NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Τρέι Γιανγκ και οι Χοκς έχουν πάρει φωτιά

Ο Τρέι Γιανγκ με την φανέλα των Χοκς
Ο Τρέι Γιανγκ με την φανέλα των Χοκς Ⓒ 2021 HAKIM WRIGHT SR./ ASSOCIATED PRESS

Οι Χοκς που μετρούν 7 σερί νίκες και πλέον είναι σε τροχιά play-in τουρνουά, ο Γιόκιτς που έδειξε στους Μπακς πόσο τους λείπει ο Μπρουκ Λόπεζ και ο μαέστρος Κρις Πολ. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Τρέι Γιανγκ έχει πάρει από το χέρι τους Χοκς, ο Κρις Πολ συνεχίζει τα… δικά του και οι Μπακς λησμόνησαν για πρώτη φορά τόσο έντονα τον Μπρουκ Λόπεζ.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 8 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι Μάβερικς ήξεραν ότι οι απουσίες των Τιμ Χάρνταγουεί και Κρίσταπς Πορζίνγκις θα τους στοίχιζαν. Για κακή τους τύχη, το έμαθαν αυτό άμεσα, με τους Μάτζικ - η χειρότερη ομάδα του NBA - να τους “λυγίζει” με 110-108 έπειτα από συγκλονιστικό παιχνίδι. Οι Μαβς είχαν την τελευταία επίθεση, αλλά ο Μαξ Κλέμπερ αστόχησε σε τρίποντο και ακολούθως ο Ρέτζι Μπούλοκ σε δίποντο.

Ο Τσούμα Οκέκε με 19 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών, με τον Φραντζ Βάγκνερ να προσθέτει 18 πόντους. Για τους Μαβς, ο Λούκα Ντοντσιτς είχε 34 πόντους, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ και ο Τζέιλεν Μπράνσον 15 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Όταν ο Καρλ-Άντονι Τάουνς αφήνει στις άκρες τις… καλοσύνες, τότε δείχνει ότι ανήκει στην ελίτ του NBA. Αυτό έδειξε κόντρα στους - χωρίς Ρούντι Γκομπέρ και Ντόνοβαν Μίτσελ - Τζαζ στην νίκη των Γουλβς με 126-106, σημειώνοντας ένα τρομερό triple-double με 31 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Ο Τάουνς έχει την δυνατότητα να γίνει… τρομακτικός όταν είναι πιο απαιτητικός στην επίθεση, αφού μπορεί με την ίδια άνεση να σουτάρει από την περιφέρεια, να βάλει την μπάλα στο παρκέ ή να ποστάρει, ενώ έχει βελτιωθεί και σαν πασέρ. Το θέμα είναι να συνεχίσει να το κάνει με την ίδια συνέπεια.

Οι Χοκς και ο Γιανγκ έχουν πάρει φωτιά

Οι Χοκς νίκησαν (και) τους Λέικερς (129-121) και έφτασαν τις 7 συνεχόμενες νίκες, στο δεύτερο καλύτερο σερί στο NBA μετά από αυτό των Σανς (10 σερί νίκες). Πλέον βρίσκονται στην 10η θέση της Ανατολής και εντός play-in τουρνουα με ρεκόρ 24-25 και έχουν βλέψεις για ψηλότερα. Και το χρωστούν στον Τρέι Γιανγκ.

Ο ηγέτης των Χοκς είχε 36 πόντους και 12 ασίστ κόντρα στους Λέικερς. Στους 7 τελευταίους αγώνες έχει 28.4 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 9.1 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο με 42% στα τρίποντα (4.1/9.9 ανά αγώνα) σε 34 λεπτά συμμετοχής. Η Ατλάντα θυμίζει πάλι σιγά-σιγά την ομάδα που πέρυσι ενθουσίασε τον κόσμο. Αν συνεχίσει έτσι θα είναι σκληρό καρύδι για κάθε αντίπαλο

Ο Γιόκιτς έδειξε πόσο λείπει ο… Λόπεζ

Να ξεκαθαριστεί ένα πράγμα: Τον Νίκολα Γιόκιτς δεν μπορεί να τον σταματήσει ένας παίκτης. Όπως δεν αρκεί ένας παίκτης για να σταματήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Τζοέλ Εμπίντ, τον Στεφ Κάρι ή τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Υπάρχουν όμως πάντα τρόποι για να περιοριστεί η δράση ενός σταρ με συνδυασμένη άμυνα, η οποία όμως ξεκινάει από έναν καλό αμυντικό, ένα αντίπαλο δέος. Στην περίπτωση των Μπακς με τους Νάγκετς, αυτο το αντίπαλο δέος θα ήταν ο Μπρουκ Λόπεζ, ο οποίος όμως είναι τραυματίας. Και δεν υπάρχουν πολλά παιχνίδια που έλειψε περισσότερο από αυτό το παιχνίδι, που βρήκε το Ντένβερ να διαλύει με 136-100 τους Μπακς μέσα στο Μιλγουόκι.

Ο Σέρβος δεν σκόραρε πολύ. Ολοκλήρωσε όμως τον αγώνα με 18 πόντους με 5/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 9 ριμπάουντ, 15 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 28 λεπτά συμμετοχής. Και ανά διαστήματα το έκανε να φαίνεται πολύ εύκολο, αφού οι Μπόμπι Πόρτις και Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορούσαν να τον περιορίσουν. Λογικά δεν θα μπορούσε ούτε ο Λόπεζ να τον περιορίσει. Πιθανότατα όμως θα τον δυσκόλευε περισσότερο και - κυρίως - θα έδινε την δυνατότητα στον Γιάννη να κινείται πιο άνετα στην πίσω γραμμή της άμυνας, όπου είναι στα καλύτερά του.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Γιόκιτς είναι ένα μπασκετικό παράδοξο και μοναδικός στο είδος του. Αυτός και ο Τζοέλ Εμπίντ είναι οι μοναδικοί σέντερ που μπορούν να δείξουν τόσο έντονα την απουσία του Λόπεζ στους Μπακς, με τον Εμπίντ όμως να μην πασάρει τόσο καλά όσο ο Σέρβος (βασικά κανένας ψηλός δεν πασάρει όπως ο Σέρβος). Ακόμα κι έτσι, σίγουρα οι Μπακς θα ήθελαν να έχουν τον Λόπεζ στο παρκέ.

Ο Κρις Πολ είναι μαέστρος

Οι Σανς μετρούν 10 σερί νίκες, έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο NBA (40-9) και κλείδωσαν την παρουσία του προπονητή τους (Μόντι Γουίλιαμς) στο All Star Game χάρη στην νίκη τους επί των Σπερς (115-110), σε ένα βράδυ που ο Κρις Πολ είχε 20 πόντους και… 19 ασίστ. Όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ο Πολ μοίρασε 19 ασίστ.

Ο βετεράνος γκαρντ έχει μοιράσει διψήφιο αριθμό ασίστ στους 6 από τους 7 τελευταίους αγώνες των Σανς, έχοντας 20.3 πόντους, 5.9 ριμπάουντ, 12.9 ασίστ και 1.6 κλεψίματα μέσο όρο με 44.8% στα τρίποντα σε 38 λεπτά συμμετοχής. Είναι ο μαέστρος των Σανς. Και όλα αυτά στα 37 του χρόνια.

Οι Big-3 των Μπουλς κρατάνε την ομάδα

Κόντρα στα προβλήματα, οι Μπουλς αντέχουν ακόμα. Μετά την νίκη τους με 130-116 επί των Μπλέιζερς μάλιστα βελτίωσαν το ρεκόρ τους στο 31-18, ανεβαίνοντας στην 2η θέση της πιο ανταγωνιστικής Ανατολής των τελευταίων χρόνων. Και στην μέση ήταν οι Νίκολα Βούτσεβιτς, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και Ζακ ΛαΒίν, σημειώνοντας μαζί 67 πόντους, τραβώντας το Σικάγο για ακόμα ένα βράδυ.

Το Σικάγο έχει πολλά προβλήματα, αλλά όσο οι τρεις σταρ του είναι καλά μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε. Ειδικά όταν παίρνει βοήθειες από ρολίστες όπως ο Κόμπι Γουάιτ (18 πόντοι), ο Τζαβόντε Γκριν (16 πόντοι) και ο ρούκι Αγιό Ντοσούμνου (7 πόντοι, 11 ασίστ), που είναι η αποκάλυψη της ομάδας. Οι Μπουλς δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Οι Καβαλίερς… ψήλωσαν και το πλήρωσαν

Νικήσαμε τους Μπακς και νομίζω ότι πιστέψαμε πως αυτό ήταν ένα σημάδι ότι ήμασταν καλύτερη ομάδα από ότι είμαστε. Σήμερα ξυπνήσαμε και προσγειωθήκαμε πίσω στην γη”. Τάδε έφη, Ιβάν Μπόμπλεϊ, μετά την ήττα των Καβαλίερς στο Ντιτρόιτ από τους Πίστονς (115-105) σε ένα ματς που ξεκίνησαν ξεφεύγοντας με 15-0 στην πρώτη περίοδο.

Οι Καβαλίερς είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν, αφού διαθέτουν ένα νεανικό σύνολο που βρίσκεται στην πρώτη 6αδα όταν οι περισσότεροι περίμεναν - στην καλύτερη περίπτωση - να παλεύουν για να μπουν στο play-in τουρνουά. Η νίκη επί των Μπακς έδειξε τις δυνατότητές τους, αλλά η ήττα από τους Πίστονς υπενθύμισε ότι τους λείπει ακόμα η απαραίτητη ωριμότητα να διαχειριστούν κάποια αποτελέσματα. Μικροί είναι όμως, θα μάθουν.

Οι Κλίπερς είναι ακόμα εδώ

Οι Κλίπερς, οι ρολίστες τους βασικά, έχουν μία αποστολή φέτος: Να παλέψουν να μπουν στην πρώτη 10αδα και να μείνουν σε τροχιά play-in τουρνουά, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή φέτος θα επιστρέψουν οι Κουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ. Προς το παρόν κάνουν και με το παραπάνω την δουλειά τους πάντως, αφού μετά την άνετη νίκη τους επί των Χόρνετς (90-115) βρίσκονται στην 7η θέση της Δύσης με ρεκόρ 26-26!

Οι Κλίπερς με κάποιον τρόπο είναι ακόμα εδώ. Ο Ταϊρόν Λου έχει φτιάξει ένα συμπαγές σύνολο. Κάθε παίκτης του ρόστερ πιστεύει ότι θα έχει την ευκαιρία να λάμψει. Από τον Ρέτζι Τζάκσον και τον Μάρκους Μόρις, μέχρι τον Αμίρ Κόφεϊ, τον Τέρενς Μαν, τον Λιουκ Κενάρντ, τον ρούκι Μπράντον Μπόστον, τον Ίβιτσα Ζούμπατς, τον Έρικ Μπλέντσο, ακόμα και τον Τζάστις Γουίνσλοου, όλοι έχουν βιώσει έστω ένα βράδυ ότι κάνουν την διαφορά. Αν οι Λέοναρντ και Τζορζ επιστρέψουν φέτος, τότε οι Κλίπερς ίσως βάλουν φωτιά στο NBA.

Ο Σάντικ Μπέι είναι το κέρδος των Πίστονς

Σε μία σεζόν που οι Πίστονς θέλουν να διεκδικήσουν το… Νο1 του NBA Draft 2022 και να βελτιώσουν τον Κέιντ Κάνινγκχαμ, ο Σάντικ Μπέι είναι το πραγματικό κέρδος της ομάδας. Ο δυναμικός γκαρντ/φόργουορντ έχει μία εξαιρετική δεύτερη σεζόν, μετατρέποντας έτσι σε…περιττό τον Τζεράμι Γκραντ, ο οποίος αναμένεται να είναι περιζήτητος στην trade deadline.

Ο Μπέι έχει την φετινή σεζόν 15.6 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ μέσο όρο με 33.6% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής. Τους δύο τελευταίους μήνες όμως - με τον Γκραντ εκτός λόγω τραυματισμού - έχει 17.9 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μέσο όρο με 36.6% στα τρίποντα σε 35 λεπτά συμμετοχής. Οι Πίστονς έχουν βρει έναν παίκτη να στηριχθούν στο μέλλον.

Η απορία του Ντέιβις

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιδράσει ένας παίκτης όταν χρεώνεται με φάουλ το οποίο πιστεύει ότι δεν έκανε. Ο Άντονι Ντέιβις αποφάσισε να χαρίσει στον κόσμο μία απίστευτη γκριμάτσα όταν συνέβη αυτό στον αγώνα με τους Χοκς.

Οι Λέικερς βέβαια δεν γελάνε αυτή την περίοδο. Όπως και να έχει, το ύφος του Ντέιβις ήταν όλα τα λεφτά.

TAGS NBA ΗΠΑ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΠΙΣΤΟΝΣ ΛΕΙΚΕΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ