BASKETBALL ANALYSIS

Η Ρεάλ θέλει να... τερματίσει την άμυνα με τον Γκάμπριελ Ντεκ

Ο Γκάμπριελ Ντεκ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Γκάμπριελ Ντεκ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης PHOTO CREDITS: INTIME SPORTS

Ο Γκάμπριελ Ντεκ επιστρέφει στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Πάμπλο Λάσο να προσθέτει στο rotation ακόμη έναν σπουδαίο αμυντικό. Το SPORT24 προσεγγίζει το comeback του 27χρονου φόργουορντ στο WiZink Center με τη βοήθεια του InStat Scout.

Ο λόγος μιας μεταγραφής είναι η βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Τι γίνεται όμως όταν η ομάδα είναι ήδη εξαιρετική στον τομέα, στον οποίο (εξ)ειδικεύεται το νέο απόκτημά της; Αυτή είναι πάνω - κάτω η ιστορία με την επιστροφή του Γκάμπριελ Ντεκ στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η "Βασίλισσα" δεν έχασε χρόνο, εκμεταλλεύτηκε τις περιστάσεις και επανέφερε στο WiZink Center έναν παίκτη, που αποδείχθηκε πολύτιμος στο πίσω μέρος του γηπέδου (κατά βάση) για εκείνη, την προηγούμενη τριετία.

Τι κι αν αποχώρησε άρον άρον πέρσι, σε κομβικό σημείο της σεζόν; Η ιστορία έδειξε πως άπαντες βγήκαν κερδισμένοι απ' όσα συνέβησαν, δεδομένου πως η Ρεάλ Μαδρίτης εισέπραξε περί τα δύο εκατομμύρια δολάρια ως buy out από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, ενώ κι ο 27χρονος φόργουορντ φούσκωσε τον τραπεζικό του λογαριασμό με περίπου τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για... οκτώ μήνες συνεργασίας με την Οκλαχόμα Σίτι.

Στην ουσία του πράγματος, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν "καιγόταν" για έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Γκάμπριελ Ντεκ. Η καθυστέρηση στην επανεμφάνιση του Τρέι Τόμπκινς στο rotation φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανασύνδεσή τους, την ίδια ώρα όμως η ισπανική ομάδα γέμισε ακόμη περισσότερο μια ήδη γεμάτη φαρέτρα, κοιτάζοντας μάλιστα πιο μακριά από το επόμενο εξάμηνο.

Βλέπετε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην Ιβηρική, το νέο συμβόλαιο των δύο πλευρών θα αφορά σε συνεργασία για δυόμιση χρόνια, επιτρέποντας στον Πάμπλο Λάσο να κοιτάξει πιο μακριά από το φετινό καλοκαίρι και να διατηρήσει αναλλοίωτη την -έτσι κι αλλιώς- ισχυρή βάση παικτών που διαθέτει τα τελευταία χρόνια.

Για να μείνουμε όμως σε όσα προσδοκούν όλοι να συμβούν, το μείζον για τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι η προσθήκη ενός παίκτη με αδιαμφισβήτητη ποιότητα, ενός αθλητή που δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και διαθέτει το know how της φιλοσοφίας του Πάμπλο Λάσο. Κοινώς, μπορεί να προσφέρει άμεσα τα προσδοκώμενα και να ισχυροποιήσει το αμυντικό φίλτρο της "Βασίλισσας". Όχι ότι χρειάζεται απαραίτητα σημαντικές βελτιώσεις η εικόνα στο πίσω μέρος του παρκέ, απλά αποδεικνύεται πως στην ισπανική ομάδα λειτούργησαν με τη λογική του "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο".

Άμυνα για σεμινάριο

Επί των ημερών του Πάμπλο Λάσο η Ρεάλ Μαδρίτης παρουσιάζει αξιοζήλευτη αρμονία και ισορροπία στα πεπραγμένα σε άμυνα και επίθεση. Από τη μία διαθέτει πολυτάλαντους παίκτες (σε περιφέρεια και ρακέτα), από την άλλη έχει "χτίσει" πάνω στον Έντι Ταβάρες μια σπουδαία αμυντική λειτουργία, που την ξεχωρίζει από την πλειοψηφία των αντιπάλων της.

Κι αν τα προβλήματα που υπήρχαν στο "4" από την αρχή της σεζόν (βλ. Άντονι Ράντολφ και Τρέι Τόμπκινς) καμουφλαρίστηκαν εν πολλοίς με την απόκτηση του Γκερσόν Γιαμπουσέλε και την -κατά συνθήκη- μετατόπιση του Βενσάν Πουαριέ στη θέση του πάουερ φόργουορντ σε κάποιες περιπτώσεις, η ουσία δεν άλλαξε για την ισπανική ομάδα. Πολύ απλά γιατί στο φινάλε του α' γύρου, η Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (δείτε αναλυτικά την λεπτομερή ανάλυση των πεπραγμένων όλων των ομάδων στον α' γύρο στο σχετικό αφιέρωμα του SPORT24). Όχι σε απόλυτους αριθμούς, αλλά στους πόντους που δέχεται ανά κατοχή.

Σύμφωνα με το InStat Scout, με 0.895 πόντους/κατοχή στην άμυνά της, η "Βασίλισσα" βρίσκεται πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό των 0.88 πόντων/κατοχή, με τις δύο ομάδες να είναι κιόλας οι μοναδικές της EuroLeague όπου το πρώτο δεκαδικό είναι το "8".

Η απεικόνιση των πόντων/κατοχή σε επίθεση και άμυνα για τις ομάδες της EuroLeague στον α' γύρο
Η απεικόνιση των πόντων/κατοχή σε επίθεση και άμυνα για τις ομάδες της EuroLeague στον α' γύρο PHOTO CREDITS: SPORT24


Το αμυντικό φίλτρο λοιπόν είναι ισχυρό κι η εξήγηση δεν είναι μονομερής. Κι ας έφυγε ο Φακούντο Καμπάσο (άρα μειώθηκε σημαντικά η πίεση πάνω στην μπάλα στην περιφέρεια), κι ας είναι +1 χρόνο μεγαλύτεροι οι βασικοί περιφερειακοί της. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος, οδηγεί κάθε κοντό πάνω στον Έντι Ταβάρες και δρέπει τις δάφνες στο τέλος της (κάθε) βραδιάς.

Το γεγονός πως η ρακέτα της είναι άβατο άλλωστε επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά. Οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο ρίχνουν σημαντικά τα ποσοστά ευστοχίας των αντιπάλων τους, κυρίως στα δίποντα. Ακριβώς γιατί το τεράστιο κορμί του Έντι Ταβάρες (κι εν συνεχεία η παρουσία του Βενσάν Πουαριέ ως back up) χαλάει τον τρόπο εκτέλεσης. Σε τέτοιο βαθμό, που φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης κατεβάζει τον αντίπαλο στο 43.5% στα δίποντα (295/678), ποσοστό που απέχει πάρα πολύ από τον μέσο όρο της διοργάνωσης (52.9%).

Είναι χαρακτηριστικό δε πως ουδεμία ομάδα σουτάρει χειρότερα στα δίποντα από το 48.7% της Ζάλγκιρις τη φετινή σεζόν στην EuroLeague.

Ο στόχος είναι το τέλειο (sic)

Σε μια τέτοια άμυνα λοιπόν έρχεται να προστεθεί ένας φόργουορντ που ειδικεύεται στον τρόπο περιορισμού του αντιπάλου. Τόσο από το "3" όσο κι από το "4". Ο 27χρονος αθλητής μπορεί να αμυνθεί με συνέπεια τόσο στην περιφέρεια όσο και κοντά στο καλάθι, έχοντας το "πακέτο" που έλυνε πολλές φορές τα χέρια του Πάμπλο Λάσο την προηγούμενη τριετία.

Εν προκειμένω δε, η ενσωμάτωση του Γκάμπριελ Ντεκ στο rotation προδιαθέτει για ακόμη καλύτερα αμυντικά νούμερα στην ισπανική ομάδα. Πόσο καλύτερα; Θα φανεί στην πορεία, μοιάζει όμως δεδομένο πως από εδώ και στο εξής ο στόχος θα είναι το... τέλειο.

Το shot chart των αντιπάλων του Γκάμπριελ Ντεκ στα δίποντα
Το shot chart των αντιπάλων του Γκάμπριελ Ντεκ στα δίποντα PHOTO CREDITS: INSTAT SCOUT

Το 40.3% (98/243) που είχαν οι προσωπικοί του αντίπαλοι στα δίποντα από το 2018 έως το 2021 στην EuroLeague αρκεί για να δικαιολογήσει τα παραπάνω. Ειδικά όταν αυτό το ποσοστό πέφτει ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για το post up (35.9% - 14/39). Τα μούσκουλα του μπορεί να μην ήταν αρκετά για το επίπεδο του ΝΒΑ, στην Ευρώπη όμως αρκούν (και περισσεύουν) για να κάνουν τη διαφορά.

Το versatility σε άλλο επίπεδο

Αν κοιτάξει κανείς πώς διαμορφώνεται το depth chart της Ρεάλ Μαδρίτης πλέον, αντιλαμβάνεται πως η γραμμή πυρός θα είναι από το "3" έως το "5". Εκεί όπου ο Πάμπλο Λάσο μπορεί να παρουσιάσει σχήματα που μπορούν να "πνίξουν" τον αντίπαλο και να κατεβάσουν την παραγωγικότητά του.

Χωρίς να χρειαστεί να "κατεβάζει" πλέον τον Βενσάν Πουαριέ στο "4" παρά μόνο σε έκτακτες περιστάσεις, χωρίς να απαιτείται να κολυμπήσει στα βαθιά ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς, χωρίς να χρειάζεται να κάνει υπερωρίες ως πάουερ φόργουορντ ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε.

  • PG: Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος, Τομά Ερτέλ, Κάρλος Αλοθέν, Χουάν Νούνιεθ.
  • SG: Σέρχιο Γιουλ, Φαμπιάν Κοζέρ, Ρούντι Φερνάντεθ, Αλμπέρτο Αμπάλντε.
  • SF: Άνταμ Χάνγκα, Τζέφρι Τέιλορ, Γκάμπριελ Ντεκ.
  • PF: Γκέρσον Γιαμπουσέλε, Άντονι Ράντολφ, Τρέι Τόμπκινς, Τρίσταν Βούκσεβιτς.
  • C: Έντι Ταβάρες, Βενσάν Πουαριέ.

Τα όποια κενά στα φόργουορντ καλύπτονται με... πρώτης τάξεως υλικά και αφήνουν τη συζήτηση περί ελλείψεων να περιορίζεται πλέον στα γκαρντ και στο αν μπορούν ο Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος με τον Τομά Ερτέλ να οδηγήσουν το καράβι της Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι τον τελικό προορισμό με ασφάλεια.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ