FORMULA 1

Formula 1: Γιατί ο Άιρτον Σένα φορούσε τα θρυλικά σκισμένα του γάντια στη McLaren

Ο Άιρτον Σένα με τα περίφημα σκισμένα γάντια του
Ο Άιρτον Σένα με τα περίφημα σκισμένα γάντια του Ⓒ 1988 BARBARA WALTON/ ASSOCIATED PRESS

Η φωτογραφία του Άιρτον Σένα στο κόκπιτ της McLaren-Honda με τρύπια γάντια στα χέρια του είναι από μία από τις χαρακτηριστικές του Βραζιλιάνου, κυρίως διότι φαντάζει ανεξήγητη. Όμως ο Ράιαν Λιούις, εργαζόμενος της McLaren, έχει την απάντηση.

Ο Ράιαν Λιούις είναι από τους πολλούς πρώην συνεργάτες του αλησμόνητου τρις παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1 που κατέθεσαν τις αναμνήσεις τους από τον Βραζιλιάνο στο βιβλίο «Ayrton Senna» που εκδόθηκε από τη Blink Publishing πριν από περίπου μία δεκαετία.

Το βιβλίο, που είχε την πλήρη έγκριση της οικογένειας και του Ιδρύματος του Άιρτον, είναι γεμάτο από παρασκηνιακές ιστορίες της ζωής του Σένα στην εξαετία που πέρασε στη McLaren (1988-'93), κατακτώντας με την αγγλική ομάδα τα τρία πρωταθλήματα της καριέρας του στη F1 - πριν τον πρόωρο χαμό του στον τρίτο του αγώνα με τη Williams, το 1994 στην Ίμολα.

Μία από τις ιστορίες αυτές αφορά και στην περίφημη εικόνα των χεριών του Άιρτον με τα σκισκέμα γάντια, και την αφηγήθηκε ο Ράιαν Λιούις. «Εργαζόμουν στο τμήμα ρουχισμού της McLaren. Μία από τις δουλειές μου ήταν να πακετάρω τον εξοπλισμό των οδηγών στα συρτάρια του φορτηγού πριν αυτά φύγουν για τους αγώνες», είπε ο Άγγλος.

Και συνέχισε: «Στο μέσον της σεζόν, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες με τη Shell και με τη Ford που προέβλεπαν την τοποθέτηση των λογοτύπων τους στα δερμάτινα τμήματα στις αρθρώσεις των γαντιών του Άιρτον. Τα γάντια [με τα λογότυπα] έφτασαν κανονικά στην ώρα τους και τα έβαλα στο συρτάρι ως συνήθως.

Το πρωί της Δευτέρας μετά τον αγώνα, έγινε μεγάλη φασαρία επειδή τα γάντια δεν είχαν φορεθεί. Επομένως, τα λογότυπα δεν είχαν εμφανιστεί από την onboard κάμερα. Ερεύνησα λίγο το θέμα και διαπίστωσα ότι στον Σένα άρεσαν τα αγωνιστικά μποτάκια και τα γάντια του να είναι φορεμένα εκ των προτέρων, ώστε να του ταιριάζουν -σαν γάντι!- ιδιαίτερα για τους αγώνες.

Συνήθως φορούσε τα καινούρια του παπούτσια και γάντια κατά τη διάρκεια των δοκιμών και, φυσικά, αυτό δεν είχε συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτά ήταν ολοκαίνουργια γάντια και δεν θα τα φορούσε. Τι θα μπορούσα να κάνω;».

Ο Λιούις έπρεπε να βρει μια λύση, και τελικά σκέφτηκε μια πολύ πρωτότυπη ιδέα: «Εγώ ζούσα στο Σίντκαπ, που είναι πάνω από μία ώρα ταξίδι μακριά από τη McLaren. Η μόνη λύση στο πρόβλημα, λοιπόν, ήταν να φοράω τα γάντια ενώ οδηγούσα το μικρό μου Metro GTA από και προς τη δουλειά κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

Οι άνθρωποι πρέπει να νόμιζαν ότι ήμουν λίγο σαλεμένος κάθε φορά που με έβλεπαν στο Metro μου -που μάλιστα ήταν και κόκκινο- να φοράω τα κόκκινα πυρίμαχα γάντια του Άιρτον Σένα. Αλλά το κόλπο έπιασε. Μετά από μια εβδομάδα, το δέρμα των γαντιών ήταν ωραίο και μαλακό, παρά ολοκαίνουργιο και σφιχτό.

Έβαλα τα γάντια στο συρτάρι του και στον επόμενο αγώνα τα είδα, ήταν εκεί, στην τηλεόραση. Μετανιώνω τώρα που δεν τράβηξα ποτέ φωτογραφίες. Έκανα μόνο τη δουλειά μου, παρόλο που σήμαινε ότι η μοναδική φορά που μπορώ να ισχυριστώ ότι ήρθα κοντά με τη φήμη ήταν όταν φορούσα τα γάντια του Άιρτον πριν από εκείνον», κατέληξε ο Ράιαν Λιούις.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ