EUROLEAGUE

Με την ψυχή στο... σώμα!

Με την ψυχή στο... σώμα!
Βασιλόπουλος

Στην παράταση ο Ολυμπιακός νίκησε τη Ζαλγκίρις με 86-84 και έμεινε ζωντανός για την πρόκριση

Είναι ακόμη ζωντανός και το δίκαιωμα να σκέφτεται τον παράδεισο των προημιτελικών της Ευρωλίγκα, έστω κι αν πέρασε μια βόλτα από την... κόλαση! Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε κάλλιστα να είχε χάσει από τη Ζαλγκίρις, αφού τα τρίποντα που δέχθηκε, τα ριμπάουντ που έχασε και τα εύκολα σουτ στα οποία αστόχησε, ήταν αρκετά αρνητικά στοιχεία για να αποκλειστεί από την 3η αγωνιστική της φάσης των 16.
Όμως, η αφύπνιση του συγκλονιστικού στα τελευταία λεπτά Παναγιώτη Βασιλόπουλου, οι 21 πόντοι του Μαρκ Τζάκσον και οι 18 του Κιντέλ Γουντς, αλλά και η τύχη ήταν αυτα που έδωσαν φιλί ζωής στους ερυθρόλευκους, που πλέον σε έναν μπερδεμένο όμιλο, περιμένουν το ματς με της Μακάμπι με τη Ρεάλ, για να δουν τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια. Όσο για τη διαφορά με τη Ζαλγκίρις, δεν πειράζει, πάλι καλά που μπορεί και αναπνέει ακόμη...

Ο αγώνας

Πολλοί από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Κυπέλλου της ομάδας του με τον Ηρακλή, είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, αλλά όταν το ματς στο χορτάρι τελείωσε με τον Μενδρινό να σκοράρει δις, λίγοι ήταν εκείνοι που θέλησαν να συνεχίσουν τη βραδιά τους στο Φάληρο. Περίεργο, γιατί ακόμη και σεισμός -σύμφωνα με τις φήμες- να γινόταν, το ΣΕΦ έχει γερά θεμέλια και λογικά θα άντεχε (μακριά από εμάς πάντως).

Συνεπώς στο πιο κρίσιμο παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα με τη Ζαλγκίρις, το κλίμα στο ΣΕΦ ήταν αρκετά ψυχρό και υπήρχαν στιγμές στο πρώτο ημίχρονο, που νόμιζες ότι ήσουν σε θεατρική παράσταση. Οπότε, οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι παίκτες, ξεκίνησαν κι αυτοί κάπως νωχελικά, με συνέπεια η λιθουανική ομάδα να προηγηθεί νωρίς με 6-11 με εύστοχα τρίποντα από την περιφέρεια από τους Κόλλινς και Μπράουν.

Ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει και με τους τέσσερις Αμερικανούς του και αυτοί ήταν που σε εκείνο το σημείο -σε συνδυασμό με πιεστική από ψηλά άμυνα- βοήθησαν την ομάδα τους να τρέξει ένα σερί 10-0 και να πάρει προβάδισμα πέντε πόντων (16-11). Όμως, η Ζαλγκίρις βρήκε και πάλι λύσεις (κυρίως από την περιφέρεια) και το δεκάλεπτο έληξε με τους φιλοξενούμενους να είναι μπροστά με 20-22.

Ισορροπία στο ημίχρονο


Οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν μπλοκαρισμένοι επιθετικά και στην αρχή του δεύτερου δεκάλεπτου. Οι λάθος πάσες και μια σύγχυση στην εκτέλεση των συστημάτων, έδωσαν το δικαίωμα στη Ζαλγκίρις να ανεβάσει τη διαφορά στους επτά πόντους, την ώρα που ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναζητούσε λύσεις σε άμυνα κι επίθεση. Το πρέσινγκ δούλευε, όποτε υπήρχε γρήγορο 4αρι (Βασιλόπουλος, Πρίντεζης) στην πεντάδα, ενώ όταν το σχήμα ήταν βαρύ, ήταν και οι αμυντικές αντιδράσεις αργές.

Ωστόσο με ένα γρήγορο 7-0 (Γκριρ, Πρίντεζης και Τζάκσον), ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 30-30, για να περάσει και πάλι μπροστά η Ζαλγκίρις με 30-34, πριν αντιδράσουν εκ νέου οι ερυθρόλευκοι και με -για πρώτη φορά- σωστές και... υπομονετικές επιθέσεις, πάρουν προβάδισμα με 39-36 και εν τέλει 39-38, που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Η κρίση του τρίτου δεκαλέπτου

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός δεν έκανε την... έκπληξη και συνέχισε την "παράδοση" που τον θέλει να μην παίζει καλά στην τρίτη περίοδο. Οι ερυθρόλευκοι χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 4 λεπτά για να πετύχουν τους πρώτους πόντους τους με τον Τζάκσον, αλλά μέχρι τότε η Ζαλγκίρις είχε προλάβει να προηγηθεί με τη μεγαλύτερη -μέχρι εκείνο το σημείο- διαφορά των δέκα πόντων (39-49) με τα χαμένα ριμπάουντ να δίνουν ευκαιρία στον Κόλλινς, τον Μπράουν και την παρέα τους, διπλές ευκαιρίες για σκορη άρισμα.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Βασιλόπουλος δέχθηκε τεχνική ποινή για διαμαρτυρία και στην ουσία αυτή η φάση ήταν που ξύπνησε τους παίκτες, αλλά και τον κόσμο του Ολυμπιακού. Από το 41-52 και μετά, οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν ένα επιμέρους σκορ 14-5, βελτίωσε κατά πολύ την άμυνά τους και κατάφεραν να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο με την εις βάρος τους διαφορά μόλις στον έναν πόντο (55-56).

Το ξέσπασμα του Βασιλόπουλου και του Ολυμπιακού


Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Γουντς να βάζει τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ, αλλά τα τρία συνεχόμενα τρίποντα που δέχθηκαν οι ερυθρόλευκοι ήταν σαν... μαχαιριές. Η διαφορά έφτασε τους οκτώ πόντους (59-67) και τα πράγματα φάνταζαν δύσκολα για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη. Όμως, σε εκείνο το σημείο ξύπνησε ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έδειξε τα τεράστια ψυχικά αποθέματα που διαθέτει και με δύο συνεχόμενα τρίποντα, έβαλε την ομάδα του και πάλι στο παιχνίδι, ενώ στην άμυνα ήταν απροσπέλαστος με αποκορύφωμα μια εκπληκτική τάπα στον Μασιούλις! Το σκορ έγινε 67-69 και στη συνέχεια ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με τον Γκριρ σε 69-69, για να ακολουθήσει το θρίλερ των τελευταίων λεπτών.

Ο Μαρκότα ευστόχησε σε ένα σουτ απελπισίας στο τέλος της επίθεσης της Ζαλγκίρις και με το χρονόμετρο να δείχνει 1.40, κάνοντας το σκορ 69-72, για να απαντήσει ο Γκριρ με δικό του τρίποντο. Η μπάλα ήταν στην κατοχή των Λιθουανών και ο Κόλλινς προσπάθησε με τρίποντο να καθαρίσει το παιχνίδι, αλλά ήταν άστοχος. Όμως, ο Ν' Ντιαγέ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και κέρδισε και φάουλ 17'' πριν το τέλος.

Ο Γιαννάκης κάλεσε τάιμ άουτ για να δώσει τις οδηγίες και δεδομένου ότι οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν συμπληρώσει πέντε ομαδικά φάουλ, ο "δράκος" επέλεξε "επιθετική άμυνα". Αφού έγιναν δύο φάουλ, χωρίς να πάνε οι φιλοξενούμενοι στις βολές, τελικά ο Μαρκότα έκανε ένα τρίποντο από μακριά, αλλά η μπάλα δεν κατέληξε στο καλάθι, με αποτέλεσμα να πάει στην παράταση.

Και στην παράταση θρίλερ


Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Ολυμπιακός φαινόταν πιο αποφασισμένος και με καλύτερη ψυχολογία, ενώ και ο κόσμος είχε ξυπνήσει για τα καλά. Το καλάθι και φάουλ του Βασιλόπουλου έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στον Ολυμπιακό, που είχε τον έλεγχο, όχι όμως στον απόλυτο βαθμό. Κι αυτό φάνηκε προς το τέλος. Παρά τη διαφορά των πέντε πόντων που πήραν οι ερυθρόλευκοι με τρεις πόντους του Γκριρ, δεν κατάφεραν να πάρουν μια πιο άνετη νίκη ή ακόμη και μια καλύτερη διαφορά.

Το 82-77 έγινε 84-82 με ένα καλάθι του Ν' Ντιαγέ και ένα τρίποντο του Πόποβιτς, για να ακολουθήσει επιθετικό φάουλ του Γκριρ, 18 δευτερόλεπτα πριν το τέλος! Η μπάλα πέρασε στην κατοχή των Λιθουανών και ο Κόλλινς κέρδισε φάουλ και πήγε στις βολές. Αστόχησε στη μία, αλλά ο Βασιλόπουλος έκανε λάθος πάσα στην επαναφορά και η μπάλα πήγε και πάλι στη Ζαλγκίρις με 14'' να απομένουν για τη λήξη (σκορ 84-83).

Ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ και πάλι στον Κόλλινς, ο οποίος ήταν ξανά άστοχος στη μία βολή! Ο Γουντς πήρε το ριμπάουντ, διέσχισε το γήπεδο και κέρδισε φάουλ, με τις δύο βολές του οποίου έδωσε στον Ολυμπιακό προβάδισμα με 86-84, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ, αφού η Ζαλγκίρις στα 5.8 δευτερόλεπτα που απέμειναν δεν κατάφερε να ισοφαρίσει ή και να νικήσει, δίνοντας το δικαίωμα στον κόσμο του Ολυμπιακού να ξεσπάσει σε... αγχωμένους πανηγυρισμούς!

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 39-38, 55-56, 72-72 (κ.α.), 86-84 (παρ.)

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 5 (1), Γουντς 18, Σεϊμπούτις, Τσακαλίδης 4, Γκριρ 22 (2), Μαυροκεφαλίδης 1, Βασιλόπουλος 9 (2), Βασιλειάδης, Πρίντεζης 4, Τεόντοσιτς 2, Τζάκσον 21

Ζαλγκίρις Κάουνας (Ριμάντας Γκρίγκας): Γιούρακ, Μπράουν 16 (3), Μασιούλις 12 (4), Σαλένγκα 2, Ζουκάουσκας, Γιανκούνας 2, Μάρκοτα 5 (1), Πόποβιτς 14 (3), Ντζάι 14, Κόλινς 19 (1)

Μετά το τέλος του ματς, ο Παναγιώτης Γιαννάκης τόνισε: "Το παιχνίδι ήταν πολύ ενδιαφέρον και τα παιδιά έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Καταφέραμε να επιστρέψουμε στο παιχνίδι δύο φορές. Σε όλα τα παιχνίδια αυτού του επιπέδου, η νίκη είναι πολύ κοντά με την ήττα, αλλά εμείς κρατάμε ότι οι παίκτες δείχουν περισσότερη υπομονή σε αρκετά σημεία του αγώνα. Θέλουμε να έχουμε υπομονή, για να μπορούμε να διαβάζουμε το ματς. Ήταν μια καλή νίκη για τη συνέχεια, ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Είτε χάναμε όμως, είτε νικούσαμε, τα ίδια θα έλεγα".

Από την πλευρά του, ο Ριμάντας Γκαρίγκας, είπε: "Δεν είχαμε τύχη στο τέλος. Για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι ήταν πιο σημαντικό. Ήταν μια μεγάλη μάχη. Η ομάδα του Ολυμπιακού έχει αλλάξει. Προσπαθεί να έχει εκείνη πλέον τον ρυθμό και παίζει πιεστική άμυνα, κάτι που δεν έκανε πριν".
















































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ