BASKETBALL ANALYSIS

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 39 πόντοι του Σλούκα, ο πολύπλευρος Λεσόρ και το 67% των πόντων που ήρθαν από ασίστ

Ο Ματίας Λεσόρ
Ο Ματίας Λεσόρ EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί του Ερυθρού Αστέρα. Η οργάνωση του Σλούκα, η σημασία του Λεσόρ και το season low των “πράσινων” σε πόντους στο Pick and Roll που έχει εξήγηση και οδήγησε σε πολλές ασίστ. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR παρουσιάστηκε σοβαρός στο Βελιγράδι, πήρε μία πολύτιμη εκτός έδρας νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα και πλέον βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο πλεονέκτημα έδρας στα playoff της EuroLeague.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “πράσινων”.

Ο Σλούκας που έδειξε τον δρόμο και το 67% των πόντων του Παναθηναϊκού AKTOR που ήρθε από ασίστ

Υπάρχουν κάποια παιχνίδια στα οποία οι συνθήκες που διαμορφώνονται από νωρίς μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.Στον χθεσινό (20/3) αγώνα ήταν το γρήγορο 2ο φάουλ του Τζέριαν Γκραντ που το έκανε αυτό, αφού είχε ως αποτέλεσμα να περάσει στο παρκέ ο Κώστας Σλούκας μόλις στο 3ο λεπτό. Και αυτό έμελλε να θέσει τις βάσει για έναν πιο… δημιουργικό Παναθηναϊκό AKTOR. Με τον Σλούκα να παίρνει τις αποφάσεις, οι “πράσινοι” έκλεισαν την πρώτη περίοδο έχοντας 9 ασίστ για 11 εύστοχα σουτ.

Ο Σλούκα ξεκλείδωσε το passing game του Παναθηναϊκού AKTOR. Ο διεθνής γκαρντ τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους και 10 ασίστ, που πρόσφεραν άλλους 22 πόντους, άρα ήταν συνολικά υπεύθυνος για 39 πόντους των “πράσινων”. Σύμφωνα μάλιστα με το Hudl Instat, οι 25 ασίστ του Παναθηναϊκού AKTOR τού έδωσαν συνολικά 60 πόντους, δηλαδή το 67% των πόντων της ομάδας.

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 39 πόντοι του Σλούκα, ο πολύπλευρος Λεσόρ και το 67% των πόντων που ήρθαν από ασίστ

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Το “τριφύλλι” διάβασε σωστά την άμυνα του Ερυθρού Αστέρα στο Pick and Roll, όπου η σερβική ομάδα έπαιξε δυναμικό Hedge Out στην πρώτη περίοδο (ο ψηλός έβγαινε δυναμικά στον χειριστή) και αλλαγές από την 2η περίοδο κι έπειτα.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ερυθρός Αστέρας είναι η μόνη ομάδα στην EuroLeague που υποχρεώνει τους αντιπάλους της σε λιγότερα από 10 Pick and Roll ανά αγώνα όπου το σουτ το παιρνει ο χειριστής (9.23 ανά ματς) και αυτή που δέχεται τους λιγότερους πόντους σε τέτοια κατάσταση (9.57 ανά ματς).

Ο Παναθηναϊκός AKTOR σημείωσε μόλις 5 πόντους σε 4 κατοχές Pick and Roll που το σουτ πήρε ο χειριστής, με αμφότερες να είναι οι χαμηλότερες φετινές του επιδόσεις. Δεδομένου ότι είναι μία ομάδα με γκαρντ που τους αρέσει να επιτίθενται σε τέτοια κατάσταση (Ναν, Σλούκας, Γκραντ), θα περίμενε κάποιος ότι αυτό θα ήταν πρόβλημα. Αποδείχθηκε ότι αυτό αρκούσε για να ξεκλειδώσει την άμυνα των Σέρβων, ψάχνοντας συνέχεια την έξτρα πάσα. Και αυτό οδηγεί στον δεύτερο παίκτη που καθόρισε καταστάσεις.

Το ρεσιτάλ του Λεσόρ σε δημιουργία και εκτέλεση

Ο Ματίας Λεσόρ (19 πόντοι, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, που έδωσαν άλλους 10 πόντους σε 36 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα) κλήθηκε ξανά να τραβήξει όλο το κουπί από θέση σέντερ. Το έκανε και με το παραπάνω, πραγματοποιώντας μία από τις πιο ώριμες εμφανίσεις του, συνδυάζοντας ιδανικά την δημιουργία και την εκτέλεση.

Ο Γάλλος έχει κάνει άλματα φέτος στο πώς βλέπει το παιχνίδι, κάτι που έδειξε και από τον τρόπο που προσαρμόστηκε στην άμυνα του Ερυθρού Αστέρα στο Pick and Roll. Αρχικά, με τους Σέρβους να παίζουν Hedge Out στην πρώτη περίοδο, έπαιξε τον ρόλο της… βαλβίδας ασφαλείας στην επίθεση: Έτσι, αντί να ρολάρει δυναμικά στο καλάθι μετά το σκριν που έκανε, έκανε το λεγόμενο Short Roll (έμενε δηλαδή στα 3-4 μέτρα) και έψαχνε τις επιλογές του, βρίσκοντας την έξτρα πάσα στην γωνία. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Ναν παίζει Pick and Roll με τον Λεσόρ, με τον Μπόλομποϊ να ετοιμάζεται να βγει δυναμικά και να κάνει Hedge Out. Ο Λεσόρ πάει προς τις βολές μετά το σκριν. Ο Τόμπι θα δώσει βοήθεια, αφήνοντας τον Μήτογλου ελεύθερο.

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 39 πόντοι του Σλούκα, ο πολύπλευρος Λεσόρ και το 67% των πόντων που ήρθαν από ασίστ
PRINTSCREEN

Ο Ναν πασάρει στον Λεσόρ, με τον Τόμπι να κλείνει πάνω του, αφήνοντας τον Μήτογλου ελεύθερο στην περιφέρεια.

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 39 πόντοι του Σλούκα, ο πολύπλευρος Λεσόρ και το 67% των πόντων που ήρθαν από ασίστ
PRINTSCREEN

Ο Λεσόρ έχει κάνει το Short Roll, γυρίζει και πασάρει στον Μήτογλου.

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 39 πόντοι του Σλούκα, ο πολύπλευρος Λεσόρ και το 67% των πόντων που ήρθαν από ασίστ
PRINTSCREEN

Ο Μήτογλου ευστοχεί σε τρίποντο.

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 39 πόντοι του Σλούκα, ο πολύπλευρος Λεσόρ και το 67% των πόντων που ήρθαν από ασίστ
PRINTSCREEN

Αυτή η φάση γινόταν συνέχεια στην 1η περίοδο με τον Λεσόρ σε ρόλο σκρινέρ, με τον Γάλλο να παίρνει συνήθως την σωστή απόφαση. Αυτό υποχρέωσε τον Ερυθρό Αστέρα να προσαρμόσει την άμυνά του και να κάνει αλλαγές στο Pick and Roll. Τότε ήταν που ο Παναθηναϊκός AKTOR αποφάσισε να χτυπήσει διαφορετικά τον Ερυθρό Αστέρα, χτυπώντας τα μις-ματς με δύο τρόπους:

1. Από μέσα προς τα έξω, δίνοντας την μπάλα στον Λεσόρ κόντρα σε κοντύτερο αντίπαλο, ώστε ο Γάλλος είτε να πάρει την επίθεση, είτε να πασάρει όταν ερχόταν double-team.

2. Από έξω προς τα μέσα, με τον χειριστή της μπάλας να πηγαίνει μέχρι μέσα και να δημιουργεί καταστάσεις με πάσα στην περιφέρεια. Αυτό έφερνε καλή κυκλοφορία της μπάλας και συχνά μία έξτρα πάσα για κάποιο ελεύθερο σουτ.

Ένα τέλειο - τακτικά - παιχνίδι στην επίθεση και η συνέχεια

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα φέτος για το γεγονός ότι συχνά ο Παναθηναϊκός AKTOR δείχνει να κολλάει στην επίθεση και να εξαρτάται υπερβολικά από την ημέρα των περιφερειακών του και πώς συμπεριφέρονται στο Pick and Roll. Εκεί που η μπάλα μένει στα χέρια τους και οι υπόλοιποι παίκτες απενεργοποιούνται. Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ωστόσο το “τριφύλλι” έδειξε ενθαρρυντικά σημάδια στο πώς διάβασε το παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε το σχεδόν τέλειο - τακτικά - παιχνίδι στην επίθεση διαβάζοντας την άμυνα του Ερυθρού Αστέρα. Είναι σαφές πως δεν είναι τυχαίο πως αυτό έγινε σε ένα βράδυ που ο Σλούκας έδειξε να πατάει καλύτερα στα πόδια του μετά τον τραυματισμό του, μένοντας 27 λεπτά στο παρκέ και παίρνοντας τις περισσότερες αποφάσεις. Το θέμα όμως είναι ότι και οι υπόλοιποι παίκτες μπήκαν σε αυτή την λογική, η μπάλα κυκλοφόρησε, η επίθεση είχε ροή.

Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό για τον Παναθηναϊκό AKTOR είναι πως έχει περιθώρια βελτίωσης. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι σε ακόμα ένα ματς είχε πρακτικά ροτέισον 7 παικτών, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο Εργκίν Αταμάν. Η ελπίδα είναι ότι οι επιστροφές των Βιλντόσα, Αντετοκούνμπο και η άνοδος του Παπαπέτρου θα το αλλάξουν αυτό.

Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός AKTOR βρίσκεται πραγματικά εκεί που θα ήθελε αυτή τη στιγμή. Και κρατάει στα χέρια του την τύχη του, προκειμένου να έχει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ