BASKETBALL ANALYSIS

EuroBasket 2022, Ισπανία: Οι 4 πόντοι του Γκαρούμπα που είναι… 29 και το αδιανόητο +25 του Ντίαθ κόντρα στην Γερμανία

Ο Ούσμαν Γκαρούμπα
Ο Ούσμαν Γκαρούμπα FIBA

Ο Ουσμάν Γκαρούμπα και ο Αλμπέρτο Ντίαθ έπαιξαν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην νίκη της Ισπανίας επί της Γερμανίας στον ημιτελικό του EuroBasket 2022. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την επιρροή τους στο παιχνίδι. Από τους 25 πόντους που πρόσφερε ο Γκαρούμπα στο +25 του Ντίαθ.

Η Ισπανία βρίσκεται στον τελικό του EuroBasket 2022 χάρη στην νίκη της στον ημιτελικό επί της Γερμανίας (91-96). Ο Λορέντζο Μπράουν ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με 29 πόντους - που στην πραγματικότητα ήταν 46. Οι Ισπανοί όμως είχαν κι άλλους πρωταγωνιστές.

Σε μία ομάδα που έφτασε μέχρι εδώ ακριβώς επειδή είναι ομάδα, υπάρχουν δύο παίκτες - δύο ρολίστες - που μπόρεσαν να κάνουν την διαφορά. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout.

Ο Γκαρούμπα των 4 πόντων που είναι… 29

Ο Ουσμάν Γκαρούμπα τελείωσε τον αγώνα με 4 πόντους (0/1 δίποντο, 4/4 βολές), 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 2 κοψίματα σε 18 λεπτά συμμετοχής. Στην πραγματικότητα η βοήθειά του όμως ήταν πολύτιμη σε πολλά πράγματα που φαίνεται με μία πιο βαθιά ματιά στα στατιστικά.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι 7 ασίστ του Γκαρούμπα (5 εκ των οποίων στην τέταρτη περίοδο) πρόσφεραν στην Ισπανία 16 πόντους. Παράλληλα, οι “Ρόχα” πήραν άλλους 12 πόντους σε καταστάσεις που ήταν σκρινέρ ο φόργουορντ/σέντερ των Ρόκετς (είτε σε Pick and Roll, είτε σε hand off). Τρεις εξ αυτών των πόντων βέβαια ήρθαν έπειτα από δική του ασίστ (hand off - πάσα χέρι με χέρι δηλαδή και τρίποντο του Μπράουν).

Αν λοιπόν κάνει κάποιος τους σχετικούς υπολογισμούς βλέπει ότι ο Γκαρούμπα ήταν έμμεσα υπεύθυνος για άλλους 25 πόντους των Ισπανών στο παιχνίδι, σε ένα απίθανο νούμερο για έναν ψηλό, κυρίως λόγω του συνδυασμού ασίστ/σκριν που έδωσαν πόντους.

Το +25 του Ντίαθ και το μυθικό νούμερο στο defensive rating

Ο Άλμπερτ Ντίαθ - που συγκίνησε με τα δάκρυά του μετά το παιχνίδι - είχε 10 πόντους (όλοι στο δεύτερο ημίχρονο, 5 στην τέταρτη περίοδο), 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 17 λεπτά συμμετοχής. Η αμυντική του προσήλωση και τα σημαντικά καλάθια που σημείωσε στην 4η περίοδο έδειξαν πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του. Υπάρχουν ωστόσο δύο αριθμοί που αποτυπώνουν στον απόλυτο βαθμό την προσφορά του και όσα είδε ο κόσμος παρακολουθώντας το παιχνίδι.

Ο πρώτος αριθμός είναι το απίθανο +25 που είχε στο σύστημα +/-, το οποίο ήταν με τεράστια διαφορά το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του, με τον επόμενο να είναι ο Ρούντι Φερνάντεθ με +9. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι στα σχεδόν 17 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ ο 28χρονος γκαρντ η Ισπανία σημείωσε 25 πόντους περισσότερους από την Γερμανία. Δεδομένου ότι η “Ρόχα” νίκησε με 5 πόντους διαφορά, αυτό το νούμερο μοιάζει - και είναι - αδιανόητο.

Αν ωστόσο αυτό το νούμερο μοιάζει αδιανόητο, υπάρχει ένα άλλο που είναι μυθικό: Το defensive rating του Ντίαθ (μετάφραση: Πόντοι που δεχόταν ανά 100 αμυντικές κατοχές η Ισπανία όταν ήταν στο παρκέ). Σύμφωνα με το InStat Scout λοιπόν, ο Ντίαθ είχε defensive rating 65.63 πόντων (ανά 100 κατοχές). Ο αμέσως επόμενος στην λίστα είναι ο Ρούντι Φερνάντεθ με… 104.17 πόντους ανά 100 κατοχές!

Τι σημαίνει αυτό σε πιο απλά ελληνικά; Με τον Ντίαθ στο παρκέ η Ισπανία δέχθηκε 0.65 πόντους ανά κατοχή στις συνολικά 21 αμυντικές κατοχές που βρέθηκε στο παρκέ. Το αμέσως επόμενο καλύτερο νούμερο, του Ρούντι, μεταφράζεται σε 1.04 πόντους ανά κατοχή.

Όταν η εικόνα και οι αριθμοί συνδυάζονται

Υπάρχουν στιγμές που κάποιος προσπαθεί να αποτυπώσει την προσφορά ενός παίκτη και χρησιμοποιεί τους αριθμούς. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την εικόνα. Υπάρχουν στιγμές όμως που αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν. Στην περίπτωση των Γκαρούμπα και Ντίαθ αυτό συνέβη στον απόλυτο βαθμό.

Τα διαβάσματα του Γκαρούμπα στα Pick and Roll που ήταν σκρινέρ και οι πάσες του τράβηξαν την προσοχή. Είναι όμως οι αριθμοί που μπορούν να αποτυπώσουν στον απόλυτο βαθμό αυτό που ο κόσμος είδε στο παρκέ.

Η ενέργεια του Ντίαθ στην άμυνα και τα μεγάλα σουτ που έβαλε έδειξαν ότι ήταν σημαντικός. Και στην περίπτωσή του όμως είναι οι συγκλονιστικοί αριθμοί που τον ακολουθούν που βοηθούν να σχηματίσει κάποιος μία ακόμα καλύτερη εικόνα.

Η Ισπανία βρίσκεται στον τελικό χάρη στο ρεσιτάλ του Μπράουν και τις βοήθειες των αδελφών Ερνανγκόμεθ. Βρίσκεται όμως στον τελικό χάρη και στις ασίστ και τα σκριν του Γκαρούμπα, αλλά και την άμυνα του Ντίαθ. Αυτό ήταν κάτι που αποτυπώθηκε στο παρκέ. Και αποτυπώνεται και στους αριθμούς, στον απόλυτο βαθμό.

Δείτε όσα ειπώθηκαν στη Game Night μετά τους δύο ημιτελικούς του EuroBasket:

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ