NBA

All-star... τσαμπουκάδες

All-star... τσαμπουκάδες
Νικς-Νάγγετς

Με αφορμή τον καυγά του "Μάντισον" το SPORT 24 σας παρουσιάζει τους all-star καυγάδες

Κι οι επειδή οι καυγάδες είναι πάντα της... μόδας το SPORT 24 σας παρουσιάζει αυτούς που έχουν μείνει στην ιστορία!

"Ντου" στην εξέδρα

Στο ΝΒΑ έχουν μοιραστεί πολλά πρόστιμα σε παίκτες που άνοιξαν διάλογο με την εξέδρα. Μόνο τρεις φορές, όμως, οι ΝΒΑερ πήραν την κατάσταση --κυριολεκτικά- στα χέρια τους. Η αρχή είχε γίνει το 1995 με τον Βέρμοντ "Μαντ Μαξ" Μάξουελ, για να έρθει η "κορύφωσε" τον περασμένο Νοέμβριο στο Ντιτρόιτ όταν οι Αρτέστ-Τζάκσον γρονθοκόπησαν τον φίλαθλο που προηγουμένως τους είχε πετάξει αντικείμενο. Μάλιστα ο Στου Τζάκσον εξάντλησε όλη την αυστηρότητα του τιμωρώντας τον Αρτέστ με αποκλεισμό 73 παιχνιδιών. Πρόκειται για την πιο βαριά "καμπάνα" στην ιστορία της λίγκας.

Η τρίτη; Όταν ο Αντόνιο Ντέιβις σκαρφάλωσε στην κερκίδα για να προστατεύσει τη σύζυγο του, η οποία δέχτηκε επίθεση από άλλον φίλαθλο.

Σε ένα άθλημα με τόσες σωματικές επαφές, στο οποίο αγωνίζονται παίκτες που στον ελεύθερο τους χρόνο "σηκώνουν" ένα ολόκληρο γυμναστήριο, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι καυγάδες, που συχνά καταλήγουν σε "κλωτσοπατινάδα" με τη συμμετοχή ολόκληρων πάγκων, σε σκήνες που θυμίζουν σκίτσα από το γαλατικό χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ.

Ας δούμε αναλυτικά τους ιστορικότερους "τσαμπουκάδες" του ΝΒΑ:

Το αριστερό του "Χ-Man": Το 1989 στο παιχνίδι Νικς-Σόνικς δύο από τα πιο «κακά παιδιά» του ΝΒΑ, ο Τσαρλς Όουκλεϊ κι ο Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ έχουν ξεμείνει στην άμυνα. Ο "Όουκ" ρίχνει χαστουκάκια στον άλλοτε παίκτη του Ηρακλή, που χάνει απαντά στην πρόκληση με ένα... επαγγελματικό αριστερό κροσέ, για να ακολουθήσει μια σειρά από λαβές.
Νικητής: Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ

Στο παρκέ κι ο... πρόεδρος: Το 2001 στον αγώνα των Μάβερικς με τους Καβς ο Γκάρι Τρεντ (πρώην του Πανελληνίου) έρχεται στα χέρια με τη μισή ομάδα του Κλήβελαντ. Αμέσως αδειάζουν οι πάγκοι, αλλά και μια θέση στην εξέδρα: αυτή του ιδιόρρυθμου ιδιοκτήτη των Μαβς, Μαρκ Κιούμπαν, που μπήκε στον καυγά.
Νικητής: Η γραφικότητα του Κιούμπαν.

Κι οι ψηλοί μπορούν να παλέψουν: Ο ένας είναι Μορμόνος. Ο άλλος είναι τόσο λεπτός που ο Γούντι Άλεν είχε προτείνει αντί για το αεροπλάνο να ταξιδεύει μέσω φαξ. Κι οι δύο, όμως, έχουν αποδείξει ότι κι οι ψηλοί μπορούν να ρίξουν μπουνιές. Ο λόγος για τον ύψους 2.27 Σον Μπράντλεϊ και τον ύψους 2.32 Μανιούτ Μπολ, οι οποίοι αντάλλαξαν "ψιλές", με τέτοια χάρη που θα έκανε τον Μοχάμεντ Άλι να πετάξει και τα υπόλοιπα μετάλλια του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μανιούτ Μπολ στην προσπάθεια του να μαζέψει χρήματα ακολούθησε για λίγο και το επάγγελμα του μποξέρ. Μάθε τέχνη...
Νικητής: Όσοι δεν είδαν το θέαμα.

Σακ V.S Σερ: Τύφλα να ‘χει το "Smack Down". Εν έτει 1999 ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ πετάει τη μπάλα στο κεφάλι του Σακίλ Ο’Νιλ. Ο "Σακ" αμέσως "χυμάει" στον 20 πόντους κοντύτερο αλλά εξίσου δυνατό φόργουορντ των Ρόκετς. Ο "Σερ" με μια μοναδική λαβή (που θα κέρδιζε υπόν στο τζούντο) σηκώνει το ένα πόδι του σέντερ των Λέικερς και τον πετάει στο παρκέ.
Νικητής: Τσαρλς Μπάρκλεϊ

Θρύλοι εκτός ελέγχου: Το κόλπο με τη μπάλα είναι παλιό. Το έχει κάνει κι ο –υπεράνω πάσης υποψίας- Λάρι Μπερντ. Αλλά το έκανε στον λάθος άνθρωπο: τον άνθρωπο για τον οποίο οι Πίστονς ονομάστηκαν "Κακά Παιδιά", τον Μπιλ Λαμπίρ. Έγινε το έλα να δεις. Ο Μπερντ πάντως έχει πρωταγωνιστήσει και σε άλλο «τσαμπουκά», αρκετά χρόνια πριν, το 1984. Στην αντίπαλη... γωνία βρέθηκε ο –κατά τα άλλα ήρεμος- Τζούλιους Έρβινγκ, που έριξε 2-3 «καλές» στον λευκό φόργουορντ των Σέλτικς.
Νικητής: Λάρι Μπερντ (τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι).

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ: Το 1986 ο ύψους 1.80 –παρά κάτι- Τζέρι Σίστινγκς σταματάει τον αγώνα για να τα βάλει με τον ύψους 2.16 Ραλφ Σάμπσονς. Πιάστηκαν στα χέρια, αλλά μπήκαν στη μέση οι υπόλοιποι. Παρόμοιο περιστατικό είχε προηγηθεί το 1984 με πρωταγωνιστή και πάλι έναν λευκό γκαρντ. Ο λόγος για τον Ντάνι Έιντζ που δεν δίστασε να «κοντράρει» στις πυγμαχικές ικανότητες τον κατά 35 πόντος ψηλότερο του, Τρι Ρόλινς στο ματς των Σέλτικς με τους Χοκς.
Νικητής: Τζέρι Σίστινγκς-Ντάνι Έιντζ (κέρδισαν τις εντυπώσεις).

Τον έστειλε στο νοσοκομείο: Το 1977 ο Κέρμιτ Ουάσιγκτον ρίχνει μια μπουνιά στο κεφάλι του Ρούντι Τομγιάνοβιτς. Το αποτέλεσμα; Ο "Ρούντι-Τ" να χρειαστεί πολλές πλαστικές, καθώς το χτύπημα του Ουάσιγκτον του είχε σπάσει μεταξύ άλλων και τον κρόταφο. Κι ο θύτης, όμως, την πλήρωσε ακριβά. Τιμωρήθηκε με 26 αγώνες (η πιο βαριά "αμπάνα"στην προ-Αρτέστ εποχή) και από τότε τον "κυνηγάει" αυτή η ιστορία. Αρκετά χρόνια μετά δήλωσε μετανοιωμένος.
Νικητής: -

Ο προπονητής που βγήκε νοκ-άουτ: Ο Ντάνι Φέρι βάζει φωτιά με ένα ρατσιστικό σχόλιο εις βάρος του Μάρκους Κάμπι. Κι ενώ φαίνεται ότι τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει ο "Κάντι-Μαν" ξεφεύγει από τα χέρια του διαιτητή και ρίχνει ένα μεγαλοπρεπέστατο κροσέ στον Φέρι. Η άλλοτε "μεγάλη λευκή ελπίδα" του ΝΒΑ στάθηκε τυχερός. Αν κι είχε γυρισμένη την πλάτη, γλίτωσε τη μπουνιά, η οποία κατέληξε στο πρόσωπο του προπονητή των Νικς Τζεφ Βαν Γκάντι, που είχε μπει στη μέση για να χωρίσει τους παίκτες. Βγήκε νοκ-άουτ...
Νικητής: Μάρκους Κάμπι

Ο Βαν Γκάντι και πάλι στη μέση: Ο κορυφαίος καυγάς του ΝΒΑ θεωρείται αυτός μεταξύ των Χιτ και των Νικς στους τελικούς της Ανατολής του 1999. Όλα ξεκίνησαν από το «τετ-α-τετ» των άλλοτε συμπαικτών Αλόνζο Μούρνινγκ και Λάρι Τζόνσον. Κι ενώ ο "Γκράνμα" κέρδιζε στα... σημεία τον "Ζο" (σ.σ έπαιζε μποξ στο κολέγιο), μπήκαν στη μάχη όλοι οι αναπληρωματικοί. Κι όχι μόνο! Η κάμερα πιάνει ξαφνικά τον Τζεφ Βαν Γκάντι στο επίκεντρο του καυγά να έχει αγκαλιάσει το πόδι του Τζόνσον, προσπαθώντας να τον σταματήσει.
Νικητής: Ο αθεόφοβος Τζεφ Βαν Γκάντι.

Ευτυχώς δεν τον πέτυχε: Ήταν η εποχή που το Haq-a-Shaq (τα... εσκεμμένα φάουλ στον "Σακ") ήταν η πιο συχνή αμυντική τακτική κόντρα στους Λέικερς. Το αντιθλητικό φάουλ του Μπραντ Μίλερ –παίκτης των Μπουλς τότε- ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Σακίλ Ο’Νιλ χάνει την ψυχραιμία του και προσπαθεί να χτυπήσει τον γυρισμένο Μίλερ με ένα απίστευτης δύναμης κροσέ, το οποίο τελικά περνάει –ξυστά- από το κεφάλι του λευκού σέντερ.
Νικητής: Ο Μπραντ Μίλερ (λόγω τύχης).

Τιτανομαχία: Το 1990 διεξήχθη ο καυγάς που αν γινόταν στο Λας Βέγκας θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά τον τίτλο του πρωταθλητή Βαρέων-Βαρών. Τσαρλς Μπάρκλεϊ εναντίον Μπιλ Λαμπίρ. Μια μεγάλη κόντρα είχε μόλις γεννηθεί.
Νικητής: Μπιλ Λαμπίρ (στα σημεία).

Αναλυτικά οι ποινές



Παίκτης Τιμωρία Αιτιολογία
Ρον Αρτέστ 73 ματς Επιτέθηκε σε φίλαθλο
Λατρέλ Σπρίουελ 68 ματς Έπιασε τον προπονητή του, Πι Τζέι Καρλέσιμο, από το λαιμό
Στέφεν Τζάκσον 30 ματς Ήταν ο... συνεργός του Αρτέστ
Κέρμιτ Ουάσινγκτον 26 ματς Γρονθοκόπησε τον Ρούντι Τομγιάνοβιτς
Ζερμέν Ο'Νιλ 25 ματς Συμμετείχε στον καυγά με τους Αρτέστ-Τζάκσον
Καρμέλο Άντονι 15 ματς Έριξε γροθιά στον Μάρτι Κόλινς
Ντένις Ρόντμαν 11 ματς Κλώτσησε φωτογράφο
Βερνόν Μάξουελ 10 ματς Επιτέθηκε σε φίλαθλο το 1995
Νέιτ Ρόμπινσον 10 ματς Πρωταγωνίστησε στον καυγά του "Μάντισον"
Τζέι Αρ Σμιθ 10 ματς Ξεκίνησε τον καυγά στο "Μάντισον"
Νικ Βαν Έξελ 7 ματς Έσπρωξε διαιτητή
Μπεν Ουάλας 6 ματς Έσπρωξε τον Ρον Αρτέστ προκαλώντας σύρραξη



Δείτε το βίντεο με το ξύλο της χρονιάς φέτος στο NBA:






















































TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ