ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός με ρεσιτάλ λαθών, χάρισε τα πάντα στην Μπασκόνια και το μέλλον είναι αβέβαιο

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος
Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπαρτζώκας έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του, αλλά η ομάδα συνεχίζει με την επίθεσή της να καταστρέφει την άμυνά της. Ρεσιτάλ μπαρούφας σε σετ παιχνίδι(!) στην Βιτόρια και οι Βάσκοι έβαλαν ακούραστα 47 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Όπως αποδείχθηκε μέχρι το Πάσχα να έπαιζε ο Ολυμπιακός στην Βιτόρια, θα πέρναγε τα βασανιστήρια που είδαν όλοι σε αυτό το ματς. Οι Βάσκοι μέχρι πέρυσι υπέφεραν από την ομάδα του Πειραιά. Η παράδοση που είχαν απέναντί τους οι νταμπλούχοι Ελλάδας, ήταν μοναδική. Φέτος αυτό διαλύθηκε. Η Μπασκόνια του "άλλαξε τα φώτα" του Ολυμπιακού και μάλιστα τον έκανε στο ματς της Βασκονίας να φανεί τόσο... λίγος.

Οι Βάσκοι είχαν τον Χάουαρντ σε άλλο ένα μεγάλο βράδυ, κόντρα σε έναν αντίπαλο που είχε αποφασίσει να δώσει ρεσιτάλ στα λάθη. Μια ματιά στην στατιστική δεν θα σας πείσει για όλα. Οι αριθμοί δείχνουν μοιρασμένοι, αλλά δεν ήταν. Κακές αποστάσεις, κακή διαχείριση επιθέσεων. Ο Ολυμπιακός με τέτοια εικόνα δεν μπορεί να περιμένει πολλά πράγματα. Η βαθμολογία δεν είναι καταστροφική, αλλά η εικόνα στην Ιβηρική ήταν απογοητευτική. Θα πρέπει να διορθώσουν πολλά. Πάντα έχουν πίστη στο λιμάνι και δεν το κρύβουν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όμως πλέον έχουν όλο το ρόστερ που επέλεξαν στην διάθεσή τους και την ώρα που οι ομάδες της Ευρωλίγκας πατάνε γκάζι για ένα καλό πλασάρισμα, ο Ολυμπιακός δείχνει να βρίσκεται μετάξύ φθοράς και αφθαρσίας κάθε φορά, που δεν έχει σε μεγάλο βράδυ δυο- τρεις παίκτες. Πάρα πολλοί κυμαίνονται κάτω του μετρίου και το χειρότερο; Αν τους πάρει από κάτω, δύσκολα διορθώνεται η κατάσταση μέσα στο ματς. Ο Ολυμπιακός που κάποτε γύρναγε τα εις βάρος του παιχνίδια, πλέον δεν υπάρχει. Και κανείς δεν τον φοβάται. Αυτό το τελευταίο είναι και πολύ σημαντικό...

Κάναν και οι δυο Σέρβοι

Το κομβικό σημείο στο πρώτο μέρος, ήταν το τρίτο φάουλ του Χάουαρντ. Το κέρδισε ο Λαρεντζάκης και εκεί ο Ολυμπιακός ξαναπήρε τα πάνω του, αφού μετά από την καλή πρώτη περίοδο, ο Αμερικανός πήρε φόρα μαζί με τον Ρογκαβόπουλο δίνοντας άλλη ώθηση στην ομάδα τους. Το κακό μαντάτο βέβαια ήταν, ότι στο δεύτερο ημίχρονο επέστρεψε και οργίασε!

Η πρώτη περίοδος στιγματίστηκε από την τρομερή σύνδεση του Κάναν με το αντίπαλο καλάθι. Ο γκαρντ των Πειραιωτών βομβάρδιζε ασταμάτητα δίνοντας τις λύσεις ασφάλειας που δεν είχε ο Ολυμπιακός κοντά στο ζωγραφιστό. Ήταν ανήμποροι να απειλήσουν από κοντά οι παίκτες του Μπαρτζώκα με τον Πίτερς να μην μπαίνει καλά στο ματς και να μην το βρίσκει ποτέ, τον Φάλ να "φυλακίζεται" και τους κοντούς να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν ρήγμα.

Ο Κάνααν κράτησε την ομάδα σε ένα ημίχρονο που η ελληνική ομάδα το έκλεισε με 5/11 τρίποντα ζώντας κλασικά από την άμυνά της. Αλλά αν πρέπει κάτι να σημειωθεί, είναι ότι μετά από καιρό ο Μιλουτίνοβ μπήκε έτοιμος στην αναμέτρηση, ενώ αποτέλεσε εξαιρετικό ντουέτο με τον Πετρούσεβ, πιάνοντας και οι δυο ένα μέρος των επιδόσεών τους με την Σερβία στο πρόσφατο παγκόσμιο. Οι δυο Σέρβοι κράτησαν την ομάδα όρθια στην κάκιστη δεύτερη περίοδο, με την Μπασκόνια κλασικά να απολαμβάνει να σουτάρει περισσότερα τρίποντα από δίποντα.

Κακή Ισπανική περιπέτεια!

Ο Ολυμπιακός είχε εργαστεί με συνέπεια ανασταλτικά αν και είναι βαρετό να το λέμε κάθε εβδομάδα. Όταν όμως είναι η πραγματικότητα, δεν είναι και λάθος να το επαναλαμβάνουμε. Και ο Ιβάνοβιτς μπορεί να πει το ίδιο για τους δικούς του μπασκετμπολίστες, αν και η Μπασκόνια που πάντα κάνει κατηφορική την Φερνάντο Μπουέσα Αρένα, δεν ήταν δυνατόν να ζήσει από την άμυνά της.

Αυτό ξέρει να το κάνει η ομάδα του Πειραιά, όχι εκείνη της Βιτόρια. Ο Μιλουτίνοβ με τον Πετρούσεβ είχαν δώσει παρεούλα 14 πόντους και άλλους 12 ο Κάναν, ο Ολυμπιακός όμως χρειαζόταν κάτι περισσότερο. Όσο το παιχνίδι βάδιζε προς το τέλος του, τα πάντα γίνονταν χειρότερα. Ο Πετρούσεβ έκλεισε ένα καλό 40λεπτο, αλλά δεν υπάρχει και κάτι άλλο να συζητήσεις θετικά για την ομάδα του Πειραιά. Αντίθετα ο Πίτερς δεν έκανε κάτι αξιόλογο, ίσως επηρεασμένος από το τρακάρισμα με τον Παπανικολάου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Βάσκοι έβαλαν 47 πόντους στο δεύτερο μέρος. Κάθε λάθος του Ολυμπιακού, η Μπασκόνια ήξερε να το εκμεταλλευτεί. Η καλή άμυνα του πρώτου μέρους είχε πάει περίπατο. Η τρανζίσιον άμυνα της ελληνικής ομάδας δεν ήταν κακή, αλλά τα 17 λάθη, χάρισαν πολλούς πόντους στους γηπεδούχους. Και όσο κι αν ήθελε να ακολουθήσει σετ παιχνίδι ο Ολυμπιακός, όταν έκαναν σφάλματα, οι Βάσκοι πήγαιναν στα αγαπημένα τους "ένας εναντίον ενός" και έδιναν πόνο...

Οι "ερυθρόλευκοι" προσπάθησαν να δώσουν μπάλες σε Φαλ και Μιλουτίνοβ, αλλά δεν... Όλοι οι άλλοι πλην Κάνααν ήταν μακριά. Καμία σχέση με την εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας στο ΣΕΦ. Και θεωρώ ότι αυτό το παιχνίδι στην Βιτόρια θα ταρακουνήσει τους προπονητές. Γενικά η περιπέτεια αυτής της εβδομάδας. Στην Βαρκελώνη έχασαν από τα επιθετικά ριμπάουντ και τώρα, από τα λάθη που προκλήθηκαν από τραγικές επιλογές στο "πέντε εναντίον πέντε".

Θα βγουν κομπιουτεράκια...

Όταν μια ομάδα κάνει τόσο εύκολα λάθη και είναι σε αυτή την θέση στην βαθμολογία, μάλλον θα αναγκαστεί να κάνει από νωρίς υπολογισμούς. Μπάρτσα και Μπασκόνια ντούμπλαραν τις νίκες με τον Ολυμπιακό, ο οποίος φέτος έχει 6/6 ήττες απέναντι σε Ισπανικές ομάδες. Το να σκοράρει κάποιος όπως ο Κάνααν στην αρχή συνήθως βάζει βάσεις για ένα όμορφο βράδυ. Ο Ολυμπιακός φρόντισε μέσω της επίθεσής του να καταστρέψει και την άμυνά του. Αβέβαιο το εγγύς μέλλον και όσο θα γίνονται αυτά τα λάθη κανείς αντίπαλος δεν θα συγχωρεί τους "ερυθρόλευκους"...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ