NBA

Τι έκανε ο Σάσα Βεζένκοβ στο ανεπίσημο ντεμπούτο του με τους Σακραμέντο Κινγκς, γιατί "αδικήθηκε" και τι θα ακολουθήσει

Τι έκανε ο Σάσα Βεζένκοβ στο ανεπίσημο ντεμπούτο του με τους Σακραμέντο Κινγκς, γιατί "αδικήθηκε" και τι θα ακολουθήσει

Γιατί ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν 14ος στο rotation του Μάικ Μπράουν; Τι έκανε στην πρώτη του εμφάνιση με τους Σακραμέντο Κινγκς; Και τι θα ακολουθήσει, στα επόμενα παιχνίδια για τον MVP της EuroLeague; Το SPORT24 είδε το ντεμπούτο του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού στο NBA και αναλύει.

Το πρώτο ξενύχτι για τον Σάσα Βεζένκοβ, δεν ήταν όπως το περιμέναμε. Και ίσως δεν ήταν ούτε όπως το περίμενε εκείνος. Οι Σακραμέντο Κινγκς έπαιξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (9/10) για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, ηττήθηκαν στο Βανκούβερ από τους Τορόντο Ράπτορς στο πρώτο φιλικό της preseason, κατάλαβαν όμως ξανά ότι στο ρόστερ τους υπάρχει ένα διαμάντι.

Ήταν δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος το πρώτο μέρος της αναμέτρησης αν το ενδιαφέρον και τα μάτια του βρίσκονταν στον MVP της περσινής EuroLeague. Τον βλέπαμε να κάθεται στον πάγκο με μία πετσέτα γύρω από τον λαιμό του, να χειροκροτάει τους συμπαίκτες του, να πανηγυρίζει, αλλά να έχει και αυτή την ανυπομονησία να πατήσει παρκέ. Ο Μάικ Μπράουν δεν φώναξε το όνομά του μέχρι το ημίχρονο, πήγε σε rotation δύο πεντάδων και έπρεπε η ώρα να φτάσει σχεδόν 5 για να αφήσει ο πρώην παίκτης του PF τις διατάσεις και να βγάλει τη φόρμα.

Η πρώτη πεντάδα είχε τους Φοξ, Χέρτερ, Μπαρνς, Μάρεϊ, Σαμπόνις. Με αυτή την πεντάδα οι Κινγκς έσπασαν πέρυσι την κατάρα των 16 χρόνων χωρίς συμμετοχή στα playoffs. Η δεύτερη πεντάδα είχε τους Μίτσελ, Μονκ, Ντουάρτε, Λάιλς, ΜακΓκί.

Ο πρώτος, ο δεύτερος κι ο τέταρτος της second unit ήταν και πέρυσι μέλη του rotation του Μάικ Μπράουν, σίγουρα όμως ο Βεζένκοβ αυτή την πεντάδα θα πρέπει να στοχεύσει διότι είναι ο έκτος-έβδομος καλύτερος, ο έκτος-έβδομος πιο ταλαντούχος παίκτης του ρόστερ. Απλώς θα πρέπει και να το αποδείξει, αν και η αλήθεια είναι ότι πίσω από τους starters, λίγο-πολύ όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Σάσα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση είτε του Ντουάρτε, είτε του Λάιλς, με την ελπίδα να βρει και κάποια λεπτά σε σχήματα δίπλα σε παίκτες όπως ο Φοξ, ο Χέρτερ κι ο Σαμπόνις που θα κάνουν τη ζωή του ακόμη πιο εύκολη.

Ο Μπράουν κράτησε τους starters στον πάγκο στην έναρξη του β' μέρους, πήγε με τη second unit και τελικά, ο Βεζένκοβ ήταν ο 14ος παίκτης που χρησιμοποίησε. Ο Σάσα μπήκε στο ματς 6:16 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, έπαιξε στη θέση του σμολ φόργουορντ δίπλα στον Τρέι Λάιλς και τον Άλεξ Λεν και έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Αμυντικό ριμπάουντ στην πρώτη φάση, άτσαλο τελείωμα σε δύσκολο λέι-απ αμέσως μετά, για να ακολουθήσει το πρώτο του καλάθι. Ο Λεν πήρε την μπάλα στην κορυφή μετά από επαναφορά, ο Σάσα προσποιήθηκε ότι σκρινάρει, βγήκε στην περιφέρεια, χρησιμοποίησε το σκριν του Ουκρανού σέντερ, εκτέλεσε και σκόραρε το πρώτο του τρίποντο, έστω και σε αγώνα της preseason.

Ακολούθως έβαλε βολές, είχε ασίστ σε τρίποντο του Κόλμπι Τζόουνς, έβαλε ακόμη ένα τρίποντο από την αριστερή γωνία και σε μόλις 11:19, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των Κινγκς με 12 πόντους καθώς είχε και δύο δίποντα. Έκοβε προς το αντίπαλο καλάθι, πήγαινε στο επιθετικό ριμπάουντ, εκμεταλλεύθηκε τους χώρους, με απλά λόγια έκανε αυτά που τον βλέπαμε να κάνει μέχρι πριν από λίγους μήνες στα μέρη μας. Αυτά για τα οποία ο οργανισμός τον απέκτησε με τριετές συμβόλαιο.

Στο NBA οι χώροι είναι μεγαλύτεροι, οι άμυνες (ειδικά αυτή την εποχή) είναι πολύ χαλαρές και η... αφέλεια αρκετών, κυρίως νεαρών, αθλητών τεράστια για να μην αρπάξει ο Βεζένκοβ τέτοιες ευκαιρίες.

Το NBA θέλει παίκτες με το ταλέντο του Σάσα στο σκοράρισμα και ειδικά όταν μιλάμε για έναν... 28χρονο rookie με δέκα χρόνια εμπειρίας στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και η προσαρμογή σχετικά εύκολη. Η προσαρμογή σε αυτό το είδος μπάσκετ, διότι η προσαρμογή στο σύνολο και στο περιβάλλον είναι μία διαφορετική συζήτηση που μπορεί να γίνει σε μερικές εβδομάδες. Προς το παρόν, ο Βεζένκοβ θα κάνει αυτό που ξέρει και θα "ζητάει" περισσότερα λεπτά με την προσπάθειά του στο παρκέ.

Στο ματς με τους Ράπτορς είχε αντιπάλους που δεν θα έβρισκαν θέση στη EuroLeague, οπότε αυτή η εμφάνιση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο ή να προσφέρει ιδιαίτερα συμπεράσματα. Αυτά θα βγουν προς το τέλος της preseason, όταν θα έχουμε ένα καλό δείγμα για να αξιολογήσουμε.

Επόμενος αντίπαλος για το Σακραμέντο και για τον Βεζένκοβ οι Λος Άντζελες Λέικερς, τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/10 στις 05:00) στο Staples Center. Εκεί ο Μάικ Μπράουν ενδέχεται να ανεβάσει τον Σάσα στο rotation, αν και θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού να πάρει τον ρόλο αν όχι του έκτου ή του έβδομου, του όγδοου παίκτη πίσω από τον αναπληρωματικό point guard (Ντέιβιον Μίτσελ) και τον αναπληρωματικό shooting guard (Μαλίκ Μονκ).

Ο Μπράουν ξέρει ποιος είναι ο Βεζένκοβ και καταλαβαίνει ότι ο 28χρονος φόργουορντ με το σπαθί του και με την οικονομία/αποτελεσματικότητά του θα κάνει άλματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον "αδίκησε" στο πρώτο του ματς, γνωρίζει όμως τι παίκτη έχει στα χέρια του και αντιλαμβάνεται πρώτος απ' όλους ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι δα και τόσο μεγάλος για τον Σάσα.

TAGS NBA ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ