NBA

NBA, τα 7 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Γκίντι δίνει ελπίδα στους Θάντερ

Ο Τζος Γκίντεϊ των Θάντερ
Ο Τζος Γκίντεϊ των Θάντερ Ⓒ 2021 RICK SCUTERI/ ASSOCIATED PRESS

Ο Τζος Γκίντι που αποτελεί φως στο σκοτάδι των Θάντερ, ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν που παραμένει ασταμάτητος και οι Μπακς που έχουν ανάγκη από τις επιστροφές των τραυματιών. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 7 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Τζος Γκίντι έδωσε ρεσιτάλ κόντρα στους Νικς, οι Νετς… νίκησαν και οι Τζαζ δείχνουν να βρίσκουν πάλι πατήματα.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 7 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 9 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι Νικς και οι Θάντερ πρόσφεραν στον κόσμο το πιο συγκλονιστικό σε εξέλιξη παιχνίδι της βραδιάς, με την Οκλαχόμα Σίτι να πανηγυρίζει την νίκη με 123-127 στην παράταση μέσα στην Νέα Υόρκη. Οι Νικς είχαν την ευκαιρία να στείλουν τον αγώνα σε δεύτερη παράταση, αλλά με το σκορ στο 123-126 το τρίποντο του Ιμάνουελ Κουίκλι δεν βρήκε στόχο.

Ο Τρε Μαν με 30 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών, με τον Τζος Γκίντι (περισσότερα για αυτόν σε λίγο) να προσθέτει 28 πόντους, 11 ριμπάουντ και 12 ασίστ και τον Ντάριους Μπέιζλι 23 πόντους (και το καλάθι που έστειλε το ματς στην παράταση). Για τους Νικς, ο Τζούλιους Ραντλ είχε 30 πόντους, 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ και ο Εβάν Φουρνιέ 29 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν… δεν νιώθει και μαζί του δεν νιώθουν και οι Μπουλς. Ο All Star γκαρντ/φόργουορντ πραγματοποίησε ακόμα μία σπουδαία εμφάνιση, έχοντας 40 πόντους με 16/24 δίποντα,8/8 βολές 3 ριμπάουντ και 7 ασίστ στην νίκη των Μπουλς με 120-109 επί των Σπερς, οδηγώντας την ομάδα του στην 4η σερί νίκη της.

Αυτό ήταν το 7ο σερί παιχνίδι του ΝτεΡόζαν με +30 πόντους, με όλα αυτά να συμβαίνουν σε διάστημα 11 (!) ημερών. Με τους Μπουλς να παραμένουν στην 2η θέση της Ανατολής παρά τα προβλήματα τραυματισμών, ίσως το όνομά του θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ξανά έστω στην 5αδα των υποψηφίων για το βραβείο του MVP.

Ο Τζος Γκίντι είναι κάτι διαφορετικό

Όσοι είχαν παρακολουθήσει τον Τζος Γκίντι στο πρωτάθλημα του NBL (Ωκεανίας) ήξεραν ότι έχει κάτι ξεχωριστό. Οι Θάντερ ήταν ανάμεσα στις ομάδες που τον παρακολούθησαν και δεν θα μπορούσαν να αισθάνονται περισσότερο δικαιωμένοι που τον επέλεξαν στο Νο6 του NBA Draft 2021.

Κόντρα στους Νικς ο Γκίντι είχε 28 πόντους, 11 ριμπάουντ και 12 ασίστ και έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που σημείωσε συνεχόμενα triple-double. Την φετινή σεζόν έχει 12.3 πόντους, 7.7 ριμπάουντ και 6.3 ασίστ μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής, ενώ στους 5 τελευταίους αγώνες των Θάντερ έχει 15.4 πόντους, 10 ριμπάουντ και 8 ασίστ μέσο όρο με 40% στα τρίποντα σε 31 λεπτά συμμετοχής.

Ο Γκίντι είναι ένα μπασκετικό παράδοξο. Ένας All Around πόιντ γκαρντ με ύψος 2.03 μέτρα με απίστευτη αίσθηση της πάσας (δεν υπάρχουν πολλοί 19χρονοι - βασικά παίκτες - που πασάρουν εξίσου καλά και με τα δύο χέρια στην αδύνατη πλευρά) και καλό διάβασμα του παιχνιδιού. Αυτό που του χρέωναν όλοι είναι το μέτριο σουτ του και το γεγονός ότι… δεν είναι αρκετά εγωιστής στην επίθεση. Σταδιακά ωστόσο φαίνεται να καταλαβαίνει ότι για να ανέβει επίπεδο πρέπει να κοιτάει το καλάθι πιο συχνά, κάτι που έδειξε και κόντρα στους Νικς.

Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ είναι ο άνθρωπος που έχουν επιλέξει οι Θάντερ να χτίσουν το μέλλον τους. Ο παίκτης ωστόσο που δείχνει αυτή τη στιγμή να τους δίνει ένα πραγματικό φως στο σκοτάδι τους είναι ο Γκίντι. Αν βρει την κατάλληλη χημεία με τον Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, τότε οι Θάντερ έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, αφού θα έχουν δύο ξεχωριστούς παίκτες στις θέσεις των γκαρντ. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Οι Νετς… νίκησαν

Το Μπρούκλιν έχει φτάσει στο σημείο να αποτελεί είδηση ότι νίκησε. Κάποιοι… κακοπροαίρετοι θα πουν βέβαια ότι αυτή η νίκη δεν μετράει, αφού ήρθε κόντρα σε μία από τις πιο αψυχολόγητες ομάδες του NBA, τους Κινγκς (109-85). Η νίκη είναι νίκη πάντως και ήταν αυτό που χρειάζονταν οι Νετς, που έσπασαν σερί 11 ηττών.

Ο Σεθ Κάρι (23 πόντοι) και ο Μπρους Μπράουν (19 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 κοψίματα!) ήταν οι πρωταγωνιστές του - χωρίς Ντουράντ, Ίρβινγκ, Σίμονς - Μπρούκλιν. Ο τελευταίος είναι και η πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση, αφού πέρυσι ήταν από τους καταλύτες της ομάδας, αλλά φέτος συχνά μπαίνει στο περιθώριο. Ίσως όμως είναι η απάντηση σε αρκετά ζητήματα των Νετς όταν (αν) έχουν ξανά όλους τους παίκτες πίσω.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο ρόλος που είχε πέρυσι ο Μπράουν - ως ένας γκαρντ που συμπεριφερόταν σαν… σέντερ, παίζοντας το Πικ εν Ρολ με τους γκαρντ της ομάδας - είναι αυτός που θα μπορούσε να έχει ο Σίμονς. Άλλοι ότι ίσως θα μπορούσαν να συνυπάρξουν, σε μία - τουλάχιστον ιδιαίτερη - γραμμή ψηλών. Όπως και να έχει, αυτό που έχει σημασία για το Μπρούκλιν αυτή τη στιγμή είναι ότι νίκησε. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Οι τραυματίες, το βάθος και η μεγάλη εικόνα των Μπακς

Οι Μπακς είδαν τους νεανικούς - και θεωρητικά εν μέσω tanking - Μπλέιζερς να έρχονται στο Μιλγουόκι και να τους νικούν εύκολα με 107-122, σε μία βραδιά που έλειπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (διάστρεμμα) και οι Πατ Κόνατον, Τζορτζ Χιλ και Μπρουκ Λόπεζ. Οι Μπλέιζερς βέβαια από την πλευρά τους δεν είχαν τους Ντέμιεν Λίλαρντ, Νασίρ Λιτλ και Ντένις Σμιθ.

Οι Μπακς εξακολουθούν να κοιτούν την μεγάλη εικόνα. Τα 31 λεπτά συμμετοχής του Σερτζ Ιμπάκα στο ντεμπούτο του ήταν ένα καλό σημάδι, αφού θα χρειαστεί να έχει σημαντικό ρόλο - είτε επιστρέψει ο Μπρουκ Λόπεζ φέτος, είτε όχι. Αυτό βέβαια που έχουν περισσότερο ανάγκη οι Μπακς είναι… βάθος στις θέσεις των γκαρντ.

Οι απουσίες των Κόνατον και Χιλ είναι σημαντικές και έγιναν ακόμα σημαντικότερες μετά την παραχώρηση των Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Σέμι Οτζελέγιε και Ρόντνεϊ Χουντ. Κάποιος θα πει ότι οι δύο τελευταίοι είχαν περιορισμένο ρόλο, αλλά δεν παύει να ήταν έμπειροι παίκτες που μπορούσαν να δώσουν λύσεις στην κανονική περίοδο, ώστε να είναι πιο ξεκούραστοι οι βασικοί παίκτες στα playoffs. Το Μιλγουόκι επέλεξε να τους παραχωρήσει για να νιώσει ασφάλεια κοντά στο καλάθι, αφού ήξερε ότι - με την επιστροφή του Λόπεζ να αποτελεί μυστήριο - δεν γινόταν να βγει η σεζόν μόνο με τον Γιάννη και τον Πόρτις.

Οι Μπακς είχαν ανάγκη από έναν back up πόιντ γκαρντ (ιδανικά έναν παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των γκαρντ) πριν από την trade deadline. Είχαν όμως ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από έναν φόργουορντ/σέντερ. Πλέον, πρέπει να καλύψουν και την δεύτερη “τρύπα” στο ρόστερ, με τον Γκόραν Ντράγκιτς να είναι ο μεγάλος στόχος. Αν αποκτηθεί ο Σλοβένος, τότε το ρόστερ θα έρθει ξανά σε μία ισορροπία.

Οι Τζαζ ξύπνησαν για τα καλά

Ο ήλιος μοιάζει πλέον πιο φωτεινός στην Γιούτα, που πλέον μετράει έξι σερί νίκες μετά την άνετη επικράτησή της με 135-101 επί των Ρόκετς. Μετά τον Ντόνοβαν Μίτσελ επέστρεψε πλέον και ο Ρούντι Γκομπέρ και οι Τζαζ μπορούν ξανά να χαμογελούν, έχοντας ως (αρχική) βάση την 4η θέση στην Δύση.

Οι Τζαζ ξύπνησαν για τα καλά και εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο στόχος τους είναι το πρωτάθλημα. Ξέρουν βέβαια και οι ίδιοι ότι έτσι όπως είναι η Δύση αυτή τη στιγμή βρίσκονται ένα επίπεδο κάτω από τους Σανς και τους Γουόριορς, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι είναι καλύτεροι από τους Γκρίζλις. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο να επιστρέψουν για τους Νάγκετς οι Μάικλ Πόρτερ και Τζαμάλ Μάρεϊ, ισχυροποιώντας την ομάδα. Οι “Μορμόνοι” όμως πιστεύουν σε αυτό που έχουν χτίσει. Και ελπίζουν ότι θα σοκάρουν τον κόσμο. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Οι Πέλικανς παλεύουν με ό,τι έχουν

Το NBA δεν δίνει βραβείο στην πιο “τίμια” ομάδα της σεζόν. Αν το έδινε πάντως, αυτό θα έπρεπε να το πάρουν οι Πέλικανς, οι οποίο μετά την άνετη νίκη τους επί των Ράπτορς (120-90) βρίσκονται μία ανάσα από την 10η θέση στην Δύση, αφού έχουν ρεκόρ 23-34 έναντι 24-34 των Μπλέιζερς.

Οι Πέλικανς έχουν περάσει πολλά φέτος. Ξεκίνησαν την σεζόν με ρεκόρ 1-12. Δεν έχουν δει ακόμα τον Ζάιον Γουίλιαμσον να πατάει παρκέ. Έχουν χάσει για αρκετά παιχνίδια τον Μπράντον Ίνγκραμ. Είχαν μία σειρά από δικαιολογίες για να κάνουν tanking. Κι όμως. Πάλεψαν, έφεραν τούμπα την κατάσταση, προχώρησαν σε μία σπουδαία κίνηση με την απόκτηση του Σι Τζέι ΜακΚόλουμ με ανταλλαγή. Θέλουν να μπουν στο play-in τουρνουά, ακόμα και αν αυτό τους στερήσει κάποιες θέσεις στο NBA Draft 2022. Δεν γίνεται να μην τους συμπαθήσεις.

TAGS NBA ΗΠΑ ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΑΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ