ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σάσα Βεζένκοβ, ο MVP του φετινού Ολυμπιακού

Ο Σάσα Βεζένκοβ σε φάση από τον αγώνα ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός
Ο Σάσα Βεζένκοβ σε φάση από τον αγώνα ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός EUROKINISSI

Σε μια σεζόν με περισσότερες ήττες από νίκες, ο Ολυμπιακός είδε τον Σάσα Βεζένκοβ να εξελίσσεται στον απόλυτα μοντέρνο κόμπο φόργουορντ. Το SPORT 24 παρουσιάζει με τη βοήθεια του InStat Scout τους αριθμούς και τα shotcharts του 26χρονου σκόρερ, που ήταν ο κορυφαίος παίκτης των ερυθρόλευκων στην κανονική περίοδο της EuroLeague.

Είναι το πιο προσγειωμένο, ταπεινό και ντροπαλό παιδί που θα συναντήσει κάποιος στα παρκέ των ελληνικών γηπέδων. Τον Αύγουστο θα γίνει 26 ετών, έχει μια δεκαετία στο επαγγελματικό μπάσκετ, έγραψε σεζόν με 7.5 πόντους στα 21 του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και φέτος εκτοξεύθηκε για να μπει στην ελίτ της Ευρώπης ως ένας από τους κορυφαίους κόμπο φόργουορντ της EuroLeague.

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοβ ήταν ο MVP του Ολυμπιακού, άρπαξε τον τίτλο από τον Κώστα Σλούκα, κέρδισε στο παρκέ τοn ρόλο του βασικού και μαζί τον σεβασμό από συμπαίκτες κι αντιπάλους στον δρόμο προς την καθιέρωση.

Ο Βεζένκοβ ολοκλήρωσε την τρίτη σεζόν του στο λιμάνι, έκανε υπομονή, πήρε το καλοκαίρι του 2020 νέο συμβόλαιο και απλώς περίμενε να έρθει η ώρα του μέσα από μια διαδικασία στην οποία έπρεπε να δουλέψει, να επιμείνει και να είναι έτοιμος για τη μέρα που ο Γιώργος Πρίντεζης θα έδινε τη σκυτάλη στον διάδοχό του.

"Ο Σάσα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που πήρε αυτό που άξιζε με βάση όσα έδειξε στο γήπεδο" ήταν η ατάκα του Γιώργου Μπαρτζώκα στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με τη Χίμκι και πράγματι, ο Βεζένκοβ δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης, ειδικά με τις εμφανίσεις του στον β' γύρο της σεζόν, ειδικά με τα νούμερά του από το εκτός έδρας ματς με τη Φενέρμπαχτσε (23/12) κι έπειτα.

Από εκείνο τον αγώνα, τον οποίο λίγο έλειψε να γυρίσει μόνος του, ο Βεζένκοβ είχε 14.4 πόντους (45.8% στο τρίποντο, 93.2% στις βολές) και 6.7 ριμπάουντ ανά 28:34 συμμετοχής σε 18 αγώνες. Άνοιγε το γήπεδο, απειλούσε από κάθε απόσταση, πήγαινε συνεχώς στο ριμπάουντ με αποφασιστικότητα, έπαιξε και στο τρία και στο τέσσερα, ήταν σπουδαίος και στην άμυνα, πολύ αποτελεσματικός στις αλλαγές που τον έστελναν πάνω στον αντίπαλο κοντό.

Ο Βεζένκοβ έκανε σπουδαία χρονιά και -κυρίως- την έκλεισε με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο όταν η πλειοψηφία των συμπαικτών του έριχνε στροφές και μετρούσε αντίστροφα για να ολοκληρωθεί το βασανιστήριο.

Στα τελευταία επτά ματς (με Ερυθρό Αστέρα, Ζενίτ, Άλμπα, Φενέρμπαχτσε, Βαλένθια, Ρεάλ Μαδρίτης, Χίμκι) το κοντέρ του 26χρονου φόργουορντ έγραψε 19.6 πόντους από 25/40 δίποντα, 22/42 τρίποντα και 21/23 βολές, 6.3 ριμπάουντ και 24 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, αριθμούς παίκτη μεγάλης κλάσης. Τέτοιος είναι ο Βεζένκοβ κι ο Ολυμπιακός οφείλει να χτίσει το μέλλον του γύρω από εκείνον.

Τα shot charts του Σάσα Βεζένκοβ στη σεζόν 2020/21:

Σάσα Βεζένκοβ, ο MVP του φετινού Ολυμπιακού
Σάσα Βεζένκοβ, ο MVP του φετινού Ολυμπιακού

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ CATCH-AND-SHOOTER

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοράρει ένας παίκτης. Μπορεί να το κάνει σε κατάσταση catch-and-drive, μπορεί να το κάνει μετά από κόψιμο προς τη ρακέτα ή προς τη γωνία, στο τρανζίσιον, με φόλοου, με ποστ-απ, σε κατάσταση πικ-εν-ποπ ή πικ-εν-ρολ, σε κατάσταση απομόνωσης.

Ο Σάσα Βεζένκοβ λατρεύει να εκτελεί αμέσως μόλις παίρνει τη μπάλα και οι φετινοί του αριθμοί αποδεικνύουν πως είναι πολύ αποτελεσματικός σε αυτό το στιλ παιχνιδιού. Ο 26χρονος φόργουορντ εκτέλεσε σε catch-and-shoot καταστάσεις το 36.5% των προσπαθειών του (11.5% catch-and-drive, 9.5% μετά από κόψιμο και 9.5% στο τρανζίσιον), έχοντας 1.31 πόντους ανά επίθεση!

Στο φινάλε της σεζόν, ο Βεζένκοβ είχε 42.96% στο τρίποντο, ποσοστό ευστοχίας κατά δέκα μονάδες καλύτερο από εκείνα παικτών όπως ο Αλέξι Σβεντ (είχε, φυσικά, υπερδιπλάσιες προσπάθειες ανά αγώνα), ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο Τζέισον Γκρέιντζερ και αρκετοί ακόμη αξιόλογοι περιφερειακοί σουτέρ όπως ο Γιάνις Τίμα, ο Ντάιρις Μπέρτανς, ο Όστιν Χόλινς, ο Νέμανια Νέντοβιτς. Δεν σούταρε λίγο, ήταν 26ος σε όλη τη EuroLeague με 4.35 σουτ για τρεις ανά αγώνα, ενώ ήταν ο 17ος ριμπάουντερ αφήνοντας πίσω του Ζίζιτς, Βέσελι, Οθέλο Χάντερ, Τόμπι, Τζεκίρι, Σενγκέλια, Γκουντάιτις και φυσικά τους Χασάν Μάρτιν - Οκτάβιους Έλις.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ