EUROCUP

Η δικαίωση του Ντιλέινι, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας και οι άλλοι

Η δικαίωση του Ντιλέινι, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας και οι άλλοι

Η πρώτη φάση του Eurocup ολοκληρώθηκε με κάποια στοιχεία να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Sport24.gr τα κατέγραψε και σας τα παρουσιάζει.

Η αυλαία της πρώτης φάσης του Eurocup έπεσε χθες (17/12) με τη διεξαγωγή των τελευταίων αγώνων. Εκεί όπου ο Μίλαν Μάτσβαν αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 10ης αγωνιστικής . Τα αποτελέσματα και η τελική κατάταξη των ομάδων όμως δημιουργεί έντονο ενδιαφέρον για τη φάση των Last - 32.

Το Sport24.gr συγκέντρωσε τα τέσσερα στοιχεία που ξεχώρισαν από τους εκατόν ογδόντα (180) αγώνες της πρώτης φάσης αλλά και αυτά που προκύπτουν για τη συνέχεια. Ποιοι δεν γεύτηκαν το πικρό πιοτό της ήττας, ποιοι στηρίχθηκαν στην επίθεση, ποιοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους, αλλά και ο όμιλος με έντονο τουρκικό άρωμα, είναι μερικά από τα στοιχεία που κρατάμε.

Διαβάστε για τη... δικαίωση του Μάλκομ Ντιλέινι , το παράδειγμα της Ολίμπια Λιουμπλιάνας, αλλά και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έκανε την Πλοϊέστι του Μιχάλη Πελεκάνου να ξεχωρίσει.

Οι αήττητοι

Το φινάλε της πρώτης φάσης του Eurocup βρήκε μόλις δύο ομάδες να μετρούν μόνο νίκες. Η πρώτη εξ αυτών είναι και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν (αντίπαλος του ΠΑΟΚ) έκανε το 10/10, δίχως να πιεστεί ιδιαίτερα. Παρά την πρόσκαιρη απουσία του Μάλκολμ Ντιλέινι άλλωστε, έπαιρνε τη μία νίκη μετά την άλλη, κερδίζοντας κάθε παιχνίδι με 14.2 πόντους κατά μέσο όρο διαφορά.

Την έτερη αήττητη την λες και... έκπληξη. Πρόκειται για τη Γκραν Κανάρια. Η ισπανική ομάδα βρισκόταν σε όμιλο (τον δεύτερο) με ομάδες που ναι με δεν τρομάζουν, αλλά δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα. Εν τούτοις όμως, η Οστάνδη, η Ντιζόν, η Καντού, η Βιλερμπάν και η Άρτλαντ δεν κατάφεραν να κερδίσουν -έστω μία φορά- την ομάδα του Αΐτο Ρενέσες, που κέρδισε με 13.3 πόντους διαφορά ανά παιχνίδι.

Η Ολίμπια είναι "εδώ"

Η περσινή χρονιά δεν ήταν αυτό που λέμε "ευχάριστη" για την Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Από την άποψη πως τα οικονομικά προβλήματα που είχε, την ανάγκασαν να μπει στο... περιθώριο. Για λίγο όμως. Οι Σλοβένοι έφεραν τούμπα την κατάσταση, βρίσκονται σε φάση ανοικοδόμησης της ομάδας και κάνουν βήματα προόδου.

Ως τέτοιο λογίζεται άλλωστε και η πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του Eurocup, αφού πέτυχαν έξι νίκες σε δέκα παιχνίδια, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του τέταρτου ομίλου. Αν ήταν λίγο πιο τυχεροί μάλιστα (έχασαν από την Χίμκι με τρεις πόντους και από τη Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης με έναν), θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί λίγο ψηλότερα.

Ομιλείτε τουρκικά

Οι νέοι όμιλοι του Last - 32 έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες ελλείψεις. Πρόκειται για τις ομάδες που θα προκύψουν από την Euroleague. Σε μία περίπτωση, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να συνυπάρξουν τρεις τουρκικές ομάδες στον ίδιο όμιλο. Πρόκειται για τον Μ' Όμιλο της διοργάνωσης, εκεί όπου ήδη υπάρχουν η Μπεσικτάς, η Παρί/Λεβαλουά και η Καρσίγιακα.

Σε αυτές ενδέχεται να προστεθεί η Γαλατάσαραϊ, ανάλογα με το τι θα γίνει στα αποψινά παιχνίδια. Σε περίπτωση που η ομάδα του Εργκίν Αταμάν επικρατήσει του Ολυμπιακού, ή (αν χάσει) η Βαλένθια κερδίσει μέχρι τέσσερις πόντους τη Νεπτούνας, τότε θα καταλήξει στον όμιλο "φωτιά" της Last - 32. Εκεί όπου κάθε παιχνίδι θα έχει χαρακτήρα ντέρμπι, με την Παρί/Λεβαλουά να σπάει την τουρκική... μονοτονία.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Στην πρώτη φάση του Eurocup υπήρξαν κάποιοι παίκτες που ξεχώρισαν. Έκαναν δηλαδή το κάτι παραπάνω σε σχέση με τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους τους. Ποιοι ήταν αυτοί; Στην κατηγορία των πόντων, ο Κρις Λόφτον (με 20.89 πόντους ανά παιχνίδι), στις ασίστ ο Ντι Μπράουν (με τις 7.9 που μοίραζε κατά μέσο όρο), ενώ σε αυτή των ριμπάουντ ο Σαρόντ Φορντ (με τα 9.1 που κατέβαζε).

Αναλυτικά το Top 5 της πρώτης φάσης του Eurocup, σε πόντους, ασίστ και ριμπάουντ έχει ως εξής...

Πόντοι

Παίκτης Ομάδα Σύνολο Μέσος Όρος
1. Κρις Λόφτον Μπεσικτάς 188 20.89
2. Ντάριους Άνταμς Νανσί 172 17.2
3. Τζον Πρινς Οστάνδη 171 17.1
4. Ντέρικ Μπράουν Λοκομοτίβ Κουμπάν 169 16.9
5. Ουόλτερ Χοτζ Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης 167 16.7

Ασίστ

Παίκτης Ομάδα Σύνολο Μέσος Όρος
1. Ντι Μπράουν Πλοϊέστι 79 7.9
2. Μπράντλεϊ Ουάναμεϊκερ Μπάμπεργκ 74 7.4
3. Πέδρο Γιομπάρ Σαραγόσα 70 7
4. Ομάρ Κουκ Μπουντούτσνοστ 69 6.9
5. Μάικ Γκριν Παρί/Λεβαλουά 65 6.5

Ριμπάουντ

Παίκτης Ομάδα Σύνολο Μέσος Όρος
1. Σαρόντ Φορντ Παρί/Λεβαλουά 91 9.1
2. Τρέβορ Εμπάκουε Μπάμπεργκ 86 8.6
3. Ράνταλ Φόλκερ Νανσί 84 8.4
4. Χουάν Παλάσιος Καρσίγιακα 84 8.4
5. Ντόντα Σμιθ Χάποελ Ιερουσαλήμ 76 7.6

Της... κατοστάρας

Στα εκατόν ογδόντα (180) παιχνίδια που έγιναν στην πρώτη φάση σημειώθηκαν συνολικά εννέα φορές περισσότεροι από εκατό πόντοι από μία ομάδα, με την Πλοϊέστι (του Μιχάλη Πελεκάνου) να είναι αυτή που ξεπέρασε δύο φορές το σχετικό φράγμα.

Οι Ρουμάνοι σκόραραν 112 πόνους απέναντι στη Χάποελ Ιερουσαλήμ (στις 10/12), ενώ ενάμιση μήνα νωρίτερα είχαν πετύχει 103 πόντους με αντίπαλο τη Λιέτουβος Ρίτας (στις 22/10). Εν τούτοις, είχαν μόλις την έκτη καλύτερη επίθεση με 814 πόντους. Βρέθηκαν πίσω από Χίμκι (872), Λιέτουβος Ρίτας (840), Γκραν Κανάρια (837), Σαραγόσα (831), και Βίρτους Ρόμα (826).

TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ