BASKETBALL ANALYSIS

Ελλάδα - Τσεχία: Οι 24 διαφορετικές πεντάδες του Σπανούλη, οι 35 πόντοι του Γουόκαπ και ο πολύπλευρος Μήτογλου

Ελλάδα - Τσεχία: Οι 24 διαφορετικές πεντάδες του Σπανούλη, οι 35 πόντοι του Γουόκαπ και ο πολύπλευρος Μήτογλου
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη της Ελλάδας επί της Τσεχίας. Οι 24 διαφορετικές πεντάδες για λόγους ενέργειας, η στοχευμένη άμυνα στον Σατοράνσκι, η πίεση στην μπάλα επί 40 λεπτά και το τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο που έδωσε ανάσες στο σκοράρισμα. 

Η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε ιδανικά τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του EuroBasket 2025, επικρατώντας με 72-64 της Τσεχίας. Η Εθνική είχε δύσκολο έργο, αλλά στο τέλος πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε, κάνοντας το πρώτο βήμα για την πρόκριση.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη της Ελλάδας.

Ο πολύπλευρος Μήτογλου και οι 35 πόντοι του Γουόκαπ

Η Ελλάδα ήταν μουδιασμένη στο πρώτο μέρος. Η πίεση της νίκης, το άγχος να αποδείξει πράγματα σε ένα κατάμεστο γήπεδο, οι μετρημένες προπονήσεις, τα πολλά άστοχα σουτ, όλα δημιουργούσαν πίεση. Ήταν ο Μήτογλου (22 πόντοι και 7 ριμπάουντ) όμως αυτός που μπόρεσε να δώσει λύσεις. Ο φόργουορντ/σέντερ του Παναθηναϊκού AKTOR κουβάλησε την ομάδα στο σκοράρισμα στο πρώτο μέρος, σκοράροντας με 7 διαφορετικούς τρόπους, δείχνοντας την κλάση του.

Ελλάδα - Τσεχία: Οι 24 διαφορετικές πεντάδες του Σπανούλη, οι 35 πόντοι του Γουόκαπ και ο πολύπλευρος Μήτογλου
EUROKINISSI - KLODIAN LATO

Ο Μήτογλου επιβεβαίωσε ότι είναι ένας από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες στην Ευρώπη. Η Τσεχία δεν είχε παίκτη να τον μαρκάρει. Αν η Ελλάδα έβαζε μερικά σουτ περισσότερα, τότε ο Μήτογλου θα είχε και περισσότερους χώρους, να κάνει περισσότερες ζημιές.

Την ίδια στιγμή, υπήρχε και ο Γουόκαπ (16 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ). Σε ένα ματς που δεν του πήγε στον απόλυτο βαθμό, ο νατουραλιζέ γκαρντ έκανε την ιδανική διαχείριση. Οι 8 ασίστ του πρόσφεραν άλλους 19 πόντους στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι ήταν υπεύθυνος για τους 35 από τους 72 πόντους της Ελλάδας!

Το θέμα ωστόσο με τον Γουόκαπ ήταν ότι στην τέταρτη περίοδο έβαλε τα σουτ που έπρεπε σε κατάσταση Pick and Roll. Η Εθνική είχε πρόβλημα στο σουτ όλο το βράδυ. Μπορούσε να σκοράρει μόνο στο “ζωγραφιστό”. Οι προσωπικές ενέργειες του Γουόκαπ όμως έκαναν την διαφορά.

Οι 24 πεντάδες και η στόχευση στον Σατοράνσκι

Ο Βασίλης Σπανούλης ήξερε ότι οι δύο ομάδες μετρούσαν μόλις λίγες ημέρες μαζί. Δεν υπήρχε χρόνος για να βάλουν πολλά πράγματα στο παιχνίδι τους. Αυτό που μπορούσε να εφαρμόσει όμως ήταν το επίπεδο ενέργειας που θα έβγαζε η Ελλάδα στο παρκέ. Για να το εξασφαλίσει αυτό, φρόντισε να ανοίξει το ροτέισον και να αλλάζει συνεχώς σχήματα, προκειμένου η άμυνα να δίνει πάντα το 100%.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ελλάδα άλλαξε 24 πεντάδες στο παιχνίδι. Μόλις δύο πεντάδες (αυτή που ξεκίνησε με Γουόκαπ, Ρογκαβόπουλο, Παπανικολάου, Μήτογλου και Παπαγιάννη και αυτή με τους Μωραΐτη, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Μήτογλου, Παπαγιάννη) βρέθηκε στο παρκέ περισσότερα από 2.5 λεπτά! Αντιθέτως, υπήρξαν 9 πεντάδες που έμειναν στο παρκέ λιγότερο από ένα λεπτό. Το μήνυμα ηταν σαφές: Η Ελλάδα θα πίεζε την μπάλα παντού. Ακόμα και οι σέντερ έβγαιναν στο κέντρο για να κόψουν τα handoff του Μπάλβιν με τους γκαρντ της Τσεχίας, ώστε να μην της δώσουν χώρο.

Την ίδια στιγμή, ο Βασίλης Σπανούλης ήξερε ότι η Τσεχία είναι μία ομάδα που στηρίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της στον Τόμας Σατοράνσκι. Η απενεργοποίηση του σταρ της Μπαρτσελόνα ήταν σε πρώτο πλάνο για την Ελλάδα, με την στόχευση να είναι συγκεκριμένη.

Η Εθνική άλλαξε τέσσερις παίκτες πάνω στον Σατοράνσκι: Ξεκίνησε με τον Γουόκαπ και στην συνέχεια πέρασαν από πάνω του οι Καλαϊτζάκης, Παπανικολάου και Λαρεντζάκης, πριν πάει πάνω του πάλι ο Γουόκαπ.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήθελε παίκτες με μέγεθος πάνω στον Τσέχο, τόσο για να τον δυσκολέψει στην δημιουργία (με ύψος 1.96 μέτρα συνήθως βλέπει πάνω από τους αντιπάλους του) όσο και για να υποστηρίξει την άμυνα με αλλαγές στα Pick and Roll, που εφάρμοσε στο μεγάλο διάστημα του αγώνα. Ο λόγος ήταν πως έχοντας έναν ψηλό παίκτη στις αλλαγές, θα ήταν πιο εύκολο να κλείσει την πάσα στον Μπάλβιν.

Το τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο που έδωσε τις λύσεις που χρειαζόντουσαν

Σε ένα ματς που επιθετικά η Ελλάδα ήταν νωθρή, κατάφερε να βγάλει από την μύγα ξύγκι στην επίθεση για να νικήσει. Σε κλειστά ματς, που δεν μπορείς να σκοράρεις, ο τρόπος για να καταφέρεις να βρεις λύσεις είναι να βρεις πόντους με άλλους τρόπους. Ο πρώτος τρόπος που βρήκε πόντους η Ελλάδα ήταν μέσα από την άμυνά της.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ελλάδα σημείωσε 19 πόντους σε κατάσταση transition (αιφνιδιασμού), ενώ πήρε άλλους 15 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ. Αυτοί είναι 34 από τους 72 πόντους της ομάδας, δηλαδή σχεδόν οι μισοί.

Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν αυτός που τράβηξε το περισσότερο κουπί στο ανοιχτό γήπεδο, σημειώνοντας 9 από τους 16 πόντους του στο transition. Κάποιος έπρεπε να δώσει το σύνθημα και ήταν αυτός. Υπήρξαν όμως άλλοι δύο παίκτες που έδωσαν πράγματα στην επίθεση.

Μία απαραίτητη νίκη που θα δώσει αυτοπεποίθηση

Η Ελλάδα είχε ένα ύποπτο παιχνίδι κόντρα στην Τσεχία. Ακόμα και χωρίς τον Βέσελι οι Τσέχοι παραμένουν ένα σκληρό σύνολο, που μπορεί με το στυλ της να φέρει σε δύσκολη θέση κάθε αντίπαλο. Όσα ισχύουν για την Ελλάδα βέβαια ισχύουν και για την Τσεχία σε επίπεδο προετοιμασίας, αλλά με μία λεπτομέρεια: Πολλοί από τους παίκτες του ρόστερ συνυπάρχουν εδώ και χρόνια, έχουν αυτοματισμούς.

Η Εθνική ξεπέρασε όμως τον πρώτο σκόπελο. Πήρε μία απαραίτητη νίκη για λόγους αυτοπεποίθησης και έκανε το ιδανικό ξεκίνημα στα προκριματικά. Πλέον, πρέπει να κάνει και το δεύτερο βήμα, σε μερικές μέρες, κόντρα στην Ολλανδία.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ