ΚΗΦΙΣΙΑ

"Λάθη δεν κάνει, όποιος δεν πράττει"

"Λάθη δεν κάνει, όποιος δεν πράττει"
INTIME SPORTS

Ο αντιπρόεδρος της Κηφισιάς, Χάρης Ντιγριντάκης μιλά στο Sport24.gr για τα όσα ακολούθησαν τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Απόλλωνα, τα λάθη στο σχεδιασμό, αλλά και τον Ηλία Παπαθεοδώρου.

Η Κηφισιά είναι από τις ελάχιστες ομάδες στη ΣΚΡΑΤΣ Basket League, των οποίων η επιβίωση δεν εξαρτάται μόνο από τα χρήματα που λαμβάνουν μέσω της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του ΟΠΑΠ. Είναι το success story των βορείων προαστίων και για αυτό προσελκύει μικρούς αθλητές από όλες τις περιοχές. Αυτό είναι ένα από τα κέρδη της ομάδας που μετρά μόλις δυο χρόνια στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Υπάρχουν και άλλα.

Όπως υπάρχει και λίστα με λάθη που γίνονται μαθήματα. Για όλα αυτά (και ακόμα περισσότρα) μιλά στο Sport24.gr ο Χάρης Ντιγριντάκης, αντιπρόεδρος της ΚΑΕ και ο καθ' ύλην αρμόδιος για την εξεύρεση χορηγιών που κάνουν ευκολότερη τη ζωή της ομάδας.

Είναι το μπάτζετ της Κηφισιάς, το τρίτο μεγαλύτερο στη φετινή ΣΚΡΑΤΣ Basket League;

" Δεν ισχύει αυτό. Ο ΠΑΟΚ, που διαθέτει πανίσχυρη έδρα και αναμφίβολα η ΑΕΚ, η οποία έχει μπει πολύ δυναμικά στο πρωτάθλημα, έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς, συν τους "αιωνίους". Θεωρητικά έχουμε το πέμπτο μεγαλύτερο μπάτζετ, αν όχι το έκτο". Βέβαια το περιθώριο κέρδους για μας είναι ανύπαρκτο. Η απομείωση της ζημιάς με αυτό το γήπεδο είναι όνειρο απατηλό".

Είναι το μεγαλύτερο που είχατε ποτέ;

"Είναι αλήθεια πως είναι μεγαλύτερο από πέρυσι. Αλλά όπως προείπα εμείς έχουμε το μειονέκτημα εν συγκρίσει με τις άλλες ομάδες, ότι έχουμε ελάχιστα έσοδα από το εισιτήρια. Επομένως, υποφέρουμε πιο πολύ από τον τρίτο και τον τέταρτο και τον δωδέκατο ενδεχομένως. Τα έσοδα μας εκμηδενίζονται σε κάθε παιχνίδι. Η ομάδα έχει σαφές πρόβλημα γηπέδου και μολονότι έχουμε επενδύσει στην ανακατασκευή του και στην επέκταση της χωρητικότητας του, ακόμη δεν έχουμε συγκεντρώσει το κοινό που θα θέλαμε και δυστυχώς δεν έχουμε «πείσει» τον Κηφισιώτη φίλαθλο να έλθει κοντά μας".

Τι πρέπει να αλλάξει; Γιατί πέραν του ότι κάνετε την τρέλα σας, έχετε και μια επιχείρηση.

"Έτσι όπως το λες είναι. Είμαστε οι τρελοί της Κηφισιάς. Κατ΄ουσία δύο τύποι που μέχρι πρότινος νόμιζαν κάποιοι ότι ήμουν ο μπράβος του προέδρου. Του έλεγαν "δεν ντρέπεσαι πρόεδρε που φέρνεις μπράβο στο γήπεδο;". Η ουσία είναι πως δεν πάει άλλο. Η οικογένεια Δημουλά έχει αιμορραγήσει για την ομάδα. Ο Γιώργος ο Βαγενάς έχει δαπανήσει και χρόνο και χρήμα για την ομάδα. Αντίστοιχα και η ασημαντότητα μου. Την ίδια ώρα η ομάδα, με τη βοήθεια του προπονητή, έχει επενδύσει σε νέους παίκτες. Φέραμε τον Πέταρ Πόποβιτς, δεύτερο σκόρερ του Πανευρωπαϊκού εφήβων, με το Μαυροβούνιο. Είναι πολύ μεγάλο ταλέντο και από τη νέα σεζόν θα έχετε την ευκαιρία να το διαπιστώσετε. Το συμβόλαιο του είναι πέντε χρόνων.

Επίσης, φέραμε τον Νίκολα Πεσάκοβιτς, ο οποίος του χρόνου θα δείξει το πραγματικό του ταλέντο. Έχουμε νέα παιδιά. Ωριμάζει ο Μελισσαράτος, επιστρέφει ο Χατζηνικόλας, που είναι εξαιρετικός παίκτης για την ηλικία του. Πολύ καλός είναι και ο μικρότερος αδελφός του. Θέλω να πω ότι την επόμενη αγωνιστική περίοδο οι νέοι θα στηρίξουν πιο πολύ την ομάδα και φυσικά, δεν θα επαναληφθούν ορισμένα λάθη που έγιναν φέτος στο σχεδιασμό".

Στην εκκίνηση της τρέχουσας περιόδου, είχατε ένα από τα ρόστερ με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, ενώ έχετε νέα παιδιά

"Πλέον δεν ισχύει αυτό. Το μήνα Φεβρουάριο έχουμε ένα από τα νεανικότερα ρόστερ. Κάποιοι, με την πάροδο του χρόνου, ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν. Αυτό διεφάνη. Αυτοί που δεν μπορούσαν, ή δεν ταίριαζαν τα χνώτα τους με κάποιους άλλους, ήταν παίκτες που έχουν προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ και στην ομάδα μας. Υπάρχει λοιπόν, σεβασμός προς το πρόσωπο τους".

Οι αλλαγές που κάνατε είναι και παραδοχή του ότι κάτι δεν έγινε καλά το καλοκαίρι;

"Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, βλέπουμε πως κάποιοι παίκτες που αποκτήσαμε, δεν απέδωσαν αυτά που περιμέναμε. Όταν παίρνεις έναν παίκτη, με εκπληκτικά ποσοστά σε ένα πολύ καλό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, όπως ήταν ο Τζάστιν Τζάκσον, γνωρίζεις πως είναι ρούκι, γεγονός που ενέχει ρίσκο. Όμως δεν περιμένεις πως θα πετά χαρταετό...αντί να παίζει μπάσκετ. Ακόμα και ο προπονητής του κολεγίου, είχε πει σε συνέντευξη που είχε δώσει, ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας".

Και τα τρίβατε;

"Ναι, αλλά από το κλάμα της στενοχώριας"

Πέραν του Τζάκσον; Ο Γιούιν ας πούμε, ήταν εκ των καλύτερων παικτών της σεζόν 2013-14, αλλά φέτος δεν αξιοποιήθηκε; Δεν απέδωσε;

"Ο Γιούιν ο περυσινός, ουδεμία σχέση είχε με τον φετινό. Ενδεχομένως να τον επηρέασε η εγκυμοσύνη της συζύγου του, στο αγωνιστικό κομμάτι. Άρα, έχουμε ήδη μιλήσει για δυο παίκτες, οι οποίοι ενώ έγινε σωστός σχεδιασμός, δεν βγήκαν στην πορεία. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι αυτό του Ρεμεκούν. Τον πήραμε για να ξεκουράζει τον Μαυροειδή, στην αρχή είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία. Μετά...χάθηκε στο άπειρο.

Δεν ξέρω τι να πω. Ίσως να σας έδινα καλύτερες απαντήσεις αν ήμουν ο σεναριογράφος του Σταρ Τρεκ. Προφανώς περνούν καλά στην Κηφισιά. Από εκεί και πέρα, πήραμε παίκτες με εμπειρία. Μη ξεχνάμε πως αποκτήσαμε παίκτες, με τους οποίους νικήσαμε τον Ολυμπιακό. Αλλά συμβαίνουν αυτά. Διεφάνη πως μετά κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του προπονητή".

Στα συν, ήταν η δυνατότητα που δώσατε στον Βασιλόπουλο και τον Μαυροειδή να επιστρέψουν στα παρκέ

"Είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε κοντά μας έναν πολύ καλό γιατρό, έναν εξαιρετικό γυμναστή και έναν φυσικοθεραπευτή, από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Αυτό το τιμ ενέσκηψε από την αρχή πάνω από τα παιδιά, ειδικά πάνω από τον Μαυροειδή, γιατί ο Βασιλόπουλος ήλθε κοντά μας αργότερα. Προσπάθησαν να βοηθήσουν την επαναφορά τους. Σαφέστατα, αρωγός για το come back αυτών των παικτών, ήταν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Αυτόν εμπιστεύτηκαν και έτσι ήλθαν. Και δίπλα από το βασιλικό, ποτίστηκε και η γλάστρα». Ο Ηλίας είναι παιδί της ομάδας, μαζί του ανεβαίναμε τις κατηγορίες. Τον κατηγορούν πολλοί για ορισμένα λάθη. Μα, λάθη κάνει όποιος πράττει. Όποιος δεν πράττει, είναι απλά αδιάφορος". Γιατί εμείς δεν κάνουμε δηλαδή;".

Υπάρχουν δηλαδή, άνθρωποι κοντά σας, που θέλουν το κακό σας ;

"Πέραν των αντιπάλων, σε κάθε ομάδα, υπάρχουν δορυφόροι που ουκ ολίγες φορές εκπέμπουν λάθος σήματα. Η δική μας ομάδα, λειτουργεί ως οικογένεια. Ο δορυφόρος μπορεί να κρύψει για λίγο τον ήλιο, αλλά αυτός πάλι θα βγει".

"Αλλοίωση του πρωταθλήματος, αν..."

Μήπως η νίκη επί του Ολυμπιακού σας έκανε κακό; Ενδεχομένως να χρειαζόταν ιδιαίτερη, άλλη, διαχείριση;

" Σίγουρα ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών μας. Αυτό ήταν λάθος, γιατί η ομάδα από την αρχή είχε ως στόχο να προκριθεί στην οκτάδα. Έτσι όπως έχει γίνει φέτος το πρωτάθλημα, δεν υπάρχει κίνητρο θέσης. Πέρυσι, εισπράξαμε ένα ποσό για τη θέση που κατακτήσαμε (την 5η), ως νεοφώτιστοι στην Α1. Φέτος αυτό δεν υπάρχει. Και θέλω να δηλώσω πως αν εμφανιστεί τώρα ο ΕΣΑΚΕ και πει δίνουμε κάποιο πριμ, θα πρόκειται για αλλοίωση πρωταθλήματος. Θα σημαίνει ότι "ευνοούμε τους φίλους μας". Εφόσον δεν αποφασίστηκες πριν την εκκίνηση του β' γύρου, απαγορεύεται. Εκτός αν δοθεί ισόποσο κονδύλι σε όλους.

Από εκεί και πέρα, μέσα στην οκτάδα είμαστε. Μένει να δούμε σε ποια θέση θα τερματίσουμε. Αλλά η ατυχία που έχουμε φέτος, είναι το κάτι άλλο. Δεν πίστευα στο μάτι και πλέον πιστεύω. Για παράδειγμα, είχαμε τον καλύτερο μας παίκτη, το Νοέμβριο τον Μπάρλο να κάνει εκπληκτικά παιχνίδια, ώσπου τραυματίστηκε, δεν τον είχαμε σε κρίσιμα παιχνίδια κοντά μας και ακόμα δεν έχει βρει τον εαυτό του".

Γενικά, φέτος είχατε σειρά τραυματισμών;

"Σε ιστορικό παιχνίδι για εμάς, όπως ήταν ο ημιτελικός Κυπέλλου με τον Απόλλωνα, ο Μαυροειδής έλειπε. Ήταν τραυματίας. Ο Λιακόπουλος στο συγκεκριμένο ματς, έπαιζε με ψύξη, με ένεση και διάστρεμμα. Το παιδί βέβαια, είναι γεννημένος ήρωας. Έπαιξε, αλλά σίγουρα δεν έδωσε όσα μπορούσε, κάτι που είναι κατανοητό. Ο Ψαθάς παίζει με θλάση στη γάμπα, εδώ και δύο μήνες. Φέραμε έναν παίκτη, με αρκετά χρήματα για τα δικά μας δεδομένα, τον Άμποτ, ο οποίος δεν έπαιξε ποτέ, λόγω τραυματισμών. Τέτοια ατυχία, δεν υπάρχει ! Ενδεχομένως, σε μεγάλες ομάδες με πολύ μεγάλο ρόστερ, αυτά τα προβλήματα να καλύπτονται. Σε εμάς, δεν έγινε αυτό. Όλες αυτές οι ανακατατάξεις δεν βοήθησαν να βρεθεί γρήγορα η σωστή χημεία, στην ομάδα.

Θα ήθελα εδώ, να τονίσω ότι φέτος έχουμε την τύχη να συνθέτουν το προπονητικό τιμ, ο Γιώργος Λιμνιάτης, -που πέρα από εξαιρετικός άνθρωπος, είναι και σοβαρός προπονητής- και ο Μιχάλης Καλαβρός, ο οποίος ξέρει να δουλεύει με τους παίκτες σε προσωπικό επίπεδο. Θα ήθελα εδώ, να πω ότι ο Παπαθεοδώρου έχει "χτυπηθεί" άδικα, από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για εξαιρετικό προπονητή, ο οποίος δουλεύει πάρα πολύ. Τον έχω δει πώς μελετά, πόσο εργάζεται για κάθε ματς. Μερικές φορές, έχω την αίσθηση ότι "πληρώνει" τις αντιπάθειες άλλων".

"Έγιναν επικοινωνιακά λάθη, μετά τον Απόλλωνα"

Όταν μια ομάδα, που έχει απολαύσει σειρά αναφορών στα ΜΜΕ για τις επιτυχίες της, κάνει πέντε διαδοχικές ήττες, δεν πρέπει να ζήσει την κριτική;

"Συμφωνώ. Θα ήθελα ωστόσο, να επισημάνω ότι και άλλες καλές ομάδες, που διαθέτουν εξαιρετικό προπονητή, έκαναν πέντε σερί ήττες και δεν κουνήθηκε φύλο. Γιατί δεν γράφτηκε κάτι;". «Το παιχνίδι που μας σημάδεψε, ήταν ο ημιτελικός του Κυπέλλου. Δείχνει και κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο προβληματικό είναι αυτό που λέγεται "ελληνικό πρωτάθλημα".

Συγγνώμη, αλλά η εικόνα που παρουσίασαν εκπρόσωποι της Κηφισιάς μετά το τέλος του αγώνα με τον Απόλλωνα, δεν ήταν κάπως αντίθετη με όσα αντιπροσώπευε έως τότε η ομάδα σας;

"Έχω δει και χειρότερα. Αυτά που έγιναν εκείνο το βράδυ, ήταν ένα ξέσπασμα για πράγματα που είχαν προηγηθεί. Η άποψη μου είναι πως χειριστήκαμε λάθος επικοινωνιακά κάποια ζητήματα. Έπρεπε τα κακώς κείμενα που είχαμε δει ότι υπάρχουν, να τα προβάλουμε πριν τη διεξαγωγή του αγώνα".

Ένα παράδειγμα θα μας δώσετε;

"Ξέραμε πως μεγαλοστέλεχος της ΕΟΚ, επισκέφθηκε τα γραφεία της ΚΕΔ πριν την κλήρωση των διαιτητών. Αυτό δεν έπρεπε να το πούμε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Έπρεπε να το έχουμε κοινοποιήσει, από την προηγουμένη".

Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί, να χάνεις πρόκριση σε τελικό, στα τελευταία δευτερόλεπτα. Αλλά θα επιμείνω: δικαιολογείτο τέτοια συμπεριφορά;

" Ήταν μια σειρά πραγμάτων που είχαν προηγηθεί, και δημιούργησαν εκνευρισμό, όπως τραυματισμοί παικτών παραμονές του ματς. Επίσης, ζήσαμε σαφείς αδικίες από συγκεκριμένο διαιτητή και δεν εννοώ τον Σχοινά. Υπήρχε και ο μη ορισμός διαιτητή, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, αλλά όλοι κατάλαβαν τι έγινε, συν ο τρόπος που κρίθηκε η έκβαση του αγώνα. Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα ξέσπασμα. Ειπώθηκαν πράγματα που σαφώς και δεν συνάδουν με αυτό που πρεσβεύει η Κηφισιά. Ανέκαθεν προσπαθούμε το στοιχείο του ήθους να πρυτανεύει στη λογική και τη συμπεριφορά μας. Και άλλες φορές έχουμε αδικηθεί, αλλά δεν έχουμε κάνει δηλώσεις. Όπως και άλλες ομάδες, έχουν ζήσει αδικίες. Υπήρξε μια ένταση, ειπώθηκαν αρκετά, έγιναν λάθη, όχι όμως, μόνο από μέλη μας.

Έχει επιβληθεί πρόστιμο για όλα αυτά και -κυριολεκτικά-«πληρώσαμε» τα λάθη μας. Λέτε ωστόσο, για τα κακώς κείμενα του ημιτελικού. Όταν παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών, με τον Άρη και έχει στο γήπεδο 200 άτομα, ενώ βλέπουμε τον πρώην Υφυπουργό αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη να βρίζει τους διαιτητές, είναι ωραίο; Κάναμε κάποια καταγγελία; Αυτά δεν είναι αντρίκεια πράγματα. Το μπάσκετ είναι άθλημα που έχει δυναμισμό. Η καταγγελία θα ήταν αδυναμία, εκ μέρους μας. Όπως ήταν αδυναμία να απευθύνουμε "κατηγορώ" για πράγματα που γνωρίζαμε πριν έναν αγώνα, μετά το τέλος του. Μάθαμε όμως, από τα λάθη μας. Ελλόχευε ο κίνδυνος να χαλάσουν οι σχέσεις μας, με ένα ιστορικό σωματείο όπως είναι ο Απόλλων, το οποίο έχει αγκαλιάσει όλη η Πάτρα και χαιρόμαστε για αυτό.

"Ακρογωνιαίος λίθος, το γήπεδο"

Στο τελευταίο σας παιχνίδι, χάσατε πάλι από την Πάτρα. Υπάρχει... ψυχολογικό θέμα;

"Θεωρώ πως έχοντας όλες αυτές τις ατυχίες, φέτος, και παίζοντας σε μια πολύ δυνατή έδρα, κουραστήκαμε και δεν αντέξαμε την πίεση του κοινού. Εκεί φάνηκε πως υπάρχει η ανάγκη να πάρουμε παίκτη, στη θέση "5". Ο Μαυροειδής δεν γίνεται να παίζει για 35'. Και παίκτες από τους οποίους περιμέναμε πράγματα, δεν έχουν επανέλθει μετά τους τραυματισμούς. Οφείλουμε να πούμε βέβαια, πως ο Βασιλόπουλος δίνει σεμινάρια για το πώς παίζεται η άμυνα. Σε κάθε ματς. Από εκεί και πέρα, δεν μπήκαν τα σουτ. Είχαμε φέρει Αμερικάνο για αυτό το παιχνίδι, που θα ήταν έτοιμος για την Πάτρα, αλλά... μας «τελείωσε». Ο Σάιλας κουράστηκε και στο τέλος δεν έμπαιναν... πέναλτι τρίποντα που εκτελούσε. Έκανε και λάθη, επίσης συνέπεια της κόπωσης".

Τι υπάρχει για το εγγύς μέλλον;

"Η ηρεμία έχει έλθει στην ομάδα. Καταρχήν θέλουμε ένα ευχέλαιο. Από εκεί θα ξεκινήσουμε. Σίγουρα, πρέπει να πάρουμε τα εντός έδρας ματς. Έχουμε περάσει τον σκόπελο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε και εκτός έδρας νίκες, που ενδεχομένως να μας βοηθήσουν να κάνουμε καλύτερο πλασάρισμα στην οκτάδα".

Για τετράδα δηλαδή, ούτε λόγος;

"Δεν υπάρχει περίπτωση. Κάναμε απρόσμενες εντός έδρας ήττες, είχαμε κάποιες ατυχίες εκτός, και πλέον... δεν βγαίνουν τα κουκιά. Θέλουμε να παίξουμε στα πλέι οφ και αυτό θα είναι μια ικανοποίηση για εμάς, γιατί θα μας καθιερώσει στην Α1. Μη ξεχνάτε πως αυτή είναι η δεύτερη σεζόν μας στην Α1. Βλέπουμε ωστόσο, πως δεν υπάρχει σεβασμός, από διαιτητές και παράγοντες που καθορίζουν το μέλλον του μπάσκετ".

Βάσει όσων σας δίδαξε η διετία που 'χετε ήδη στη Basket League, τι θα αλλάξει το καλοκαίρι στο σχεδιασμό;

"Ακρογωνιαίος λίθος για να στηρίξεις το οικοδόμημα του μέλλοντος είναι να 'χεις ένα γήπεδο. Είναι εύκολο να φτιαχτεί, δεδομένου ότι υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια. Αυτό θα βοηθήσει να έλθουν δυνητικοί επενδυτές. Άρα, ο σχεδιασμός θα είναι διαφορετικός και όπως σας είπα, ήδη η ομάδα -επενδύοντας σε νέους παίκτες- βλέπει τα επόμενα χρόνια, με αισιοδοξία. Ως προς αυτό, βοηθά το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει μια βάση φιλάθλων και αυτό είναι κάτι που μας αρέσει, προσπαθούμε να δουλεύουμε με τις υποδομές και να φέρνουμε κόσμο και παιδιά κοντά μας. Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών, ανήκουν και τα 150 voucher δηλαδή προσκλήσεις 2 ατόμων που δίνουμε σε μικρούς αθλητές να έρχονται στο γήπεδο. Πες τε μου πια άλλη ομάδα διαθέτει το 1/3 της χωρητικότητας του γηπέδου της σε παιδιά".

TAGS ΚΗΦΙΣΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ