ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Μπάσκετ: Η pole position για το Παγκόσμιο Κύπελλο και η ευκαιρία στο "παράθυρο" του Αυγούστου

Εθνική Μπάσκετ: Η pole position για το Παγκόσμιο Κύπελλο και η ευκαιρία στο "παράθυρο" του Αυγούστου
INTIME SPORTS

Η Εθνική Ανδρών ξέρει πλέον τι χρειάζεται και πότε για να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην pole position η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, που μπορεί να κάνει... ανεπανόρθωτη ζημιά στη Σερβία.

Το γεγονός πως η Εθνική Ανδρών θα έμπαινε ως επικεφαλής του νέου ομίλου των προκριματικών (μαζί με τη Λετονία) ήταν γνωστό εδώ κι αρκετές ημέρες. Αυτό που κατέστη σαφές το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουλίου είναι το μονοπάτι που θα περπατήσει από εδώ και στο εξής, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το διπλό του Βελγίου επί της Σερβίας δεν ήταν το πλέον αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθορίζει όμως τα δεδομένα στον όμιλο της Ελλάδας και, ταυτόχρονα, της δίνει την ευκαιρία να κάνει ακόμη μεγαλύτερη (ανεπανόρθωτη ενδεχομένως) ζημιά στην ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς. Πολύ απλά γιατί αν της επιβληθεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου, τότε θα την φέρει ένα βήμα μακριά από τον πρόωρο αποκλεισμό!

Ο λόγος; Θα την κρατήσει στη μία νίκη, με τη Σερβία να υποχρεούται αμέσως μετά να αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Τουρκία του Σέιν Λάρκιν. Σε όλη αυτή τη συζήτηση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: οι αγώνες του Σεπτεμβρίου είναι οι μοναδικοί κατά τους οποίους οι "όρλοβι" θα έχουν όλα τ' αστέρια στη σύνθεσή τους. Βλέπετε, τα επόμενα παράθυρα γίνονται εν μέσω αγωνιστικής περιόδου, όπερ και σημαίνει πως ο Σβέτισλαβ Πέσιτς δεν θα μπορεί να υπολογίζει ούτε στους NBAers (βλ. Νίκολα Γιόκιτς, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς κλπ), ενδεχομένως ούτε σε αθλητές που αγωνίζονται στην EuroLeague (βλ. Μίλος Τεόντοσιτς, Αλέκσα Αβράμοβιτς κλπ).

Φυσικά, ο Δημήτρης Ιτούδης δεν ασχολείται με τα σενάρια πρόκρισης των υπολοίπων, παρά μόνο με τη δουλειά που πρέπει να κάνει η δική του ομάδα. Το μείζον λοιπόν είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στην pole position του νέου ομίλου (μαζί με τη Λετονία) και έχει τον πρώτο λόγο για να καταλάβει μια από τις τρεις πρώτες θέσεις του.

Σε πρώτη φάση, ενδεχομένως ακόμη κι οι τρεις νίκες να είναι αρκετές για να έρθει η πρόκριση. Ειδικά αν αυτές επιτευχθούν στους τέσσερις πρώτους αγώνες απέναντι σε Σερβία (εκτός) και Βέλγιο (εντός κι εκτός). Παρεμπιπτόντως, τα παιχνίδια της Εθνικής Ανδρών με τη Λετονία θα γίνουν σε ένα διάστημα, όπου ο Λούκα Μπάνκι δεν θα έχει τους κορυφαίους παίκτες της χώρας (Κρίσταπς Πορζίνγκις, Νταβίς Μπερτάνς) λόγω του ότι αυτά θα γίνουν στις 10 Νοεμβρίου 2022 και τις 27 Φεβρουαρίου 2023 -τότε βέβαια όλα λογικά θα έχουν τελειώσει.

Οι τρεις νίκες που έχει ως παρακαταθήκη η Εθνική Ανδρών στον επόμενο προκριματικό γύρο είναι λοιπόν αυτές που κάνουν τη διαφορά (πολύ περισσότερο σε σχέση με το πρόγραμμα). Κι είναι αυτές που επιβεβαιώνουν ξανά την σπουδαιότητα του έργου που επιτελέστηκε τον χειμώνα απ όλους τους διεθνείς, πριν ακόμη ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

Γι αυτό, ο τρόπος με τον οποίο προήλθαν αυτά τα τρία θετικά αποτελέσματα δεν θα πρέπει ούτε να ξεχνιέται ούτε να υποτιμάται. Ειδικά από την στιγμή που οι δύο (απέναντι στην Τουρκία) προέκυψαν -και- χάρη στην συσπείρωση που υπήρξε, με την απόφαση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και του Ολυμπιακού να επιτρέψουν στους διεθνείς να ενισχύσουν την προσπάθεια πρόκρισης.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, πως η Ελλάδα είναι σε θέση ισχύος για να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, την ώρα που η Κροατία έχει ήδη αποκλειστεί κι η Σερβία θα αντιμετωπίσει κάθε παιχνίδι από εδώ και πέρα ως "do or die".

Η βαθμολογία στον όμιλο της Ελλάδας

  1. Ελλάδα 3-1
  2. Λετονία 3-1
  3. Τουρκία 2-2
  4. Βέλγιο 2-2
  5. Σερβία 1-3
  6. Μεγάλη Βρετανία 1-3
    *Οι τρεις πρώτοι παίρνουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023

Το πρόγραμμα της Ελλάδας στη Β' Φάση

  • Σερβία - Ελλάδα (25 Αυγούστου 2022)
  • Ελλάδα - Βέλγιο (28 Αυγούστου 2022)
  • Ελλάδα - Λετονία (10 Νοεμβρίου 2022)
  • Βέλγιο - Ελλάδα (13 Νοεμβρίου 2022)
  • Ελλάδα - Σερβία (24 Φεβρουαρίου 2023)
  • Λετονία - Ελλάδα (27 Φεβρουαρίου 2023)
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ