ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο ηγέτης Σάσα κι ο Βεζένκοβ του ΝΒΑ

Ολυμπιακός: Ο ηγέτης Σάσα κι ο Βεζένκοβ του ΝΒΑ
EUROKINISSI

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο τέλος της σεζόν, η δήλωση του πατέρα του για επέκταση και ΝΒΑ και η 7η χρονιά στη EuroLeague. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον Σάσα Βεζένκοβ που στα 26 του χρόνια είναι ίσως ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού.

Με μια δεκαετία επαγγελματικού μπάσκετ στην πλάτη του, ο Σάσα Βεζένκοβ θεωρείται βετεράνος. Πριν από μερικές ημέρες γιόρτασε τα 26α γενέθλιά του, μπαίνει στην πιο παραγωγική του ηλικία, προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν (ήταν ο MVP της ομάδας του) και από ένα συγκλονιστικό β' γύρο στην περσινή EuroLeague και μπαίνει στην 7η χρονιά του στη διοργάνωση με την στόφα ενός εκ των κορυφαίων φόργουορντ της ηπείρου.

Η εικόνα του Βεζένκοβ στην αναμέτρηση με το Λαύριο προφανώς και δεν προκάλεσε έκπληξη. Δεν ήταν οι 20 πόντοι, δεν ήταν τα 4/4 τρίποντα με τα οποία μπήκε στο ματς, ούτε οι δημιουργίες του, ούτε οι άμυνές του. Ήταν η αυτοπεποίθηση και το χαμόγελό του, η απόλαυση που ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του η εικόνα που κράτησαν όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα. Πάντα ταπεινός και συγκεντρωμένος, πάντα σοβαρός και μετρημένος, ο Βούλγαρος ξέρει ότι η σεζόν 2021/22 δεν θα μοιάζει με τις προηγούμενες της καριέρας του.

Με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2022 και με buyout για να αποχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι, ο Βεζένκοβ έμεινε στην ομάδα που του δίνει όχι μόνο πρωταγωνιστικό, αλλά και ρόλο ηγέτη. Έμεινε στον Ολυμπιακό για τον προπονητή που τον πίστεψε όσο κανείς, έμεινε στην Ελλάδα γιατί ξέρει ότι σε αυτό το περιβάλλον θα εκτοξεύσει την καριέρα του η οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως σε ανοδική πορεία την τελευταία διετία.

Το γεγονός ότι ο Βεζένκοβ δεν μπήκε σε διαδικασία να ψάξει ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2021 και προτίμησε να συνεχίσει στον Ολυμπιακό, δείχνει πολλά και επιβεβαιώνει αυτό που δήλωσε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο πατέρας του. Πως ο στόχος του είναι να παίξει στο ΝΒΑ. "Ο γιος μου μπήκε νωρίς στο μπάσκετ σε επίπεδο ανδρών, πήρε μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα, τα πλάνα μας ήταν τότε διαφορετικά όμως η Μπαρτσελόνα επέμεινε. Στόχος μας είναι να βρεθεί κάποια στιγμή στο ΝΒΑ. Αν πάρει μια ευκαιρία εκεί, θα μείνει για πολλά χρόνια. Βλέπω το ΝΒΑ και τη EuroLeague, στη EuroLeague είναι πιο δύσκολο να παίξεις, έχει αποδειχθεί αυτό. Είναι έτοιμος για το άλμα, όμως δεν χρειάζεται βιασύνη, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μονομιάς. Είναι κάτι που θέλουμε και είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί" ήταν τα λόγια του Σάσο Βεζένκοβ στο kodsport.bg.

Προς το παρόν, στον Ολυμπιακό ξέρουν ότι πρέπει να ζήσουν το τώρα και όχι το αύριο. Ο μπαμπάς Βεζένκοβ είχε πει πως οι διαπραγματεύσεις των ερυθρόλευκων για την επέκταση του συμβολαίου του Σάσα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και αν όντως συμβεί αυτό, αν οι Πειραιώτες πείσουν τον κορυφαίο τους φόργουορντ να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο, θα το κάνουν εξασφαλίζοντας ένα καλό buyout σε περίπτωση που εκείνος προσπαθήσει να μπει το επόμενο καλοκαίρι στο ΝΒΑ.

Είναι ο Βεζένκοβ ο κορυφαίος του Ολυμπιακού;

Ο Κώστας Σλούκας γύρισε στο λιμάνι για να πάρει τη σκυτάλη του ηγέτη από τον Βασίλη Σπανούλη, ωστόσο δεν θα είναι υπερβολικό αν πει κάποιος πως αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος στο ερυθρόλευκο ρόστερ είναι ο Σάσα Βεζένκοβ του περσινού β' γύρου της EuroLeague. Και δεν είναι υπερβολικό, διότι με 14.4 πόντους (44.4% στο τρίποντο και 93.2% στις βολές), με 5.1 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ ανά 28:29 στο δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς, ο Βούλγαρος, ο οποίος έπαιξε πολύ στο τρία και λιγότερο στο τέσσερα, έβαλε το όνομά του ανάμεσα σε εκείνα των κορυφαίων φόργουορντ της Ευρώπης.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, κάτι λιγότερο από έναν μήνα πριν από την έναρξη της EuroLeague, ο Μπαρτζώκας σίγουρα αισθάνεται ασφαλής έχοντας τον Βεζένκοβ στο ρόστερ του, αλλά και τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ που έδειξε και απέναντι στο Λαύριο ότι θα είναι φέτος όχι απλώς χρήσιμος, αλλά και πολύτιμος για τον Ολυμπιακό.

Ο Γάλλος έγραψε double-double με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ, τελείωσε τις φάσεις κοντά στο καλάθι λες και δεν υπήρχε αντίπαλος γύρω του, καθάρισε στον αέρα και -με τον Γιώργο Πρίντεζη εκτός δωδεκάδας- έκανε τη δουλειά και με το παραπάνω. Αξιόπιστος παίζοντας κυρίως στη θέση του πάουερ φόργουορντ, ο 28χρονος ψηλός των 205 εκατοστών μοιάζει το ιδανικό συμπλήρωμα γι' αυτή τη φροντ λάιν, στην οποία υπάρχουν ο Βεζένκοβ κι ο Πρίντεζης, ο Φαλ κι ο Μάρτιν. Ειδικά για τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ο Ζαν-Σαρλ μοιάζει με πολυτέλεια, καθώς θα δουλεύει... υπερωρίες όταν οι γύρω του θα παίρνουν ανάσες έχοντας σημαντικότερους ρόλους στους αγώνες της EuroLeague.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ