ΜΠΑΣΚΕΤ

Let the show begin

Let the show begin

Το Final Four του Κυπέλλου Γυναικών είναι προ των πυλών και το Sport24.gr σας βάζει στο κλίμα της μεγάλης γιορτής του γυναικείου μπάσκετ, μιλώντας με εκπροσώπους των τεσσάρων ημιφιναλίστ.

Η ώρα του Final Four του Κυπέλλου Γυναικών πλησιάζει. Ελληνικό, Πρωτέας Βούλας, Τερψιθέα και Αναγέννηση Νέου Ρυσίυο ετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού της Γλυφάδας, στο οποίο θα ξεκαθαρίσει ο πρώτος τίτλος της χρονιάς. Η ομάδα της Ελένης Καπογιάννη είναι το φαβορί, αλλά και η κάτοχος του τροπαίου, όμως οι τρεις ομάδες που μετέχουν στη διοργάνωση θα παλέψουν για ένα μόνο στόχο, τον τίτλο.

Το Sport24.gr μίλησε με εκπροσώπους από κάθε ομάδα, λίγες μέρες πριν το τζάμπολ των αναμετρήσεων στο κλειστό της Γλυφάδας.

Ελληνικό - Πρωτέας Βούλας

Let the show begin
INTIME SPORTS

Ένα από τα βασικά "γρανάζια" του Ελληνικού είναι η Αφροδίτη Κοσμά. Η έμπειρη φόργουορντ δηλώνει, αρχικά: "Ο θεσμός του Κυπέλλου είναι κάτι διαφορετικό από το πρωτάθλημα και οποιοσδήποτε να ήταν ο αντίπαλος από τις υπόλοιπες 3 ομάδες που συμμετέχουν θα ήταν εξίσου δύσκολη η αναμέτρηση. Σε έναν ημιτελικό δεν υπάρχουν φαβορί οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες και αν κάνουμε μια αναδρομή στα προηγούμενα final four πάντα υπήρχαν εκπλήξεις! Σίγουρα ο Πρωτέας έχει πολύ καλές παίκτριες με εμπειρία έναν καινούργιο προπονητή που αυτό σημαίνει ότι θα δείξουν άλλα πράγματα στο παρκέ απ' ότι είδαμε στο πρωτάθλημα. Θα δούμε τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά τους σημεία θα δουλέψουμε πάνω σ' αυτά. Από εκεί και πέρα έχουμε και εμείς την εμπειρία και δουλεύουμε όλη την χρονιά ώστε να αντεπαξελθουμε σε δύσκολες καταστάσεις που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια του αγώνα".

Οι παίκτριες της Ελένης Καπογιάννη θα αγωνιστούν με στόχο να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Αυτό πόσο άγος τους δημιουργεί; "Μας προκαλεί ένα δημιουργικό άγχος ειναι ο ένας από τους δυο στόχους μας που βάλαμε από την αρχή της χρονιάς και έχουμε πείσμα σαν ομάδα για να τον κατακτήσουμε. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι καμία συμπαίκτρια μου θα σκεφτεί την ώρα του παιχνιδιού ότι είμαστε φαβορί. Μόνο ότι θα δώσουμε τα πάντα με πάθος και συγκέντρωση για να κατακτήσουμε το τρόπαιο".

Let the show begin

Κατερίνα Σωτηρίου, εκ μέρους του Πρωτέα Βούλας, σχολιάζει: "Η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος κάθε χρόνο κρύβει εκπλήξεις. Όλοι ξέρουμε πόσο καλή και καλοδουλεμένη ομάδα είναι το Ελληνικό. Εμείς από την πλευρά μας θα τα δώσουμε όλα και θα παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό πρόσωπο, ώστε να πάρουμε την πρόκριση στον τελικό".

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει άγχος ενόψει της αναμέτρησης με το Ελληνικό πρόσθεσε: "Το γεγονός πως το Ελληνικό βρίσκεται για μία ακόμα σεζόν να διεκδικεί το κύπελλο είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Εμείς δεν έχουμε άγχος. Και εγώ, αλλά και οι συμπαίκτριές μου ξέρουμε πως εάν θέλουμε να κατακτήσουμε το τρόπαιο, αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίζαμε την ομάδα του Ελληνικού".

Τερψιθέα - Αναγέννηση Νέου Ρυσίου

Ιστορικό είναι το Final Four της Γλυφάδας για την Τερψιθέα. Η ομάδα από την Γλυφάδα μετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε final four Κυπέλλου Γυναικών. Ο πρωτεργάτης της επιτυχίας αυτής, Στέφανος Παπασπυριδάκος, έκανε αρχικά, τον απολογισμό της πορείας της ομάδας του: "Κερδίσαμε εντός έδρας τον Ολυμπιακό Βόλου, μετά κερδίσαμε τον Κρόνο Αγ. Δημητρίου. Ήταν αήττητη μέχρι τότε. Έγινε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι και καταφέραμε να περάσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας", ενώ σχετικά με το αν είναι πετυχημένη η πορεία της ομάδας δηλώνει "Πρακτικά είναι η μεγαλύτερη επιτυχία. Ανεβήκαμε στην Α1 πριν από δύο χρόνια, αλλά λόγω της εγκατάλειψης των χορηγών πέσαμε στη δεύτερη κατηγορία. Τώρα είναι η καλύτερη χρονιά".

Σχετικά με τον παράγοντα σταθερότητα τόνισε "Είμαστε στη διαδικασία των πλέι άουτ, αλλά ακόμα περιμένουμε. Έχει διακοπεί η διαδικασία. Δεν έχουμε σώσει ακόμα την κατηγορία. Είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψεις στην Α1 Γυναικών. Υπάρχουν ομάδες που παλεύουν χρόνια για να το καταφέρουν. Εμείς το καταφέραμε δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να κρατηθούμε στην κατηγορία".

Let the show begin

"Τότε είχαμε έναν ισχυρό χρηματοδότη, ο οποίος όμως μας εγκατέλειψε. Φέτος κάναμε πολύ πιο συντηρητικά".

Ο Έλληνας προπονητής στάθηκε και στον καταρτισμό του ρόστερ της φετινής σεζόν. "Το ιδανικό είναι να υπάρχει μία διοίκηση που θα καλύπτει τις ανάγκες του. Προσωπικά θεωρώ ότι ο προπονητής πρέπει να είναι πολύ μετρημένος στις κινήσεις του, ώστε να μην κάνει υπερβολές, ούτε να στερείται λύσεων σε περιπτώσεις τραυματισμών ή απουσιών. Πρέπει να υπάρχει ισορροπημένο ρόστερ, για να μπορέσει η ομάδα να παρουσιάζει σταθερότητα. Με οκτώ - δέκα γυναίκες και τις υπόλοιπες μικρές είναι ιδανικό για την Α1. Δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα".

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα κέρδη που θα έχει η ομάδα του, λέγοντας: "Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή της Γλυφάδας. Στόχος μας να απευθυνθούμε σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Μία επιτυχία της ομάδας μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα κορίτσια στα τμήματα υποδομής. Όσο πιο καλά δουλεύεις τόσο πιο πιθανό είναι να "χτίσεις" κάτι καλό", για να καταλήξει, λέγοντας: "Το γυναικείο μπάσκετ δεν έχει πολύ μεγάλη προβολή, επομένως δεν είναι εύκολο. Αν έχει καλύτερη προβολή, θα στραφούν περισσότερα κορίτσια στο άθλημα. Το άλλο είναι κατά πόσο θέλουν οι "καλοί" και "σοβαροί" παράγοντες να ασχοληθούν με το γυναικείο μπάσκετ. Αν δεν έχεις προβολή δεν θα έχεις και χορηγούς".

Let the show begin

Ρούλα Μούλη, παίρνει θέση για το μεγάλο ραντεβού της ομάδας της "Βάσει βαθμολογίας στο πρωτάθλημα, δεν υπάρχει φαβορί. Μπορεί να πει κάποιος πως η Τερψιθέα είναι θεωρητικά το φαβορί γιατί ουσιαστικά θα παίξει εντός έδρας. Στο πρωτάθλημα είχαμε χάσει μάλιστα, στη Γλυφάδα. Σε γενικές γραμμές πάντως, πιστεύω πως οι δύο ομάδες έχουμε ίσες πιθανότητες", είπε αρχικά η 29χρονη γκαρντ, που επεσήμανε πως "αν κάποια ομάδα έχει πίεση, τότε αυτή θα είναι η Τερψιθέα, κυρίως γιατί θα αγωνίζεται ουσιαστικά εντός έδρας. Εμάς δεν μας επηρεάζει ότι χάσαμε εκεί στο πρωτάθλημα. Τώρα θα είμαστε πλήρεις, μιας και τότε δεν είχαμε την Παπαβασιλείου στο ρόστερ, λόγω τραυματισμού", ενώ η συμπαίκτριά της, Ναυσικά Σταυρίδου βλέπει λίγο πιο μακριά.

"Είναι ευκαιρία για το κάτι παραπάνω. Όταν ξεκινήσαμε τη χρονιά βασικός στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Από εκεί και πέρα, το επόμενο βήμα ήταν ευπρόσδεκτο. Ο στόχος επετεύχθη, αφού εξασφαλίσαμε άνετα την παραμονή και έχουμε μπροστά μας το Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου. Είναι βέβαια μια διαφορετική ιστορία. Αυτά τα παιχνίδια έχουν μια διαφορετική πορεία. Στο πρωτάθλημα μπορείς να κάνεις ένα λάθος και να το καλύψεις στην πορεία. Στο Κύπελλο αυτό δεν υπάρχει. Γι αυτό ο θεσμός έχει ιδιαίτερη ομορφιά", ήταν τα λόγια της.

Let the show begin

"Τα λάθη και τα ριμπάουντ είναι αυτά που κάνουν συνήθως τη διαφορά. Όποια ομάδα έχει παραπάνω κατοχές, έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει τη νίκη", σχολίασε, για να ξεκαθαρίσει πως "αυτά τα παιχνίδια είναι περίεργα. Αν θυμηθούμε τι έγινε πέρσι, θα καταλάβετε τι λέω. Το Ελληνικό έμοιαζε ανίκητο, κι όμως χρειάστηκε το buzzer beater της Μπαλτά για να πάρει τη νίκη".

Η παρουσία στο Φάιναλ Φορ αποτελεί από μόνη της σημαντική διάκριση. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά στην ιστορία της Αναγέννησης Ν. Ρυσίου που θα αγωνιστεί στην τελική φάση της διοργάνωσης. Γι αυτό, η Ρούλα Μούλη εξηγεί πως "θα κερδίσουμε σε εμπειρία. Από τέτοιου είδους παιχνίδια, βγαίνεις πιο δυνατός για να αντιμετωπίσεις μελλοντικές δυσκολίες. Σε γεμίζουν ως αθλητή. Ίσως φανεί και τι μπορεί να κάνει η ομάδα στα πλέι οφ, που έρχονται. Είναι βέβαια δύο ξεχωριστές διοργανώσεις, αλλά θα είναι ένα πραγματικό τεστ", με την Σταυρίδου να επισημαίνει:

"Είναι η πρώτη συμμετοχή του συλλόγου σε μία τέτοια διοργάνωση. Οι περισσότερες κοπέλες δεν έχουν ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν, οπότε είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Είμαστε ένα χωριό, όπως λέει και η κόουτς, οπότε οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον σύλλογο δημιουργούν οικογενειακό κλίμα. Η τηλεοπτική προβολή του Φάιναλ Φορ δίνει μία καλή διαφήμιση στο άθλημα και θα προβληθεί παραπάνω η Αναγέννηση Ν. Ρυσίου. Είναι κίνητρο ότι μπορούμε με αυτή τη συμμετοχή να φέρουμε νέα παιδιά στο μπάσκετ".

Το πρόγραμμα του Final Four

Παρασκευή 13 Μαρτίου

Αναγέννηση Νέου Ρυσίου - Τερψιθέα (16:30)

Ελληνικό - Πρωτέας Βούλας (19:00)

Κυριακή 15 Μαρτίου

Μικρός τελικός (14:00)

Μεγάλος τελικός (17:00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ