NBA

NBA, Μπακς: Το προφίλ του νέου προπονητή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Έντριαν Γκρίφιν

Ο Έντριαν Γκρίφιν
Ο Έντριαν Γκρίφιν 2020 ASHLEY LANDIS/AP IMAGES

Οι Μπακς έκαναν την έκπληξη, αποφασίζοντας ότι ο Έντριαν Γκρίφιν θα είναι ο διάδοχος του Μάικ Μπουντενχόλζερ στον πάγκο της ομάδας. Το SPORT24 παρουσιάζει το προφίλ του, καθώς και μία ιστορία ενδοοικογενειακής βίας που τον έφερε σε δύσκολη θέση πριν από μερικά χρόνια, μέχρι να έρθει η δικαίωση. 

Η λίστα των Μπακς για την θέση του προπονητή είχε τρία ονόματα: Νικ Νερς, Κένι Άτκινσον και Έντριαν Γκρίφιν. Στα μάτια πολλών, ο Γκρίφιν ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ. Το Μιλγουόκι όμως έκανε τελικά την έκπληξη, συμφωνώντας με τον 49χρονο απόφοιτο του Σίτον Χολ.

Ο Γκρίφιν ήταν ο μοναδικός εκ των τριών υποψηφίων χωρίς εμπειρία πρώτου προπονητή σε επίπεδο NBA (ή γενικά). Την τελευταία 5ετία ήταν μάλιστα ασίσταντ κόουτς του Νερς στον πάγκο των Ράπτορς. Οι Μπακς όμως αποφάσισαν τελικά ότι θέλουν να τους καθοδηγήσει ο άλλοτε NBAερ, με αμερικανικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφαση.

Το SPORT24 παρουσιάζει το προφίλ του Έντριαν Γκρίφιν και θυμάται παράλληλα τις κατηγορίες ενδοοικογενειακής βίας που τον έπληξαν το 2020, που κατέπεσαν γρήγορα.

Οι κατηγορίες της πρώην συζύγου του και η μήνυση του Γκρίφιν

Θα ήταν λάθος στην παρουσίαση του προφίλ ενός προπονητή να μην γίνει αναφορά σε ένα εξωαγωνιστικό θέμα που είχε προκύψει πριν από μερικά χρόνια, ασχέτως κατάληξης. Κι αυτό γιατί έφερε τον Γκρίφιν σε δύσκολη θέση για ένα διάστημα.

Ήταν το 2020, με τον να Γκρίφιν βρίσκεται στην “φούσκα” του Ορλάντο με τους Ράπτορς, όταν η πρώην σύζυγός του προχώρησε σε τρομερές καταγγελίες μέσω social media. H Όμπρεϊ Γκρίφιν - με την οποία ο τεχνικός των Μπακς ήταν παντρεμένος από το 1996 έως το 2015 - κατηγόρησε τότε τον πρώην άνδρα της πως όταν ήταν ήταν έγκυος είχε προσπαθήσει να την πνίξει, την είχε χτυπήσε, την είχε ρίξει πάνω σε τοίχο, την είχε σύρει στο πάτωμα, την είχε πετάξει έξω από το σπίτι, την είχε απατήσει με έφηβες κοπέλες και δεν πλήρωνε διατροφή.

Το NBA είχε ξεκινήσει τότε άμεσα έρευνα, με τα παιδιά του νέου τεχνικού - ένα εκ των οποίων είναι ο Έι Τζέι Γκρίφιν, που πλέον αγωνίζεται στους Χοκς - να παίρνουν αμέσως το μέρος του πατέρα τους και να υποστηρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν είχε συμβεί. Έναν χρόνο αργότερα μάλιστα, ο Γκρίφιν κατέθεσε μήνυση εναντίον της πρώην συζύγου του, με την οποία την κατηγορούσε πως προσπαθούσε να του καταστρέψει την καριέρα.

Ένας ρούκι προπονητής με 15 χρόνια εμπειρίας

Περνώντας στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Γκρίφιν μπήκε στο NBA με τον… δύσκολο τρόπο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο κολέγιο του Σίτον Χολ, δεν επιλέχθηκε στο NBA Draft 1996 και χρειάστηκε να περάσει τρία χρόνια σε μικρές αμερικανικές λίγκες - και να έχει ένα βραχύβιο πέρασμα από την Ιταλία με την φανέλα της Ροσέτο - πριν τελικά κερδίσει ένα συμβόλαιο στους Σέλτικς το 1999.

Ο Γκρίφιν αγωνίστηκε στο NBA από το 1999 έως το 2008, φορώντας τις φανέλες των Σέλτικς, Μάβερικς, Ρόκετς, Μπουλς και Σούπερ Σόνικς με μέσους όρους καριέρας 4 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ μέσο όρο σε 17 λεπτά συμμετοχής και την φήμη του εξαιρετικού αμυντικού. Μία φήμη που έμελλε να του χαρίσει την πρώτη του δουλειά, ως ασίσταντ κόουτς του Σκοτ Σκάιλς στους… Μιλγουόκι Μπακς το 2008. Για την ακρίβεια, έχοντας παραχωρηθεί με ανταλλαγή στους Μπακς, ο Σκάιλς του αποφάσισε ότι τον κόβει από το ρόστερ και τον θέλει για βοηθό του, με τον Γκρίφιν να δέχεται.

Ο Γκρίφιν είναι ένας ρούκι προπονητής, αλλά όχι ο… συνηθισμένος ρούκι προπονητής. Έχει 15 (συνεχόμενα) χρόνια εμπειρίας σε πάγκους του NBA ως ασίσταντ κόουτς. Πέρασε από τους Μπακς, τους Μπουλς, τους Μάτζικ, τους Θάντερ και τους Ράπτορς, ενώ έχει θητεύσει στο πλευρό των Σκοτ Σκάιλς (2008-2010 στους Μπακς και 2015/16 στους Μάτζικ), Τομ Τίμποντο (2010-2015 στους Μπουλς), Μπίλι Ντόνοβαν (2016-2018 στους Θάντερ) και Νικ Νερς (2018-2023 στους Ράπτορς).

Η αμυντική προσέγγιση, η βελτίωση παικτών και ο Τζίμι Μπάτλερ

Παρατηρώντας κάποιος τους προπονητές με τους οποίους δούλεψε ο Γκρίφιν μπορεί σίγουρα να δει ένα μοτίβο: Οι τέσσερις τεχνικοί που έχει συνεργαστεί είναι κυρίως γνωστοί για την αμυντική τους φιλοσοφία. Δεν είχαν ίδια φιλοσοφία - ειδικά ο Τίμποντο με τον Νερς απέχουν όσο η… μέρα με την νύχτα σε αυτό το κομμάτι - ωστόσο είναι προπονητές που φημίζονται για τις ιδέες τους στο αμυντικό κομμάτι, τον μεγάλο χρόνο συμμετοχής που δίνουν στους σταρ τους και τον τρόπο που προσαρμόζονται, αλλά και την έλλειψη φαντασίας στην επίθεση.

Ο Γκρίφιν συνήθως ήταν υπεύθυνος για το αμυντικό κομμάτι, κάτι που σίγουρα λέει πολλά για την εμπιστοσύνη που υπήρχε στο πρόσωπό του από προπονητές με αμυντική φιλοσοφία. Ο νέος τεχνικός των Μπακς όμως είχε και άλλα κομμάτια που δούλεψε αυτά τα χρόνια, προκειμένου να ξεχωρίσει, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να περάσει από αρκετές συνεντεύξεις από ομάδες τα προηγούμενα χρόνια (Μπουλς, Γκρίζλις, Τζαζ, Πίστονς και Ρόκετς ήταν οι ομάδες που είχαν εξετάσει την περίπτωσή του).

Στο Σικάγο, υπό τον Τίμποντο, οι ασίσταντ κόουτς των Μπουλς ήταν αρκετά επικεντρωμένοι στην βελτίωση των παικτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δουλέψει πολύ ο Γκρίφιν με τον (τότε ρούκι) Τζίμι Μπάτλερ και να συμβάλλει και αυτός στην σταδιακή μετάλλαξή του σε έναν σταρ της λίγκας. Στους Ράπτορς, ο Νερς ήθελε οι ασίσταντ του να κάνουν… ροτέισον στους ρόλους τους, με αποτέλεσμα αρκετές φορές ο Γκρίφιν να ασχολείται με τα επιθετικά plays των Ράπτορς και όχι μόνο με την άμυνά τους.

Προσπαθώντας να φτιάξει μία φιλοσοφία

Είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος για το πλάνο και την φιλοσοφία ενός τεχνικού που δεν έχει βρεθεί ποτέ στην θέση του πρώτου προπονητή. Με βάση το παρελθόν του Γκρίφιν, αυτά που μπορεί να περιμένει κάποιος από τους Μπακς είναι τα εξής:

1. Θα έχουν τρομερή φυσική κατάσταση - πάνω από τα συνηθισμένα υψηλά όρια του NBA. Κάθε ομάδα που πέρασε ο 49χρονος τεχνικός συνήθιζε να δίνει τεράστιο χρόνο συμμετοχής στους σταρ της στην κανονική περίοδο, αφού και οι 4 τεχνικοί για τους οποίους δούλεψε ο Γκρίφιν δεν πιστεύουν πολύ στο… load management, παρά στην συνεχή προπόνηση.

2. Οι Μπακς θα έχουν διαφορετικές ιδέες στην άμυνα. Τέρμα το απλό “Flat” στο Pick and Roll (όπου ο ψηλός έμενε πίσω) και τις σκέτες αλλαγές. Τόσο οι Μπουλς του Τίμποντο, όσο και οι Ράπτορς του Νερς ήταν γνωστές για την εναλλακτική προσέγγισή τους στο θέμα, έχοντας και πολλές προσαρμοσμένες άμυνες (όπως οι ζώνες του Τορόντο).

3. Ένα μικρό ερωτηματικό για το τι θα γίνει στην επίθεση. Οι προπονητές με τους οποίους έχει δουλέψει ο Γκρίφιν συνήθιζαν να δίνουν πολλές πρωτοβουλίες στους σταρ τους, ακολουθώντας μία… προσωποκεντρική προσέγγιση. Αυτό έκανε ο Τίμποντο στους Μπουλς με τον Ντέρικ Ρόουζ και αργότερα με τον Τζίμι Μπάτλερ, ο Ντόνοβαν με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ στους Θάντερ και ο Νερς με τον Κουάι Λέοναρντ (μία σεζόν) και τον Σιάκαμ στους Ράπτορς.

Οι Μπακς βέβαια δεν είναι ούτε Μπουλς, ούτε Θάντερ, ούτε Ράπτορς. Είναι μία ομάδα που στοχεύει στον τίτλο, στηριζόμενη στην τριάδα των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Κρις Μίντλετον και Τζρου Χόλιντεϊ. Ο Γκρίφιν δεν έχει τύχει ποτέ να βρεθεί σε ένα σύνολο με τέτοια χαρακτηριστικά. Έχει σίγουρα μάθει να δουλεύει σε ομάδες που ποντάρουν στο μέγεθός τους σε άμυνα και επίθεση, αλλά καμία δεν είχε μία τέτοια τριάδα στο παρκέ.

Στο τέλος της ημέρας, η φιλοσοφία του Γκρίφιν θα γίνει γνωστή όταν… κάνει τις πρώτες του δηλώσεις και στην συνέχεια ξεκινήσει την δουλειά με τους Μπακς. Μέχρι τότε, το μόνο που τον χαρακτηρίζει είναι το παρελθόν του. Ένα παρελθόν που περιλαμβάνει 15 χρόνια εμπειρίας και κάποιες ξεκάθαρες αρχές.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ