NBA

NBA: Νικητές και ηττημένοι της Trade Deadline

Ο Τζέιμς Χάρντεν με τον Μπεν Σίμονς
Ο Τζέιμς Χάρντεν με τον Μπεν Σίμονς Ⓒ 2021 MATT SLOCUM/ASSOCIATED PRESS

Με την trade deadline να ολοκληρώνεται, το SPORT24 παρουσιάζει τους νικητές, τους ηττημένους μίας τρελής ημέρας, αλλά και τους… Νετς, που είναι - ως συνήθως - μία κατηγορία μόνοι τους. 

Η Trade Deadline του NBA ολοκληρώθηκε. Δεκάδες παίκτες άλλαξαν ομάδα, με την ανταλλαγή του Μπεν Σίμονς με τον Τζέιμς Χάρντεν, αλλά και αυτή που έστειλε τον Κρίσταπς Πορζίνγκις στους Γουίζαρντς να ξεχωρίζουν.

Η αλήθεια είναι ότι χρόνια είχε να υπάρξει τόσο θορυβώδης τελευταία ημέρα των ανταλλαγών, αλλά και γενικά τετοιο… 5ήμερο, αφού και τις προηγούμενες ημέρες μετακινήθηκαν σημαντικά ονόματα, όπως ο Ντομάντας Σαμπόνις και ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, το SPORT24 παρουσιάζει τους νικητές και ηττημένους της τελευταίας ημέρας ανταλλαγών.

Νικητές

Φιλαντέλφεια 76ερς

Έπειτα από 9 μήνες αναμονής και υπομονής, οι Σίξερς δικαιώθηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν την πρωτόγνωρη κατάσταση με τον Μπεν Σίμονς. Βασικά η λέξη “δικαίωση” μοιάζει μικρή για να περιγράψει τι συνέβη, δεδομένου ότι τελικά πήραν τον παίκτη που ήθελαν από το ξεκίνημα της… περσινής σεζόν: Τον Τζέιμς Χάρντεν.

Οι Σίξερς έφεραν τα πάνω-κάτω στην Ανατολή, αλλά και στο NBA, με την απόκτηση του “Μούσια”. Δεδομένου ότι ο Σίμονς έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά αντάλλαξαν τον Σεθ Κάρι και τον Αντρέ Ντράμοντ για τον Χάρντεν και τον Πολ Μίλσαπ. Δεν υπάρχει τρόπος να θεωρηθεί αυτό “ήττα”.

Πολλοί μπορούν να πουν ότι ίσως ο Χάρντεν δεν θα ταιριάξει με τον Τζοέλ Εμπίντ στους Σίξερς, ότι ο Κάρι έδινε λύσεις με το σουτ του, ότι ο Ντράμοντ ήταν ο ιδανικός back up σέντερ. Στο τέλος της ημέρας όμως, οι Σίξερς μετέτρεψαν έναν “αόρατο” παίκτη σε έναν από τους καλύτερους παίκτες της λίγκας, ο οποίος μέχρι και πέρυσι (φέτος γενικά δεν πατούσε καλά, λόγω του τραυματισμού του και της κατάστασης στους Ρόκετς) ήταν ένας από τους 5-10 καλύτερους παίκτες του NBA. Και αυτό δεν είναι τόσο απλό να συμβεί μεσούσης της σεζόν.

Μιλγουόκι Μπακς

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο δεν χωρούσε πλέον στους Μπακς μετά την επέκταση του συμβολαίου του Γκρέισον Άλεν. Το γεγονός ότι το Μιλγουόκι κατάφερε να τον παραχωρήσει παίρνοντας ως αντάλλαγμα έναν μπαρουτοκαπνισμένο φόργουορντ/σέντερ όπως ο Σερτζ Ιμπάκα είναι σίγουρα κέρδος.

Οι Μπακς είχαν ανάγκη από έναν ακόμα ψηλό, αφού πίσω από την τριάδα των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Μπόμπι Πόρτις και Μπρούκ Λόπεζ (που παραμένει τραυματίας) είχαν μόνο τον ρούκι Σάμου Μαμουκελασβίλι. Ο Ιμπάκα προέρχεται από τραυματισμό, ωστόσο στα τελευταία παιχνίδια του με τους Κλίπερς έδειξε ότι συνέρχεται. Είναι ένας two-way ψηλός που μπορεί να παίξει στο πλευρό του Γιάννη, είναι καλός σουτέρ και καλός μπλοκέρ. Έχει όλα τα στοιχεία που έψαχναν οι Μπακς για να έχουν “ασφάλεια” σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τον Λόπεζ, ενώ δίνει ένα ακόμα μεγάλο κορμί σε πιθανό συναπάντημα με τους Σίξερς του Εμπίντ στα playoffs.

Η απώλεια του ΝτιΒιντσέντζο στην περιφέρεια δεν είναι μικρή. Ο Ιταλοαμερικανός γκαρντ είχε ρόλο στην ομάδα. Ο τραυματισμός του Πατ Κόνατον θα την κάνει ακόμα πιο αισθητή. Αυτό όμως δεν ήταν κάτι που μπορούσαν να προβλέψουν στο Μιλγουόκι, που - με βάση τις ανάγκες που είχαν στην trade deadline - έκαναν την σωστή κίνηση.

Μπόστον Σέλτικς

Οι Σέλτικς μετρούν 6 σερί νίκες και είναι σε ανοδική πορεία. Την τελευταία ημέρα των ανταλλαγών φαινόταν ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα ενεργοί. Τελικά όμως έκαναν την έκπληξη, αποκτώντας τον Ντέρικ Γουάιτ από τους Σπερς (για τους Ρομέο Λάνγκφορντ και Τζος Ρίτσαρντσον) και τον Ντάνιελ Τάις από τους Ρόκετς για χάρη του Ντένις Σρούντερ. Μπορεί οι κινήσεις να μην μοιάζουν εντυπωσιακές, αλλά είναι γεμάτες ουσία.

Ο Ντέρικ Γουάιτ είναι ένας από τους πλέον υποτιμημένους γκαρντ στο NBA. Καλός οργανωτής, εξαιρετικός αμυντικός, έχει την δυνατότητα να συνθέσει ένα εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο στις θέσεις των γκαρντ μαζί με τον Μάρκους Σμαρτ, αλλά και να βοηθήσει ώστε ο Τέιτουμ να αγωνίζεται πιο συχνά ως πάουερ φόργουορντ. Όσο για τον Τάις; Επιστρέφει σε ένα γνώριμο περιβάλλον, προσφέροντας ένα ακόμα μεγάλο κορμί κοντά στο καλάθι.

Μπεν Σίμονς-Τζέιμς Χάρντεν

Το να πει κάποιος ότι ο Μπεν Σίμονς και ο Τζέιμς Χάρντεν δεν ήταν ευτυχισμένοι σε Σίξερς και Νετς αντίστοιχα δεν είναι ακριβώς μυστικό. Την τελευταία ημέρα των ανταλλαγών λοιπόν πραγματοποιήθηκε η επιθυμία τους και άλλαξαν περιβάλλον. Αν δεν είναι και τώρα ευχαριστημένοι, τότε δεν θα είναι ποτέ.

Τα πράγματα δεν είναι βέβαια απλά για κανέναν από τους δύο. Ο Χάρντεν έχει την “στάμπα” του παίκτη που πρακτικά ζήτησε δύο φορές ανταλλαγή σε έναν χρόνο. Ο Σίμονς μπορεί να έφυγε από τους Σίξερς που τον άγχωναν, αλλά και οι Νετς δεν είναι ακριβώς… βόλτα στο πάρκο, αφού έχουν πίεση. Αμφότεροι πάντως πήραν αυτό που ήθελαν, οπότε μάλλον πρέπει να θεωρούν εαυτούς κερδισμένους.

Σάρλοτ Χόρνετς

Οι Χόρνετς ήθελαν να αλλάξουν κάτι, αφού μετρούσαν 6 σερί ήττες. Πίσω από τον Μέισον Πλάμλι δεν είχαν άλλο σέντερ που να εμπιστεύονται. Και τότε εμφανίστηκε η προοπτική του Μόντρεζλ Χάρελ, με τους Χόρνετς να τον αποκτούν στέλνοντας στους Γουίζαρντς έναν παίκτη που δεν έπαιζε (Βέρνον Μάξεϊ) και έναν ακόμα που είχε μικρό ρόλο (Ις Σμιθ). Κάπως έτσι, κάλυψαν ένα μεγάλο κενό.

Η αλήθεια είναι ότι σε πρώτη ματιά ο Χάρελ δεν καλύπτει το πραγματικό πρόβλημα των Χόρνετς, που είναι η άμυνα. Δεν παύει όμως να είναι ένας παίκτης που έχει την ικανότητα να δώσει λύσεις και σκληράδα σε μία ομάδα που γενικά είναι λίγο soft κάποιες στιγμές.

Ηττημένοι

Ντάλας Μάβερικς

Είναι δεδομένο ότι οι Μάβερικς έχουν κάτι στο μυαλό τους και ξέρουν περισσότερα από όσους δεν τους ζουν. Οπως και να έχει, το γεγονός ότι η καλύτερη προσφορά που βρήκαν για τον Κρίσταπς Πορζίνγκις ήταν οι Ντάβις Μπέρτανς και Σπένσερ Ντίνγουιντι δείχνει ότι κάτι έκαναν λάθος. Ο Λετονός μπορεί να έχει ψεγάδια, αλλά μετά τον Λούκα Ντόντσιτς ήταν ο πιο σημαντικός παίκτης της ομάδας, αφού καθόριζε το ταβάνι της.

Οι Μάβερικς έχουν επιχειρήματα. Το βασικό είναι ότι είχαν το ίδιο ρεκόρ νικών-ηττών (κοντά στο 60%) είτε έπαιζε ο Λετονός είτε όχι. Θεωρούν ότι ο Ντίνγουινι - ένα ψηλό γκαρντ που μπορεί να δημιουργήσει το σουτ του - θα αναγεννηθεί στο Ντάλας, ενώ ο Μπέρτανς θα κάνει… πάρτι από τις ασίστ του Ντόντσιτς. Μπορεί να έχουν δίκιο. Ακόμα κι έτσι, δεν παύει να υπάρχει η εντύπωση ότι θα μπορούσαν να βρουν κάτι καλύτερο αν έψαχναν αρκετά.

Σαν Αντόνιο Σπερς

Οι Σπερς δεν φημίζονται για την τάση τους να κάνουν ανταλλαγές. Έκαναν όμως τέσσερις την τελευταία εβδομάδα, χωρίς ουσιαστικά σε καμία από αυτές να μην πάρουν έστω έναν παίκτη που δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Κάτι τουλάχιστον περίεργο.

Η πραγματική είδηση βέβαια για το Σαν Αντόνιο είναι ότι παραχώρησε τον Ντέρικ Γουάιτ, δείχνοντας ότι είχε παύσει πλέον να πιστεύει σε αυτόν. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν το εξαιρετικό τεχνικό τους επιτελείο έχει κάτι στο μυαλό του για τον Ρομέο Λάνγκφορντ (που ήρθε από τους Σέλτικς) ή κάποιον εκ των Ντέβιν Βάσελ και Τζόσουα Πρίμο που αναμένεται πλέον να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην ομάδα.

Λ.Α Λέικερς - Νιου Γιορκ Νικς

Οι δύο ομάδες δεν βρίσκονται επουδενί στην ίδια μοίρα. Βρίσκονται όμως στην ίδια πρόταση για έναν απλό λόγο: Ήθελαν, αλλά αποδείχθηκε ότι… δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι την τελευταία ημέρα των ανταλλαγών. Κάπως έτσι, βράζουν πλέον στο ζουμί τους.

Οι Λέικερς και οι Νικς είναι ιστορικές ομάδες, με υψηλές απαιτήσεις. Οι μεν βρίσκονται εντός play-in τουρνουά (αλλά στοχεύουν στον τίτλο) οι δε εκτός 10αδας και θέλουν έστω να μπουν στα playoffs. Το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να κάνουν κάποια κίνηση άφησε αμφότερους απογοητευμένους.

Στη… μέση

Οι Νετς δίνουν πάντα την εντύπωση ότι είναι μία κατηγορία μόνοι τους. Αυτό ακριβώς είναι και τώρα μετά την ανταλλαγή του Χάρντεν στους Σίξερς, που έφερε ως ανταλλάγματα τον Μπεν Σίμονς, τον Σεθ Κάρι και τον Άντρε Ντράμοντ.

Η προσθήκη του Μπεν Σίμονς έμοιαζε λογική εδώ και καιρό, αφού ο Αυστραλός θεωρητικά κλείνει αρκετές τρύπες, ειδικά στην άμυνα. Αυτό βέβαια θα ισχύσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Από το αν θα δεχθεί τον ρόλο που θα έχει - που πιθανότατα θα απαιτεί συχνά να κινείται χωρίς την μπάλα λόγω των Ντουράντ και (όταν αγωνίζεται) ο Ίρβινγκ - μέχρι το πώς θα διαχειριστεί την πίεση πρωταθλητισμού στο Μπρούκλιν, αφού γενικά η ψυχολογία του είναι εύθραυστη.

Στα χαρτιά οι Νετς έχουν ξανά ένα εξαιρετικό ρόστερ. Η τριάδα των Ντουράντ, Ίρβινγκ και Σίμονς είναι δυνατή, παίκτες όπως ο Κάρι, ο Μιλς και ο Τζο Χάρις (όταν επιστρέψει) ανοίγουν το γήπεδο και στις θέσεις των ψηλών υπάρχουν οι Όλντριτζ, Κλάξτον, Ντράμοντ και Σαρπ. Στην πραγματικότητα βέβαια, την δεδομένη στιγμή οι Ντουράντ και Χάρις είναι τραυματίες, ο Ίρβινγκ ανεμβολίαστος και ο Σίμονς έχει να παίξει μπάσκετ 8 μήνες.

Οι Νετς ξέρουν ότι το σενάριο είναι “πρωτάθλημα ή αποτυχία”. Και προς το παρόν τα πράγματα δεν δείχνουν καλά ως προς το πρώτο κομμάτι.

TAGS NBA ΗΠΑ ΣΙΞΕΡΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΛΕΙΚΕΡΣ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ