BASKETBALL ANALYSIS

Δεν ήταν το -4 του Θανάση Αντετοκούνμπο που αποθεώθηκε από τον Μπουντενχόλτζερ

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με την φανέλα των Μπακς
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με την φανέλα των Μπακς 2021 LYNNE SLADKY/AP PHOTO

Η όχι τυχαία η αποθέωση του Μάικ Μπουντενχόλτζερ στον Θανάση Αντετοκούνμπο μετά τη νίκη των Μπακς στο Σαν Αντόνιο και η επαλήθευση των υμνητικών σχολίων με την αρωγή του Istat Scout.

Η κλίμακα του +/- κατέγραψε -4. Ή αλλιώς στο χρονικό διάστημα που ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βρισκόταν στο παρκέ οι Μπακς δέχθηκαν 4 περισσότερους πόντους από τους Σπερς. Φαινομενικά ήταν από τους "αδύναμους κρίκους" του αγώνα στα σχεδόν 22 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή του.

Το ίδιο ακριβώς θα ήταν λογικό να ισχυριστεί κανείς για τον Κρις Μίντλετον, του οποίου η παρουσία στο ματς, για 35 λεπτά, είχε συνοδευτεί από ένα -6. Ήταν το χαμηλότερο όλων των άλλων που πήραν χρόνο συμμετοχής.

Όπως όμως ο 30χρονος φόργουορντ συνέβαλε κομβικά στο 121-111 των Ελαφιών, παρέα φυσικά με τον Γιάννη, αντίστοιχη αξία είχε η συμμετοχή του Θανάση στη διάρκεια της αναμέτρησης. Καθόλου τυχαία ήταν η εκτενής σημείωση του Μάικ Μπουντενχόλτζερ, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα αναφέρθηκε ονομαστικά και υποστήριξε πως "ο Θανάσης μας έδωσε πολλά στην άμυνα που και στα ριμπάουντ, με τον Γιάννη να είναι φορτωμένος με φάουλ".

Τα 7 ριμπάουντ που ο Έλληνας διεθνής μάζεψε επαληθεύουν το πρώτο σκέλος της φράσης του προπονητή των Μπακς. Ο Θανάσης πήρε 4 αμυντικά και 3 επιθετικά, όντας μάλιστα ο δεύτερος καλύτερος του Μιλγουόκι, αμέσως μετά τον αδερφό του, ο οποίος είχε μεν 8 στο σύνολο αλλά κανένα επιθετικό.

Από την άλλη η προσπάθεια που ο Θανάσης κατέβαλε στην άμυνα δεν ήταν εύκολο ν' αποτυπωθεί σε κάποια στατιστική κατηγορία. Παίζοντας σταθερά πίσω από τα σκριν των Σπερς, είτε στην κορυφή είτε στο πλάι, φρόντιζε να ελέγχει τον χώρο ευθύνης του, έκλεινε τον διάδρομο που θα μπορούσε να βρεθεί μετά το ρολάρισμα και έσπευδε να δυσκολέψει κάθε αντίπαλη απόπειρα, ακόμη κι αν αυτή στο φινάλε βρήκε στόχο.

Όπως φαίνεται μάρκαρε Κατάρ 45% αυτόν που έστηνε τον πικ εν ρολ, τον χειριστή, παίρνοντας την αλλαγή.

Δεν ήταν το -4 του Θανάση Αντετοκούνμπο που αποθεώθηκε από τον Μπουντενχόλτζερ
Ο τρόπος που αμύνθηκε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στον αγώνα με τους Σπερς INSTAT SCOUT


Βέβαια, έπαιξε και ψηλότερους αντιπάλους και -τις περισσότερες φορές- τοποθέτησε σωστά το κορμί του, καλύπτοντας με εξυπνάδα τη διαφορά ύψους. Όπως βρήκαμε στη βάση δεδομένων της Instat Scout, ο Θανάσης μάρκαρε συνολικά 8 αντίπαλες προσπάθειες για καλάθι και έφερε εις πέρας τις μισές, απλώνοντας συνεχώς τα χέρια του.

Οι αντίπαλες προσπάθειες που μάρκαρε ο Θανάσης στο ματς με τους Σπερς
Οι αντίπαλες προσπάθειες που μάρκαρε ο Θανάσης στο ματς με τους Σπερς INSTAT SCOUT


Καθόλου άσχημα δηλαδή για έναν παίκτη 198 εκατοστών που έπρεπε να μαρκάρει παίκτες με διαφορετική σωματική διάπλαση, πιο ογκώδεις. Ο Γιούμπανκς υπέφερε σε κάμποσες περιπτώσεις.

Στην επίθεση έδωσε 4 πόντους με 2/5 σουτ. Κυρίως κινήθηκε παράλληλα με την τελική γραμμή, τελειώνοντας μία εξ αυτών με εντυπωσιακό κάρφωμα, ή πήρε την μπάλα με πλάτη ρολάροντας με ταχύτητα προς το καλάθι προτού γίνει αντιληπτός.

Οι προσπάθειες του Θανάση Αντετοκούνμπο στο παιχνίδι με τους Σπερς
Οι προσπάθειες του Θανάση Αντετοκούνμπο στο παιχνίδι με τους Σπερς INSTAT SCOUT

Ήταν τέτοια η ανάγκη της ομάδας του για ποιοτικά λεπτά που δεν γινόταν να κάνει πίσω. Ποτέ του, άλλωστε, δεν έχει κάνει. Με τον Θανάση παρόντα οι Μπακς κέρδισαν χρόνο πριν από την τελική ευθεία και την επίθεση που εξαπέλυσαν, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές προβάδισμα νίκης. Όπως εξήγησε ο Μπουντενχόλτζερ "χωρίς τον Λόπεζ και τον Πόρτις έπρεπε να πάμε με χαμηλότερα σχήματα, αλλά ο Θανάσης έκανε πολύ καλή δουλειά. Είναι μοναδικός, έχει την ικανότητα να κάνει κάποια πράγματα στην άμυνα και όλη η ομάδα προχώρησε σε ορισμένες προσαρμογές και έπαιξε καλά με κοντύτερες πεντάδες".

Γι' αυτό ανήκει δύο γεμάτα χρόνια στο ρόστερ των Μπακς, έχοντας ξεκινήσει την τρίτη σερί σεζόν. Γι' αυτό έχει ήδη φορέσει ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ