EUROLEAGUE

Η Ρεάλ βρίσκει ξανά τους τρεις που την κάνουν πρώτο φαβορί στην Euroleague

Ο Τρέι Τόμπκινς είναι ένα από τα όπλα που θα ενεργοποιήσει ο Πάμπλο Λάσο
Ο Τρέι Τόμπκινς είναι ένα από τα όπλα που θα ενεργοποιήσει ο Πάμπλο Λάσο EUROKINISSI

Η επιστροφή των δυο σοβαρά τραυματισμένων (Ράντολφ και Τόμπκινς) αλλά και του Γκάμπριελ Ντεκ ξανακάνουν τη Ρεάλ Μαδρίτης πανίσχυρη. Γιατί ο Νίκολα Μίροτιτς δεν αισθάνεται τόσο σίγουρος στη Βαρκελώνη

Η περσινή σεζόν για τη Ρεάλ Μαδρίτης σημαδεύτηκε από μια σειρά σοβαρών τραυματισμών και την αποτυχία της να προκριθεί στο φάιναλ-φορ της Euroleague αλλά να διεκδικήσει και τους τίτλους στην Ισπανία. Εκεί όπου η Μπαρτσελόνα επανήλθε δριμύτερη κερδίζοντας το νταμπλ και ρίχνοντας στο καναβάτσο την αιώνια αντίπαλό της με 6 συνεχόμενες νίκες σε ισάριθμες μονομαχίες εντός και εκτός συνόρων.

Η "βασίλισσα" έμεινε με την κατάκτηση του Supercopa στο ξεκίνημα της σεζόν (στο μοναδικό ματς που νίκησε την Μπάρτσα) και μετά το υπέρ των Καταλανών θριαμβευτικό 2-0 στους τελικούς της ACB, πολλοί έκαναν λόγο για το τέλος εποχής της κορυφαίας ομάδας που έφτιαξε ο Πάμπλο Λάσο.

Λησμονούσαν ότι στη διάρκεια της σεζόν οι τραυματισμοί λιάνισαν τη Ρεάλ, που έχασε διαδοχικά Κοζέρ, Γιουλ και Ρούντι, είδε τον Ράντολφ να παίζει μέχρι τον Δεκέμβριο (όταν έπαθε ρήξη αχιλλείου τένοντα και τέθηκε νοκ-άουτ), ενώ τον Μάιο μπήκε στο χειρουργείο και ο Τρέι Τόμπκινς. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Φακούντο Καμπάτσο μετακόμισε στο ΝΒΑ αμέσως μετά το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ μετά το τέλος της κανονικής περιόδου στην Euroleague το δρόμο για τις ΗΠΑ πήρε και ο Γκάμπριελ Ντεκ!

Ο Λάσο αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του δυο και τρεις φορές μέσα στην ίδια σεζόν, παίζοντας στο τέλος με βασικό τον 18 χρονο Ουσμάν Καρούμπα, λίγους μήνες πριν γίνει ντραφτ (νο 23) και βάζοντας στα πλέι-οφ της Euroleague τον άγουρο Τρίσταν Βούκσεβιτς.

Η αλήθεια είναι ότι ο 55χρονος κόουτς είχε κατά νου τόσο την ενίσχυση, όσο και την σταδιακή ανανέωση του ρόστερ της Ρεάλ. Ο Κάρολ συνταξιοδοτήθηκε ήδη, ο Ρέγες επίσης, ο Γιουλ και ο Ρούντι βαδίζουν σιγά-σιγά προς το τέλος της καριέρας τους και καθώς τα τμήματα υποδομής των Μαδριλένιων είναι ο ελκυστικότερος προορισμός για όλους τους νεαρούς που παίζουν μπάσκετ στην Ευρώπη, υπάρχει μια φουρνιά παικτών που μοιάζουν έτοιμοι για όλα.

Η ήττα της ΤΣΣΚΑ στη Μαδρίτη, όταν η Ρεάλ αποδεκατίστηκε από τον κορονοϊό, αλλά νίκησε τους Ρώσους έχοντας πρωταγωνιστή τον 17χρονο Σλοβένο Κλάβτζαρ είναι η απόδειξη. Όμως ο Λάσο δεν εμπιστεύεται (και καλά κάνει) μόνο τα παιδιά της δεύτερης ομάδας.

Από πέρσι είχε προσθέσει τον Βενσάν Πουαριέ, για μπακ-απ του Ταβάρες, ενώ φέτος εμπιστεύτηκε δυο παίκτες της Μπαρτσελόνα. Τον "ατίθασο" Τομά Ερτέλ, που είχε θέσει στο περιθώριο πέρσι ο Γιασικεβίτσιους και τον δυναμικό Άνταμ Χάνκα τον οποίο επίσης άφησαν ελεύθερο οι "μπλαουγκράνα" (η Μπάρτσα προτίμησε τον Νίκολα Λαπροβίτολα που άφησε η Ρεάλ σε ένα πρωτοφανές καλοκαίρι ανταλλαγών μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων). Μαζί τους έφερνε στη Μαδρίτη και τον Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος, τον πρώην πλέι-μέικερ του Ολυμπιακού που πέρασε από το ΝΒΑ, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Φυσικά, η μεταγραφή-κλεδί του καλοκαιριού ήταν ο Γκέρσον Γιαμπουζελέ, που μετά την σπουδαία σεζόν με τη Βιλερμπάν πέρσι, μοιάζει πλέον με φωτοτυπία του Μπορίς Ντιό. Όχι μόνο στη σωματοδομή, αλλά και τα πολλά πράγματα που κάνει μέσα στο γήπεδο.

Κάπως έτσι η Ρεάλ πήρε κεφάλι στην ισπανική λίγκα έχοντας μέχρι στιγμής 13 νίκες σε 17 αγώνες το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην 11ετία του Λάσο (προηγείγαι το 17-0 της περιόδου 2013-14) και ακολουθεί κατά πόδας την Μπαρτσελόνα στην κούρσα της Euroleague. Οι Καταλανοί έχουν 16-4 και οι Μαδριλένιοι ακολουθούν με 15-3. Η Ρεάλ καλείται να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς και φέτος ηττήθηκε σε ευρωπαϊκό ντέρμπι (93-80 στη Βαρκελώνη), ενώ η μοναδική της νίκη σημειώθηκε στον τελικό του φετινού Supercopa (88-83).

Με έξτρα όπλα τους τρεις που γύρισαν

Στην προσπάθεια του να κυριαρχήσει ξανά στην Ισπανία και να επιστρέψει τουλάχιστον στο φάιναλ-φορ η Ρεάλ των 10 ευρωπαϊκών τροπαίων θα έχει και τρια έξτρα όπλα. Οι δυο παίκτες που τραυματίστηκαν πιο σοβαρά στην περσινή σεζόν, αλλά και εκείνος που άφησε τη Μαδρίτης για την Οκλαχόμα Σίτι, επιστρέφουν δριμύτεροι, καθιστώντας πλέον τη βασίλισσα σχεδόν ακατανίκητη.

✒ Σχεδόν ένα χρόνο ακριβώς μετά την ρήξη αχιλλείου τένοντα που έπαθε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Άντονι Ράντολφ ξαναπάτησε το παρκέ. Ο Αμερικανός που είχε χτυπήσει στις 18/12/2020 στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, γύρισε ακμαίος και υγιής στις 14/12/2021 σκοράροντας 13π και παίρνοντας 4 ριμπαόυντ στον αγώνα Ρεάλ-Άλμπα 87-64.

Την περασμένη εβδομάδα εναντίον της Μπασκόνια ήταν ακόμη καλύτερος με 12π. και άλλα τόσα ριμπάουντ σε δωδεκάμισι λεπτά συμμετοχής: "Προσπαθώ να βρω τα πατήματα και τον ρυθμό που θα με φέρει σε επιθυμητή κατάσταση. Θα έχω σκαμπανεβάσματα, αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα σταθεροποιήσω την απόδοσή μου" σχολίασε ο 33χρονος Αμερικανός.

Περιττό να πούμε πόσο σημαντικός είναι ο ύψους 2.11 φόργουορντ, που κάνει ακόμη πιο ισχυρή την έτσι κι αλλιώς γρανιτένια φροντ-λάιν της Ρεάλ. Πολύ καλός όταν παίζει άμυνα πάνω από τη στεφάνη ο Ράντολφ με τα τεράστια χέρια, έχει πλαστικές κινήσεις και φυσικά τρομερό σουτ από μακριά (38.5% ποσοστό καριέρας στα τρίποντα).

✒ Αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Πίσω στις επάλξεις βρέθηκε και ο Τρέι Τόμπκινς (32, 2.08), για τον οποίο εκφράζονταν αμφιβολίες ότι δεν πρόκειται να ξαναπαίξει μπάσκετ! Ο Αμερικανός είχε υποβληθεί σε αρθροσκόπηση τον περασμένο Μάιο. Η Ρεάλ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επέμβαση, ωστόσο το ότι έγινε στο αριστερό γόνατο, προβληματικό από την εποχή που (δεν) έπαιζε στους Κλίπερς (2011-13) έδωσαν αφορμή για μια ατέρμονη παραφιλολογία περί της επιστροφής του.

Ο Τόμπκινς, όμως, ξαναγύρισε. Εναντίον της Μπασκόνια (15/1) έπαιξε σε αγώνα μετά από οκτώ μήνες και σημείωσε 10 πόντους με 4/7 σουτ: "Κουράστηκα να προπονούμαι" είπε χαρούμενος μετά τον αγώνα ο Τόμπκινς προσθέτοντας: "Είχα πολύ δρόμο να διανύσω, ήταν πολύ δύσκολο να μη βρίσκομαι δίπλα στους συμπαίκτες μου, είτε στο γήπεδο, είτε στο αεροπλάνο".

Χαμογελαστός ήταν και ο Λάσο, μετά το ματς, βλέποντας ακόμη έναν παίκτη που έχασε πέρσι να επιστρέφει. Ξαφνικά η θέση "4" που παίζει ο Τόμπκινς έγινε άρμα μάχης για τη Ρεάλ, αν υπολογίσει κανείς ότι εκεί παίζει και ο Ράντολφ, αλλά και όταν χρειαστεί και ο Γιαμπουζελέ.

✒ Αλλά ο Λάσο είχε την ευκαιρία να πάρει ολοκληρωτικά το... αίμα του πίσω. Η ευκαιρία να ξαναπάρει τον Γκάμπριελ Ντεκ του παρουσιάστηκε ξαφνικά (όπως πέρσι έφυγε ο παίκτης) καθώς ο Αργεντίνος ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μέχρι οι Θάντερ να τον κόψουν οριστικά από το ρόστερ της φετινής σεζόν.

Ο Ντεκ πολιορκήθηκε από ΤΣΣΚΑ και Εφές, ωστόσο ήταν σίγουρο ότι θα επιστρέψει εκεί που ήξερε καλύτερα τα κατατόπια. Η Ρεάλ είναι έτοιμη να υπογράψει μαζί του συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2024 και ο δυναμικός φόργουορντ που παίζει το ίδιο καλά τόσο στο "3", όσο και στο "4" είναι έτοιμος να ξαναγίνει πρωταγωνιστής.

Ο Λάσο πρόλαβε να ρίξει και το καρφί του για την περσινή επιλογή του Ντεκ: "Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έχει να παίξει κανονικό μπάσκετ από τον περασμένο Αύγουστο όταν αγωνίστηκε με την Εθνική Αργεντινής στους Ολυμπιακούς Αγώνες". Προφανώς τα 17 ματς που έπαιξε στο ΝΒΑ δεν λογίζονται ως σοβαρά για τον κόουτς της Ρεάλ!

Η μεταγραφή του Ντεκ αναμένεται να ανακοινωθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Όλοι για τον Μίροτιτς

Η Ρεάλ, πλέον, γίνεται πανίσχυρη. Αν βάλει κανείς κάτω τα ονόματα των παικτών της σε περίπτωση που άπαντες είναι διαθέσιμοι, ο Λάσο θα' χει πονοκέφαλο για την συγκρότηση της δωδεκάδας. Προσέξτε: Η ομάδα της Μαδρίτης έχει στα γκαρντ-φοργουορντ τους Ερτέλ, Γκος, Γιουλ, Αλοσέν, Ρούντι, Αμπάλδε, Κοσέρ, Χάνγκα και πάουερ φοργουορντ-σέντερ τους Γιαμπουζελέ, Ράντολφ, Τόμπκινς, Ντεκ, Ταβάρες και Πουαριέ. Δυο πρέπει να μένουν έξω.

Η δύναμη στο "3" και "4" είναι δεδομένη και αποτελεί την ισχυρή απάντηση της Ρεάλ στον Νίκολα Μίροτιτς. Τον παίκτη που κάνει τη διαφορά για την Μπαρτσελόνα. Αυτή τη φορά δεν θα έχει τόσο ανοιχτό πεδίο. Τα clasico πλέον παίρνουν άλλη διάσταση και στις 23 του μήνα, στη μάχη των δυο ομάδων στην Wizink Arena, παίρνει ακόμη πιο ξεχωριστό χρώμα. Εκτός αν προλάβει να το αναβάλει ο κορονοϊός, καθώς ήδη έχουν δηλωθεί ως θετικά κρούσματα ο Μίροτιτς και ο Ταβάρες.

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ