BASKETBALL ANALYSIS

NBA: Ο Ντόντσιτς έδωσε 30 πόντους στους συμπαίκτες του στο Game 4 με τους Σανς

Ο Λούκα Ντόντσιτς των Μάβερικς
Ο Λούκα Ντόντσιτς των Μάβερικς Ⓒ 2022 TONY GUTIERREZ/ ASSOCIATED PRESS

Ο Λούκα Ντόντσιτς έδειξε ξανά γιατί είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, αφού στο Game 4 των Μάβερικς με τους Σανς έμεινε μεν στους 26 πόντους με 9/25 σουτ, αλλά την ίδια στιγμή μοίρασε 11 ασίστ, από τις οποίες οι συμπαίκτες του σημείωσαν 30 πόντους. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Ο Λούκα Ντόντσιτς οδήγησε τους Μάβερικς στην νίκη με 111-101 επί των Σανς στο Game 4, φέρνοντας την σειρά στο 2-2, τελειώνοντας τον αγώνα με 26 πόντους με 9/25 σουτ (1/10 τρίποντα), 7 ριμπάουντ και 11 ασίστ. Εκτελεστικά ήταν σε κακή μέρα. Για ακόμα μία φορά όμως κατάφερε να κάνει την διαφορά.

Σε ένα παιχνίδι που το Φοίνιξ φάνηκε να βρίσκει τρόπους να περιορίσει κάπως την δράση του - αν και αρκετές φορές ο Σλοβένος απλώς αστόχησε σε σουτ που συνήθως ευστοχεί - ο Ντόντσιτς έκανε την διαφορά με το δεύτερο πιο ισχυρό του όπλο: Την ικανότητά του να βλέπει το γήπεδο και να μοιράζει την μπάλα. Και το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό για τους Μάβερικς.

Οι 18 πόντοι από τις γωνίες και ο Φίνι-Σμιθ

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι Μάβερικς πήραν συνολικά 30 πόντους από τις ασίστ του Ντόντσιτς στο Game 4 με τους Σανς, κάτι που σημαίνει ότι ήταν συνολικά υπεύθυνος για τους 56 από τους 111 πόντους της ομάδας του. Ο πλέον ευνοημένος από τις ασίστ του δεν ήταν άλλος από τον Ντόριαν Φίνι-Σμιθ, ο οποίος είχε βραδιά καριέρας με 24 πόντους με 8/12 τρίποντα, σημειώνοντας τα 5 από αυτά έπειτα από ασίστ του Σλοβένου. Συγκεκριμένα, τις ασίστ του Ντόντστις υποδέχθηκαν οι εξής:
Ντόριαν Φίνι-Σμιθ: 5 ασίστ - 15 πόντοι
Ρέτζι Μπούλοκ: 2 ασίστ - 6 πόντοι
Τζέιλεν Μπράνσον: 2 ασίστ - 5 πόντοι
Μαξ Κλέμπερ: 2 ασίστ - 4 πόντοι

Παρατηρώντας το Shot Chart των σουτ που ευστόχησαν οι Μάβερικς από τις ασίστ του Ντόντσιτς βέβαια, παρατηρεί κάτι ακόμα: Οι 18 από τους 30 πόντους ήρθαν από τρίποντα από τις γωνίες:

Τα σουτ στα οποία ευστόχησαν οι συμπαίκτες του Λούκα Ντόντστις από τις ασίστ του στο Game 4 με τους Σανς
Τα σουτ στα οποία ευστόχησαν οι συμπαίκτες του Λούκα Ντόντστις από τις ασίστ του στο Game 4 με τους Σανς INSTAT SCOUT

Αυτό το γεγονός βέβαια δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση και δεν προκαλεί εντύπωση. Ο λόγος είναι ότι συχνά οι ομάδες επιλέγουν να μαρκάρουν το Pick and Roll των Μάβερικς που στήνει ο Ντόντσιτς στέλνοντας τον παίκτη της αδύνατης πλευράς να "τσεκάρει" τον ψηλό που ρολάρει στο καλάθι. Ο Σλοβένος όμως έχει την δυνατότητα να δει όλο το γήπεδο και μπορεί με άνεση να βρει τον ελεύθερο παίκτη του. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν και οι συμπαίκτες του, με τον Φίνι-Σμιθ να ευστοχεί σε τρία τρίποντα από τις γωνίες από ασίστ του Ντόντσιτς, τον Μπούλοκ σε δύο τρίποντα και τον Μπράνσον σε ένα τρίποντο.

Όταν σκοράρουν οι ρολίστες, οι Μάβερικς είναι άλλη ομάδα

Σε μία βραδιά που ο Λούκα Ντόντσιτς είδε ότι δεν του πήγαν όλα όπως ήθελε στο εκτελεστικό κομμάτι, οι συμπαίκτες του μπόρεσαν να δώσουν πράγματα στο Ντάλας, φροντίζοντας με την απόδοσή τους να στηρίξουν τον σταρ τους. Τίποτα από αυτά βέβαια δεν έχει έρθει τυχαία, αφού όλοι οι Μαβς έχουν στήσει το ρόστερ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιούν τα προσόντα ενός εκ των πλέον προικισμένων δημιουργών στην ιστορία του NBA.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έγινε σαφές (και) στο Game 4 των Μάβερικς με τους Σανς ήταν το εξής: Όταν οι ρολίστες των Σανς σκοράρουν, όταν βάζουν τα σουτ που πρέπει, τότε οι Μάβερικς μπορούν να νικήσουν τον οποιοδήποτε. Ο λόγος σαφής: Είναι τόσο καλός παίκτης ο Ντόντσιτς, που το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς λίγη - και ενίοτε περισσότερη - βοήθεια. Οι Σανς το κατάλαβαν καλά αυτό.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ NBA ΗΠΑ ΜΑΒΕΡΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ