ΑΡΗΣ

Άρης: Τον Όμηρο Νετζήπογλου δεν τον ένοιαξε που πληρώθηκε με εισιτήριο λεωφορείου

Ο Όμηρος Νετζήπογλου πανηγυρίζει για το επίτευγμα του Άρη απέναντι στον Παναθηναϊκό
Ο Όμηρος Νετζήπογλου πανηγυρίζει για το επίτευγμα του Άρη απέναντι στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI

Από τον Όλυμπο Κορδελιού στον Άρη μ' ένα ζευγάρι παπούτσια και κάρτα επιβίβασης σε λεωφορείο έναντι μισθού. Το βροντερό "όχι" στις τουρκικές ομάδες, η κωλυσιεργία των "κίτρινων" που λίγο έλειψε να τον χάσουν και οι Ισπανοί που καιροφυλακτούν για να τον αρπάξουν. Ο Όμηρος Νετζήπογλου έχει παρελθόν, παρόν και λαμπρό μέλλον.

"Η πρόοδος του Νετζήπογλου ξεκινάει από την προπόνηση, το παιδί αυτό προπονείται πάρα πολύ σκληρά. Έρχεται καθημερινά και δίνει το 100% του εαυτού του. Έχει τρομερή αθλητική παιδεία και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον".

Στην συνέντευξή του στο SPORT24 ο Καναδός Ολιβιέ Χάνλαν έχει μοιράσει, ασυναίσθητα, την πιο όμορφη ασίστ για την αποκρυπτογράφηση της ταυτότητας του υπερταλαντούχου Όμηρου (18χρ, 1.95). Πάρε-βάλε για σίγουρο καλάθι. Την πρώτη πάσα, από την πλάγια γραμμή, την είχε δώσει η αδιαπραγμάτευτα κομβική απόδοσή του στη μεγαλειώδη νίκη του Άρη επί του Παναθηναϊκού, για την πρεμιέρα της Stoiximan Basket League, στο Αλεξάνδρειο. Την Κυριακή το κάστρο του Γιάννη Καστρίτη ήταν οχυρό και δεν έπεσε!

Στο αν μη τι άλλο οξύμωρο 81-71 του "Αυτοκράτορα" επί των πρωταθλητών, από τη στιγμή που στα μισά του αγώνα το σκορ ήταν 24-43, ο νεαρός έμεινε στο παρκέ για σχεδόν 30 λεπτά (29'21'') και μαζί με την αστείρευτη ενέργεια ή, αν προτιμάτε, την άγνοια κινδύνου που χαρακτηρίζει τους πιτσιρικάδες, έδωσε μπόλικη ουσία. Ουσία αποτυπωμένη στους 13 πόντους (από 6/7 δίποντα, 1/2 βολές), στα 6 ριμπάουντ (4 αμυντικά, 2 επιθετικά) και κυρίως στο +24 των "κίτρινων" όση ώρα ήταν στο παρκέ! Διότι ενόσω τελείωνε με συνέπεια τις προσπάθειες ως επί το πλείστον μέσα από το καλάθι (γράφημα της Instat Scout), δεν παραμέλησε τ' αμυντικά καθήκοντά του συμμετέχοντας με τον ίδιο ζήλο στο πλάνο εξουδετέρωσης των αντίπαλων περιφερειακών.

Οι θέσεις εκτέλεσης των επτά προσπαθειών του Όμηρου Νετζήπογλου στο ματς με τον Παναθηναϊκό
Οι θέσεις εκτέλεσης των επτά προσπαθειών του Όμηρου Νετζήπογλου στο ματς με τον Παναθηναϊκό INSTAT SCOUT

Ο Σούλης Μαρκόπουλος τού έδωσε την πρώτη ευκαιρία

Θαρρείς κι εσύ πως του Νετζήπογλου το όνομα δεν το ακούσαμε για πρώτη φορά. Συνολικά ήταν η έβδομη συμμετοχή του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είχε πρωτοπαίξει -και πρωτοσκοράρει- στις 26/10 του 2019, συμπωματικά απέναντι στο "τριφύλλι".

Στο ανεκτίμητο σεντούκι του εφηβικού του Άρη ο Σούλης Μαρκόπουλος είχε εντοπίσει το διαμαντάκι που κρυβόταν κάπου ανάμεσα στα άλλα παιδιά και πριν καν συμπληρώσει τα 17 χρόνια του το έριχνε στην αρένα του Αμαρουσίου για 2,5 λεπτά. Θα εμφανιζόταν σε άλλα δύο παιχνίδια (Κολοσσός, Ήφαιστος) έκτοτε, προτού ο Έλληνας κόουτς υποβάλλει την παραίτησή του και αποχωρήσει τον Δεκέμβριο.

Υπό τον Σάββα Καμπερίδη, που διαδέχθηκε την πολύπειρο κόουτς, μέτρησε άλλες τρεις συμμετοχές, στα τελευταία παιχνίδια της επόμενη σεζόν (2020-21), προλαβαίνοντας πάντως να ξελογιάσει το κοινό με το ατομικό ρεκόρ πόντων (22, 6/9δ, 2/3τρ, 4ρ) απέναντι στον Ιωνικό, γεννώντας προσδοκίες για τις επόμενες ημέρες του στο μπάσκετ.

Μπάλες, ρουχισμός και ετήσια κάρτα λεωφορείου

Πριν από το βάπτισμα του πυρός στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Νετζήπογλου έφερνε πίσω του δύο χρόνια στα τμήματα υποδομής του Άρη. Ανήκε από τα 10 του στον Όλυμπο Κορδελιού όταν το φθινόπωρο του 2017 οι άνθρωποι των "κίτρινων" βρήκαν τον συνδετικό κρίκο, τον παράγοντα Άκη Κοτανίδη, για τη μετακίνησή του πιτσιρικά στα δικά τους τμήματα. Τότε ο Όμηρος ήταν 15 ετών.

Η συμφωνία άκρως συμφέρουσα για το μεγάλο κλαμπ της πόλης, μια και ο Όλυμπος πληρώθηκε σε είδος. Μπάλες και ρουχισμός αρκούσαν για να εξασφαλιστεί το ανεκτίμητο δελτίο του. Από την άλλη, ο παίκτης θα λάμβανε ως αμοιβή ένα ζευγάρι παπούτσια και ετήσιο πάσο για την ελεύθερη είσοδό του στις αστικές συγκοινωνίες προς το γήπεδο!

Το Ελευθέριο - Κορδελιό, συνοικία προσφύγων στα βορειοδυτικά της πόλης, όπου ο Όμηρος γεννήθηκε, μεγάλωσε, εξακολουθεί να κατοικεί με τους γονείς του (ο Έλληνας πατέρας του και η μισή Τσέχα μητέρα του) και τον εντόπισε ο -επί χρόνια πια- εκπρόσωπός του, ενώνεται με το κέντρο μέσω των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, άρα ο μικρός θα έπρεπε καθημερινά να κινείται με το λεωφορείο. Ήταν τέτοια όμως η επιθυμία του να αγωνιστεί στον Άρη που δεν τον ένοιαζε οτιδήποτε άλλο πέρα απ' αυτό. Απέρριψε μάλιστα προτάσεις από άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης -με το όποιο κόστος- για να υλοποιηθεί η επιθυμία του.

Οι τουρκικές ομάδες και το επαγγελματικό συμβόλαιο

Αφήστε που περίμενε καρτερικά τον Άρη για περισσότερους από τρεις μήνες. Όταν είχε κληθεί για δοκιμαστικό ήταν Μάιος και την θετική απάντηση έμελλε να την λάβει τον Σεπτέμβριο. Ενδιάμεσα θα μπορούσε να "κλείσει" οπουδήποτε, αλλά προτίμησε να περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνό του. Μέχρι που από την άλλη γραμμή άκουσε το λυτρωτικό κάλεσμα να παίξει με τα κίτρινα.

Δεν είναι ψέμα ότι ανάλογη υπήρξε η κωλυσιεργία στην υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου, αφότου ενηλικιώθηκε. Αν και αγωνιστικά έδειχνε σταθερά πιο μπροστά από τους συνομήλικους του, οι επιτελείς της διοίκησης του κλαμπ άφησαν να κυλήσει κάμποσος χρόνος.

Τόσο που λίγο έλειψε να τον χάσουν. Διότι όταν προσκλήθηκε να δεσμευτεί με κανονική σύμβαση, η ΚΑΕ δεν ήταν σε θέση να εκδώσει φορολογική - ασφαλιστική ενημερότητα έτσι ώστε να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Τουρκικές ομάδες (κυρίως η Τόφας, αλλά ως ένα σημείο και η Εφές), που τον ήξεραν ήδη από τις μικρές εθνικές, παρόλο που έχει χάσει την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ Παίδων (εξαιτίας κατάγματος σκαφοειδούς), επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία, αλλά οι προσφορές (και ορισμένοι, μη συμβατοί, όροι που τις συνόδευαν) απορρίφθηκαν ασυζητητί από την οικογένεια.

Τον παρακολουθούν οι Ισπανοί

Ο Κολοσσός ήταν η ελληνική ομάδα που ενδιαφέρθηκε σοβαρά, μια και ο Ηλίας Καντζούρης ήθελε να τον δουλέψει προσωπικά πιστεύοντας στο ταλέντο του. Παρόλα αυτά την ύστατη ώρα οι κίτρινοι κατάφεραν να βρουν τον τρόπο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων τους και να "δεσμεύσουν" τον Νετζήπογλου για τρία χρόνια (καλοκαίρι 2023).

Με τον ένα χρόνο να έχει φύγει, είναι λογικό η κουβέντα για το ενδεχόμενο πρόωρης επέκτασης να ανοίγει σιγά-σιγά, δίχως αυτό να σημαίνει πως η εκδοχή μετακίνησης σε άλλη ομάδα έχει αποκλειστεί, εντός ή εκτός Ελλάδας. Τυχαίο σίγουρα δεν είναι το γεγονός πως δύο ισπανικές ομάδες φροντίζουν να τσεκάρουν διαρκώς τον μικρό προκειμένου να είναι πλήρως ενημερωμένοι, αν εν τέλει αποφασίσουν να κυνηγήσουν με θέρμη την υπόθεση προσεγγίζοντας επισήμως τον Άρη.

Έως ότου πάντως προκύψουν εξελίξεις για το μέλλον του, ο 19χρονος θα συνεχίζει να δουλεύει δίχως διαλείμματα για την ατομική βελτίωσή του, κερδίζοντας διαρκώς τον χρόνο που αναλογεί στο πλούσιο ταλέντο του. Όπως άλλωστε έγραφε τον Απρίλιο του 2021 ο Χάρης Σταύρου "ο Νετζήπογλου είναι σκληρό παιδί, ένας θρασύτατος (με την καλή έννοια) αθλητής που δεν "ψαρώνει" από αντιπάλους", βάζοντάς τα με τους Αμερικανούς του Άρη, αλλά πάνω απ' όλα είναι ένας νέος "ταπεινός και πολύ δεκτικός". Στοιχεία που λειτουργούν σαν ανάχωμα στην αναπόφευκτη προβολή που έρχεται αμέσως μετά από εμφανίσεις όπως αυτήν της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό. Είτε παίζει στο "2", που του αρέσει και του ταιριάζει περισσότερο, είτε στο "1", δημιουργώντας φάσεις για τον εαυτό του.

TAGS ΑΡΗΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ