EUROLEAGUE

Κάθε αρχή και δύσκολη

Κάθε αρχή και δύσκολη
Ομαδικη Ταου

Μπορεί να ήταν και του... βάθους, αλλά ο Ολυμπιακός στάθηκε στο ύψος του και νίκησε την Ταού (95-90)

Όπως δείχνει (και) ο φετινός ο Ολυμπιακός, πρόβλημα στην επίθεση δεν θα έχει. Μάλλον, θα έχει και ακόμη καλύτερη επίθεση από πέρυσι, αφού τέσσερις παίκτες του είναι ικανοί να πετύχουν κοντά στους 20 πόντους μέσα σε μια βραδιά. Όπως έγινε με την Ταού. Ματσιγιάουσκας, Γκριρ, Γουντς και Τζάκσον έβαλαν συνολικά τους 81 (!) από τους 95 πόντους του Ολυμπιακού.
Ειδικά ο Τζάκσον στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετικός. Και να σκεφτεί κανείς, ότι δεν έχει παίξει ούτε σε φιλικό με τους συμπαίκτες. Κι όμως, έπαιξε λες και είναι χρόνια στην ομάδα. Από τους υπόλοιπους καινούριους παίκτες, ο Γκριρ χωρίς να "μαγέψει", σημείωσε 20 πόντους, κάτι που δείχνει την ικανότητά του στο σκοράρισμα, ενώ ο Γουντς ξύπνησε στο δεύτερο ημίχρονο και έφτασε τους 19 πόντους με καθοριστικά καλάθια.

Όμως, ο "παλιός" πλέον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας σημείωσε 21 πόντους, έκανε 7 κλεψίματα και ήταν ο άνθρωπος κλειδί στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν οι ερυθρόλευκοι χρειάστηκαν πόντους και πρωτοβουλίες.

Αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Οι 90 πόντοι που δέχθηκε ο Ολυμπιακός είναι πάρα πολλοί, ακόμη και από μια πολύ καλή ομάδα όπως είναι η Ταού. Και αποδείχθηκε, ότι η άμυνα ζώνης που επέλεξε ο Γκέρσον για όλο σχεδόν τον αγώνα, δεν ήταν σωστή ή τέλος πάντων δεν "βγήκε". Όμως, η ζώνη θέλει και "χημεία" από μια ομάδα, κάτι που ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού, ο Ιάκωβος Τσακαλίδης έπαιξε λίγο και ήταν... αόρατος μέσα στη ρακέτα, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Τελέτοβιτς που έκανε πάρτι με 17 ριμπάουντ. Άλλωστε, εκτός του Μπουρούση και του Τζέικ, ο Γκέρσον δεν χρησιμοποίησε άλλον σέντερ, αφού ο Μαυροκεφαλίδης δεν έπαιξε καθόλου, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η πολύ μικρή συμμετοχή του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ.

Ο αγώνας


Στον έναν χρόνο που ο Πίνι Γκέρσον είναι στην Ελλάδα μάς έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις. Όπως αυτή που είχε προετοιμάσει για την έναρξη του αγώνα με την Ταού. Στην πεντάδα ήταν ο Μαρκ Τζάκσον και όταν ο κόσμος είδε τον Αμερικανό να μπαίνει στο παρκέ, παραξενεύτηκε. Δεν ξέρουμε, αν ο Ισραηλινός προπονητής ήταν τόσο σίγουρος για την επιλογή του, αλλά είναι βέβαιο ότι η τελευταία και περιπετειώδης μεταγραφή του Ολυμπιακού, δείχνει ότι πρόκειται για... φλέβα χρυσού.

Με 15 πόντους σε 14 λεπτά συμμετοχής στο πρώτο ημίχρονο, ο Τζάκσον ήταν ο κορυφαίος παίκτης των ερυθρολεύκων και σε κάθε φάση, έδειχνε ότι πάνω απ' όλα ξέρει μπάσκετ. Και μάλιστα πολύ. Μόνο από τις τοποθετήσεις του σωμάτός του όταν έπαιζε πλάτη και περιμένε να πάρει την μπάλα, καταλάβαινες ότι την ξέρει πολύ καλή τη ρακέτα, ενώ με τις 2 ασίστ που έβγαλε απέδειξε ότι "βλέπει" γήπεδο σε μεγάλο βαθμό.

Μαζί με τον Λιν Γκριρ που σημειώσε επίσης 15 πόντους στο πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό του, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσει το πρώτο δεκάλεπτο και να βρει λύσεις στα τρίποντα που εκτελούσαν οι Βάσκοι, ενώ ο Τιάγκο Σπλίτερ εκμεταλλεύτηκε τα κενά στο κέντρο της άμυνας της ελληνικής ομάδας και πέτυχε μαζεμένους πόντους. Ωστόσο, όταν ο Τζάκσον ευστόχησε και σε τρίποντο, το σκορ έγινε 24-18 και το δεκάλεπτο έληξε 26-20 με δύο βολές του ίδιου.

Ο Γκέρσον είχε επιλέξει μια άμυνα ζώνης την όποια άργησαν να... συνηθίσουν οι παίκτες του και στην αρχή δεν μπορούσαν να βρουν σωστές θέσεις και να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνταν. Όμως, η Ταού σιγά-σιγά έχασε το ρυθμό της και κυρίως τα σουτ από την περιφέρεια, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός και με ένα καλάθι και φάουλ του Γιάννη Μπουρούση ανέβασε τη διαφορά στους 9 πόντους, λίγο μετά την έναρξη της τρίτης περιόδου.

Από εκείνο το σημείο και μετά ο Ολυμπιακός πάτησε γκάζι, ο Κίντελ Γουντς πήρε λίγο τα πάνω του, η άμυνα βελτιώθηκε και οι Ισπανοί υπέπεσαν σε αρκετά λάθη που έδωσαν το δικαίωμα στους ερυθρόλευκους να αυξήσουν τη διαφορά και να τη φτάσουν στο υψηλότερο σημείο της στο τέλος του ημιχρόνου (55-37).

Ο Ολυμπιακός όμως στο τρίτο δεκάλεπτο έπαθε μπλακ άουτ και μάλιστα μεγάλο. Ο Γκέρσον επέμενε (χωρίς ιδιαίτερο λόγο) να παίζει η ομάδα του άμυνα ζώνης και οι Βάσκοι βρήκαν πάλι την ευστοχία τους με τον Ζόραν Πλάνινιτς να είναι εξελίσσεται σε "δήμιο" του Ολυμπιακού, που τον ήθελε το καλοκαίρι και με 11 πόντους στην τρίτη περίοδο ήταν ο ηγέτης της Ταού. Οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο προς το καλάθι και ο εκνευρισμός των γηπεδούχων, όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε.

Όπως μεγάλωνε και το επί μέρους σκορ της τρίτης περίοδου, που έφτασε το 8-25 υπέρ της ομάδας του Σπάχια που είχε βρει το αντίδοτο στην άμυνα ζώνης του Ολυμπιακού, με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας που κατέληγαν είτε σε ελεύθερα σουτ, είτε σε πάσες μέσα στο κενό που είχε η ερυθρόλευκη ρακέτα. Αποτέλεσμα; Να ισοφαρίσει η Ταού σε 65-65. Σε εκείνο το σημείο, ένα δίποντο του Γουντς και ένα τρίποντο από τον Ματσιγιάουσκας έδωσε το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να κλείσει το δεκάλεπτο προηγούμενος με 70-65.

Η Ταού συνέχισε την αντεπίθεσή της στο τέταρτο δεκάλεπτο και προηγήθηκε με 71-74, προκαλώντας ανησυχία στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, που όμως δεν σταματούσαν να στηρίζουν την ομάδα τους. Οι παίκτες πήραν το... μήνυμα του κόσμου και συγκεκριμένα ο Ματσιγιάουσκας με τον Γουντς πήραν την ομάδα στις πλάτες τους και την ξεκόλλησαν από το αρκετά μεγάλο μπλακ άουτ.

Βέβαια, το παιχνίδι είχε γίνει ντέρμπι και μάλιστα η Ταού δεν επηρεάστηκε ούτε και από το προβάδισμα των οκτώ πόντων (88-80) που πήρε ο Ολυμπιακός στο 37' με καλάθι του Γουντς, κάρφωμα του Μπουρούση και τρίποντο του Γκριρ. Οι Βάσκοι μείωσαν γρήγορα και με τρίποντο του Βιντάλ περίπου ενάμισι λεπτό πριν το τέλος η διαφορά έπεσε στους τρεις πόντους (88-85). Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να σκοράρει, αλλά το θετικό για την ομάδα του Γκέρσον ήταν ότι ο Τελέτοβιτς έχασε το πιο σημαντικό τρίποντο του ματς αμέσως μέτα και με τις βολές του Γκριρ που ακολούθησαν το σκορ έγινε 90-85.

Η Ταού μειώνει σε 90-87 και στη συνέχεια ο Μάτσε με δύο βολές στα 13'' έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων στον Ολυμπιακό, για να μειώσει με τρίποντο από πολύ μακριά ο Τελέτοβιτς, αλλά η Ταού έπεσε μόνη της στην... παγίδα και έκανε αντιαθλητικό φάουλ στον Ματσιγιάουσκας που έβαλε τη μία μόνο βολή, αλλά στην επίθεση που ακολούθησε τελείωσε το παιχνίδι με κάρφωμα διαμορφώνοντας το τελικό 95-90.

Τα δεκάλεπτα: 26-20, 55-37, 70-65, 95-90

Ολυμπιακός (Πίνι Γκέρσον): Μπλάκνεϊ, Παπαμακάριος, Γουντς 19 (2), Ματσιγιάουσκας 21 (1), Μπουρούσης 10 (2), Τσακαλίδης, Γκριρ 20 (2), Βασιλειάδης, Πρίντεζης 2, Τεόντοσιτς 2, Τζάκσον 21 (2).

Ταού (Νέβεν Σπάχια): Πριτζιόνι 8 (2), Ρακόσεβιτς 10 (2), Βιντάλ 5 (1), Πλάνινιτς 19 (3), Τελέτοβιτς 19 (3), Σπλίτερ 11, Μάικλ 9 (1), ΜακΝτόναλντ 9.

Γκέρσον: "Αυτή την περίοδο δεν μπορείς να παίζεις καλά"

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα, ο Πίνι Γκέρσον τόνισε: "Η Ταού είναι μια πολύ καλή ομάδα και έγινε ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Εμείς πρέπει να νικάμε σε όλα τα εντός έδρας ματς και είναι πολύ σημαντικό που ξεκινήσαμε με νίκη στην Ευρωλίγκα. Σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν, δεν είναι εύκολο να παίζεις καλά, ενώ κάποιοι παίκτες έπαιξαν πολύ, αν και είναι πολύ λίγο καιρό στην ομάδα. Πήγαμε καλά στην άμυνα και ακόμη και με έναν πόντο να κερδίζαμε, θα ήμασταν ευχαριστημένοι. Από την επίθεση δεν μπορώ να ζητήσω κάτι περισσότερο, αν και όταν στη συνέχεια τα ματς γίνουν πιο δύσκολα, εμείς θα χρειαστεί να βελτιωθούμε και σε αυτόν τον τομέα".

Από την πλευρά του, ο Νέβεν Σπάχια, δήλωσε: "Στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε χάλια. Όχι τόσο στην επίθεση, σε αυτόν τον τομέα συνήθως είμαστε καλοί, αλλά στην άμυνα. Στο δεύτερο μέρος βελτιωθήκαμε, αλλά στο τέλος κάναμε λάθη και χάσαμε την ευκαιρία να πάρουμε τη νίκη".


Ματσιγιάουσκας: "Σημασία έχει η νίκη"

Ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμπαράσταση του τόνισε: " Για μένα τα παιχνίδια με την Ταού δεν είναι ξεχωρστά. Ήταν πρεμιέρα και σημασία έχει η νίκη. Είχαμε πολλά σκαμπανευάσματα αλλά στο τέλος εμείς επικρατήσαμε".

Ο Μάρκ Τζάκσον από την πλευρά του μετά το τέλος της αναμέτρησης σχολίασε: " Οι μεγάλες ομάδες παίρνουν τη διαφορά, όμως οι σπουδαίες ομάδες τα αποτελέσματα". Τέλος, τόνισε: "Μου αρέσει να σουτάρω τρίποντα!".

Ο Λιν Γκριρ με τη σειρά του μιλώντας για την ανατροπή της Ταού συμπλήρωσε: " Ήταν ένα καλό παιχνίδι. Ξεκινήσαμε καλά όμως στη συνέχεια μας ισοφάρισαν. Δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά αυτό".














































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ