NBA

NBA Trade Deadline: Τι περιμένουμε την τελευταία ημέρα των ανταλλαγών

Ο Ότζι Ανουνόμπι με την φανέλα των Ράπτορς την σεζόν 2020/21
Ο Ότζι Ανουνόμπι με την φανέλα των Ράπτορς AP PHOTO/CHRIS CARLSON

Η ημέρα με τα περισσότερα τηλεφωνήμα, e-mail και μηνύματα στο NBA έφτασε. Σήμερα (9/2) είναι η trade deadline στην κορυφαία λίγκα του κόσμου, με τις ομάδες να έχουν διορία μέχρι τις 22:00 ώρα Ελλάδος για να βελτιωθούν ή να... αποδυναμωθούν μέσω ανταλλαγών. Το SPORT24 παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και όσα ακούγονται στις ΗΠΑ.

Οι... βόμβες έσκασαν νωρίς στο NBA, με τον Κέβιν Ντουράντ να παραχωρείται με ανταλλαγή στους Σανς, τον Ράσελ Γουέστμπρουκ στους Τζαζ και τον Καϊρί Ίρβινγκ στους Μάβερικς. Η σημερινή (9/2) μέρα όμως είναι μία άλλη ιστορία. Γιατί; Επειδή είναι σήμερα είναι η trade deadline, δηλαδή η τελευταία ημέρα των ανταλλαγών. Και η διορία λήγει στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Η ημέρα του NBA Draft και η Trade Deadline είναι οι μέρες οι τζένεραλ μάνατζερ των ομάδων είναι διαρκώς με ένα κινητό, ένα τάμπλετ και έναν υπολογιστή στο χέρι. Η Trade Dealine είναι η μέρα που πρέπει όλοι να προλάβουν να κάνουν κινήσεις, άλλοι για να βελτιωθούν και άλλοι για να γίνουν... χειρότεροι στο κυνήγι του NBA Draft.

Την σημερινή ημέρα υπάρχουν δύο κατηγορίες ομάδων: Οι Buyers (αυτοί που "αγοράζουν" δηλαδή και ψάχνουν παίκτες για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους για τον τίτλο ή να μπουν στα playoffs) και οι Sellers (αυτοί που "πουλάνε" δηλαδή και ξεφορτώνονται παίκτες με αντάλλαγμα κάποια ντραφτ πικ, αν και ενίοτε στέλνουν παίκτες για να αδειάσουν χώρο στο σάλαρι καπ).

Στο σύγχρονο NBA η γραμμή ανάμεσα στους Buyers και τους Sellers έχει... λεπτύνει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια λόγω του play-in τουρνουά σε Ανατολή και Δύση. Πλέον την είσοδο στα playoffs δεν διεκδικούν 8 με 10 ομάδες, αλλά 12 και συχνά 13! Όσοι θέλουν να έχουν έστω μία ελπίδα στα playoffs - όπως οι Λέικερς που είναι 13οι στην Δύση - πρέπει να κάνουν κινήσεις. Εκτός αν βρεθεί ομάδα να... κατεβάσει ρολά.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα δεδομένα που ισχύουν στο NBA αυτή τη στιγμή:

Οι Μπακς ψάχνονται

Το Μιλγουόκι παίζει το καλύτερο μπάσκετ στο NBA τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετρώντας 8 σερί νίκες. Την ίδια στιγμή όμως, με τον Μπόμπι Πόρτις τραυματία και τον Σερτζ Ιμπάκα εκτός ομάδας, δεν έχουν ψηλό ούτε για... δείγμα πίσω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Μπρουκ Λόπεζ. Αυτό είναι που τους κάνει... επικίνδυνους στην trade deadline.

Milwaukee Bucks' Serge Ibaka during the second half of an NBA basketball game Saturday, Oct. 22, 2022, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash)
Milwaukee Bucks' Serge Ibaka during the second half of an NBA basketball game Saturday, Oct. 22, 2022, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash) © 2022 MORRY GASH / AP IMAGES

Το Μιλγουόκι χρειάζεται να προσθέσει βάθος στην γραμμή των ψηλών του. Το ενδιαφέρον για τον Τζα Κράουντερ είναι δεδομένο. Η μετακίνηση του έμπειρου φόργουορντ στους Νετς στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Ντουράντ δεν το αλλάζει αυτό. Τουναντίον, το γεγονός ότι το Μπρούκλιν ψάχνεται να τον δώσει περισσότερο ενισχύει αυτό το ενδιαφέρον.

Ο Γκρέισον Άλεν είναι πιθανό να μπει στο... σφυρί στην προσπάθεια απόκτησης ενός ψηλού από το Μιλγουόκι. Εκτός αν οι Μπακς βρουν ομάδα που να εκτιμά τον Τζόρνταν Νουόρα προκειμένου να αποφύγουν να παραχωρήσουν τον βασικό - αλλά ασταθή - βασικό τους σούτινγκ γκαρντ.

Ο Γουέστμπρουκ ίσως είναι διαθέσιμος

Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ ανήκει πλέον στο δυναμικό των Τζαζ. Ίσως όμως αυτό να μην ισχύει για πολύ ακόμα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στις ΗΠΑ, ο βετεράνος γκαρντ ενδέχεται να μείνει ελεύθερος από την Γιούτα και να βγει ξανά στην αγορά. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι δεδομένο ότι θα... ορμήξουν πάνω του αρκετές ομάδες, με τους Κλίπερς και τους Μπουλς να είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους.

Οι Ράπτορς μοιάζουν με Super Market και ο Ανουνόμπι είναι στο επίκεντρο

Ο Ότζι Ανουνόμπι θεωρείτο ήδη ένα "καυτό" όνομα ενόψει της trade deadline. Μετά την μετακίνηση των Ντουράντ (Σανς) και Ίρβινγκ (Μάβερικς) στην Δύση, οι μετοχές του ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, αφού πολλές ομάδες θέλουν να ενισχυθούν, βλέποντας στο πρόσωπό του τον ιδανικό two-way περιφερειακό. Έναν παίκτη που θα μαρκάρει τον καλύτερο επιθετικό των αντιπάλων και θα δίνει πράγματα στην επίθεση.

Ο Ανουνόμπι όμως είναι απλώς ένας από τους παίκτες των Ράπτορς που κοιτάζει... όλη η λίγκα. Το Τορόντο είναι 10ο στην Ανατολή και έχει απογοητεύσει φέτος. Πολλοί βλέπουν τους Καναδούς ως... Super Market, αφού πέραν του Ανουνόμπι εξετάζουν και την περίπτωση του Φρεντ ΒανΒλίτ (οι Νετς προσπάθησαν να τον αποκτήσουν, στέλνοντας τον Ντίνγουιντι, αλλά έφαγαν πόρτα), καθώς και τον Πάσκαλ Σιάκαμ. Ο δευτεροετής Σκότι Μπαρνς είναι ο μόνος παίκτης που έχει ταμπέλα "μην αγγίζετε" στο ρόστερ της ομάδας, μετ ους Ράπτορς να θολώνουν τα νερά με την απόκτηση του Γιάκομπ Πελτλ από τους Σπερς. Ο λόγος; Αυτή είναι κίνηση που κάνει μία ομάδα που μπαίνει σητν κατηγορία των... Buyers και όχι των Sellers.

Οι Νετς δεν έχουν τελειώσει ακόμα με τις κινήσεις τους

Οι Ίρβινγκ και Ντουράντ άλλαξαν ταχυδρομικό κώδικα με διαφορά μερικών 24ωρων. Το Μπρούκλιν μπαίνει σε μία νέα - χωρίς ξεκάθαρο σταρ - εποχή και έναν κορμό που αποτελείται από τους Μπεν Σίμονς, Σπένσνερ Ντίνγουιντι, Μίκαλ Μπρίζτες, Καμ Τζόνσον, Νικ Κλάξτον, Καμ Τόμας και Ντόριαν Φίνι-Σμιθ. Ενδεχομένως όμως να μην έχουν τελειώσει ακόμα με τις κινήσεις τους.

Phoenix Suns forward Jae Crowder argues a foul called against him during the first half of Game 5 of an NBA basketball second-round playoff series against the Dallas Mavericks Tuesday, May 10, 2022, in Phoenix. (AP Photo/Ross D. Franklin)
Phoenix Suns forward Jae Crowder argues a foul called against him during the first half of Game 5 of an NBA basketball second-round playoff series against the Dallas Mavericks Tuesday, May 10, 2022, in Phoenix. (AP Photo/Ross D. Franklin) © 2022 ROSS D. FRANKLIN / AP IMAGES

Ο Τζα Κράουντερ αποκτήθηκε στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Ντουράντ, αλλά δύσκολα θα μείνει. Παίκτες όπως ο Τζο Χάρις και ο Σεθ Κάρι ίσως περισσεύουν μετά και την έκρηξη του Καμ Τόμας. Και όλα αυτά χωρίς να αναφερθεί κανείς στον... ελέφαντα στο δωμάτιο: Τον Μπεν Σίμονς, τον οποίο ευχαρίστως θα παραχωρούσαν οι Νετς, αλλά είναι δύσκολο να βρουν ομάδα να τον δώσουν.

Οι Χιτ έχουν βγάλει στο... σφυρί τον Λάουρι

Ο Κάιλ Λάουρι έχει απογοητεύσει στο διάστημα που βρίσκεται στους Χιτ και δεν είναι ακριβώς μυστικό ότι το Μαϊάμι ψάχνει ομάδα για να τον παραχωρήσει. O 37χρονος πόιντ γκαρντ έχει όμως συμβόλαιο μέχρι το 2024, με ετήσιες απολαβές ύψους 29 εκατ. δολαρίων. Κοινώς, για να μπορέσουν να τον παραχωρήσουν οι Χιτ θα πρέπει να "κολλήσουν" και κάποιο ντραφτ πικ πάνω του.

Το Μαϊάμι θα ήθελε με κάποιο τρόπο να ξεφορτωθεί και τον Ντάνκαν Ρόμπινσον, αφού ο Μαξ Στρους τον έχει ήδη ξεπεράσει στο ροτέισον.

Οι Μπουλς... δεν ξέρουν ακόμα τι θέλουν

Το Σικάγο έκανε βήματα πίσω φέτος, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 9η θέση της Ανατολής. Η κατάσταση είναι... άβολη για τους Μπουλς, που ακόμα περιμένουν να δουν τον Λόνζο Μπολ στο παρκέ, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι να κάνουν την τελευταία ημέρα των ανταλλαγών. Να τα διαλύσουν όλα και να χτίσουν από την αρχή ή να στηρίξουν την τριάδα των ΝτεΡόζαν, Βούτσεβιτς, ΛαΒίν;

Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν με την φανέλα των Μπουλς
Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν με την φανέλα των Μπουλς Ⓒ 2022 MICHAEL DWYER/ ASSOCIATED PRESS

Αν αποφασίσουν να στηρίξουν την τριάδα των σταρ τους, τότε θα πρέπει σύντομα να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Το συμβόλαιο του Βούτσεβιτς λήγει το φετινό καλοκαίρι. Αυτό του ΝτεΡόζαν το καλοκαίρι του 2024. Η μετακίνηση ενός εκ των δύο (ή και των δύο) δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί. Κάποια δημοσιεύματακάνουν λόγο Αμφότερο έχουν... ρεύμα στην αγορά. Το Σικάγο μεγάλες αποφάσεις μπροστά του.

Οι Σίξερς ψάχνουν παίκτη να δίνει ανάσες στον Εμπίντ

Η Φιλαντέλφεια θέλει να πάει μακριά στα playoffs. Για να γίνει αυτό, θέλει ιδανικά να μην... ξεζουμίσει τον Τζοέλ Εμπίντ. Ο Μόντρεζλ Χάρελ δίνει λύσεις, αλλά είναι undersized σέντερ και - κυρίως - κακός αμυντικός. Στα playoffs αυτό στοιχίζει. Η Φιλαντέλφεια κοιτάζει στην αγορά για έναν ακόμα ψηλό να δώσει βάθος στην frontline της ομάδας.

Παίκτες όπως ο Νέρλενς Νόελ (Πίστονς) και ο Άντρε Ντράμοντ (Μπουλς) είναι μέσα στην... λίστα των Σίξερς, που κοιτούσαν και τον Τζάρεντ Βάντερμπιλτ, αλλά τους... πρόλαβαν οι Λέικερς.

Προσοχή στους βετεράνους

Υπάρχει μία ξεχωριστή κατηγορία παικτών στην Trade Deadline. Αυτή των βετεράνων παικτών που είτε... περισσεύουν, είτε έχουν τεθεί εκτός ροτέισον, είτε έχουν αξία στην αγορά και μπορούν να φέρουν κάτι καλό πίσω σε αντάλλαγμα. Αυτοί είναι και οι πιο πιθανοί να μετακινηθούν.

Παίκτες όπως ο Έρικ Γκόρντον (Ρόκετς), Άντρε Ντράμοντ (Μπουλς), Τζα Κράουντερ (Νετς), Σερτζ Ιμπάκα (Μπακς), Κέβιν Λαβ (Καβαλίερς), Κάιλ Λάουρι (Χιτ), Μάιλς Πλάλι (Χόρνετς), Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Πίστονς), Μπόουνς Χάιλαντ (Νάγκετς), Τζον Γουόλ (Κλίπερς), Κέλι Ολίνικ (Τζαζ) είναι δεδομένο ότι θα εμπλακούν σε πολλά σενάρια. Κάποιοι από αυτούς είναι πιθανό να μετακινηθούν κιόλας.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ