EUROBASKET 2022

EuroBasket 2022: Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έδωσε έμπνευση στην τρομερή Γερμανία

EuroBasket 2022: Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έδωσε έμπνευση στην τρομερή Γερμανία
FIBA

Το βράδυ που η Γερμανία τίμησε τον Ντιρκ Νοβίτσκι δεν ήταν δυνατό να χάσει από την ζαλισμένη έτσι κι αλλιώς Γαλλία. Το μεγάλο ντέρμπι έγινε μεταξύ Σλοβενίας και Λιθουανίας, όχι ότι τα άλλα ματς πήγαν πίσω. Ο Γιάννης Φιλέρης κάνει το πρώτο review του EuroBasket 2022.

Ε, δεν θα μπορούσε στη βραδιά του Ντιρκ Νοβίτσκι να έχανε η Εθνική Γερμανίας! Πολύ περισσότερο αυτή η εξαιρετική γερμανική ομάδα, που ενθουσίασε τον κόσμο στην Κολωνία και τίμησε τον μεγαλύτερο Γερμανό μπασκετμπολίστα (πριν από το ματς αποσύρθηκε η θρυλική φανέλα με το νο 14) όπως άξιζε. Με μια μεγάλη νίκη στην πρεμιέρα, εναντίον της Γαλλίας.

Καθώς ο Γιαμπουζελέ με δυο τρίποντα έδινε το προβάδισμα στην Γαλλία στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, οι τρικολόρ έδειχναν ικανοί να γυρίσουν ένα ματς που από την αρχή έδειχνε να γέρνει προς την πλευρά των γηπεδούχων. Με ένα ξέσπασμα διαρκείας, όμως, η Γερμανία βρέθηκε να προηγείται 57-43 και δεν κοίταξε ξανά ποτέ πίσω της.

Οι καημένοι τρικολόρ προσπαθούσαν να καλυφθούν, αλλά δεν ήξεραν ποιον να πρωτοφυλάξουν. Ο Σρούντερ, ο Λο, ο Βάγκνερ, ο Τίμαν, ο Τάις, ο Βόιτμαν, μια πλήρης ομάδα με εξαιρετικό προπονητή (Γκόρντον Χέμπερτ) έκανε φύλλο και φτερό την γαλλική ομάδα που από κάποιο σημείο και μετά έμοιαζε με ζαλισμένο κοτόπουλο.

Δεν είναι να την υποτιμάς αυτή τη γερμανική ομάδα. Το Ευρωμπάσκετ γίνεται στο σπίτι τους (η πρώτη φάση για την ομάδα τους στην Κολωνία, η δεύτερη στο Βερολίνο και αν δεν το θυμάστε η τελευταία φορά που διοργανώθηκε Ευρωμπάσκετ επί γερμανικού εδάφους (το 1993) το κατέκτησαν οι... Γερμανοί! Ο Ντιρκ Νοβίτσκι τότε ήταν 16 ετών και ήδη είχε ξεκινήσει να παίζει μπάσκετ.

Λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν ο απαράμιλλος ηγέτης της Εθνικής Ομάδας που υπηρέτησε πιστά για 18 χρόνια: "Βλέπω εδώ όλη την ομάδα του 2002 (χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολις) και τους χαιρετώ έναν προς έναν. Μαζί ξεκινήσαμε αυτή την καταπληκτική πορεία και χωρίς αυτούς δεν θα τα κατάφερνα κι εγώ" είπε ο μεγάλος Ντιρκ, ενώ η φανέλα του μέσα σε αποθέωση πήγαινε προς τον ουρανό της αρένας στην Κολωνία.

Με την γραβάτα και το ωραίο του κουστούμι, ευχαρίστησε και τον Μαρκ Κιούμπαν (είδε το ματς παρέα με τον Τζέισον Κιντ, προπονητή των Μάβερικς) που "κάθε καλοκαίρι με άφηνε να παίξω με την Εθνική Γερμανίας" και έκανε χάι-φάιβ με όλους τους παίκτες του Χέρμπερτ.

Πώς να χάσουν μετά απ' όλα αυτά οι Γερμανοί; Έχουν και καλή ομάδα, βρήκαν και τη Γαλλία σε σύγχυση και έκαναν αυτό που έπρεπε.

Το ντέρμπι

Που αλλού στον όμιλο της φωτιάς, έγινε νωρίς-νωρίς η πρώτη ματσάρα. Οι Σλοβένοι πρωταθλητές Ευρώπης νίκησαν την Λιθουανία και έδειξαν με το καλημέρα τις προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από το να διατηρήσουν τα κεκτημένα μια πενταετία πριν στην Κωνσταντινούπολη. Είναι "ψημένη" η Εθνική Σλοβενίας, ο κόουτς Σέκουλιτς τη δουλεύει χρόνια και μπορεί ο Λούκα Ντόντσιτς να συγκεντρώνει πάνω του όλους τους προβολείς, σε καμιά περίπτωση, όμως δεν είναι η ομάδα του ενός.

Ο Λούκα, άλλωστε, βλέποντας ότι είναι άστοχος από μακριά, φρόντισε να σερβίρει μαεστρικά 10 ασίστ, οι περισσότερες στα χέρια του Μάικ Τόμπι, που τελείωσε το ματς με 24 πόντους, νικώντας κατά κράτος το υποτιθέμενο μεγάλο όπλο της Λιθουανίας, το δίδυμο δηλαδή Βαλαντσιούνας - Σαμπόνις μέσα στη ρακέτα.

Είναι, όμως, "όπλο"; Όχι και τόσο. Με τους δυο σέντερ στην ίδια πεντάδα η Λιθουανία δείχνει βαριά και φάνηκε ξεκάθαρα στο ματς ότι λειτουργούσε καλύτερα με τα χαμηλά σχήματα, κυρίως με τον Κουζμίνσκας στο "4". Είναι πολύ καλή ομάδα η Λιθουανία, κόντραρε στα ίσια και σε πολύ υψηλό τέμπο τους Σλοβένους, με τον Μάριους Γκριγκόνις να είναι εξαιρετικός ενθουσιάζοντας τους συμπατριώτες του που είχαν γεμίσει την αρένα της Κολωνίας και τους ... οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Δεν το βάζουν κάτω οι λιετούβος. Κάθε ματς σε αυτό το γκρουπ είναι ντέρμπι, πάλεψαν ως το τέλος (ακόμη και για τη διαφορά, αφού ενδεχομένως τα χάντικαπ στους πόντους να παίξουν ρόλο ακόμη και για την πρόκριση)

Ο Λούκα είναι παικταράς, ο ιθύνων νους αυτής της ομάδας, με τα μαγουλάκια του, έχει κάνει και κάνα δυο μπανάκια γιατί έχει πάρει χρώμα και μπορεί να προσφέρει φάσεις σαν αυτές

Τρελαίνεσαι να τον βλέπεις στο γήπεδο τον Λούκα, αλλά μεταξύ μας ο Γκόραν Ντράγκιτς μοιάζει με τον καταλύτη που βοηθάει τη λειτουργία της σλοβένικης μηχανής. Τα χρόνια περνάνε, το τσουλούφι του έχει ασπρίσει αλλά αυτός επιμένει να μας δείχνει πόσο σπουδαίος είναι. Κι ένας από τους πιο υποτιμημένους ίσως Ευρωπαίους που έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ.

Η γκάφα

Εντάξει δεν γίνεται να πηγαίνει η Εθνική Ομάδα της Σλοβενίας με ... ταξί στο γήπεδο! Οι πρωταθλητές Ευρώπης είδαν ότι το πούλμαν που θα τους πήγαινε στην αρένα της Κολωνίας δεν είχε έρθει στην ώρα του και οι υπεύθυνοι της ομάδας αναγκάστηκαν να βρουν ταξί για να είναι έγκαιρα στο γήπεδο. Ο Ντράγκιτς τουίταρε και οι εικόνες με τους Σλοβένους στα ταξί έκαναν το γυρο του κόσμου

Το θρίλερ

...(ή πόσο άτυχος είσαι Ηλία Ζούρο;) Ο Τζόναθαν Ταμπού με ένα τρίποντο 3'' πριν από το τέλος της παράτασης στην Τυφλίδα, έδωσε τη μεγάλη νίκη στο Βέλγιο με 79-76 σε ένα ματς που έκοψε ανάσες, κράτησε δυόμισι ώρες και έβγαλε νοκ-άουτ τον Γκόγκα Μπιτάτζε. Ο ΝΒΑερ της Γεωργίας είδε τον Ζαν Μαρκ να πέφτει πάνω στο πόδι του, λίγο άτσαλα αποχώρησε, πήγε στον πάγκο, ξαναμπήκε αλλά στην επόμενη φάση, όπου πήρε ένα ριμπάουντ και κέρδισε τις βολές έδειξε να μην μπορεί να συνεχίσει.

Πόσο άτυχος μπορεί να είναι ο Ηλίας Ζούρος, που είδε την ομάδα του να ανατρέπει διαφορά 12π, να χάνει τον καλύτερο της παίκτη (μετά τον Τόκο Σενγκέλια που τσάκισε την ωμοπλάτη του) και στο τέλος να δέχεται τρίποντο στην εκπνοή του ματς;

Είναι ακόμη Ισπανία

Μπορεί να της λείπουν πλέον οι αδερφοί Γκασόλ, ή ο Ναβάρο, ο Καλντερόν, ο (τραυματίας) Ρούκι Ρούμπιο και όλοι οι υπόλοιποι που την έκαναν κυρίαρχη της Ευρώπης, είναι όμως ακόμη η Ισπανία. Σίγουρα, η αδύναμη Βουλγαρία δεν είναι μέτρο σύγκρισης, αλλά η φούρια ρόχα έπαιξε ωραίο μπάσκετ σκοράροντας 114 πόντους, έχοντας 15 τρίποντα (στα 33) και 27 ασίστ.

Ο Σάσα Βεζένκοβ (26 πόντους) μοιάζει απελπιστικά μόνος του στη Βουλγαρία, εκτός αν η βαλκανική ομάδα πνίγηκε -εκτός του άσου του Ολυμπιακού- πνίγηκε σύσσωμη στο άγχος της πρεμιέρας. Α, και δεν λείπουν όλοι από την Ισπανία. Είναι ακόμη μαζί της ο Ρούντι. Στα 37 του, με ορμή ... εφήβου που "κολλάει" τέσσερα συνεχόμενα τρίποντα

Ήταν φάουλ;

Το Μαυροβούνιο δεν έχει τον Βούτσεβιτς στο ρόστερ της, με επικεφαλής όμως τον γίγαντα Ντούμπλιεβιτς και τον ΝΒΑερ Σιμόνοβιτς, γύρισαν το ματσάκι όταν οι Τούρκοι πέρασαν στο ημίχρονο με 10, αλλά τρία λεπτά πριν τελειώσει το ματς έχαναν με πέντε.

Ο Κέντρικ Πέρι πήρε όλες τις κακές αποφάσεις μαζεμένες, ο Σενγκούν έκανε το 69-68 στα 24''πριν από τη λήξη, αλλά το ερώτημα παραμένει: έκανε επιθετικό φάουλ (με τους αγκώνες του) ο Σιμόνοβιτς πάνω στον Οσμάν, ενώ αν δεν ακουγόταν το σφύριγμα ήταν φάτσα με το καλάθι για να δώσει τη νίκη στο Μαυροβούνιο; Σε πρώτο χρόνο φάνηκε ότι ήταν φάουλ, ριπλέι όμως, για να σιγουρευτούμε, δεν είδαμε.

Αμέσως μετά ο Κορκμάζ έβαλε το μπάζερ μπίτερ της ημέρας (χωρίς πάντως σημασία, εκτός αν παίξουν στο τέλος ρόλο οι διαφορές πόντων)

Όχι ακριβώς κομπάρσος

Δεν θα' ναι αμελητέα ποσότητα η Βοσνία στην Κολωνία και στο πιο δύσκολο γκρουπ της πρώτης φάσης. Το "κτήνος" Γιουσούφ Νούρκιτς δούλεψε καλά, στη νίκη επί των αποφασισμένων Ούγγρων. Όποιος υποτιμήσει τη Βοσνία μπορεί να το πληρώσει. Και σε αυτό τον όμιλο δεν επιτρέπονται τα λάθη ούτε οι μπανανόφλουδες. Οι Βόσνιοι ξέρουν μπάσκετ και οι Τζάναν Μούσα, Τζον Ρόμπερσον μπορούν να προσφέρουν και θέαμα

Η δήλωση της ημέρας

Ο Εργκίν Αταμάν δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του: "Δεν αξίζαμε να νικήσουμε, αλήθεια σας το λέω. Με εξαίρεση το δεύτερο δεκάλεπτο, παίξαμε πολύ άσχημο μπάσκετ" σχολίασε μετά το ματς με τους Μαυροβούνιους για να προσθέσει: "Το μόνο θετικό είναι ότι κερδίσαμε..."

Πώς πήγαμε από κόσμο;

Μια χαρά! Στην Τυφλίδα γέμισε η αρένα για τον αγώνα της Γεωργίας, λογικό είναι. Στην Κολωνία όμως τα δυο ντέρμπι έγιναν σε μια κατάμεστη αρένα, που άρεσε πολύ, σε ποιον νομίζετε; Στον Μαρκ Κιούμπαν, τον ιδιοκτήτη των Μάβερικς που βρέθηκε στη Γερμανία για την τελετή προς τιμή του Νοβίτσκι αλλά και το πρώτο ματς του "πουλέν" Λούκα Ντόντσιτς

TAGS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ