NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Κρις Πολ είναι σαν το παλιό, καλό κρασί

Ο Κρις Πολ των Σανς
Ο Κρις Πολ των Σανς Ⓒ 2022 RICK BOWMER/ ASSOCIATED PRESS

Ο Κρις Πολ που οδηγεί τους Σανς, οι Μπακς που κάνουν την… δουλειά τους και ο Ντεζάντε Μάρεϊ που είναι All Star. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Οι Μπακς έκαναν το καθήκον τους, ο Τζα Μοράντ τα… δικά του, ο Κρις Πολ μοιάζει αγέραστος και ο Ντεζάντε Μάρεϊ είναι All Star.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 11 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι Χόρνετς και οι Λέικερς έμελλε να προσφέρουν το ματς της βραδιάς. Και ο λόγος ήταν διττός: Η ξαφνική κατάρρευση των Χορνετς και η απόγνωση των Λέικερς, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιστρέψουν από το -20. Και πράγματι γύρισαν το ματς και υποχρέωσαν τον Μάικλ Τζόρνταν να αποχωρήσει πρόωρα από το ματς. Στο τέλος ωστόσο, ήταν οι Χόρνετς αυτοί που πήραν την νίκη με 117-114.

Ο Μάιλς Μπρίτζες με 26 πόντους ήταν ο κορυφαίος των νικητών, με τον Ις Σμιθ να προσθετει 22 πόντους και τους ΛαΜέλο Μπολ και Τέρι Ροζίερ από 20 πόντους. Για τους - χωρίς ΛεΜπρόν και Ντέιβις - Λέικερς, ο Ράσελ Γουέστμπρουκ είχε 35 πόντους (30 εκ των οποίων στο δεύτερο ημίχρονο), με τον Καρμέλο Άντονι να προσθέτει 19 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Σε μία βραδιά γεμάτη tirple-double, ο Τζα Μοράντ είχε το πιο παραγωγικό εξ αυτών στην νίκη των Γκρίζλις με 119-109 επί των Τζαζ με 30 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Ο Μοράντ ήταν - όπως στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν - απολαυστικός. Σκόραρε, δημιούργησε και οι Γκρίζλις στηρίχθηκαν πάνω του και πατάνε πλέον γερά την 3η θέση της Δύσης.

Οι Μπακς κάνουν την δουλειά τους

Οι Μπακς δεν ενθουσίασαν κόντρα στους Νικς. Έκαναν όμως αυτά που έπρεπε, πάτησαν το γκάζι όποτε χρειάστηκε και πήραν την νίκη με 123-108, ανεβαίνοντας στην 4η θέση της Ανατολής, σε μία από τις πιο σκληρές μάχες στην ιστορία της περιφέρειας, όπου οι πρώτοι Χιτ (32-17) απέχουν μόλις 2.5 αγώνες από τους 6ους Σίξερς (29-19)!

Οι Μπακς δεν είναι στα καλύτερά τους. Θέλουν να βρουν ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια, βλέπουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να συνεχίζει να κάνει μαγικά πράγματα, προσπαθούν να ενσωματώσουν ξανά σωστά τους ρολίστες τους ώστε η άμυνά τους να ανέβει ξανά επίπεδο. Το βασικό όμως είναι ότι κάνουν την δουλειά τους. Και το μόνο που χρειάζονται είναι ένα ξέσπασμα για να ανέβουν ακόμα ψηλότερα.

Ο Κρις Πολ είναι σαν το παλιό, καλό κρασί

Οι Σανς νίκησαν και τους Γουλβς (134-124) και έφτασαν τις 9 συνεχόμενες νίκες. Έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο NBA (39-9) και τρέχουν το καλύτερο σερί στο NBA. Και όλα αυτά με το βασικό δίδυμο ψηλών τους (Κράουντερ - Έιτον), τον back up σέντερ τους (ΜακΓκί) και back up πόιντ γκαρντ (Πέιν) τραυματίες. Πώς τα καταφέρνουν; Με το δίδυμο των Κρις Πολ και Ντέβιν Μπούκερ να τους δείχνει τον δρόμο.

Κόντρα στους Γουλβς ο Μπούκερ τράβηξε ξανά την ομάδα στο σκοράρισμα (29 πόντοι), ωστόσο ήταν η βραδιά του Πολ (21 πόντοι, 10 ριμπάουντ και 14 ασίστ) που τράβηξε την προσοχή. Ο 37χρονος γκαρντ μοιάζει αγέραστος, σαν το παλιό, καλό κρασί, κουβαλώντας τους Σανς. Την φετινή σεζόν έχει 14.7 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 10.2 ασίστ και 1.9 κλεψίματα μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής. Στους τελευταίους 5 αγώνες έχει 21.4 πόντους, 6.2 ριμπάουντ, 11.8 ασίστ και 1.6 κλεψίματα μέσο όρο σε 38 λεπτά συμμετοχής. Ο Πολ θέλει όσο τίποτα να επιστρέψει στους τελικούς του NBA.

Οι Λέικερς θέλουν να μάθουν αν μπορούν να είναι καλοί

Το “ήττα σαν νίκη” είναι ο ευγενικός τρόπος για να κρύψεις πολλά πράγματα. Και σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλουν να ακούσουν οι Λέικερς, που επέστρεψαν από το -20 και ηττήθηκαν από τους Χορνετς. Η Σάρλοτ βέβαια είναι καλή ομάδα και οι Λέικερς (που πλέον έχουν ρεκόρ 24-26 και βρίσκονται στην 9η θέση της Δύσης) παρατάχθηκαν χωρις τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις. Όπως και να το δει βέβαια κάποιος, δεν είχαν αυτό στο μυαλό τους το καλοκαίρι.

Οι Λέικερς έχουν μπροστά τους 32 αγώνες για να ανατρέψουν την κατάσταση. Ελπίζουν ότι σύντομα θα επιστρέψουν οι ΛεΜπρόν και Ντέιβις και θα βρουν χημεία. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη, ούτε απλώς πατάει κάποιος ένα… κουμπί για να συμβεί αυτό.

Στην πραγματικότητα οι Λέικερς θέλουν απλώς να μάθουν αν μπορούν να είναι καλοί, κάτι που μέχρι στιγμής υποστηρίζουν ότι δεν το ξέρουν λόγω των τραυματισμών. Σύντομα - αν όλα πάνε καλά - θα έχουν όμως και τους τρεις σταρ τους στο παρκέ. Και τότε θα τελειώσουν οι δικαιολογίες.

Ο Ντεζάντε Μάρεϊ είναι All Star

Οι Σπερς υπέταξαν με 131-122 τους Μπουλς στο Σαν Αντόνιο και βελτίωσαν το ρεκόρ τους στο 19-31. Παραμένουν στην 11η θέση, με τους 10ους Μπλέιζερς να έχουν ρεκόρ 21-28. Ακόμα όμως και αν είναι τόσο χαμηλά στην κατάταξη, αυτό δεν αλλάζει ότι ο Ντεζάντε Μάρεϊ παίζει σαν All Star.

Κόντρα στους Μπουλς ο νεαρός γκαρντ είχε 29 πόντους, 9 ριμπάουντ και 12 ασίστ, χάνοντας το 11ο φετινό του triple-double για ένα ριμπάουντ. Την φετινή σεζόν έχει 19.4 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 9.1 ασίστ και 2 κλεψίματα μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής. Στους τελευταίους 10 αγώνες του έχει 22.9 πόντους, 9.4 ριμπάουντ, 10.1 ασίστ και 1.9 κλεψίματα μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής. Αν αυτοί οι αριθμοί δεν ανήκουν σε All Star παίκτη, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Ο Σαμπόνις αξίζει μία καλή ομάδα γύρω του

Οι Πέισερς μάλλον δεν θα μάθουν ποτέ πόσο καλη ομάδα θα μπορούσαν να γίνουν με αυτή την σύσταση του ρόστερ τους, αφού πρακτικά δεν είχαν ποτέ τους 5 βασικούς τους παίκτες υγιείς. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στις ΗΠΑ, ψάχνουν τρόπο να ανταλλάξουν τουλάχιστον έναν εκ των Ντομάντας Σαμπόνις, Μάιλς Τέρνερ και Καρίς ΛεΒέρτ. Ένα πράγμα ωστόσο είναι σίγουρο: Ο Σαμπόνις αξίζει να παίζει σε μία καλή ομάδα, είτε αυτή είναι η Ιντιάνα, είτε κάποια άλλη.

Στην νίκη των Πέισερς επί των Θάντερ (113-110) στην παράταση, ο Σαμπόνις είχε 24 πόντους, 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα σε 44 λεπτά συμμετοχής. Την φετινή σεζόν έχει 19.1 πόντους, 12 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο, έχοντας κάνει 30 double-double και 3 triple-double. Ναι, αυτόν τον παίκτη θέλουν να ανταλλάξουν οι Πέισερς. Είτε τον δώσουν όμως, είτε τον κρατήσουν, θα είναι κρίμα για τον Λιθουανό να χαραμιστεί σε μία κακή ομάδα.

Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι Τζαζ;

Οι Γκρίζλις νίκησαν σχετικά άνετα τους Τζαζ με 119-109. Αυτή ήταν η 4η σερί ήττα των “Μορμόνων”, η 6η στα τελευταία 7 παιχνίδια τους και η 10η στα τελευταία 12. Το ρεκόρ τους πλέον είναι 30-20 και βρίσκονται στην 4η θέση της Δύσης. Πρέπει λοιπόν να ανησυχούν; Η σύντομη απάντηση: Ναι. Η μεγάλη απάντηση... θέλει χρόνο για να εξηγηθεί.

Στην πραγματικότητα βέβαια όλα είναι σχετικά. Οι Τζαζ αυτή τη στιγμή δεν έχουν τους δύο σταρ τους, αφού ο Ντόνοβαν Μίτσελ παραμένει στο πρωτόκολλο διάσεισης και ο Ρούντι Γκομπέρ έχει πρόβλημα στην γάμπα. Σε αυτό το διάστημα έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων τους Σανς (2 φορές), τους Γουόριορς, τους Καβαλίερς και τους Γκρίζλις. Στο ίδιο διάστημα βέβαια έχουν ηττηθεί και από τους Ρόκετς, τους Πίστονς, τους Πέισερς και τους Ράπτορς.

Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που μπορούν να αντέξουν όταν λείπουν οι δύο καλύτεροι παίκτες τους. Οι Τζαζ ελπίζουν ότι σύντομα θα έχουν και τους δύο πίσω και πως τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την αντεπίθεσή τους.

Ο Γιόκιτς συνεχίζει να παλεύει

Η κούρσα για το βραβείο του MVP έχει ανάψει. Και ο Νίκολα Γιόκιτς έχει βάλει για τα καλά το όνομά του ανάμεσα στους υποψηφίους εδώ και καιρό. Κόντρα στους Πέλικανς είχε 29 πόντους, 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ στην νίκη των Νάγκετς με 116-105. Αυτό ήταν το 12ο φετινό του triple-double, ενώ έχει και 25 double-double.

Ο Γιόκιτς συνεχίζει να παλεύει, κρατώντας σχεδόν μόνος του τους Νάγκετς στην 6η θέση της Δύσης με ρεκόρ 27-21 (οι 5οι Μάβερικς έχουν ρεκόρ 28-21). Τι ζητάει; Λίγη… τύχη ώστε να επιστρέψουν φέτος οι Τζαμάλ Μάρεϊ και Μάικλ Πόρτερ για να πάρει βοήθεια. Αν συμβεί αυτό, τότε το Ντένβερ θα είναι πολύ, επικίνδυνο.

Αυτή η πάσα… δεν θα έπρεπε να βγαίνει

Υπάρχει μία (εξαιρετικά) λεπτή διαχωριστική γραμμή που χωρίς τους σταρ από τους σούπερ σταρ. Αυτή αφορά το διάβασμα του παιχνιδιού, το πώς μπορεί ένας παίκτης να κάνει την διαφορά όχι μόνο σκοράροντας με συνέπεια, αλλά και να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να γίνουν καλύτεροι, κάνοντας πράγματα που… δεν γίνονται. Ο Γιάννης έχει περάσει από πέρυσι αυτή την γραμμή και φάνηκε και σε αυτή την πάσα:

Αυτή η ασίστ του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Γκρέισον Άλεν… δεν θα έπρεπε να βγαίνει. Είναι αποτέλεσμα ενστίκτου, ταλέντου, δουλειάς και τρέλας. Το θέμα όμως δεν ήταν το πόσο θεαματική ήταν αυτή η ασίστ. Το θέμα είναι ότι έδειξε για ακόμα μία φορά ότι ο Γιάννης βρίσκεται σε ένα επίπεδο που μπορεί να διαβάσει καταστάσεις σε ελίτ επίπεδο.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΙΣΕΡΣ ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ ΛΕΙΚΕΡΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ