BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στα ματς του Σικάγο με τους Μπουλς έπαιξε από σμολ φόργουορντ μέχρι σέντερ

NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στα ματς του Σικάγο με τους Μπουλς έπαιξε από σμολ φόργουορντ μέχρι σέντερ
AP PHOTO/NAM Y. HUH

Ο τραυματισμός του Κρις Μίντλετον ανάγκασε τους Μπακς να προσαρμοστούν στην σειρά με τους Μπουλς. Και είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αυτός που ορίζει τους κανόνες, αφού πλέον σε κάθε ματς αγωνίζεται σε 3 θέσεις και μαρκάρει από πόιντ γκαρντ μέχρι σέντερ. 

Οι Μπακς έχουν πλέον για τα καλά το πάνω χέρι στην σειρά με τους Μπουλς. Μετά την άνετη νίκη τους στο Game 4 (119-95) προηγούνται με 3-1. Ο Γκρέισον Άλεν τα έχει βάλει.. όλα. Είναι όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αυτός που ορίζει (πάλι) τους κανόνες.

Με τον Κρις Μίντλετον να έχει τεθεί εκτός για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, οι Μπακς χρειάστηκε να κάνουν προσαρμογές. Να αλλάξουν το ροτέισον. Το μεγάλο δίλημμα ήταν ποιος θα έπαιρνε την θέση του δεύτερου σκόρερ της ομάδας στην βασική πεντάδα. Θα ήταν ένας περιφερειακός (Άλεν, Κόνατον) ή ένας ψηλός (Πόρτις); Τελικά αποφασίστηκε η δεύτερη λύση, με το Μιλγουόκι να παρατάσσεται στο παρκέ με 3 παίκτες με ύψος πάνω από 2.10 μέτρα: Τον Γιάννη, τον Πόρτις και τον Λόπεζ.

Είναι ένα σχήμα που κάνει… bullying στους Μπουλς, που έχουν μόλις έναν παίκτη με ύψος κοντά στα 2.10 μέτρα (Βούτσεβιτς) στο ροτέιτον και κανέναν άλλο πάνω από 2.06 μέτρα. Είναι το σχήμα από το οποίο ξεκινούν όλα στο Μιλγουόκι στα δύο τελευταία παιχνίδια. Στην πραγματικότητα όμως, είναι απλώς η βάση από την οποία ξεκινάει η κυριαρχία του Γιάννη σε αυτή την σειρά.

Αλλάζει τρεις θέσεις μέσα στο ματς, μαρκάρει από πόιντ γκαρντ μέχρι σέντερ

Σύμφωνα με το InStat Scout, στα δύο τελευταία παιχνίδια των Μπακς με τους Μπουλς στο Σικάγο, ο Γιάννης έχει συνολικό πρόσημο +24 στο σύστημα “+/-”, το δεύτερο υψηλότερο μετά το +25 του Τζρου Χόλιντεϊ. Σε αυτό το ζευγάρι αγώνων έχει 25 πόντους, 10.5 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 1.5 κόψιμο μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής. Το βασικό ωστόσο είναι ότι τα κάνει όλα αυτά παίζοντας σε τρεις διαφορετικές θέσεις!

Ο Γιάννης ξεκινάει το παιχνίδι μαζί με τους Χόλιντει, Μάθιους, Πόρτις και Λόπεζ, παίζοντας σμολ φόργουορντ. Αυτή η πεντάδα έχει σύμφωνα με το InStat Scout +14 στους δύο αυτούς αγώνες. Σε αυτή την πεντάδα ο Γιάννης μαρκάρει τον αντίπαλο… πόιντ γκαρντ (τον Καρούσο ή τον Ντοσούμνου), παίζοντας… λίμπερο στην άμυνα, αφού έχει υπόψη του στο να δίνει βοήθειες όταν ορμάνε προς το καλάθι οι ΝτεΡόζαν και ΛαΒίν. Στο Game 4 αυτό πήγε να γυρίσει μπούμερανγκ όταν ο Ντοσούμνου ευστόχησε σε δύο σερί τρίποντα, για αυτό εγκαταλείφθηκε το πλάνο στην τρίτη περίοδο. Η δουλειά είχε γίνει. Είναι όμως η συνέχεια που έχει ενδιαφέρον.

Ο Γιάννης ξεκινάει ως σμολ φόργουορντ στα παιχνίδια. Σύντομα όμως περνάει σε θέση σέντερ, έχοντας στο πλευρό του τέσσερις σουτέρ. Είναι η στιγμή που αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του σέντερ των Μπουλς (Βούτσεβιτς) και επιτίθεται από έξω προς τα μέσα, παίζοντας ένας με έναν. Σύμφωνα με το InStat Scout, μετά την πεντάδα με τον Γιάννη σε θέση σμολ φόργουορντ που έβγαλε +14, οι τρεις επόμενες πιο παραγωγικές πεντάδες του Μιλγουόκι έχουν τον Γιάννη σε θέση σέντερ.

Συγκεκριμένα, αυτές οι πεντάδες είναι οι εξής:
Κάρτερ, Χόλιντεϊ, Άλεν, Κόνατον, Αντετοκούνμπο: +11
Κάρτερ, Άλεν, Κόνατον, Πόρτις, Αντετοκούνμπο: +8
Χόλιντεϊ, Άλεν, Μάθιους, Κόνατον, Αντετοκούνμπο: +7

Σαν αυτό να μην είναι αρκετό, υπάρχει μία ακόμα επιλογή. Η… κύρια επιλογή βασικά εδώ και τρία χρόνια, που πλέον είναι εναλλακτική σε αυτή την σειρά: Να παίζει ο Γιάννης ως πάουερ φόργουορντ στο πλευρό του Μπρουκ Λόπεζ. Στα δύο τελευταία παιχνίδια έχει συμβεί και αυτό, αλλά όχι τόσο έντονα, πιθανόν για λόγους ροτέισον, με τον Λόπεζ να παίζει 24 λεπτά μέσο όρο, έχοντας συχνά εναλλάξ στο πλευρό του τον Γιάννη και τον Πόρτις. Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν αλλάζει ότι ο “Greek Freak” αλλάζει τρεις θέσεις μέσα στο ίδιο ματς. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται ότι συχνά είναι αυτός που κατεβάζει την μπάλα.

Η ευελιξία του Γιάννη και των Μπακς έχει πνίξει τους Μπουλς

Οι Μπουλς νίκησαν στο Game 2 μέσα στο Μιλγουόκι και έκτοτε φάνηκε ότι… ξύπνησαν το θηρίο. Ο δε τραυματισμός του Μίντλετον έδωσε στους Μπακς την αφορμή να ρίξουν στο παρκέ μία πεντάδα που είχαν στο μυαλό τους στην κανονική περίοδο αλλά - λόγω της πολύμηνης απουσίας του Λόπεζ - δεν το είχαν δοκιμάσει αρκετά. Κάπως έτσι, ήρθε στα δύο τελευταία παιχνίδια το… πνίξιμο των Μπουλς.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν μία ομάδα με τρεις παίκτες με ύψος πάνω από 2.10 μέτρα στο παρκέ, οι χώροι έχουν κλείσει για το Σικάγο. Ο ΝτεΡόζαν και ο ΛαΒίν δεν έχουν χώρους στην επίθεση, ενώ ο πρώτος καλείται να μαρκάρει τον Πόρτις στην άμυνα, κάτι που τον φθείρει. Η δε απουσία του (εξαιρετικού σουτέρ τριών πόντων σε Spot Up καταστάσεις) ποτέ ξανά δεν φάνηκε περισσότερο για το Σικάγο, αφού ο Καρούσο είναι κακός σουτέρ, ο Γουάιτ σε κακό φεγγάρι και ο Ντοσούμνου ασταθής.

Στο τέλος της ημέρας βέβαια, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν τόσο απλό να γίνουν αν δεν υπήρχε ο Γιάννης στους Μπακς. Ένας τύπος με ύψος 2.11 μέτρα, που μέσα στο ίδιο παιχνίδι παίζει από σμολ φόργουορντ μέχρι σέντερ και μαρκάρει από τον πόιντ γκαρντ μέχρι τον σέντερ των Μπουλς. Αυτό όμως είναι ένα από τα πράγματα που τον κάνουν ξεχωριστό. Και, μαζί, κάνουν ξεχωριστούς τους Μπακς.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ