ΜΠΑΣΚΕΤ

"Κλειδί η εξισορρόπηση της σκληρότητας"

"Κλειδί η εξισορρόπηση της σκληρότητας"

Ο κόουτς Στέλιος Σταϊκόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην Ισπανία για να παρακολουθήσει τα playoffs, αρθρογραφεί στο Sport24 και εξηγεί που θα κριθούν οι τελικοί της ACB, ενώ μοιράζεται τις εντυπώσεις που αποκόμισε

Όπως πριν από δυο χρόνια έτσι και φέτος είχα την τύχη να βρεθώ στην Ισπανία για να παρακολουθήσω αγώνες, του κατά γενική ομολογία καλύτερου πρωταθλήματος της Ευρώπης, της Liga Edensa. Ενδιαφέροντα παιχνίδια, γεμάτα γήπεδα, πλήθος καλών ομάδων που στηρίζονται αρκετά στο ταλέντο των παικτών χωρίς όμως να στερούνται σε τακτική. Με την πολύτιμη βοήθεια του αθλητή μας, Γιώργου Μπόγρη, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον coach της Μπιλμπάο, Αλφόνσο Μπλάσκο, ο οποίος είναι ένας πολύ αξιόλογος και συμπαθητικός άνθρωπος.

* Γράφει ο κόουτς Στέλιος Σταϊκόπουλος

Το γεγονός ότι μιλάω ισπανικά βοήθησε η γνωριμία μας να μετατραπεί γρήγορα σε μία ωραία συζήτηση που αφορούσε το πρωτάθλημα της Ισπανίας και φυσικά αρκετά τεχνικά ζητήματα. Μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση οι πολλοί κώδικες που χρησιμοποιεί τόσο στην επιθετική όσο και στην αμυντική του τακτική κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει την αντίπαλη ομάδα στο κομμάτι του scouting. Άποψη δική μου αλλά κυρίως του Μπόγρη που προπονήθηκε μαζί του μία ολόκληρη σεζόν είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα κοούτσαρει μια από τις μεγάλες ομάδες της liga.

"Κλειδί η εξισορρόπηση της σκληρότητας"

Αφού παρακολούθησα το παιχνίδι των play off μεταξύ της Λαμποράλ και της Γκραν Κανάρια, είχα την τύχη να δειπνήσω και να μιλήσω με τον Γιάννη Μπουρούση. Φυσικά η συζήτηση μας περιστράφηκε τόσο στην μεγάλη επιτυχία τη δική του (MVP) και της ομάδας του αλλά και στις προπονήσεις του coach Περάσοβιτς, την ήσυχη πόλη της Vitoria, τα πολλά κι απαιτητικά ταξίδια αλλά και την προσμονή του να παραβρεθεί στις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας.

Μετά τα ενδιαφέροντα παιχνίδια με την Γκραν Κανάρια η Λαμποράλ Κούτσα αντιμετώπισε την πρώτη στην κανονική διάρκεια, Μπαρτσελόνα. Στην μάχη των "Ελλήνων" επικράτησε τελικά ο Στράτος Περπέρογλου. Οι “Καταλανοί” φάνηκαν πιο έτοιμοι από την κουρασμένη -μετά την επιτυχημένη παρουσία της στο final four της Euroleague- Λαμποράλ. Στο άλλο παιχνίδι η Ρεάλ κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βαλένθια, η οποία στην αρχή της χρονιάς και για μεγάλο χρονικό διάστημα εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα και στο Eurocup.

ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

"Κλειδί η εξισορρόπηση της σκληρότητας"

Έτσι όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια το πρωτάθλημα θα διεκδικήσουν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ. Αναλύοντας τις δύο ομάδες θα έλεγα ότι η ομάδα της Καταλονίας έχει ένα πλεονέκτημα κυρίως λόγω της έδρας. Στα τεχνικά θέματα, η Μπαρτσελόνα έχει δείξει μεγαλύτερη σταθερότητα σε άμυνα κι επίθεση, όμως θεωρώ πως μεγάλη της αδυναμία είναι η άμυνα στη θέση “4” (Ντόελμαν - Βεζένκοφ). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλές φορές ο coach Πασκουάλ προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό τοποθετώντας τον Περπέρογλου στη θέση του power forward. Δευτερευόντως, η επιλογή του Αρόγιο μέχρι τώρα δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα, όμως αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σε κάποιο ματς να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς είναι παίκτης που φημίζεται για το "τρελό" του παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, ο Ρίμπας έχει ταιριάξει απόλυτα, αφού πρώτο του μέλημα είναι η δημιουργία σε αντίθεση με τους άλλους περιφερειακούς που αρέσκονται να έχουν περισσότερο εκτελεστικό ρόλο. Τελειώνοντας, πιστεύω πως η επιθετική δεινότητα του Ναβάρο θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σειρά μιας και στην κακή του μέρα (στην άμυνα παρουσιάζει συνήθως αδυναμία) θα επηρεάσει αρνητικά την Μπαρτσελόνα.

"Κλειδί η εξισορρόπηση της σκληρότητας"

Όσον αφορά την Ρεάλ, οι Μαδριλένοι δείχνουν να στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην επίθεση και ιδιαίτερα στα σουτ τριών πόντων παρά στην άμυνα. Αυτό αναμφίβολα την καθιστά πιο επικίνδυνη ομάδα, όμως συγχρόνως γίνεται ευάλωτη στην άμυνα και ειδικά στο αμυντικό transition. Ο Φερνάντες δείχνει να βρίσκει ρυθμό μετά τον τραυματισμό του, αν και νομίζω πως η παρουσία του έχει μπερδέψει τη χημεία και τους ρόλους της ομάδας. Βεβαία, όλοι γνωρίζουμε ότι στη μέρα του είναι ικανός να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα. Σε γενικές γραμμές, η ομάδα της Μαδρίτης στηρίζει πολλά στην επιθετική δεινότητα των παικτών της, παρά στην αμυντική της προσήλωση και μοναδική εξαίρεση γι αυτό αποτελούν οι Ρέγιες - Ματσιούλις.

Κλείνοντας θα συμφωνήσω με τον Αμπρίνες που αναφέρθηκε στην ψυχοσύνθεση των αθλητών και με τον coach Πασκουάλ που είπε ότι τα ριμπάουντ, τα λάθη κι η ευστοχία των ελεύθερων σουτ θα παίξουν σημαντικό ρόλο, όμως άποψη του Γιούλ, ο οποίος στάθηκε στην εξισορρόπηση της σκληρότητας από την πλευρά της ομάδας του είναι νομίζω το κλειδί στη σειρά. Έχω την αίσθηση πως εάν η Ρεάλ βγάλει δυναμισμό και συγκέντρωση στην άμυνα θα καταφέρει να διεκδικήσει επί ίσοις όροις το φετινό πρωτάθλημα.

* Ο Στέλιος Σταϊκόπουλος είναι προπονητής της ομάδας των Μελισσίων και υπεύθυνος υποδομών.

"Κλειδί η εξισορρόπηση της σκληρότητας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ