BASKETBALL ANALYSIS

Η απόλυτη εμφάνιση του Ντουράντ: Υπεύθυνος για τους 74 από τους 114 πόντους των Νετς στο Game 5

Ο Κέβιν Ντουράντ με την φανέλα των Νετς
Ο Κέβιν Ντουράντ με την φανέλα των Νετς Ⓒ 2021 MORRY GASH/ASSOCIATED PRESS

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την μυθική εμφάνιση του Κέβιν Ντουραντ στο Game 5 με τους Μπακς. Οι 49 προσωπικοί πόντοι, οι 25 πόντοι που πρόσφερε με ασίστ και το απίστευτο Shot Chart.

Ο Κέβιν Ντουράντ έκανε αυτό που όλοι ήξεραν ότι έπρεπε να κάνει για να έχουν ελπίδες οι Νετς στο Game 5 με τους Μπακς: Τα πάντα. Μοιάζει υπερβολικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια.

Το Μπρούκλιν παρατάχθηκε χωρίς τον Καϊρί Ίρβινγκ και με τον Τζέιμς Χάρντεν να παίζει ουσιαστικά με ένα πόδι λόγω τραυματισμού. Κι όμως, βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει από το -17 και να πάρει την νίκη με 114-108, κάνοντας το 3-2 στην σειρά. Και ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον Κέβιν Ντουράντ.

Ο σταρ των Νετς ήταν παντού και πραγματοποίησε πιθανότατα την καλύτερη και πιο πλήρη εμφάνιση της καριέρας του, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 49 πόντους με 12/14 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 13/16 βολές, 17 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα σε 48 λεπτά συμμετοχής. Κοινώς, όχι, δεν είναι υπερβολή. Έκανε πράγματι τα πάντα. Για αυτό και αποθεώθηκε από όλο το ΝΒΑ.

Η αποθέωση του επιθετικού του ταλέντου και οι 10 ασίστ

Ο Κέβιν Ντουράντ θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκόρερ όλων των εποχών. Όποιος παρακολούθησε το Game 5 πιθανότατα κατάλαβε γιατί κάποιος το πιστεύει αυτό. Επειδή, πολύ απλά, ο Ντουράντ μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο και από παντού. Τα Shot Chart του απο το παιχνιδι το δείχνουν αυτό ξεκάθαρα:

Το Shot Chart του Ντουράντ στο Game 5 των Νετς με τους Μπακς
Το Shot Chart του Ντουράντ στο Game 5 των Νετς με τους Μπακς INSTAT SCOUT
Το Shot Chart του Ντουράντ στο Game 5 των Νετς με τους Μπακς
Το Shot Chart του Ντουράντ στο Game 5 των Νετς με τους Μπακς INSTAT SCOUT

Αυτό που έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον βέβαια είναι το πώς σκόραρε αυτούς τους πόντους ο Ντουράντ. Εκεί όπου σύμφωνα με τα Advanced stats του InStat Scout γίνεται ξεκάθαρο ότι σχεδόν όλοι οι πόντοι του ήρθαν έπειτα από προσωπική ενέργεια, δείγμα του επιθετικού του ταλέντου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout, οι πόντοι του Ντουράντ ήρθαν ως εξής (συμπεριλαμβανομένων και των βολών που εκτέλεσε έπειτα από σουτ που επιχείρησε):

Πικ Εν Ρολ όπου ήταν χειριστής της μπάλας: 8 κατοχές – 18 πόντοι – 2.25 πόντοι ανά κατοχή

Isolation (Ένας εναντιον ενός): 7 κατοχές – 8 πόντοι – 1.14 πόντοι ανά κατοχή

Post Ups (Με πλάτη στο καλάθι): 3 κατοχές – 4 πόντοι – 1.33 πόντοι ανά κατοχή

Catch and Drive (Υποδοχή της μπάλας, ντρίμπλα και μετά σουτ ή λέι-απ): 3 κατοχές – 5 πόντοι- 1.67 πόντοι ανά κατοχή

Cuts (Κοψίματα προς το καλάθι): 2 κατοχές – 4 πόντοι – 2 πόντοι ανά κατοχή

Hand Offs (Σουτ έπειτα από πάσα που πήρε χέρι με χέρι): 2 κατοχές – 2 πόντοι – 1 πόντος ανά κατοχή

Sceen Offs (Βγαίνοντας από σκριν): 2 κατοχές – 4 πόντοι – 2 πόντοι ανά κατοχή

Βολές έπειτα από φάουλ που έγινε χωρίς να επιχειρεί προσπάθεια για σουτ: 4 πόντοι

Είναι σαφές ότι η ταμπέλα “ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ” δεν μπήκε τυχαία δίπλα στο όνομά του. Αυτό βέβαια που έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι ο Ντουράντ απέδειξε (ξανά) ότι μπορεί να κάνει καλύτερους και τους συμπαίκτες του. Οι 10 ασίστ του είναι η ξεκάθαρη απόδειξη για αυτό, με την ικανότητά του στην δημιουργία να έχει υποτιμηθεί όλα αυτά τα χρόνια επειδή όλοι εστίαζαν στην ικανότητά του στην εκτέλεση.

Ο Ντουράντ όμως είναι καλός δημιουργός. Απλώς δεν είναι το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του, επειδή – πολύ απλά – δεν χρειάστηκε ποτέ να το κάνει με συνέπεια. Στους Θάντερ αυτό το έκανε ο Ράσελ Γουέστμπρουκ. Στους Γουόριορς ο Στεφ Κάρι (και ο Ντρέιμοντ Γκριν). Στους Νετς οι Τζέιμς Χάρντεν και Καϊρί Ίρβινγκ. Στο Game 5 όμως το έκανε ο Ντουράντ, με τις 10 ασίστ του να προσφέρουν άλλους 25 πόντους στους Νετς, αφού 5 ασίστ οδήγησαν σε τρίποντο (15 πόντοι) και άλλες 5 σε δίποντο (10 πόντοι). Κοινώς, ο Ντουράντ ήταν άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνος για τους 74 από τους 114 πόντους των Νετς στο Game 5.

Πρέπει να το ξανακάνει για να έχουν τύχη οι Νετς

Ο Ντουράντ ήταν υπέροχος. Ήταν ασταμάτητος. Ήταν μαγικός. Ακόμα κι έτσι όμως, με τον Ντουράντ να πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες εμφανίσεις όλων των εποχών σε αγώνα playoffs, οι Νετς νίκησαν με 6 πόντους διαφορά τους Μπακς και χρειάστηκε να δουν τον Τζεφ Γκριν να γίνεται για ένα βράδυ... Κλέι Τόμπσον, έχοντας 27 πόντους με 7/8 τρίποντα. Κοινώς, οι Νετς χρειάστηκαν από τον Ντουράντ να δώσει ό,τι είχε για να πάρουν μία οριακή νίκη. Και σε λιγότερο από δύο ημέρες θα το ξαναχρειαστούν.

Ο Ντουράντ αγωνίστηκε και στα 48 λεπτά του αγώνα κόντρα στους Μπακς, έφαγε ξύλο, κουράστηκε. Σε λιγότερο από δύο ημέρες θα πρέπει να πάει στο Μιλγουόκι και να κάνει τα ίδια προκειμένου οι Νετς να έχουν τύχη να κλείσουν την σειρά. Και πρέπει να το κάνει γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Όχι με τον Ίρβινγκ εκτός και τον Χάρντεν να παίζει με ένα πόδι. Θα μπορέσει να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο; Αν το κάνει, τότε οι Νετς θα έχουν τύχη.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ