BASKETBALL ANALYSIS

NBA: Ο Ντόντσιτς ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στον ρόλο του εκτελεστή και του δημιουργού κόντρα στους Σανς

Ο Λούκα Ντόντσιτς στη σειρά των Μάβερικς με τους Σανς
Ο Λούκα Ντόντσιτς στη σειρά των Μάβερικς με τους Σανς AP PHOTO/TONY GUTIERREZ

Ο Λούκα Ντόντσιτς οδήγησε τους Μάβερικς στην νίκη στο Game 6 επί των Σανς, στέλνοντας την σειρά σε Game 7. Απειλεί το Φοίνιξ με αποκλεισμό με την ικανότητά του σε δημιουργία και εκτέλεση. Σύμφωνα με το InStat Scout πάντως, η πρόκριση θα έρθει μέσα από την δημιουργία για τους συμπαίκτες του. 

Ο Λούκα Ντόντσιτς ξαναχτύπησε. Με τους Μάβερικς να παίζουν για την ζωή τους, βγήκε μπροστά και τους οδήγησε στην νίκη με 113-86 επί των Σανς, στέλνοντας την σειρά σε Game 7.

Ο Ντόντσιτς έκανε πάλι τα… δικά του, τελειώνοντας τον αγώνα με 33 πόντους με 11/26 σουτ (2/8 τρίποντα), 9/14 βολές, 11 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 4 κλεψίματα και μόλις 1 λάθος σε 35 λεπτά συμμετοχής. Σύμφωνα με το InStat Scout, οι Μάβερικς πήραν 21 πόντους από τις ασίστ του. Κοινώς, ο Ντόντσιτς ήταν υπεύθυνος για τους 54 από τους 113 πόντους της ομάδας του.

Με την σειρά να πηγαίνει σε Game 7 στο Φοίνιξ, όλα πλέον είναι ανοιχτά. Στην μέση όλων βρίσκεται ο Λούκα Ντόντσιτς. Και μία ματιά στους αριθμούς του δείχνει κάτι που υποψιάζονταν αρκετοί: Για να νικήσουν οι Μάβερικς θα πρέπει οι συμπαίκτες του να εκμεταλλευτούν τις ασίστ του Σλοβένου.

Η τεράστια διαφορά πόντων-ασίστ σε νίκες και ήττες

Αν παρατηρήσει κάποιος τους αριθμούς του Ντόντσιτς στην σειρά σε νίκες και ήττες θα διαπιστώσει ότι στις ήττες είναι πιο παραγωγικός από ότι στις νίκες. Και ιδού και η απόδειξη:

Στις 3 νίκες των Μάβερικς κόντρα στους Σανς ο Ντόντσιτς είχε 28.3 πόντους, 10.3 ριμπάουντ, 9.3 ασίστ (από τις οποίες σύμφωνα με το InStat Scout προκύπτουν 24.6 πόντοι), 3 κλεψίματα και 3.3 λάθη μέσο όρο με μόλις 40.8% στα σουτ,20% στα τρίποντα και 66.7% στις βολές σε 35 λεπτά συμμετοχής.

Ιδού και το Shot Chart του στις νίκες (με κύκλο τα εύστοχα σουτ, με “x” τα άστοχα):

Το Shot Chart του Λούκα Ντόντσιτς στις νίκες των Μάβερικς επί των Σανς
Το Shot Chart του Λούκα Ντόντσιτς στις νίκες των Μάβερικς επί των Σανς INSTAT SCOUT

Στις ήττες των Μάβερικς από τους Σανς ο Ντόντσιτς έχει 36 πόντους, 9.3 ριμπάουντ, 5.6 ασίστ (από τις οποίες σύμφωνα με το InStat Scout προκύπτουν άλλοι 15 πόντοι), 1.3 κλεψίματα και 5.3 λάθη μέσο όρο με 50.7% στα σουτ, 38% στα τρίποντα και 80.8% στις βολές σε 38 λεπτά συμμετοχής.

Ιδού και το Shot Chart του στις ήττες των Μάβερικς (με κύκλο τα εύστοχα σουτ, με “x” τα άστοχα):

Το Shot Chart του Λούκα Ντόντσιτς στις ήττες των Μάβερικς από τους Σανς
Το Shot Chart του Λούκα Ντόντσιτς στις ήττες των Μάβερικς από τους Σανς INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια, οι Μάβερικς παίρνουν έτσι κι αλλιώς κάτι παραπάνω από 50 πόντους σε κάθε ματς από τον Ντόντσιτς, είτε άμεσα (σκοράρισμα), είτε έμμεσα (δημιουργία). Αυτό που αλλάζει είναι το πώς παίρνουν αυτούς τους πόντους σε κάθε παιχνίδι. Το.... μοίρασμα δηλαδή.

Ένα σχήμα-οξύμωρο, η εξήγηση και το Game 7

Η διαφορά μοιάζει - και είναι - χαώδης. Θεωρητικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι από την στιγμή που ο Ντόντσιτς είναι σε καλή ημέρα - όπως έχει συμβεί στις ήττες των Μάβερικς - το Ντάλας πρέπει να έχει πάρει μία νίκη. Παράλληλα, με τον Ντόντσιτς σε κακή μέρα θα περίμενε κάποιος ότι οι Μάβερικς θα έχαναν. Παρόλα αυτά, οι Μάβερικς έχουν νικήσει στα παιχνίδια που ο Ντόντσιτς σούταρε άσχημα, αλλά ηττήθηκαν στα παιχνίδια που σούταρε καλά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί με διάφορους τρόπους. Η ουσία βέβαια είναι μία: Όταν οι συμπαίκτες του Ντόντσιτς ευστοχούν στα σουτ που παίρνουν - συνήθως από δικές του ασίστ - τότε το Ντάλας είναι πιο επικίνδυνο, κάτι που φαίνεται από τους πόντους που παίρνουν οι Μαβς στις νίκες από τις ασίστ του Σλοβένου σε σχέση με τις ήττες. Αυτό δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κάποιος, ειδικά από την στιγμή που το Ντάλας έχει χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο All Star γκαρντ να έχει στο πλευρό του παίκτες που ταιριάζουν στο στυλ του.

Στην πραγματικότητα βέβαια, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά: Ο Ντόντσιτς απλώς προσαρμόζεται στις συνθήκες. Όταν βλέπει ότι οι συμπαίκτες του δεν είναι σε καλή ημέρα, αναγκάζεται να έχει περισσότερο ρόλο εκτελεστή. Όταν οι συμπαίκτες του είναι σε καλή μέρα, ισορροπεί καλύτερα στους ρόλους του δημιουργού και του εκτελεστή, αφού αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτούς τους αριθμούς. Ένας εξ αυτών για παράδειγμα είναι ότι στο Game 1 της σειράς στο Φοίνιξ - όπου ο Ντόντσιτς είχε 45 πόντους - οι Σανς αποφάσισαν να μην δίνουν βοήθειες στο μαρκάρισμά του και έκτοτε άλλαξαν προσέγγιση. Ένας άλλος είναι η… βροχή τριπόντων των Μάβερικς στο Game 4, οπου πήραν 30 πόντους από ασίστ του Ντόντσιτς. Επίσης, δεν γίνεται να μην ληφθεί υπόψη ότι οι συμπαίκτες του Ντόντσις έπαιξαν καλά στο Ντάλας, αλλά (οι περισσότεροι τουλάχιστον) εξαφανίστηκαν στους αγώνες στο Φοίνιξ. Όπως και να έχει, αυτό δεν αλλάζει πως ο Σλοβένος είναι αυτός που ορίζει τις συνθήκες και κατ' επέκταση τους κανόνες.

Με το Game 7 να πλησιάζει, είναι δεδομένο ότι η πίεση στους ώμους του Ντόντσιτς θα αυξηθεί. Και θα έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος πώς θα ανταποκριθεί αυτός, αλλά και οι συμπαίκτες του. Θα αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστή ή θα ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτόν του εκτελεστή και του δημιουργού; Θα βάλουν αρκετά σουτ οι συμπαίκτες του ώστε να τους εμπιστευτεί; Οι απαντήσεις θα δοθούν εκεί που δίνονται πάντα: Στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ