ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Λες και έβαλε ο Ολυμπιακός στοίχημα με τον εαυτό του

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πανηγυρίζει στη διάρκεια του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πανηγυρίζει στη διάρκεια του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης EUROKINISSI

Η κατάρα των χαμένων πρώτων περιόδων στο ΣΕΦ πλήγωσε πέρυσι τον Ολυμπιακό, που με τον κόσμο στο πλευρό του δείχνει φέτος άλλη ομάδα στο ξεκίνημα της EuroLeague 2021/22.

Ομάδα Μπαρτζώκα η περσινή, ομάδα Μπαρτζώκα και η φετινή, δύο διαφορετικοί Ολυμπιακοί, αλλά και ένας παράγοντας που απουσίαζε από τη σεζόν 2020/21 και κάνει φέτος τη διαφορά.

Δύο αγώνες από τους 34 είναι μικρό, ελάχιστο δείγμα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο έχουν μπει οι Πειραιώτες στη χρονιά, δείχνει και τις δυνατότητές τους, αλλά και την αποφασιστικότητά τους. Οι πρώτες περίοδοι γονάτιζαν πέρυσι τον Ολυμπιακό, τον ανάγκαζαν να κυνηγάει, συχνά για να ανατρέψει μεγάλες και πολύ διαφορές, αυτό όμως έχει αλλάξει και έχει αλλάξει σε εντυπωσιακό βαθμό. Ακόμη κι αν μιλάμε για μόνο δύο αναμετρήσεις.

Απέναντι στη Μπασκόνια ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο δεκάλεπτο με 28-13. Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης το πήρε με 13-10. Με όπλο την άμυνα και την ενέργειά του, με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ στην αρχική πεντάδα, με πείσμα, με πίεση στη μπάλα, με αλληλοκάλυψη και με αποφασιστικότητα και με ψυχολογικό στόχο να βρίσκεται μπροστά στο 10'.

Ο Μπαρτζώκας αναρωτιόταν σε όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν γιατί ο Ολυμπιακός έχανε τα πρώτα δεκάλεπτα, γιατί έμπαινε άσχημα, νωθρά και χωρίς πάθος στους εντός έδρας αγώνες του, αλλά δεν έβρισκε την απάντηση. Σίγουρα η απουσία του κόσμου έπαιζε σημαντικό ρόλο, σίγουρα όμως το υλικό είναι φέτος καλύτερο, πιο ισορροπημένο, πιο έτοιμο για τη EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός των 1ων περιόδων στη σεζόν 2020/21:

Με Ζάλγκιρις: 18-23
Με Αρμάνι: 18-21
Με Μακάμπι: 15-22
Με Αναντολού Εφές: 26-29
Με Άλμπα: 10-22
Με Μπασκόνια: 15-23
Με Βαλένθια: 16-25
Με Ρεάλ: 12-12
Με Μπάγερν: 19-22
Με Βιλερμπάν: 17-17
Με Μπαρτσελόνα: 12-21
Με Παναθηναϊκός: 18-21
Με ΤΣΣΚΑ: 12-24
Με Ερυθρό Αστέρα: 30-19
Με Ζενίτ: 15-28
Με Φενέρμπαχτε: 11-20
Με Χίμκι: 24-18

Σύνολο: 288-367

Σε 17 εντός έδρας αγώνες, ο Ολυμπιακός κέρδισε δύο και έχασε 13 πρώτες περιόδους, ενώ είχε δύο ισοπαλίες. Πέτυχε 288 πόντους και δέχθηκε 367. Λύγισε μόνο τον 17ο Ερυθρό Αστέρα και την 18η Χίμκι.

Φέτος η κατάσταση δείχνει διαφορετική. Ο Ολυμπιακός μπαίνει στα ματς με έναν γκαρντ που "δαγκώνει" στην άμυνα και ταυτόχρονα οργανώνει χωρίς να "κλέβει", χωρίς να κάνει διαχείριση δυνάμεων, παίζοντας στα κόκκινα μέχρι να πάρει τις πρώτες ανάσες. Μπαίνει στα ματς με υγιή τον Παπανικολάου, με τον εκπληκτικά βελτιωμένο στο πίσω μέρος του γηπέδου Βεζένκοβ και δίπλα σε όλους αυτούς με το σκιάχτρο Φαλ. Πέρυσι είχε τον Τζένκινς και τον Χάρισον δίπλα στον Σλούκα και τον Πρίντεζη με τον Έλις ή τον Μάρτιν, με έναν ελαφρύ ή με έναν undersized ψηλό.

Κι αν η αρχή είναι πράγματι το ήμισυ του παντός, οι περσινοί 12οι της κανονικής περιόδου έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπαίνουν σε κάθε συζήτηση για την οκτάδα και τα playoffs.

Ακολουθεί μια σειρά έξι αγώνων που θα δείξει ακόμη περισσότερα για τον χαρακτήρα και την πραγματική δυναμική αυτού του ρόστερ. Μπαρτσελόνα εκτός (13/10), Ζάλγκιρις εντός (15/10), ΤΣΣΚΑ Μόσχας εκτός (22/10), Άλμπα εντός (26/10), Φενέρμπαχτσε εντός (28/10), Μονακό εντός (5/11). Τέσσερις νίκες θα είναι ένας εξαιρετικός απολογισμός. Οτιδήποτε περισσότερο θα μοιάζει με αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου, την ώρα που ο Μπαρτζώκας έχει ένα υγιέστατο ρόστερ που αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να έχει κάποια χτυπητή αδυναμία. Γι' αυτό και η συζήτηση περί ενίσχυσης έχει περάσει στο περιθώριο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ