NBA

NBA: Η παρανοϊκή κίνηση των Σαν Αντόνιο Σπερς έχει εξήγηση αλλά και τεράστιο ρίσκο

NBA: Η παρανοϊκή κίνηση των Σαν Αντόνιο Σπερς έχει εξήγηση αλλά και τεράστιο ρίσκο
FIBA

Γιατί οι Σπερς έδωσαν 25χρονο All-Star γκαρντ που είχε σχεδόν triple-double σε μέσο όρο για ένα... σακί πατάτες; Η εξήγηση είναι απλή, ωστόσο η σκέψη των ανθρώπων της ομάδας του Σαν Αντόνιο έχει πολύ μεγάλο ρίσκο και έως 14% πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά.

Η φήμη πως Σπερς και Χοκς διαπραγματεύονταν εδώ και αρκετές ημέρες για την ανταλλαγή του Ντεζούντε Μάρι με τον Τζον Κόλινς, ακουγόταν ως ακραία. Δεν είχε λόγο η ομάδα του Σαν Αντόνιο να δώσει τον κορυφαίο παίκτη της για έναν αξιόλογο, αλλά συγκεκριμένων δυνατοτήτων φόργουορντ που έχει συμβόλαιο έως το 2026 και αποδοχές από 23.5 έως 26.6 εκατομμύρια δολάρια.

Και τελικά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (29/6), η βόμβα έσκασε. Απλώς ήταν πολύ διαφορετική και σόκαρε πολύ περισσότερο κόσμο. Οι Σπερς έστειλαν τον 25χρονο All-Star πόιντ γκαρντ τους στην Ατλάντα, για να πάρουν πίσω τον Ντανίλο Γκαλινάρι τον οποίο δεν χρειάζονται, μαζί με τρία μελλοντικά draft picks πρώτων γύρων που θα τους βοηθήσουν σε ένα ακραίο rebuild.

Η πρώτη αντίδραση όσων διάβασαν τις λεπτομέρειες της ανταλλαγής ήταν να γουρλώσουν τα μάτια τους. Οι Σπερς έδωσαν παίκτη που έχει λαμβάνειν 16.571.429 δολάρια τη σεζόν 2022/23 και 17.714.286 δολάρια τη σεζόν 2023/24, έναν σπουδαίο κοντό με ραγδαία εξέλιξη, έναν παίκτη που πήγε από τους 3.4 στους 8.1, στους 10.9, στους 15.7 και στους 21.1 πόντους ανά αγώνα. Τη χρονιά που ολοκληρώθηκε ο Μάρι σούταρε με 50.4% στο δίποντο, με 32.7% στο τρίποντο και με 79.4% στις βολές και όμως αυτά τα ποσοστά είναι το λιγότερο που μπορεί να κοιτάξει κάποιος για να καταλάβει τον ρόλο και τη συνεισφορά του στους Τεξανούς.

Στην πέμπτη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας (θα ήταν η έκτη αν δεν έχανε την περίοδο 2018/19 εξαιτίας χιαστού), ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ο πρώτος σκόρερ των Σπερς, ο δεύτερος ριμπάουντερ με 8.3 ανά αγώνα και ο πρώτος πασέρ με 9.2 ασίστ. Ήταν και ο πρώτος κλέφτης σε όλο το NBA με δύο ανά αγώνα, παίζοντας σχεδόν 35 λεπτά κατά μέσο όρο. Αυτόν τον παίκτη έδωσε το Σαν Αντόνιο δώρο στους Χοκς, για να τους βοηθήσει όχι απλώς να ανέβουν επίπεδο, αλλά να εκτοξευθούν.

Πλέον, η ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς (που συνεχίζει για άλλον έναν χρόνο) έχει στο ρόστερ της τους Νταγκ ΜακΝτέρμοτ, Τζος Ρίτσαρντσον, Τζέικομπ Πολτλ, Ζακ Κόλινς, Ρόμεο Λάνγκφορντ, Ντέβιν Βασέλ, Τζόσουα Πρίμο, Κέλντον Τζόνσον, Κεϊτά Μπέιτς-Ντιοπ, Τρε Τζόουνς, Τζοκ Λάνταλ, τους τρεις τελευταίους με μη εγγυημένα συμβόλαια. Και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι έτοιμη για tanking, έχοντας προφανώς στο μυαλό της έναν συγκεκριμένο παίκτη γύρω από τον οποίο θέλει να χτίσει στο μέλλον.

Αυτός είναι ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά, ο 18χρονος ύψους 2μ.20 φόργουορντ που μοιάζει με κράμα Κέβιν Ντουράντ, Γιάννη, Αντετοκούνμπο, Άντονι Ντέιβις. Ο Τόνι Πάρκερ, θρύλος των Σπερς, επένδυσε σε εκείνον παίρνοντάς τον στη Βιλερμπάν την περασμένη σεζόν, του έδωσε την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά στη EuroLeague, όμως ο νεαρός Γάλλος αποφάσισε να αποχωρήσει από την ASVEL, να παίξει με την Μετροπολιτάν στο EuroCup και να προετοιμαστεί ώστε να γίνει το νούμερο 1 του NBA Draft 2023.

Ακόμη πάντως κι αν οι Σπερς γράψουν το χειρότερο ρεκόρ την ερχόμενη σεζόν, θα έχουν τις ίδιες πιθανότητες (14%) για να πάρουν την πρώτη επιλογή με τις ομάδες που θα γράψουν τη δεύτερη και την τρίτη χειρότερη επίδοση. Απλώς δεν θα μπορούν να πέσουν κάτω από το νούμερο 5, στο οποίο θα υπάρχουν 47.9% πιθανότητες να βρεθούν. Καταλαβαίνει κάποιος ότι το ρίσκο που παίρνει ο οργανισμός είναι τεράστιο, όσο κι αν ο Τόνι Πάρκερ ξέρει ποιος είναι ο Γουεμπανιαμά, όσο κι αν ο Πόποβιτς κι ο Αρ Σι Μπιούφορντ εμπιστεύονται τον παλαίμαχο γκαρντ και νυν πρόεδρο της Βιλερμπάν.

TAGS NBA ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ