EUROLEAGUE

Η αγορά της EuroLeague έχει παίκτες για κάθε γούστο και κυρίως για κάθε πορτοφόλι

Ο Μάριο Χεζόνια
Ο Μάριο Χεζόνια PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Άσοι, σκόρερ στο δύο, αξιόλογοι περιφερειακοί, πληθωρικοί ψηλοί, η δεξαμενή των free agents στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει φέτος πολύ ταλέντο. Για κάθε ομάδα, για κάθε ανάγκη και για κάθε... βαλάντιο.

Η ευρωπαϊκή σεζόν ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (21/5) στο παρκέ της Σταρκ Αρένα, με την Αναντολού Εφές να κάνει το back-to-back και με τη Ρεάλ Μαδρίτης να προσπαθεί ακόμη να σταθεί στα πόδια της μετά από την γκάφα του Πάμπλο Λάσο που αποφάσισε να μην κάνει φάουλ στο -1.

Η ευρωπαϊκή σεζόν ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι, εκεί που βρέθηκαν δεκάδες ατζέντηδες για να διαπραγματευθούν και για να κλείσουν συμφωνίες για τους πελάτες τους. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι ομάδες κάνουν τις πρώτες τους συζητήσεις/κινήσεις και φέτος το καλοκαίρι η δεξαμενή των ελεύθερων αθλητών θα είναι πιο γεμάτη από ποτέ.

Παίκτες για κάθε θέση, για κάθε γούστο, για κάθε πορτοφόλι περιμένουν προτάσεις, με τις ρωσικές ομάδες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ούνικς Καζάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης) να γνωρίζουν ότι θα βρίσκονται εκτός EuroLeague και την επόμενη περίοδο, να γνωρίζουν ότι θα χάσουν το ταλέντο τους και τους παίκτες που ετοιμάζουν βαλίτσες για να τις αποχαιρετήσουν να ξέρουν ότι θα βρουν μια καλή συμφωνία για να μείνουν σε υψηλό επίπεδο.

Από τον Νίκολα Μιλουτίνοβ μέχρι τον Γουίλ Κλάιμπερν και από τον Τζόρνταν Λόιντ μέχρι τον Μάριους Γκριγκόνις. Δεν είναι όλοι free agents, όμως οι ελεύθεροι είναι πολλοί και πράγματι η αγορά προσφέρει πολλές επιλογές καθώς υπάρχουν και Ευρωπαίοι (ή "Ευρωπαίοι") που δύσκολα θα βρουν συμβόλαιο στο NBA της περιόδου 2022/23.

Με δεδομένο ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι η έλλειψη πρωτοκλασάτων πόιντ γκαρντ, η μεγάλη μάχη θα γίνει για τους άσους. Από τον Πιέρια Χένρι που έχει ήδη συνδεθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι τον Λορέντζο Μπράουν που θα αποχωρήσει από την Ούνικς Καζάν και από τους βετεράνους Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Μάλκολμ Ντιλέινι, Νέιτ Γουόλτερς, Κρις Τζόουνς, μέχρι τον Γουέιντ Μπάλντουιν, τον Φακούντο Καμπάσο που μόνο με θαύμα θα συνεχίσει στο NBA, τον Τόμας Σατοράνσκι που μοιάζει με τον απόλυτο στόχο για contenders και τον Σέιν Λάρκιν που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει στην Αναντολού Εφές εξαιτίας του πολύ μεγάλου συμβολαίου του.

Ειδικά για τον Αμερικανό, χρήματα υπάρχουν στο τραπέζι και από τη Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία συνδέθηκε πριν από μερικούς μήνες, όσο και από την Φενέρμπαχτσε όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές. Θα προσθέσουμε και τον Μάικ Τζέιμς, όμως φαίνεται πως ο Αμερικανός δεν έχει πλέον κίνητρο στην Ευρώπη και βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής στο NBA, για μία τρίτη θητεία και για μία δεύτερη στο πλευρό του Κέβιν Ντουράντ στους Μπρούκλιν Νετς.

Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση του Κέβιν Πάνγκος, που ξεκίνησε τη σεζόν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, έδωσε τα χέρια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά δεν πρόλαβε να παίξει με την φανέλα της εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Υπάρχει και εκείνη του Τομά Ερτέλ, που δεν πρόκειται να συνεχίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στη θέση του σούτινγκ γκαρντ υπάρχουν επίσης σπουδαίες περιπτώσεις, με αρκετούς να μπορούν να βοηθήσουν και στο ένα. Ο Μπίλι Μπάρον είναι ένας αξιόπιστος, έμπειρος και δοκιμασμένος Αμερικανός, οι Ελί Οκομπό, Αϊζάια Κάνααν, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Φαμπιάν Κοζέρ, Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ, Νταρούν Χίλιαρντ, Ντουέιν Μπέικον βγαίνουν επίσης στην αγορά, όπως όλα δείχνουν το ίδιο θα συμβεί και με τον Νάντο ντε Κολό που θα μπει αμέσως στο στόχαστρο της Βαλένθια, αν η ισπανική ομάδα πάρει wild card για να συμμετάσχει στη EuroLeague.

Στο 1-2 υπάρχει και ο Ντάντε Έξουμ, που πάντως έκανε καλή σεζόν με την Μπαρτσελόνα και έχει θέσει ως προτεραιότητά του να γυρίσει στο NBA. Εκεί όπου θα είχε καθιερωθεί αν δεν είχε αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Υπάρχει φυσικά και ο Τζόρνταν Λόιντ, αν και φαίνεται πως έχει ήδη δώσει τα χέρια με την Μονακό.

Στο 2-3 υπάρχουν ο Γουίλ Κλάιμπερν που έχει συνδεθεί με την Αναντολού Εφές (και μάλλον εκεί θα καταλήξει), για να αντικαταστήσει δύο άλλους ελεύθερους παίκτες, τον Κρούνο Σιμόν και τον Τζέιμς Άντερσον. Σπουδαία περίπτωση είναι αυτή του Ματέους Πονίτκα, ενός all-around αθλητή που έκανε βήματα προς τα εμπρός με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, επίσης σπουδαία είναι εκείνη του Μάριο Χεζόνια που προς το παρόν διαψεύδει συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αξιόλογες είναι αυτές του Τζέφρι Τέιλορ της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Νάιτζελ Χέιζ της Μπαρτσελόνα που δεν έκανε τη χρονιά που περίμεναν οι Καταλανοί, αλλά και ο Άλφα Ντιαλό που μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει υπογράψει επέκταση με την Μονακό.

Στο 4-5 υπάρχουν ο Γουίλ Τόμας, ο πολύπειρος ψηλός των Μονεγάσκων, ο Γιόχαν Φόγκτμαν που αποχώρησε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μαζί με τον Τζοέλ Μπολόμπιο, ο ΝτεΣόν Τόμας που έκανε καταπληκτική σεζόν με την Μπάγερν Μονάχου, ο Ντέρικ Γουίλιαμς, ο Μπράντον Ντέιβις που έχει συνδεθεί με την Αρμάνι Μιλάνο, ο Γιαν Βέσελι που όμως λέγεται πως έχει ήδη υπογράψει με την Μπαρτσελόνα, ο Ντόντα Χολ τον οποίο θέλει να κρατήσει η Μονακό στη σωστή, γι' αυτήν, τιμή.

Υπάρχουν επίσης ο Αντριάν Μορμάν που προέρχεται από δύο EuroLeagues με την Αναντολού Εφές, ο Τόκο Σενγκέλια που κλείνει τη σεζόν με την Βίρτους Μπολόνια και σκέφτεται και το NBA, ο Τζόρνταν Μίκι, ο Όγκουστιν Ρούμπιτ, ο Άλεκ Πίτερς, ο Ρόλαντς Σμιτς και φυσικά ο Νίκολα Μιλουτίνοβ που έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Δεν είναι αυτή τη στιγμή ελεύθερος, όμως όλα δείχνουν πως θα αποδεσμευθεί τις επόμενες ημέρες.

Γενικώς, υπάρχουν πολλές καλές περιπτώσεις ελεύθερων παικτών, κάποιοι από αυτούς έχουν σίγουρα βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο προορισμός τους, ενώ στους παίκτες που μπορούν να γυρίσουν από το NBA μπορεί να μπει και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, αλλά και ο Λούκα Βιλντόσα που έχει μη εγγυημένο συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ