ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μάλτση: "Στο Παγκόσμιο θα γίνει χαμός"!

Μάλτση: "Στο Παγκόσμιο θα γίνει χαμός"!
μάλτση

Η MVP του Ευρωμπάσκετ, Εβίνα Μάλτση, μιλάει στο SPORT 24 για το έπος της Λετονίας και το δικό της ρεσιτάλ

Στην Ελλάδα μπάσκετ παίζουν και οι γυναίκες. Αν δεν το ξέρετε, πρέπει να γνωρίσετε την Εβίνα Μάλτση. Η οποία πέτυχε στη Λετονία κάτι που κανείς από τους ακριβοπληρωμένος και πολύ πιο προβεβλημένους άνδρες συναδέφους της δεν έχει πετύχει.
Ανδείχθηκε MVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος! Κανείς Έλληνας μπασκετμπολίστας δεν έχει σημειώσει τέτοια διάκριση. Ούτε καν ο Νίκος Γκάλης! Βέβαια το 1987 δεν είχε γίνει σχετική ψηφοφορία, ωστόσο η ουσία είναι πως δεν έχει αυτή τη διάκριση στο παλμαρέ του. Η Εβίνα επίσης αναδείχθηκε MVP, παρόλο που η Ελλάδα τερμάτισε στην πέμπτη θέση, και όχι πρώτη ή δεύτερη. Άλλη πρωτιά αυτή...

Μήπως λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά στον "θηλυκό Γκάλη"; "Όχι, όχι, προς Θεού! Μακριά από μένα τέτοιες συγκρίσεις. Είμαι η Εβίνα Μάλτση... και τελειώνει εκεί", λέει με ύφος που δεν σηκώνει αντιρρήσεις. Και μετά τις συστάσεις αρχίζει να αφηγείται στο SPORT 24 το έπος της Λετονίας. Με φωνή βραχνιασμένη από τους πανηγυρισμούς. Και με ενθουσιασμό πρωτόγνωρο...

"Τρώγοντας άνοιξε η όρεξη"

"Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε να φτάσουμε τόσο ψηλά. Ξεκινήσαμε με χαμηλούς τόνους, γνωρίζοντας ότι με τον Κώστα Μίσσα είχαμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Όταν φτάσαμε όμως εκεί και είδαμε τις αντιπάλους μας, διαπιστώσαμε ότι η καλή πορεία ήταν εφικτή".

- Τι σας έκανε να το πιστέψετε αυτό;

"Τα παιχνίδια με την Πολωνία και τη Λετονία, που τα χάσαμε μόλις με ένα καλάθι διαφορά. Απέναντι σε δύο τόσο καλές ομάδες είχαμε σταθεί στα ίσια και αυτό μας έκανε να πατήσουμε γερά στα πόδια μας και να πιστέψουμε ότι όλα ήταν πιθανά. Δείξαμε ότι είχαμε κι εμείς καλή ομάδα και ότι μπορούσαμε να νικήσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο. Από εκεί και πέρα άνοιξε η όρεξή μας"

"Μας πίκρανε η Γαλλία"

- Η βαριά ήττα από την Ισπανία δεν σας επηρέασε;

"Σε αυτό το παιχνίδι βγήκαμε κάποια στιγμή εκτός πλάνων και τα παρατήσαμε. Όμως ο αγώνας με τη Γαλλία ήταν αυτός που μας πίκρανε".

- Η Γαλλία που τελικά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης...

"Ναι, κι εμάς μας νίκησε μόλις με ένα καλάθι διαφορά. Για την ακρίβεια, δεν μας νίκησε, εμείς τους χαρίσαμε τη νίκη! Στο τέλος δεχθήκαμε δύο τρίποντα από δύο παίκτριες που δεν έπρεπε κι εμείς χάσαμε δύο ευκαιρίες για να πάρουμε τη νίκη. Τέλος πάντων, μαγκιά της Γαλλίας που νίκησε, αλλά και μαγκιά δική μας που την κοντράραμε στα ίσια. Και μάλιστα ήμαστε οι μοναδικές που της δημιουργήσαμε τόσα προβλήματα...".

- Ακόμα έχεις στο μυαλό σου αυτό το παιχνίδι, έτσι δεν είναι;

"Όταν βλέπεις ότι η ομάδα από την οποία έχασες κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες παίρνει τον τίτλο, τότε αναπόφευκτα σκέφτεσαι πόσο πιο ψηλά θα μπορούσες να είχες φτάσει αν την είχες νικήσει. Απογοητευτήκαμε, αλλά δεν τα παρατήσσμε. Κι όσο για την τετράδα... δεν πειράζει. Θα πάρουμε την εκδίκησή μας του χρόνου στο Παγκόσμιο. Θα γίνει χαμός εκεί".

- Θα είναι μία ακόμα μεγάλη πρόκληση για σένα...

"Ούτε συζήτηση. Η Εθνική είναι η αγαπημένη μου ομάδα. Και θα την υπηρετώ όσο μου ζητά κάτι τέτοιο...".

"Χρωστάω πολλά στον Μίσσα"

- Ο ρόλος του Κώστα Μίσσα ποιος ήταν;

"Πολύ μεγάλος. Είναι ένας υπέροχος προπονητής. Από την πρώτη στιγμή διέλυσε κάποιες επιφυλάξεις που είχα για τη συμμετοχή μου στο Ευρωμπάσκετ. Αντιμετώπιζα έναν τραυματισμό και υπήρχε κίνδυνος να πάθω υποτροπή, όμως όταν μίλησα με τον κ. Μίσσα, ξεπέρασα κάθε ενδοιασμό. Μαζι του γουστάρω την Εθνική ομάδα ακόμα περισσότερο. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούριο από αυτόν και νιώθω ότι του χρωστάω πολλά και για την εξέλιξη που είχε η καριέρα μου ως τώρα".

"Περήφανη που είμαι Ελληνίδα και τα κατάφερα"

Η Εβίνα Μάλτση έχει παίξει σε ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και στις Κονέκτικατ Σανς στο WNBA, όπου ήταν από τις πιο αξιόπιστες έκτες παίκτριες. Ο τίτλος της MVP, όμως που κατέκτησε στη Λετονία, είναι το κάτι άλλο.

"Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει γίνει. Ήθελα να πάω καλά, να βοηθήσω την ομάδα, αλλά δεν περίμενα ότι θα αναδεικνυόμουν και πολυτιμότερη παίκτρια. Και μάλιστα με την Εθνική να τερματίζει πέμπτη και όχι πρώτη ή δεύτερη. Όταν μου το ανακοίνωσαν δεν το πίστευα. Είναι ένα όνειρο που δεν πίστευα ότι θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα! Οφείλεται όμως στην ομάδα, στον υπέροχο προπονητή μας και στο εκπληκτικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ μας".

- Έχεις άλλα τέτοια όνειρα;

"Δεν ξέρω. Ίσως να γίνω all star στο WNBA ή μέλος της καλύτερης πεντάδας του χρόνου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Να σου πω, όμως, κάτι; Μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία με την Εθνική και κοιτάζοντας λίγο πίσω μου, νιώθω ότι κάτι έχω κάνει κι εγώ. Κάτι ξεχωριστό. Κι είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα κι έχω πετύχει τέτοια πράγματα".

Το παρατσούκλι και οι μπίρες με τις Τσέχες

Η Εβίνα Μάλτση είναι γνωστή στην Ευρώπη ως "Greek Killer", ως "Ελληνίδα δολοφόνος" δηλαδή. Ο λόγος, η μεγάλη έφεση που έχει στο σκοράρισμα. "Και όχι μόνο", συμπληρώνει η ίδια. "Μου αρέσει να παίρνω τα σουτ στην τελευταία επίθεση και να τα βάζω. Γι' αυτό μου κόλλησαν αυτό το παρατσούκλι στη Γαλλία, όταν έπαιζα στη Μπουρζ, και από τότε μου έμεινε".

Η Εβίνα αγωνίζεται στην USK Πράγας, επομένως γνωρίζει τις μισές παίκτριες της Εθνικής Τσεχίας. Γνωριμία που φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμη την τελευταία αγωνιστική της β' φάσης, δεδομένου ότι στη δική μας Εθνική δεν αρκούσε η νίκη επί της Σλοβακίας για να προκριθεί στα προημιτελικά. Έπρεπε και οι αδιάφορες Τσέχες να νικήσουν την Πολωνία. Η Εβίνα έπιασε φυσικά δουλειά...

"Τα κορίτσια ήθελαν έτσι κι αλλιώς να νικήσουν για να εξιλεωθούν για τις προηγούμενες κακές εμφανίσεις τους, που τους είχαν αφήσει εκτός προημιτελικών. Εγώ απλώς τους είπα πως αν νικούσαν, θα μας έκαναν κι εμάς καλό. Τους δώσαμε και το scouting report της Πολωνίας, με την οποία είχαμε ήδη παίξει, τους τάξαμε και μερικές μπίρες! Τις ήπιαμε την επομένη μες στην καλή χαρά...".




















































TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ