Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Κύμη: Οι Αμπελόκηποι της νέας εποχής

Κύμη: Οι Αμπελόκηποι της νέας εποχής

Μέσα σε μια πενταετία, η Κύμη έχει καταφέρει να γευτεί πέντε φορές τη χαρά της ανόδου. Εσχάτως, η ομάδα της Εύβοιας κάνει τον προγραμματισμό για την Α2 κατηγορία. Αυτό όμως δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, όπως εξηγούν οι "ηθικοί αυτουργοί" της επιτυχίας στο Sport24.gr

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα χρόνια χρειάζεται να περιμένει κάποιος για να φτάσει από την τρίτη τοπική κατηγορία μέχρι την Α2, τον προθάλαμο της Basket League; Πριν αρχίσετε να μετράτε κατηγορίες, χρονιές και παίκτες που θα χρειαστούν, θα σας πούμε πως η Κύμη τα κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια. Πέντε σεζόν, πέντε άνοδοι. Και τώρα... Α2!

Το Sport24.gr ζήτησε από τους καθ ύλην αρμόδιους να εξηγήσουν πως γίνεται μια ομάδα να κάνει τόσο γρήγορα αυτή τη διαδρομή. Θα έλεγε κανείς πως αυτά γίνονται μια φορά κάθε είκοσι χρόνια, αν βάλει στην εξίσωση την -παρόμοια εν πολλοίς- πορεία των Αμπελοκήπων τη δεκαετία του 1990. Μόνο που η ομάδα της Εύβοιας δεν θέλει να μοιάσει στους "πράσινους". Τι εννοούμε με αυτό; Δεν θέλει να φτάσει στην πρώτη κατηγορία και από εκεί να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα τοπικά.

Η Κύμη θέλει να εξελιχθεί σε σταθερή δύναμη του ελληνικού μπάσκετ, να μεγαλώσει το λαϊκό έρεισμα και να μετατρέψει την πόλη σε σημείο αναφοράς στα παρκέ. Μέχρι στιγμής το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Τα δύσκολα όμως τώρα ξεκινούν, αφού στην Α2 θα πρέπει να δοθούν αποδείξει πως η ομάδα δεν είναι πυροτέχνημα.

Μιλώντας με τον Βασίλη Μπρατσιάκο, τον άνθρωπο που ευθύνεται για την εντός παρκέ εικόνα της Κύμης, το πρώτο ερώτημα που κατατέθηκε αφορούσε την πίεση που βάρυνε τον ίδιο και τους παίκτες του. Πίεση που προέκυπτε από το μεγάλο -για τα δεδομένα της κατηγορίας- μπάτζετ και την "υποχρέωση" (από τρίτους) για άνοδο.

Αυτό που είχε να πει στο Sport24.gr ήταν πως " η τελευταία διετία (σε Γ' και Β' Εθνική) ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Αυτό ήταν κάτι που μας γέμιζε άγχος, αλλά όχι με την αρνητική χροιά της λέξης. Ήταν δημιουργικό άγχος. Κι αυτό γιιατί άμα ήταν οτιδήποτε άλλο, δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ", για να εξηγήσει πως " ξέρουμε ότι είμαστε καταδικασμένοι να οδηγήσουμε την Κύμη στην κορυφή. Γι αυτό παλεύουμε κάθε χρόνο. Το ότι μας θεώρησαν ευθύς εξαρχής φαβορί είναι κάτι που το είπαν άλλοι, όχι εμείς. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι".

Όταν του ζητήθηκε να αναφέρει τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισε στη διάρκεια της χρονιάς, τόνισε πως " το πιο σημαντικό είναι ότι αντιμετωπίασμε με μεγάλη επιτυχία τα απρόοπτα που προέκυψαν. Αυτό έγινε γιατί η ομάδα είχε πάρα πολύ καλή χημεία. Τα παιδιά έδεσαν, παρότι κάναμε δέκα μεταγραφές πέρσι το καλοκαίρι", για να επισημάνει ότι " ήμασταν έτοιμοι -από κάθε άποψη- όταν έπρεπε να είναι. Εξελίχθηκε σωστά ο προγραμματισμός μας, σε βαθμό ετοιμότητας".

Διαβάστε ποιος είναι ο Mr. Success Story της Κύμης

Κύμη: Οι Αμπελόκηποι της νέας εποχής

Από την ημέρα που ήμασταν στην Α' ΕΣΚΑΣΕ από την πρώτη αγωνιστική ήμασταν πρώτοι και δεν το χάσαμε μέχρι το τέλος". Όσον αφορά τα της Β' Εθνικής, με 24 νίκες επί συνόλου 26 αγώνων, με σερί που ξεκίνησε στις 14/12 και ολοκληρώθηκε στις 22/3 (σ.σ.: μετά την ήττα από τον Φάρο Κερατσινίου).

Αυτό που ήθελε να τονίσει βέβαια ο Βασίλης Μπρατσιάκος είναι ότι " η Α2 κατηγορία έχει περισσότερες δυσκολίες. Καμία κατηγορία δεν μπορεί να συγκριθεί με την άλλη. Κάθε μία έχει τις δικές της δυσκολίες. Φέτος αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ καλές ομάδες. Από εκεί και πέρα περιμνένω πολύ σπουδαίες ομάδες με εξαιρετικούς προπονητές και παίκτες τη νέα χρονιά", πριν προσθέσει το ότι " υπάρχει μεγάλος σεβασμός προς κάθε αντίπαλο, είτε παιζουμε με τον πρώτο είτε με τον τελευταίο. Κάθε Κυριακή μιλάγαμε για ένα ντέρμπι δίχως αύριο. Με αυτή τη λογική προετοιμαζόμαστε κάθε φορά, με αυτή θα προετοιμαστούμε και τη νέα χρονιά. Όλο αυτό έχει βοηθήσει την ομάδα να έχει αποκτήσει ισχυρό μέταλλο και νοοτροπία νικητή και να μπορεί να κερδίζει ακόμη κι όταν δεν παίζει καλά".

Όσο για τον σχεδιασμό της νέας σεζόν; " Έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε ένα σημαντικό αριθμό παικτών. Εφτά με οκτώ παίκτες θα παραμείνουν στην ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν θα αποκτηθούν πολλοί παίκτες. Το ρόστερ θα κλείσει με παίκτες που θα ανεβάσουν κι άλλο το επίπεδο. Κυρίως δηλαδή με παίκτες που θα "δέσουν" με τους υπόλοιπους και θα καταλάβουν το τι πρεσβεύει αυτή η ομάδα για την πόλη και την Εύβοια γενικότερα", είπε ο κόουτς.

Κολώκας: "Η Κύμη έχει την τεχνογωσία"

Αυτός που πάντως δεν θα γευτεί τους καρπούς των κόπων του στην Α2 κατηγορία, εντός παρκέ, είναι ο Μάρκος Κολώκας. Όχι ότι θα φύγει από την ομάδα. Απλά θα αλλάξει ρόλο, θα βγάλει την αθλητική περιβολή και θα καθίσει στον πάγκο, κοντά στον μέχρι πρότινος προπονητή του. Για να μετατραπεί στον νέο γενικό αρχηγό των "μπλε" , όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (23/5).

Σχολιάζοντας τον νέο ρόλο, είχε να πει πως " θα πρέπει να αλλάξει το μυαλό μου, να βγάλω τον παίκτη από μέσα μου, να το δω αλλιώς. Θα πρέπει να ασχολούμαι περισσότερο με την ομάδα, πέραν του δυώρου της προπόνησης. Είναι εντελώς διαφορετικές δουλειές, πρέπει να το πιστέψω αυτό. Το καλό είναι ότι έχω γνώση γιατί έχω δει πάρα πολλά", για να προσθέσει επί των κατευθύνσεων που θα πρέπει να δώσει: " Θα μεταδώσω τον επαγγελματισμό μου. Έχω βιώσει αυτά ως παίκτης και πιστεύω πως θα βοηθήσουν τα παιδιά. Μείζονος σημασίας η συνέπεια. Να βοηθήσω στην ψυχολογία. Επειδή τα έχω ζήσει, πιστεύω θα βοηθήσουν πολύ".

Παρένθεση. Κάπου εδώ να προσθέσουμε την... ένσταση που είχε να κάνει ο -νέος ασίσταντ κόουτς- Ισίδωρος Κουτσός σχετικά με τη χρησιμότητα του Μάρκου Κολώκα. Αυτό που είχε να σχολιάσει ο άμεσος συνεργάτης του Βασίλη Μπρατσιάκου μόλις πήρε στα χέρια του τα DVDs με τα φετινά ήταν πως "Βασίλη, είσαι σίγουρος πως ο Μάρκος δεν θα παίξει του χρόνου;". Κλείνει η παρένθεση.

Κύμη: Οι Αμπελόκηποι της νέας εποχής

Έχει κι αυτό τα θετικά του. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι για καλό. Δε νομίζω να με παρεξηγήσει κανένας. Όπως έχω φάει κι εγώ μπινελίκι, έτσι είναι θεμιτό ότι θα φάνε κι αυτοί από μένα (γελάει)", σχολιάζει ο Μάρκος Κολώκας, πριν προσθέσει πως " νομίζω πάντως πως δεν θα είναι αυτός ο ρόλος μου. Ρόλος μου είναι η παρότρυνση και η εμψύχωση πιο πολύ".

Για να επιστρέψουμε στα της πορείας στη Β' Εθνική, κλήθηκε να σχολιάσει τον βαθμό δυσκολίας που υπάρχει για έναν νεοφώτιστο να στεφθεί πρωταθλητής. Το έκανε προ τριετίας με το Ψυχικό, το επανέλαβε φέτος με την Κύμη. Επ αυτού είπε πως " δεν είναι εύκολο, απλά πρέπει να μην το βλέπεις αυτοσκοπό. Πρέπει να υπάρχει η τεχνογνωσία και να μπουν σωστοί ρόλοι", για να επισημάνει σχετικά με την Κύμη πως " η ομάδα έκανε προσεκτικά βήματα. Σημαντικό ρόλο παίζει η χημεία. Πρέπει να δίνονται οι ρόλοι και να μπαίνει το "εγώ" κάτω από την ομάδα. Αυτό εννοώ την τεχνογωνσία, όχι να είσαι παλιός στην κατηγορία ή κάτι άλλο".

Ενώ έκλεισε σχολιάζοντας την πίεση που υπήρχε από την πρώτη μέρα που συγκεντρώθηκαν όλοι στην Κύμη για να ξεκινήσει η προετοιμασία το περσινό καλοκαίρι: " Ομολογουμένως υπήρχε άγχος καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι πολύ δύσκολο να κρατιέσαι συνέχεια πρώτος, αλλά πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό . Γι αυτό και στον α' γύρο ήμασταν κάπως σφιγμένοι. Στον β' γύρο ήμασταν καλύτεροι, αλλά στο τέλος μας βάρυνε το "πρέπει". Ακόμη κι έτσι όμως κερδίζαμε. Αν μπορείς να αντέξεις όλο αυτό, γίνεσαι πρωταθλητής ".

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
Παντελής Σέττος 28 1μ80
Δημήτρης Παπαντωνίου 34 1μ85
Διονύσης Καπινιάρης 24 1μ90
Παναγιώτης Κατράνας 29 2μ03
Θάνος Κωνσταντακόπουλος 27 1μ97
Σωκράτης Γκιζόγιαννης 33 2μ00
Μάρκος Κολώκας 38 2μ02
Γιάννης Κακιούζης 36 2μ06
Δημήτρης Λόλας 29 2μ02
Άγγελος Σιαμανδούρας 34 2μ08
Ετινόσα Ερεβμπενάζιε 20 1μ88
Ιγκόρ Μιλόσεβιτς 29 1μ94
Αλέξανδρος Πανταζής 26 1μ90
Στέλιος Σκουλούδης 20 2μ05
TAGS Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ