NBA

NBA, Σάσα Βεζένκοβ: Η δήλωση του Μπράουν για το ροτέισον, οι ανταγωνιστές και ο ρόλος του

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ LACHLAN CUNNINGHAM/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Η ατάκα του Μάικ Μπράουν ότι δεν είναι σίγουρος ότι ο Σάσα Βεζένκοβ θα είναι μέλος του ροτέισον των Κινγκς στο ξεκίνημα της σεζόν θορύβησε τους θαυμαστές του Βούλγαρου φόργουορντ. Το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα που ισχύουν αυτή την στιγμή, τους ανταγωνιστές, το κομμάτι της άμυνας και το πλάνο των Κινγκς για τον Βεζένκοβ. 

Ο Σάσα Βεζένκοβ πήρε την μεγάλη απόφαση να κάνει το άλμα στο NBA. Οι Κινγκς τον έπεισαν για αυτό κάνοντάς του ασφυκτικό πρέσινγκ καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν 2022/23. Του πρόσφεραν ένα σπουδαίο συμβόλαιο. Περιμένουν να τους βοηθήσει. Και μετά ήρθε η δήλωση του Μάικ Μπράουν να βάλει τα πράγματα σε μία άλλη βάση, τουλάχιστον στην αρχή.

Ο τεχνικός των Κινγκς είπε καλά λόγια για την εικόνα του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, ωστόσο αναφερόμενος σε αυτά που ακολουθούν τόνισε ότι “δεν ξέρω ακόμη αν θα είναι στο rotation στο ξεκίνημα της κανονικής περιόδου, πρέπει να γίνεται καλύτερος με κάθε ευκαιρία που παίρνει στην προπόνηση και στους αγώνες”.

Τι ισχύει όμως αυτή τη στιγμή στην περίπτωση του MVP της περσινής σεζόν στην EuroLeague σε σχέση με τους ανταγωνιστές του και το ροτέισον των Κινγκς; Το SPORT24 αναλύει.

Η "κρυάδα" της 3ης πεντάδας, το θετικό ντεμπούτο και οι ανταγωνιστές

Στο ντεμπούτο του με την φανέλα των Κινγκς - κόντρα στους Ράπτορς - ο Βεζένκοβ ήταν θετικότατος, παίζοντας τόσο ως σμολ φόργουορντ, όσο και ως πάουερ φόργουορντ. Υπήρξε μία… κρυάδα επειδή ήταν ο 14ος παίκτης που πάτησε παρκέ, ωστόσο ο Βεζένκοβ έδειξε έτοιμος όταν πέρασε στο παιχνίδι. Και αυτό σίγουρα μέτρησε στα θετικά του.

Δεδομένου ότι η πεντάδα των Κινγκς είναι… μπετό (Φοξ και Χέρτερ στις θέσεις των γκαρντ, Μάρεϊ και Μπαρνς στις θέσεις των φόργουορντ και Σαμπόνις στην θεση του σέντερ) και ο Βεζένκοβ μπορεί να αγωνιστεί στις δύο θέσεις των φόργουορντ, το πρώτο βλέμμα πάει στους παίκτες που έχει να συναγωνιστεί για χρόνο συμμετοχής.

Μετά και την αποδέσμευση του Τζέρεμι Λαμπ (που μπορούσε να αγωνιστεί και ως σμολ φόργουορντ), οι άμεσοι ανταγωνιστές του Βεζένκοβ είναι οι εξής:

Κρις Ντουάρτε (26 χρονών, 1.98 μέτρα): Πρόκειται για έναν scoring γκαρντ/φόργουορντ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι με ανταλλαγή από τους Πέισερς, ο οποίος πήρε χρόνο συμμετοχής σε θέση 3 στο πρώτο φιλικό.

Κέσλερ Έντουαρντς (23 χρονών, 2.03 μέτρα): Αθλητικός σμολ φόργουορντ με 3-and-D χαρακτηριστικά, που μπορεί να αγωνιστεί και στο 4.

Τρέι Λάιλς (28 χρονών, 2.06 μέτρα): Έμπειρος φόργουορντ/σέντερ με καλό σουτ, που πέρυσι πέρασε αρκετό χρόνο σε θέση 5 για να παίζουν οι Κινγκς με 5 σουτέρ. Μετά την απόκτηση του Τζαβέιλ ΜακΓκί όμως είναι πιθανό να περνάει περισσότερο χρόνο στο 4 φέτος.

Είναι σαφές βέβαια ότι αυτοί είναι απλώς οι άμεσοι ανταγωνιστές. Ο κόσμος όμως πρέπει παράλληλα να έχει στο μυαλό του ότι οι Κινγκς κάποιες φορές μπορεί να παίζουν με τρεις γκαρντ (Φοξ, Μονκ και Χέρτερ, αφού ο τελευταίος έχει ύψος 2 μέτρα). Μιλώντας ωστόσο για το βασικό ροτέισον και τους άμεσους ανταγωνιστές του Βεζένκοβ για χρόνο συμμετοχής, οι Ντουάρτε, Έντουαρντς και Λάιλς είναι οι παίκτες με τους οποίους θα παλέψει για να κερδίσει λεπτά στο παρκέ.

Ο Βεζένκοβ έχει ως βασικό στόχο να γίνει μέρος του δεύτερου ροτέισον. Κάτι που - όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπράουν - ενδεχομένως να γίνει στο επόμενο φιλικό των Κινγκς με αντιπάλους τους Λέικερς: “Ίσως βάλουμε τον Βεζένκοβ στη δεύτερη και τον Ντουάρτε στην τρίτη πεντάδα. Πιθανότατα δεν θα πειράξουμε την αρχική πεντάδα, όμως τη δεύτερη και την τρίτη μπορεί να τις αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή. Ο Σάσα έχει δείξει την ευελιξία του στην επίθεση, αυτά που περιμένει ο κόσμος από εκείνον τη φετινή σεζόν”.

Οι σκέψεις των Κινγκς, η άμυνα και ο ιδανικός ρόλος

Ο Μάικ Μπράουν δεν έχει κρύψει ότι του αρέσει ο Βεζένκοβ ως παίκτης. Την ίδια στιγμή ωστόσο πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες. Δεν θέλει κανένας παίκτης - πλην της βασικής πεντάδας και του Μαλίκ Μονκ, που πέρυσι ήταν εκ των κορυφαίων έκτων παικτών στο NBA - να θεωρήσει δεδομένο ότι θα έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Με την ομάδα να βρίσκεται ακόμα σε περίοδο προετοιμασίας, το να δηλώσει ένας προπονητής ότι έκλεισε το ροτέισον μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Κάθε παίκτης πηγαίνει στο training camp με την λογική ότι θα παλέψει για τον ρόλο του. Αν δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της σεζόν μάθει ότι δεν θα παίζει, ότι δεν έχει ελπίδα, αυτό ενδεχομένως να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι ο Βεζένκοβ είναι ρούκι και δεν έχει αποδείξει τίποτα στο NBA. Δεν πρόκειται για τον συνηθισμένο ρούκι, αφού είναι 28 χρονών και πηγε στους Κινγκς με τις δάφνες του MVP της EuroLeague. Για κάθε Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς όμως - που πηγε στα 25 του ως σταρ της EuroLeague στο NBA και βρήκε άμεσα ρόλο - υπάρχει και ένας Φακούντο Καμπάσο - που πήγε στα 29 του στις ΗΠΑ και δεν βρήκε ποτέ ρόλο. Τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, ωστόσο στην κορυφαία λίγκα του κόσμου έτσι βλέπουν τους ξένους παίκτες.

Παράλληλα, ο MVP της EuroLeague πρέπει να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να παίξει άμυνα, κάτι που - επίσης - κοιτάζουν πολύ στο NBA όταν πρόκειται για ξένους παίκτες. "Η άμυνά του ήταν στην καλύτερη περίπτωση... OK κόντρα στους Ράπτορς. Κάποιες φορές άφησε τους αντιπάλους του να πάνε προς την κορυφή της ρακέτας και είμαστε μία ομάδα που δεν το αφήνει αυτό. Θέλουμε να κρατάμε τους αντιπάλους στην βασική γραμμή, οπότε πρέπει να δει VIDEO με παίκτες που ίσως μαρκάρει, ώστε να καταλάβει τις συνήθειές μας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπράουν.

Είναι δεδομένο ότι οι Κινγκς έχουν ένα πλάνο για τον Βεζένκοβ, αλλιώς δεν θα έκαναν ό,τι μπορούσαν να τον αποκτήσουν. Τους αρέσει το πώς κολλάει στο σύστημά τους χάρη στο σουτ του και τον τρόπο που κινείται χωρίς την μπάλα, κάτι απαραίτητο για την φιλοσοφία του Μάικ Μπράουν.

Σχεδόν όλοι στις ΗΠΑ περιμένουν ότι σε βάθος χρόνου ο Βεζένκοβ θα είναι μέλος της 2ης πεντάδας του Σακραμέντο και θα έχει σταθερό χρόνο συμμετοχής, έχοντας ως ρόλο να ανοίγει το γήπεδο και να βοηθάει στην κυκλοφορία της μπάλας. Πρέπει όμως να κερδίσει κάθε λεπτό συμμετοχής στην προετοιμασία. Έκανε την αρχή στο φιλικό με τους Ράπτορς. Και πρέπει να δώσει συνέχεια στο φιλικό με τους Λείκερς. Είτε βρεθεί στην 2η πεντάδα, είτε στην 3η πεντάδα των Κινγκς.

TAGS NBA ΗΠΑ BASKETBALL ANALYSIS ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ