BASKETBALL ANALYSIS

Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Οι 18 πόντοι των Βάσκων στο transition, η ισορροπία που χάθηκε χωρίς τον Γουόκαπ και ο Μονέκε

Ο Τόμας Γουόκαπ
Ο Τόμας Γουόκαπ INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Ολυμπιακού από την Μπασκόνια. Το φετινό αρνητικό ρεκόρ σε λάθη και πόντους που δέχθηκε στο transition, απόρροια (και) του γεγονότος ότι ο Γουόκαπ απενεργοποιήθηκε λόγω φάουλ, οι επιθέσεις 10 δευτερολέπτων των Βάσκων που πλήγωσαν τους "ερυθρόλευκους" και ο Μονέκε που έκανε την ζημιά. 

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Βιτόρια. Γνώρισε την ήττα από την Μπασκόνια για την 21η αγωνιστική και έχασε έδαφος στην μάχη για είσοδο στην πρώτη 6αδα της EuroLeague.

Οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν να έχουν προβλήματα σε άμυνα και επίθεση και πλέον πρέπει να τρέξουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Ολυμπιακού.

Τα δύο αρνητικά ρεκόρ, οι επιθέσεις 10 δευτερολέπτων της Μπασκόνια και ο Μονέκε

Η Μπασκόνια είναι μία ομάδα που της αρέσει να τρέχει. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Βάσκοι παίζουν στο τρίτο πιο γρήγορο τέμπο στην EuroLeague (83.6 κατοχές ανά αγώνα), ενώ επιχειρούν - με διαφορά - τις περισσότερες προσπάθειες από κάθε άλλη ομάδα στο transition (κατάσταση αιφνιδιασμού - 11.3 κατοχές, η Μακάμπι ακολουθεί με 9.5) και είναι η πρώτη ομάδα σε πόντους που παίρνει στο transition (14.05, με την δεύτερη Ρεάλ να σημειώνει 12.1).

Το μήνυμα σαφές: Όταν μία ομάδα παίζει απέναντι στους Βάσκους απαγορεύεται να κάνει λάθη (ειδικά σε “ζωντανές” μπάλες, δίνοντας δηλαδή ευκαιρίες στην Μπασκόνια να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο έπειτα από κλέψιμο) και πρέπει να έχει υπόψη ότι οι Βάσκοι συχνά τρέχουν ακόμα και μετά από καλάθι που δέχονται. Ο Ολυμπιακός το γνώριζε αυτό. Δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει το κακό.

Οι “ερυθρόλευκοι” τελείωσαν τον αγώνα με 17 λάθη, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για φέτος. Παράλληλα, δέχθηκαν 18 πόντους σε κατάσταση αιφνιδιασμού (transition), στην - σύμφωνα με το Hudl Instat - επίσης χειρότερη επίδοσή τους φέτος. Γενικά όμως είχαν μία έλλειψη συγκέντρωσης - και ταχύτητας - κάτι που φαίνεται από ένα ακόμα νούμερο: Η Μπασκόνια πήρε 14 προσπάθειες στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα μίας επίθεσης, σημειώνοντας 27 πόντους με 11/14 σουτ (7/7 δίποντα, 4/5 τρίποντα και 1/1 βολή), σκοράροντας ακόμα και μετά από καλάθι που δέχθηκε. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Μιλουτίνοβ καρφώνει την μπάλα έπειτα από άστοχο λέι-απ του Λαρεντζάκη.

Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Οι 18 πόντοι των Βάσκων στο transition, η ισορροπία που χάθηκε χωρίς τον Γουόκαπ και ο Μονέκε
PRINTSCREEN

Ο Μονέκε βρίσκεται με την μπάλα στην πλευρά του Ολυμπιακού, με μόλις 2 δευτερόλεπτα να έχουν περάσει για την επίθεση των Βάσκων (το χρονόμετρο δείχνει ότι απομένουν 22 δευτερόλεπτα) και ετοιμάζεται να πάει προς το καλάθι σε κατάσταση 2 εναντίον 2, με τον Ρογκαβόπουλο να βρίσκεται στην ρακέτα του Ολυμπιακού και να ετοιμάζεται να τρέξει στην γωνία.

Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Οι 18 πόντοι των Βάσκων στο transition, η ισορροπία που χάθηκε χωρίς τον Γουόκαπ και ο Μονέκε
PRINTSCREEN

Ο Μονέκε πάει προς το καλάθι και πασάρει στον Ρογκαβόπουλο, που βρίσκεται ήδη στην γωνία.

Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Οι 18 πόντοι των Βάσκων στο transition, η ισορροπία που χάθηκε χωρίς τον Γουόκαπ και ο Μονέκε
PRINTSCREEN

Ο Ρογκαβόπουλος ευστοχεί σε τρίποντο με την Μπασκόνια να έχει χρειαστεί μόλις 5 δευτερόλεπτα να εκδηλώσει επίθεση έπειτα από καλάθι που δέχθηκε

Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Οι 18 πόντοι των Βάσκων στο transition, η ισορροπία που χάθηκε χωρίς τον Γουόκαπ και ο Μονέκε
PRINTSCREEN

Αυτή είναι η Μπασκόνια. Τρέχει σε κάθε ευκαιρία. Καθοριστικός σε αυτό το στυλ είναι ο Μονέκε, ένας πάουερ φόργουορντ που τρέχει το παρκέ σαν γκαρντ και δημιουργεί διαρκώς καταστάσεις, παίζοντας με το ένστικτο. Πολλοί θα σταθούν στον Χάουαρντ (21 πόντοι), ωστόσο είναι ο Μονέκε (13 πόντοι, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ που έδωσαν άλλους 9 πόντους στους Βάσκους) που αποτελεί την μηχανή της φετινής Μπασκόνια με τον τρόπο που καλπάζει στο γήπεδο και δημιουργεί καταστάσεις, είτε για τον εαυτό του είτε για τους συμπαίκτες του. Καθόλου τυχαία, είχε +13 στο σύστημα +/-, το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του.

Ιδού το Shot Chart του Μονέκε:

Το Shotchart του Τσίμα Μονέκε κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shotchart του Τσίμα Μονέκε κόντρα στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS/KLODIAN LATO/HUDL INSTAT


*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα σουτ

Ιδού και οι τρόποι που έκανε την ζημιά στον Ολυμπιακό:

Τα μαζεμένα φάουλ του Γουόκαπ και ο λόγος πίσω από το βραχυκύκλωμα του Ολυμπιακού

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το κουπί που έχει τραβήξει ο Γουόκαπ την φετινή σεζόν και την κούρασή του. Κόντρα στην Μπασκόνια, σε ένα ματς που αγωνίστηκε μόλις 13 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα (season low) - επειδή έκανε δύο μαζεμένα φάουλ στο ξεκίνημα του αγώνα και το τρίτο του φάουλ στην πρώτη φάση της 3ης περιόδου περνώντας εκ νέου στον πάγκο - φάνηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά πόσο σημαντικός είναι, ακόμα και αν δεν είναι σε καλή βραδιά.

Ο Γουόκαπ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρωπη στο να ελέγχει το τέμπο ενός αγώνα. Έχει τον τρόπο να βάλει τους κανόνες που θέλει ο Ολυμπιακός, ενώ καθορίζει και τις ισορροπίες στην επίθεση της ομάδας του Πειραιά, τροφοδοτώντας όταν και όποτε πρέπει τους συμπαίκτες του.

Κόντρα στην Μπασκόνια ο Ολυμπιακός δεν το είχε αυτό επειδή ο νατουαλιζέ γκαρντ έμεινε για ώρα στον πάγκο. Και είναι σαφές ότι το πλήρωσε, αφού μπήκε στον ρυθμό της Μπασκόνια και δεν άντεξε. Η ξεκάθαρη απόδειξη έρχεται από ένα απλό νούμερο: Από τους 27 πόντους που σημείωσε η Μπασκόνια στις επιθέσεις που έκανε στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα μιας επίθεσης, μόλις 5 εξ αυτών σημειώθηκαν με τον Γουόκαπ στο παρκέ.

Με τον Γουόκαπ στον πάγκο, το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα βγήκε από το παιχνίδι του. Αυτό δεν αποτελεί μομφή για τον Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος είχε 12 πόντους και 8 ασίστ (που έδωσαν άλλους 19 πόντους στους “ερυθρόλευκους”). Ο Ολυμπιακός όμως χρειαζόταν τον Γουόκαπ στο παρκέ για να βρει ισορροπία στην επίθεσή του, η οποία εν τη απουσία του έγινε πιο... προσωποκεντρική από ότι συνήθως. Η απόδειξη για αυτό είναι η εξής: Οι “ερυθρόλευκοι” πήραν μόλις 8 προσπάθειες σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση), σε ένα σουτ που - ο Ολυμπιακός - βγάζει συνήθως έπειτα από καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η ομάδα του Πειραιά πήρε 11 επιθέσεις σε Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας, 10 κατοχές με Post Up (παιχνίδι με πλάτη) και 8 σε κατάσταση Isolation (ένας με έναν). Πρόκειται για τρεις καταστάσεις επίθεσης που απαιτείται κυρίως ατομική πρωτοβουλία και όχι ομαδική λειτουργία. Ο Ολυμπιακός όμως δεν έχει χτιστεί για να επιτίθεται έτσι.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι αν ο Γουόκαπ δεν είχε φορτωθεί με φάουλ οι “ερυθρόλευκοι” θα νικούσαν. Η λογική λέει όμως - με βάση και την εικόνα του νατουραλιζέ γκαρντ τα 2.5 χρόνια που βρίσκεται στον Πειραιά - ότι θα είχαν καλύτερη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Η θεωρία από την πράξη βέβαια απέχει πολύ και είναι αλήθεια ότι ο Γουόκαπ δεν φαινόταν να βρίσκεται σε καλό βράδυ. Είναι ωστόσο γεγονός ότι με τον Τεξανό γκαρντ στον πάγκο φορτωμένο με φάουλ η επίθεση του Ολυμπιακού έμοιαζε βραχυκυκλωμένη και η άμυνά του δεν είχε ισορροπία.

Έχασε κι άλλο έδαφος

Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από την νίκη στην Βιτόρια, τόσο για ψυχολογικούς λόγους, όσο και για πρακτικούς, αφού πλέον “δίπλωσαν” οι ήττες από τους Βάσκους και θα πρέπει να τους αποφύγει σε κάθε πιθανή ισοβαθμία. Παράλληλα, η ομάδα του Πειραιά υστερεί σε πιθανή ισοβαθμία και με την Μονακό (διαφορά πόντων).

Τόσο η Μονακό, όσο και η Μπασκόνια συγκατοικούν με τον Ολυμπιακό (και την Παρτίζαν) στην 7η θέση με ρεκόρ 11-10. Μία θέση πίσω βρίσκεται η Βαλένθια (10-11) από την οποία ο Ολυμπιακός έχει ηττηθεί στο ΣΕΦ και θα την αντιμετωπίσει εκτός έδρας στον δεύτερο γύρο. Είναι σαφές πλέον ότι η πίεση αυξάνεται για την ομάδα του Πειραιά.

Οι “ερυθρόλευκοι” έχασαν κι άλλο έδαφος με την ήττα τους από την Μπασκόνια. Είναι Ιανουάριος και ψάχνονται, προσπαθούν ακόμα να ενσωματώσουν πρόσωπα, να αντέξουν στο ντεφορμάρισμα βασικών παικτών και να ξεκαθαρίσουν τους ρόλους τους. Ο χρόνος όμως έχει αρχίσει πλέον να πιέζει. Αν δεν γίνουν υπερβάσεις τις επόμενες αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ