NBA

Αυτά είναι τα χρήματα του Σάσα Βεζένκοβ στους Σακραμέντο Κινγκς: Μεικτά, καθαρά, φόροι, bonus και προνόμια

Ο Σάσα Βεζένκοβ σε έκσταση
Ο Σάσα Βεζένκοβ σε έκσταση INTIME

Πόσα είναι τα χρήματα που θα πάρει ο Σάσα Βεζένκοβ για να παίξει στο NBA; Το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα και εξηγεί γιατί ο Βούλγαρος κοιτάζει και το παρόν, αλλά και το μέλλον.

Η είδηση της συμφωνίας των Σακραμέντο Κινγκς με τον Σάσα Βεζένκοβ δεν προκάλεσε έκπληξη. Η ομάδα της Καλιφόρνια είχε εδώ και έναν χρόνο τον Βούλγαρο φόργουορντ στο στόχαστρό της και πλέον τον βάζει στο ρόστερ της με καλό συμβόλαιο, με καλό ρόλο και με προοπτική να τον εξελίξει σε έναν από τους σημαντικότερους και πιο χρήσιμους παίκτες της στη σεζόν 2023/24.

Οι Βασιλιάδες είχαν δείξει εδώ και καιρό τις προθέσεις τους, είχαν μιλήσει στον Βεζένκοβ και απλώς έπρεπε να διευθετήσουν τα υπόλιπα ζητήματά τους πριν του καταθέσουν την ακριβή πρόταση που τελικά έφτασε τα 6.5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πόσα από αυτά όμως θα μείνουν στην τσέπη του Σάσα και τι άλλα χρήματα μπορεί να κερδίσει στη διάρκεια της ερχόμενης σεζόν;

Τα Federal Taxes της Καλιφόρνια αγγίζουν το 37% επί του μεικτού ποσού (περίπου 2.36 εκατομμύρια δολάρια), ενώ τα State Taxes φτάνουν στο 13% (840 χιλιάδες δολάρια).

Προσθέστε το jock tax, τον φόρο που πληρώνει κάθε αθλητής για τους αγώνες που δίνει εκτός έδρας (περίπου 180 χιλιάδες δολάρια στη δική του περίπτωση), προσθέστε το ποσό που θα λάβει ο ατζέντης του παίκτη και ακόμη περίπου 60 χιλιάδες δολάρια για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη (FICA) και θα δείτε ότι οι κρατήσεις του φτάνουν τα 3.44 εκατομμύρια και το καθαρό ποσό μετά βίας αγγίζει το 3.1 εκατομμύριο δολάρια, καθαρά.

Φυσικά, από το καθαρό ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι 750.000 που πρέπει να πληρώσει ο Βεζένκοβ για το 50% του buyout του, απλώς αυτό το ποσό μπορεί να διαπραγματευθεί ο ίδιος με τον Ολυμπιακό για το πώς θα το πληρώσει, σε πόσες δόσεις, σε βάθος ενός ή περισσότερων χρόνων. Εξυπακούεται ότι δεν έχουν υπολογιστεί τα χρήματα που πρέπει να επενδύσει σε κατοικία, αυτοκίνητο και καθημερινά έξοδα, αν και κάποιες από αυτές τις παροχές μπορεί να τις προσφέρει/παρέχει ο οργανισμός.

Πέρα, πάντως, από το συμβόλαιό του με τους Κινγκς, ο Βεζένκοβ θα έχει κι άλλες πηγές εσόδων. Δεν αναφερόμαστε σε δικές του συμφωνίες με χορηγούς, αλλά σε χρήματα που θα λαμβάνει τόσο από την ομάδα, όσο και από το NBA.

Για κάθε ημέρα εκτός Σακραμέντο, όταν δηλαδή θα βρίσκεται σε ταξίδι για εκτός έδρας αγώνα/αγώνες, ο Βεζένκοβ θα παίρνει 156 δολάρια για έξοδα διατροφής (per diem). Το ποσό δεν είναι σημαντικό για έναν αθλητή του NBA, του επιτρέπει όμως να μην ξοδεύει χρήματα από τον λογαριασμό του, ενώ οι ομάδες προσφέρουν κανονικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) στο ξενοδοχείο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αξιόλογα bonus για τις ομάδες που τερματίζουν ψηλά στις περιφέρειές τους στην κανονική περίοδο και ακόμη πιο αξιόλογα χρήματα που προέρχονται από τις πωλήσεις των εισιτηρίων, στα playoffs. Για παράδειγμα, οι ομάδες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των playoffs μοίρασαν στο ρόστερ τους κάτι περισσότερο από 400 χιλιάδες δολάρια, ενώ οι πρωταθλητές Ντένβερ Νάγκετς πήραν 7.809.925 δολάρια για την κατάκτηση του τροπαίου.

Τέλος, οι παίκτες του NBA πληρώνονται ανά 15 ημέρες και έχουν 24-26 μισθούς ετησίως. Κρατήστε ότι όλα τα ποσά, από τα per diem μέχρι τα συμβόλαια, θα εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια όταν η Λίγκα υπογράψει τις νέες συμφωνίες για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα. Συμβόλαια των 40 και των 50 εκατομμυρίων ετησίως θα φτάσουν τα 80 και τα 90, απλώς θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν μαζί με τους σούπερσταρς θα... γιορτάσουν και οι ρολίστες.

TAGS NBA ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ