιτ Μάικλ και τελικά το συνολικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε.


SPORT 24: Φαντάζομαι πως έχετε παρακολουθήσει φέτος παιχνίδια του Ολυμπιακού. Θα μπορούσατε να μου πείτε τη γνώμη σας;

Joan Creus:

Έχω δει κάποια ματς, λιγότερα από αυτά του Παναθηναϊκού, όμως είναι φανερό ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή ομάδα με πάρα πολύ καλούς παίκτες. Ο Ολυμπιακός είναι σίγουρα μια από τις πληρέστερες ομάδες, ίσως αυτή με το μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο της από τις 8 που συνεχίζουν στην Ευρωλίγκα. Δεν διαθέτει ας πούμε μόνο μια καλή δεκάδα παικτών, εγώ θα έλεγα ότι έχει 14, 15 παίκτες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αγωνιστούν προσφέροντας λύσεις και ποιότητα μέσα στο παρκέ σε υψηλότατο επίπεδο.

Και αυτό βέβαια μετατρέπει τον Ολυμπιακό σε μια πλήρως ανταγωνιστική ομάδα, πολύ επικίνδυνη για οποιονδήποτε αντίπαλο και άκρως θεαματική κατά κύριο λόγο για τους φιλάθλους της και βέβαια για όλους όσους απολαμβάνουν το όμορφο μπάσκετ. Ο Παπαλουκάς παραμένει μια σταθερή αξία, ο Τεόντοσιτς παίζει καταπληκτικό μπάσκετ φέτος, ο Τσίλντρες πρώτα προσαρμόστηκε και στη συνέχεια βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό, ο Κλέιζα αποδείχτηκε μια μεγάλη μεταγραφή, ο Βούισιτς που ναι μεν δεν μπορεί να παίξει πολλά λεπτά, αλλά όσο βρίσκεται μέσα στο γήπεδο δείχνει τη μεγάλη του ποιότητα. Καταλήγοντας, ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει τα πάντα.




SPORT 24: Ως παίκτης σίγουρα αντιμετωπίσατε τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Πώς τον κρίνετε ως προπονητή από όσα έχετε δει;

Joan Creus:

Νομίζω ότι ο Γιαννάκης έχει μέσα του το μπάσκετ. Είτε ως παίκτης, όπου υπήρξε ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών στην Ευρώπη, είτε ως προπονητής, όπου δείχνει να προχωράει με σωστά και σταθερά βήματα. Τον αντιμετώπισα ως βοηθός προπονητή στην Εθνική Ισπανίας στο Ευρωμπάσκετ του 2005, ένα χρόνο αργότερα στο Παγκόσμιο της Σαϊτάμα και ξανά στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Ξανάφερε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης και στην παγκόσμια ελίτ. Οι αποφάσεις του από τον πάγκο ήταν γρήγορες και σωστές ενώ και στον Ολυμπιακό δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Χρειάστηκε σίγουρα κάποιο χρόνο ώστε να συνηθίσει την αλλαγή και τις διαφορετικές απαιτήσεις σε έναν σύλλογο υψηλού επιπέδου όπου υπάρχει καθημερινή δουλειά, όμως αποδεικνύει ότι ξέρει να προσαρμόζεται.


Βίντεο: Το νικητήριο τρίποντο του Chichi Creus στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου την περίοδο 1995-96. Αντίπαλος η Μπαρτσελόνα και τελικό σκορ 94-92 υπέρ της TDK Manresa.



Βίντεο: Το νικητήριο καλάθι του Chichi Creus στον 4ο και τελευταίο τελικό του ισπανικού πρωταθλήματος την περίοδο 1997-98. Αντίπαλος η Taugres και τελικό αποτέλεσμα 3-1 νίκες για την TDK Manresa.































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ